SABAH STRATEJİSİ
Bu sabah Asya borsalarında genel olarak pozitif bir görüntü hakimken, ABD vadelileri satıcılı seyrediyor. Cuma günü yüklü miktarda yapılan blok hisse satışının ABD vadelilerinde düşüşte etkili olduğu düşünülüyor. Diğer yandan, Süveyş Kanalı’nda sıkışan geminin yüzer duruma getirilmesiyle tedarik zincirinde önemli bir güzergah olan Kanal’ın açılma ihtimalinin doğması, olumlu haber akışı olarak izleniyor. Avrupa vadelileri de hafif de olsa artıda. Bu hafta küresel çapta PMI rakamları izlenecek. Öncü veriler sonrasında PMI verilerinin de iyi gelmesi öngörülüyor. Ayrıca, ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdamı dışında Biden’ın bu hafta en az 3 trilyon USD’lik altyapı harcama planını açıklaması bekleniyor. Dolayısıyla, ABD ekonomisine yönelik iyimser beklentilerin devam ettiği ortamda bu sabah vadelilerdeki satışlar sınırlı kalabilir ki Dolar yükseliş eğilimini koruyor. Yurtiçi tarafta ise TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun bu sabah Bloomberg’e verdiği özel röportaj takip ediliyor. Kavcıoğlu röportajda “Nisan veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum” açıklamasında bulunurken, detaylarda genel olarak piyasa dostu açıklamaların olduğunu izliyoruz. Fiyatlamalara bakıldığında, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinin genel olarak baskı altında kaldığı ortamda TL alıcılı seyrediyor. TL’deki seyir ile birlikte BIST100 endeksi de güne %0,5 civarında alıcılı bir görüntü ile başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
Bu hafta yurt dışında Biden’ın altyapı harcama planı, küresel imalat verilerinin nihai hali, Çin hizmet ve imalat PMI verisi, ABD ISM imalat PMI ve tarım dışı istihdam verileri; yurt içinde şubat ayına ilişkin dış ticaret dengesi, mart ayı ekonomik güven endeksi ve İSO imalat PMI verileri takip edilecek ve TCMB’nin yatırımcı, ekonomist ve analistlerle olan toplantısı izlenecek. OPEC+ toplantısı bu hafta izlenecek gelişmelerden olurken, bazı ülkelerdeki 3. dalga endişeleri nedeniyle petrol üretiminin artırılması yönünde bir karar alınmayacağı düşünülüyor. İngiltere’nin bugün kısıtlamalarının gevşetilmesinin bir diğer aşamasına geçmesi beklenmekte. Çin ve İran, 25 yıllık bir iş birliği anlaşması imzaladı, anlaşma Çin’in bankacılık, telekomünikasyon, liman, demiryolları, sağlık ve bilgi teknolojileri gibi birçok sektöre 400 milyar dolarlık yatırım yapacağı, karşılığındaysa Çin’in İran’dan büyük bir iskontoyla petrol tedarik etmesi üzerine inşa edilmiş.
ABD tarafında bu hafta Biden’ın çarşamba günü en az 3 trilyon USD tutarında altyapı harcamasına ilişkin plan açıklaması beklenmekte fakat bunun vergi artışları ile karşılanıp karşılanmayacağı piyasaların odağında olacaktır. Veri gündeminde ise özellikle mart ayı istihdama ilişkin veriler ve nihai imalat PMI verileri olacak. Bu hafta çarşamba günü ADP özel sektör istihdam, perşembe haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve cuma günü resmi tarım dışı istihdam verileri takip edilecek. Şubat ayında ADP özel sektör istihdamı çoğunluğu hizmet sektörü kaynaklı 117 bin kişi artmış fakat beklentilerin altında kalmıştı. Tarım dışı istihdam verisi ise ADP’nin aksine beklentilerden iyi gelmiş ve 379 bin kişi artmıştı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları da aşağı yönlü trendine devam etmekte ve son veriye göre salgın sonrası 684 bin başvuru ile en düşük rakam görüldü. Mart ayında 1,9 trilyon USD’lik teşvik paketinin çıkması ve aşı sürecindeki ilerlemenin istihdam piyasası verilerine olumlu yansıması beklenmekte. Perşembe günü mart ayı nihai Markit PMI ve ISM imalat PMI verileri izlenecek. Öncü verilere göre tedarik zincirindeki bozulmalar, girdi sıkıntıları üretimi kısmi negatif etkilese de IHS Markit imalat PMI güçlü seviyelerini korumuş ve 58,6’dan 59’a yükselmişti. Ayrıca salı günü mart ayı Conference Board tüketici güveni izlenecek. Öncesinde cuma günü tüketici güvenine yönelik Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksini takip ettik. Endeks azalan vaka sayıları, aşılama sürecindeki ilerleme ve yeni teşvik paketinin de katkısıyla pandemi sonrası en yüksek seviye olan 84,9’a yükseldi.
Bu hafta Avrupa tarafında da mart ayına ilişkin PMI ve öncü enflasyon verileri öne çıkmakta ayrıca aşılama süreci, vaka sayıları ve kısıtlamalara ilişkin kararlar da izlenmekte. Salı günü Almanya, çarşamba günü ise Euro Bölgesi’nin mart ayı öncü TÜFE verileri izlenecek. Mart ayında bölge genelinde enerji fiyatlarının enflasyona baskı yapması beklenmekte fakat çekirdek enflasyonda dramatik değişiklikler beklenmemekte. Perşembe günü ise nihai imalat PMI verileri izlenecek. Öncü veriler olumlu sinyaller vermişti. Almanya’da imalat PMI, Nisan 1996’dan beri en yüksek rakam olan 66 seviyesine gelirken, bölge genelinde ise Haziran 1997’den beri en yüksek seviye olan 62,4’e yükselmişti, fakat olumlu gelen PMI verilerine rağmen AB’nin ilk çeyrekte darabileceği yönünde beklentilerin sürdüğünü görüyoruz. İngiltere’de de AB tarafındakine benzer şekilde PMI verileri aşılama sürecindeki ilerleme sayesinde olumlu gelmiş, imalat PMI 57,9 ile son 40 ayın en yükseğinde. Raporda her ne kadar PMI verileri olumlu gelse de fiyat artışları tedarik sürecindeki bozulmalar ve ihracattaki düşüşe vurgu yapılmaktaydı.
Bu hafta Asya tarafında çarşamba günü Japonya’da şubat ayına ilişkin sanayi üretimi verisi izlenecek. Güçlü dış talebe rağmen, tedarik zincirindeki sorunların devam etmesi sonucunda sanayi üretiminde düşüş beklenmekte. Ayrıca aynı gün Çin’in resmi PMI verileri izlenecek. Yılın ilk iki ayındaki güçlü ihracat görünümünün küresel ölçekte kısıtlamaların da martta kısmi gevşetilmesinin de etkisiyle devam etmesi ve ayrıca Çin’de de kısıtlamaların gevşetilmesinin de etkisiyle artan tüketici talebinin de PMI verilerini olumlu etkilemesi beklenmekte. Küresel ticaretin seyri açısından perşembe günü Güney Kore dış ticaret mart ayı verileri önemli olacaktır. Perşembe ayrıca Çin’de Caixin imalat PMI verisi izlenecek. Küresel ölçekte Çin’in büyük dış ticaret ortaklarında imalat PMI’lar oldukça pozitif gelmişti ve ihracat performansı da yüksek seyretmekte. Bu açıdan mart ayı Caixin imalat PMI’ın 50,9’dan 51,3’e gelmesi beklenmekte.
Yurt içinde bu hafta veri gündeminde çarşamba günü şubat ayına ilişkin dış ticaret dengesi, mart ayı ekonomik güven endeksi ve perşembe günü ise mart ayı İSO İmalat PMI verileri takip edilecek. Ayrıca salı günü TCMB’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı yapılacak ve çarşamba günü de TCMB’nin yatırımcı, ekonomist ve analistlerle olan toplantısı izlenecek.
TÜİK verileri öncesi her ayın başında Ticaret Bakanlığı tarafından geçici dış ticaret verileri açıklanmakta, dolayısıyla bu haftaki TÜİK dış ticaret verileri öncesi Ticaret Bakanlığı’nın geçici verilerinde şubat ayında ihracat 16,01 milyar USD olarak açıklanmıştı, böylelikle ihracatımız tüm şubat ayları içerisindeki en yüksek değerine ulaşmıştı. İthalat ise 19,37 milyar USD’ye ulaşırken, geçen yıl ortalama 4,1 milyar USD gerçekleşen dış ticaret açığı, 2021 yılının ilk iki ayında ortalama 3,2 milyar USD seviyesine iyileşmişti. İthalatın geçen yılın son çeyreğine göre iyileşmeyi sürdürdüğü görülürken, altın ithalatı, haber bülteninde açıklanan ilk 5 fasılın içerisinde yer almayarak hız kestiğine işaret etmişti.
- Rapora göre şubat ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere ve ABD olurken, ithalatta ise ilk üç sırayı Çin, Rusya ve Almanya almıştı. AB’ye yapılan ihracat da yıllık %12 arttı. Haber bülteninde de vurgulandığı üzere ”Ticarette Yeni Yol Haritası” çerçevesinde potansiyel pazarlarımızdan Çin’e ihracatımızın yıllık %79,6 artması dikkat çekmişti.
Şubat ayında ekonomik güven endeksi 96,2’den 95,8’e gerilemişti. Son açıklanan anket verileri neticesinde ekonomik güven endeksinin %3,3 artarak 98,93 seviyesine yükseldiğini hesaplamaktayız.
Salı günü TCMB’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı yapılacak. Açıklanan resmi verilere göre TCMB 2020 yılında 34,5 milyar TL kar etti. 2019 yılında ise karı 44,7 milyar TL idi. Geçen yıla göre Hazine’ye aktarılacak kar ve kurumlar vergisi miktarı düşük kalsa da kümülatif bütçe dengesi/GSYH oranını aşağıya çekecektir.
Şubat ayı İSO imalat PMI rakamı 54,4’ten 51,7’ye gerilemiş fakat genişleme bölgesinde kalmaya devam etmişti. Şubat ayı raporunda yeni siparişlerin artış hızında azalma olduğu ve üretimde ılımlı artış olduğu vurgulanmaktaydı. Geçen aya benzer şekilde istihdamda artış olduğu, tedarik zincirindeki sorunların devam ettiği ve TL’deki değer kazancının enflasyonist baskıları azalttığı vurgulanmaktaydı. Girdi maliyetlerinde artış olduğu fakat olumlu olarak son 8 ayın en düşük oranında olduğu ve nihai ürün fiyatları enflasyonunun da son 10 ayın en düşük düzeyinde olduğu raporda yer almaktaydı. Mart ayında ise son PPK özetinde iktisadi faaliyetin güçlü seyrettiğine ilişkin tespit devam etmekteydi. Son yayınlanan anket verilerine göre inşaat sektörü hariç güven endeksleri arttı. Reel kesim güven endeksine baktığımızda iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmekte ve KKO ise 0,1 puan arttı. Bu açıdan bu ay PMI’nın genişleme bölgesinde kalmasını beklemekteyiz.
Cuma günü yurt içinde anket göstergeleri takip edildi.
Mart ayına ilişkin anket göstergeleri, inşaat sektörü güven endeksi haricinde olumlu bir tablo çizdi. En belirgin artış kısıtlamaların gevşetilmesiyle hizmet sektörü güven endeksinde gözlenirken, tüketici güven endeksindeki artışla uyumlu olarak imalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel sektör güven endeksi (RKGE) de aralıkta gördüğü 2018 yılından bu yana ki en yüksek seviyelerine yaklaştı. Perakende ticaret sektörü güveninde iyileşme sınırlı kalırken, inşaat sektörü güven endeksi azalan konut satışları ve sıkılaşan finansal koşuların da etkisiyle mayıstan bu yana en düşük seviyede. İhracat ağırlıklı kalemlerin desteğiyle arındırılmış kapasite kullanım oranı, 0,1 puan artışla %75,6 seviyesinde. Bileşenlerinin açıklanmasıyla birlikte mart ayında ekonomik güven endeksinin 98,9’a yükseleceğini hesaplıyoruz ki bu da salgın öncesi döneme geri döndüğünü işaret ediyor. Şubat 2020’de endeks, 98,4 idi.
İktisadi yönelim anketinin (İYA) detaylarında gelecek 3 aya yönelik beklentilerin olumlu seyrettiği görülmekte ve özellikle ihracat sipariş miktarında belirgin bir artış beklentisi dikkat çekmekte.
Hatırda Kalması Gerekenler
- Endekslerdeki 100 ve üzeri rakamlar sektöre ilişkin iyimserliği işaret etmekte. Bu açıdan hizmet, perakende ticaret ve reel kesim güven endeksleri iyimser bölgede kalmaya devam etmekte. Tüketici ve inşaat sektörü güven endeksleri iyimserlik eşiğinin altında.
- Mevsimsel etkilerden arındırılmış RKGE, mart ayında 1,5 puan artarak 110,2 seviyesine yükseldi. Toplam sipariş miktarı ve genel gidişat kalemi haricinde bütün alt kalemlerde aylık artış görmekteyiz.
- Yatırım malları, tekstil ve giyim eşyaları, kimyasal ürünler, fabrikasyon metal ürünleri, motorlu kara taşıtı, diğer ulaşım araçlarının imalatı ve mobilya imalatı sektörleri kapasite kullanım oranındaki ılımlı artışın belirleyicileri.
- Günlük ihracat verilerine dayanarak mart ayında rekor bir ihracat görebileceğimizi hesaplıyoruz. Bu görüntü ile uyumlu olarak İYA’nın detaylarında gelecek 3 aydaki ihracat sipariş beklentisinin Şubat 2008’den bu yana en yüksek seviyede olduğunu görüyoruz, dolayısıyla ihracattaki pozitif seyrin süreceği öngörülmekte.
- Anket göstergelerinin alt bileşenleri fiyat baskılarının devam edebileceğini göstermekte, gelecek 3 aylık dönemde, satış fiyatının artacağı düşünülmekte. Dikkat çeken bir nokta da gelecek 3 aylık dönemde satış fiyatları beklentisi perakende ticaret ve hizmet sektöründe artışa işaret ediyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Karsan Otomotiv (KARSN, Sınırlı Pozitif): Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın 24.07.2020 tarihli “63 Adet 12 Metre (Solo) ve CNG Yakıtlı (Doğalgaz) 10 Adet 18 Metre (Körüklü) Otobüs Satın Alınma İşi ihalesi” ile ilgili olarak imzalanan sözleşmenin iş arttırımı maddesi çerçevesinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi %20 iş artışı talebinde bulunmuştur. Ek talep ile beraber, belediyeye teslim edilecek araç sayısı 75 adet CNG Yakıtlı (Doğalgaz) 12 Metre (Solo) ve 12 Adet CNG Yakıtlı (Doğalgaz) 18 Metre (Körüklü) Otobüse yükselmiş olup, söz konusu ihaleden elde edilecek toplam ciro 152,5mn TL’ye yükselmiştir. Son durum itibarıyla, ihaleden elde edilecek gelirin kamuya açıklanan son yıllık mali tablolardaki (31 Aralık 2020) brüt satış hasılatı tutarına oranı ise %9,65’e ulaşmıştır.
Net Holding (NTHOL, Nötr): Şirketin 31.12.2020 tarihli konsolide finansal raporunun yayınlanma tarihi ek süre talebi sonrasında, 26.03.2021 (dahil) tarihine kadar uzatılmıştı.
Ek süre talebine konu olan sebeplerin sürekliliği ve halen devam eden denetim çalışmalarının tamamlanması için ikinci kez ek süre talebi, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından olumlu karşılanmış ve 31.12.2020 tarihli konsolide finansal raporunun gönderim tarihi 02/04/2021 (dahil) uzatılmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Enerji: Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Güray Erol, 2 bin megavat kapasiteli mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Rüzgar Enerjisi Santrali (mini YEKA RES) projelerine yönelik yatırım tutarının 1,6 milyar avroyu bulabileceğini bildirdi. Kaynak: AA
Halka Arz: Teknik granit üretimi alanında faaliyet gösteren Qua Granite’in halka arzı benzer tarihlerde yapılacak diğer halka arzlarla çakışmaması için 5-6 Nisan tarihlerinde alındı. Sermaye artırımı ve ortak satışı yöntemiyle arz 1 lira nominal değerli pay başına 16,46 TL fiyattan yapılacak. Halka arz sonrasında şirketin %20’si BIST Yıldız Pazar’da işlem görmeye başlayacak. Şirketten daha önce 31 Mart-1 Nisan tarihleri arasında belirlenen halka arz tarihi, diğer halka arzlarla talep tarihlerinin çakışmaması için 5-6 Nisan olarak revize edildi. (Kaynak: Reuters)
Kanal İstanbul: Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesi için imar planlarını onayladıklarını ve askıya çıkardıklarını duyurdu.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Etiler Gıda (ETILR): İnternet ve mobil uygulaması üzerinden yemek satışı ve teslimatı yapan Getir Perakende Lojistik A.Ş. (”Getir”) ile Etiler Gıda ve Ticari Yatırımlar Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasından ürünlerinin satışına yönelik 01.04.2021 tarihinden başlamak üzere anlaşma imzalanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB cuma günü 20 milyar TL’lik (%19’dan, 6 gün vadeli) ve 60 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) iki adet haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 340 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,63 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,62-%1,68 bandında hareketin ardından %1,68 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 50 baz puana varan yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta faizlerde 330 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 460 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi