SABAH STRATEJİSİ
Dün 9.619 – 9.745 arasında hareket eden BIST100 günü 9.640 seviyesinde yatay bir görüntüyle kapattı. Endekste 40 hisse günü pozitif bölgede tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak YKBNK, SAHOL ve CCOLA öne çıkarken; ISCTR, ASTOR ve FROTO ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) %0,3 oranında artarken, Sınai endeksi (XUSIN) %0,4 oranında düşüş kaydetti. Dün İstanbul Sanayi Odası aylık toplantısına katılan TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun ana eğiliminin öngörülünden yavaş da olsa iyileştiğini belirtirken, para politikasındaki sıkı duruşun dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdürüleceğinin altını çizdi. Diğer yandan Bloomberg’te çıkan haberde, TCMB Başkan yardımcısı Cevdet Akçay’ın para politikasındaki gevşemenin kesintisiz olmasına gerek olmadığı ve gevşeme hızı değişse bile duruşun sıkı kalacağı yönündeki söylemleri akşam saatlerinde takip edildi. Açıklamaların aralık beklentilerinde önemli bir değişiklik yarattığını düşünmüyoruz. Sonraki dönemde ise enflasyondaki düşüş hızı önemli olacak. Bu kapsamda, 3 Aralık günü açıklanacak olan TÜFE verisi yakından izlenecek. Dün kontrat ise akşam seansını kısmi düşüşle kapattı. BIST100 de güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, bugün Şükran Günü sebebiyle kapalı olacak ABD borsaları dün eksi bölgede günü tamamlamıştı. Tatil sebebiyle birçok önemli makro verinin açıklandığı günde genel olarak rakamlar karışık bir resim çizdi. Avrupa Borsaları da zayıf bir görüntüyle günü kapattı. Bu sabah ise Asya borsalarında karışık bir seyir var. Diğer yandan, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,3 civarında düşüyor. Veri tarafında bugün yurtdışında Almanya kasım ayı enflasyonu öne çıkıyor. Yurtiçinde ise TÜİK, kasım ayı ekonomik güven endeksi ile ekim ayı dış ticaret rakamlarını; TCMB haftalık para ve banka istatistikleri ile Para Politikası Kurulu toplantı özetini paylaşacak. BDDK da haftalık bankacılık sektörü verilerini açıklayacak.
MAKROEKONOMİ
ABD tarafında, bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme revize verisi takip edildi. ABD ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı bu yılın ilk çeyreğinde %1,6 seviyesinde gerçekleşirken, ikinci çeyrekte büyüme hızı %3 seviyesine yükselmesinin ardından üçüncü çeyrekte büyüme hızı öncü veriyle uyumlu olarak %2,8 seviyesinde kaydedildi. Yıllıklandırılmış çeyreklik bazda üçüncü çeyrek büyüme verisinin detaylarına bakıldığında, özellikle ülke ekonomisinin büyük kısmını oluşturan tüketim harcamalarının büyüme hızı ikinci çeyrekte %2,8 seviyesinde gerçekleşmesinin ardından üçüncü çeyrekte %3,7’den %3,5 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi, bununla birlikte son üç çeyreğin en yüksek seviyesinde kaydedildi. Üçüncü çeyrekte, özel stok yatırımları, konut dışı sabit yatırımlar, yerel yönetim harcamaları ve konut sabit yatırımlarındaki yukarı yönlü revizyonlara karşın, tüketici harcamaları, net ihracat ve federal hükümet harcamalarında aşağı yönlü revizyonlar gözlendi.
Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin revize verileri açıklandı. Yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, bu yılın ikinci çeyreğinde %2,5 seviyesinde gerçekleşmesinin ardından üçüncü çeyrekte öncü veriyle uyumlu olarak %1,5 seviyesine yavaşladı ve böylece 2020’nin ikinci çeyreğinden bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Çekirdek PCE fiyat endeksi ise bu yılın ikinci çeyreğinde %2,8 seviyesinde kaydedilmesinin ardından üçüncü çeyrekte %2,2’den %2,1 seviyesine aşağı yönlü revize edildi ve son üç çeyreğin en düşük seviyesinde kaydedildi.
ABD’de Fed’in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör ekim ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar ekim ayı verileri takip edildi.
- Ekim ayında PCE deflatörün aylık bazda artış hızı bir önceki aya benzer şekilde ve beklentilerle uyumlu olarak %0,2 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda da beklentilerle uyumlu olarak %2,1’den %2,3 seviyesine yükseldi.
- Çekirdek PCE deflatörün ise ekim ayında aylık bazda artış hızı bir önceki aya benzer şekilde ve beklentilerle uyumlu olarak %0,3 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda da beklentilerle uyumlu olarak %2,7’den %2,8 seviyesine hafif yükseldi ve böylece son altı ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi.
- Ekim ayında kişisel gelirlerin aylık bazda artış hızı %0,3’ten %0,6 seviyesine yükselerek beklentilerin (%0,3) üzerinde gerçekleşti ve böylece son yedi ayın en güçlü seviyesinde kaydedildi. Ekim ayında kişisel harcamaların aylık bazda artış hızı ise beklentilerle uyumlu olarak %0,6’dan %0,4 seviyesine yavaşladı.
ABD’de üretimin seyrine ilişkin olarak ekim ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi yayımlandı. Dayanıklı mal siparişleri, aylık bazda eylül ayında %0,4 oranında düşüşün ardından ekim ayında %0,2 oranında artışla beklentilerin (%0,5 artış) altında kısmi toparlanma kaydetti. Dayanıklı mal siparişlerinde ekim ayındaki artışta, özellikle savunma amaçlı uçaklar ve parçaları (%16,6 artış) ve savunma amaçlı olmayan uçaklar ve parçaları (%8,3 artış) siparişlerindeki belirgin artışlar etkili oldu.
ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 23 Kasım haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 215 bin kişi seviyesinden 213 bin kişi seviyesine geriledi ve nisan ayından bu yana en düşük seviyelerde gerçekleşti, bunun yanında tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti. Söz konusu veri, ABD işgücü piyasasının dayanıklı seyrini sürdürdüğüne işaret etti.
Avrupa tarafında ise, Almanya’da gelecek aya yönelik değerlendirmeleri yansıtan aralık ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi takip edildi. Aralık ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi, Almanya ekonomisindeki resesyon endişeleri, özellikle sanayi sektöründe artan işsizlik ve artan iflasların etkisiyle -18,4’ten -23,3 seviyesine gerileyerek beklentilerin (-18,8) üzerinde düşüş kaydetti ve böylece mayıs ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti, bununla birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
Avrupa tarafında, Euro Bölgesi’nde kasım ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi TSİ 13’te takip edilecek. Bölgede kasım ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi, hafif toparlanma beklentilerine karşın -12,5 seviyesinden -13,7 seviyesine gerilemekle birlikte hazirandan bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti, bunun yanında negatif bölgedeki zayıf seyri devam etmişti.
ECB’nin para politikasına yön verecek olan verilerden, Almanya’da kasım ayına ilişkin öncü TÜFE verileri TSİ 16’da takip edilecek. Kasımda öncü verilere göre, aylık bazda TÜFE’nin %0,2 oranında düşüş sergilemesi ve yıllık bazda ise %2’den %2,3 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından kasım ayı ekonomik güven endeksi verisi yayımlanacak.
Ayrıca TÜİK tarafından TSİ 10’da ekim ayı dış ticaret dengesi verisi yayımlanacak.
Bunun yanında, TCMB tarafından TSİ 14’te geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özet yayımlanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Alarko Holding (ALARK, Nötr): Şirket bağlı ortaklığı Alfor Aviation Yönetim Kurulu tarafından, havacılık sektöründe faaliyet göstermek üzere 18mn TL sermayeli bir anonim şirket kurulmasına ve söz konusu şirkete 18mn TL ile iştirak edilmesine karar verilmiştir.
CW Enerji (CWENE, Nötr): Şirket ile yurt içerisinde yerleşik bir müşterisi arasında, GES satışı konusunda KDV hariç 1,1mn USD tutarlı bir sözleşme imzalanmıştır.
Doğuş Otomotiv (DOAS, Nötr): Şirket’in maliki olduğu ve Rumeli Hisarı mahallesinde bulunan gayrimenkulün, Şirket’in temsil ettiği markalar için showroom olarak kullanılmak üzere, toplam 280mn TL bedelle satın alınmasına karar verilmiştir.
Europower Enerji (EUPWR, Nötr): Şirket yurt içinde yerleşik bir taahhüt firmasından muhtelif güçte ve adetlerde dağıtım trafosu tedarik siparişi almıştır. Sipariş bedeli vergiler hariç 1,5mn USD’dir.
İş GYO (ISGYO, Nötr): İş Bankası’nın mülkiyetinde olan ve İş Kuleleri Kompleksinde yer alan ticaret fonksiyonuna sahip, toplam 5.954 m2 kiralanabilir alanı bulunan 50 numaralı bağımsız bölümün KDV hariç 900mn TL bedelle satın alınmasına ve bağımsız bölümdeki 5.892 m2‘lik alanın aylık 4,1mn TL + KDV bedelle İş Bankası’na 1 yıllık süre ile kiralanmasına karar verilmiştir.
Otokar Sanayi (OTKAR, Sınırlı Pozitif): Romanya Milli Savunma Bakanlığı’nın şirketi olan C.N. Romtehnica ile sözleşme görüşmeleri olumlu olarak sonuçlanmış, Şirket ile Romtehnica arasında 27 Kasım 2024 tarihinde sözleşme imzalanmıştır.
Toplam tutarı KDV hariç 4.263mn RON (Ruman Leyi) (Güncel kur ile yaklaşık 31 milyar TL) olan sözleşme kapsamında, ilk 278 adedi Otokar tesislerinde, kalan kısmı ise ileride belirlenecek bir yapıda Romanya’da üretilecek olan toplam 1059 adet 4×4 Taktik Tekerlekli Hafif Zırhlı Araç ve bunlara konu bazı entegre lojistik destek hizmetleri bulunmaktadır. İlgili teslimatların 2025 yılı son çeyreğinde başlayarak partiler halinde 5 yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Ayrıca, Otokar’ın sözleşme kapsamındaki yükümlülükleri ve tahsil edeceği avansın teminatı olarak toplam tutarı KDV hariç yaklaşık 2.000mn RON’a kadar (Güncel kur ile yaklaşık 14,5 milyar TL) teminat mektubu farklı tarihlerde ihale makamına iletilecektir.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Borsa İstanbul Genel Müdürlüğünce; BIST Katılım Tüm, BIST Katılım 100, BIST Katılım 50, BIST Katılım 30, BIST Katılım Sürdürülebilirlik ve BIST Katılım Temettü endekslerinde 01.12.2024-30.04.2025 dönemi için ekli tabloda yer alan değişikliklerin yapılmasına karar verilmiştir.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Altınkılıç Gıda (ALKLC): Şirket, Burhaniye OSB’deki üretim tesisinde bugün itibarıyla beyaz peynir üretim hattı sürekli olarak üretime başlamıştır.
Dct Ticaret (DCTTR): Şirket bir tarımsal ürün borsası olan TURIB (Türkiye Ürün İhtisas Borsası) üyesi olarak işlemlere başlamıştır. Şirket bugün ilk işlem olarak 50,4mn TL’lik buğday satışı gerçekleştirmiştir.
GSD Holding (GSDHO): Şirket bağlı ortaklığı GSD Varlık Yönetim, Şekerbank’ın satışa çıkarılan toplam 97,7mn TL anaparaya sahip portföyünün ihalesini en yüksek teklifi vererek kazanmıştır.
Meditera Malzeme (MEDTR): Gazi Üniversitesi’nin “12 Aylık Hastabaşı Puan Karşılığı Otomatik İnfüzyon Kemoterapisi İlaç Hazırlama ve Uygulama Sistemi” konulu ihale Şirket lehine sonuçlanmıştır. İhalenin toplam tutarı 30,5mn TL’dir.
Tarkim Bitki Sanayi (TARKM): Bayındırlar Yapı – Makfen Yapı ile imzalanan Manisa OSB inşaat yapım işi sözleşmesi, yüklenicinin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini tüm ihtarlara rağmen yerine getirememesi ve işin zamanında tamamlanamayacağının anlaşılması nedeniyle feshedilmiştir.
VBT Yazılım (VBTYZ): Şirket, BMC Software ile Türkiye pazarında geçerli tek yetkili distribütörlük anlaşması imzalamıştır. Bu kapsamda, Disnet Teknoloji isimli bağlı ortaklık şirketi kurulmuş olup, distribütörlük anlaşması 1 Ekim 2024-30 Eylül 2029 tarihleri arasında geçerli olacaktır. Bu yatırımın 5 yıllık gelir beklentisi 50mn USD olarak öngörülmektedir.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi