Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (28.11.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Güne nötr risk iştahıyla başlıyoruz. Trump’ın Hong Kong yasa tasarısını onaylaması borsa endekslerinde bir miktar baskıya yol açsa da bu yönde bir karar bekleniyordu. Halihazırda ilk faz ticaret anlaşmasının imzalanabileceğine yönelik umutlar da sürerken, ABD’den iyi veriler gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda, bu sabah borsa endekslerindeki baskı sınırlı kalabilir. Şükran Günü nedeniyle ABD piyasalarının kapalı olacağı günde işlem hacimlerinde düşüşler beklenirken, günün geri kalanında nötr risk iştahı devam edebilir. ABD vadelileri ve Asya borsalarındaki görüntüye paralel BIST100 endeksi de güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir ve gün içerisinde görece dar bir aralıkta bant hareketi yapabilir.

MAKROEKONOMİ

ABD’de açıklanan güçlü verilerle S&P 500 endeksi, bugünkü tatil öncesi düşük hacme rağmen %0,4 artışla rekor seviyelerini sürdürdü. Trump’ın Hong Kong yasa tasarısını onaylamasıyla ise Asya borsalarında bugün ılımlı ancak karışık bir hareket gözleniyor. Hong Kong’daki gösterilerde uygulanan şiddet ve insan hakları ihlallerinden sorumlu olan Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını rağmen ABD ve Çin’in birinci faz ticaret anlaşmasını imzalayacağına yönelik beklentiler ve ABD’de açıklanan güçlü veriler sayesinde borsalardaki hareket ılımlı kalıyor. 2017 seçimlerini doğru tahmin eden bir anket şirketinin, İngiltere Başbakanı Johnson’ın seçimlerde önde olduğunu göstermesi ise sterlini desteledi. ABD piyasalarının Şükran Günü nedeniyle kapalı olduğu bugün TSİ 16’da Almanya TÜFE verisi günün öne çıkan gelişmesi. Bu arada ABD Temsilciler Meclisi’nin Adalet Komitesi, Trump aleyhine resmi suçlamalar ile sonuçlanabilecek olan azil soruşturması kapsamında Trump’ı konu hakkındaki soruları cevaplandırması için 4 Aralık’ta gerçekleştireceği oturuma davet etti. Trump’ın ise ilgili oturuma katılma zorunluluğu bulunmuyor.

ABD’de üçüncü çeyrek büyüme verisi yukarı yönlü revize edildi.

ABD ekonomisi 3.çeyrekte yıllıklandırılmış olarak %1,9 olan beklentileri aşarak %2,1 büyüdü. Büyümenin temel taşı olan tüketim harcamaları yıllık %2,9 büyüdü, önceki çeyrek bu rakam %4,6’ydı. İşletme yatırımları %3 daralmadan %2,7 daralmaya revize edildi. İşletme yatırımları, ticaret savaşlarının doğal sonucu olarak 2 çeyrek üst üste daralmış durumda. Ayrıca stok yatırımları da artarak büyümeye pozitif katkı verdi.  Büyüme verisinde ikinci revize ile şirket karlarının üçüncü çeyrekteki performansını görme şansına eriştik. Yıllık olarak şirket karlarında ise %0,8 düşüş görüyoruz.

  • ABD kişisel tüketici harcamaları 8.ay üst üste arttı. Ekim ayında harcamalar %0,3 artarken gelirler ise değişmedi. ABD ekonomisi imalat sektöründe yaşanan yavaşlamanın getirdiği negatif etkiyi tüketici harcamalarındaki güçlü görünüm ile telafi etmişti. Gelir tarafının sabit kalması bundan sonraki süreçte tüketim tarafından beklenen katkıyı sekteye uğratabilir. Enflasyon göstergesi PCE deflatör ise ekimde aylık %0,2 artarak yıllık %1,3 seviyesine geldi, ancak işaret ettiği enflasyon seviyeleri Fed’in %2 hedefinden hala uzakta.
  • ABD’de dayanaklı tüketim malı siparişleri beklentilerin üzerinde gelerek ekimde %0,6 arttı fakat çoğu savunma sanayi ürünlerinden kaynaklandı. Diğer dikkat çeken bir nokta da GM’deki uzun dönemli grev sonucunda yeni oto ve parçalarına olan siparişlerin  düşmesiydi. Çekirdek sermaye malları siparişleri olan uçak ve savunma hariç sermaye yatırım siparişleri ise ekimde %1,2 arttı.
  • 12 bölgesel Fed bankasından gelen verilere göre hazırlanan ve ekonomik faaliyetlere ilişkin bilgi veren Bej Kitaba göre, imalat çoğu bölgede arttı, ancak kredi büyümesi zayıf kaldı. Ücret artışının ılımlı olduğu gözlendi. Konut satışları arttı, inşaatçılar ise büyümenin genele yayıldığını düşündüklerini ifade etti. Tarımsal faaliyetlerin ise, hava şartları ve düşük ürün fiyatları nedeniyle baskı altında kaldığı belirtildi.

Yurtiçinde kasım ayına ait ekonomik güven endeksi açıklanacak. Öncü göstergeler dördüncü çeyrekte toparlanmayı eş anlı teyit ediyor. TL’nin oynaklığındaki kısmi azalış ise gelecek sene özel tüketim odaklı büyümeye hazırlanırken, güven depolamaya yardımcı oluyor.

  • Endeks, bu yıl en düşük seviyeyi 77,5 seviyesiyle mayısta görmesinin ardından yükselişe geçerek ekimde 89,8 seviyesine kadar yükselmişti. Endeks, verinin tutulduğu dönemde en düşük seviyeyi 60,8 seviyesiyle Kasım 2008’de, en yüksek seviyeyi ise 114,9 seviyesiyle Ocak 2011’de görmüştü.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, para politikası duruşunun enflasyondaki düşüş sürecinin devamını sağlayacak şekilde belirlenirken, finansal istikrara yönelik zorunlu karşılıklar gibi makro ihtiyati araçları da etkin bir şekilde kullanacaklarını söyledi. Uysal, fiyat istikrarı ve sürdürülebilir büyüme için cari dengenin makul düzeyde tutulmasının kritik önemde olduğunu vurguladı. Uysal, ilerleyen dönemde büyümenin cari denge üzerinde etkisinin nispeten daha az olmasını beklemekte olduklarını vurguladı.

  • Konuşmasını üç bölüme ayıran Uysal, bölümlerde sırasıyla 2019 yılında Türkiye’de cari işlemler dengesinde yaşanan hızlı iyileşmenin kaynakları, Türkiye’de sürdürülebilir büyüme ve fiyat istikrarı açısından dış dengenin belirleyici rolü ve dış dengede sağlanan somut kazanımların güçlü bir şekilde devamı için uygulanan ve uygulanacak olan yapısal ve makro ihtiyati politika adımlara değindi.
  • İçinde bulunduğumuz dönemde cari dengede yaşanan düzeltmenin, ekonominin sert bir şekilde daraldığı 2001 ve 2009 krizlerine kıyasla çok daha sağlıklı gerçekleştiğini ve iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın görece daha sınırlı olduğu bir dönemde cari fazla verme noktasına gelmiş olmamızın döngüsel etkilerin ötesinde bir dönüşüme işaret ettiğine vurgu yaptı. Hızlı iyileşmede ise ithalattaki yavaşlamanın yanı sıra mal ve hizmet ihracatındaki güçlü artış eğiliminin de etkili olduğunu sözlerine ekledi.
  • Başta enerji sektöründe olmak üzere üretimde ithal girdi oranının azaltılmasının kritik önem taşıdığını belirten Uysal, yenilenebilir enerjide yerlileştirilme ve yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payının artırılması konusunun önemine de dikkat çekti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesinin görüşmelerinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise, para ve maliye politikalarının koordinasyonu ile rekabet ve verimliliği artıracak yapısal tedbirleri hayata geçirerek, enflasyonu kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere indireceklerini ve 2020 yılında mali disipline kararlılıkla devam edileceğini, sürekli ve kalıcı gelir kaynakları oluşturularak kamu kaynaklarının verimli ve tasarruflu kullanılması amacıyla yapısal değişikliklerin hayata geçirileceğini de söyledi.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket tarafından 280mnTL kredi kullanılmış olup daha önce kullanılan kredilerinden 168,5mn TL’lik tutarın kapaması gerçekleştirilmiştir.

TAV Havalimanları (TAVHL, Nötr): TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener: “Almatı Havalimanı’nı satın almak üzere görüşmelere devam ediyoruz. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde, Türkiye-Kazakistan’ın kültürel ve ticari bağlarının daha da gelişmesi için önemli bir adım atılmış olacak”

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY Genel Müdürü Bilal Ekşi geçen yıl 75,2mn yolcu taşıdıklarını, yılsonu itibarıyla yolcu sayısının tüm sıkıntılara rağmen 77 milyonu bulacağını açıkladı. Ekşi, Aralık ayında Finlandiya’nın Rovaniemi kentine ve Çin’in Xi’an şehrine uçuş başlatılacağını da ekledi.

Vakıfbank (VAKBN, Sınırlı Pozitif): VakıfBank, uluslararası piyasalardan 239,5 milyon ABD Doları ve 309,3 milyon Avro olmak üzere toplam 580 milyon ABD Doları karşılığı sendikasyon kredisi sağlamıştır. 367 gün vadeli kredinin toplam maliyeti ABD Doları kısmı için Libor +% 2,25 ve Euro kısmı için Euribor + %2,10 olarak gerçekleşmiştir.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Unicredit SpA, Yapı Kredi’de doğrudan hisseye sahip olduktan sonra ilk etapta %10’dan daha az hissesini satmayı planlıyor. Kaynak: Bloomberg

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Thilo Pahl, Türkiye ve Almanya arasındaki ticaret hacminin 36 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Almanya Türkiye’nin en büyük yatırım ortağı durumunda. Yakın gelecekte yenilenebilir enerji Alman şirketlerinin önemli rol üstleneceği bir sektör olacak.” dedi.  Pahl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülkenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıklarınca yapılan iş birliklerinin geleceğe yönelik çalışmalarda yön verici nitelikte olduğunu söyledi. Pahl, Türkiye’de Alman şirketlerin rüzgar ve güneş enerjisi sektöründe çok aktif çalıştıklarını anlattı.

Telekom: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılında yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın devreye alınacağını, hedefin uçtan uca yerli ve milli 5G haberleşme teknolojisini 2021 yılında hizmete sunmak olduğunu açıkladı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Derlüks Deri (DERAS): Şirket, %100 bağlı ortaklığı Boran Meşrubat San. ve Tic. A.Ş. ile Doğanay Gıda Tarım ve Hayvancılık San. Tic. A.Ş. arasında bir distribütörlük anlaşması yapmıştır. İstanbul ili Bahçelievler, Güngören, Esenler ve Bayrampaşa ilçelerini kapsayan dağıtım anlaşmasının zaman içerisinde toplam hasılaya olumlu bir etki yapması beklenmektedir. Bu anlaşma ile ilgili yeni bir yatırıma ihtiyaç duyulmadığı bildirilmiştir.

Teknosa (TKNSA): Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanan açıklamaya göre; Dilek Sabancı, Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüde 5 milyon 734 bin 598 TL nominal tutarlı Teknosa pay senetlerinin Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvuru yaptı.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13,69 seviyesinden %13,70 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 27,3 milyar TL ile 19 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 8,3 milyar TL ise %13 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %1,74 seviyesinden işlem görmeye başlarken ve gün içerisinde %1,74-%1,78 bandında hareketin ardından, %1,77 seviyelerinden günü tamamladı. Bugün ise ABD’de Şükran günü nedeniyle tatil olması kapsamında bono ve tahvil piyasaları kapalı durumda.

Yurtiçi tahvil piyasasında, TL’nin kısmi baskı altında kalmasıyla, günlük bazda verim eğrisinin tüm vadelerinde yükselişler gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 20 baz puanlık artışla %12,20 seviyesine ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 8 baz puanlık artışla %12,61 seviyesine yükseldi.