SABAH STRATEJİSİ
Dün Asya ile başlayan satış Avrupa ve ABD ile devam etti. Rekor seviyelerinden satışlarla karşılaşan Dow Jones ve S&P500 endeksi sırasıyla %0,74 ve %0,51 oranında düşüş kaydetti. Bu sabah bakıldığında, Asya’da satıcılı seyir devam ediyor. Diğer yandan Avrupa vadelileri yatay, ABD vadelileri ise hafif yükselişte. ABD vadelilerine paralel BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir ki dün açıklanan ve iyi gelen finansalların etkisi açılışta görülebilir. Borsa İstanbul’un yarım gün açık kalacağı günde BIST100 endeksinde 1.510 – 1.528 aralığı hareket alanı olabilir. Bugün TSİ 10.30’da TCMB tarafından yılın son Enflasyon Raporu yayınlanacak ve TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sunumu ile soru ve cevap kısmında vereceği mesajlar takip edilecek.
MAKROEKONOMİ
Yurt içi tarafta dün TÜİK tarafından eylül ayına ilişkin dış ticaret verileri açıklandı. Eylül ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ihracat, rekor seviyesini yeniledi, ancak aylık artış hızı 2021 yılı ortalamasının altında kaldı, ithalat da rekor seviyesinden gevşedi ve nisan ayından bu yana ilk kez aylık daraldı ancak yüksek seviyelerini korumaya devam ederek 2021 yılı ortalamasının üzerinde seyretti.
Arındırılmamış verilere baktığımızda eylül ayında ihracat aylık %10 artarak 20,8 milyar USD’ye yükseldi. İhracat yılın ilk 9 ayında 161 milyar USD gerçekleşti, ekim ayında da rekor bir ihracat görebileceğimizi değerlendirdiğimizde ihracatta yıl sonu OVP hedefi olan 211 milyar USD seviyesini aşabileceğimizi düşünüyoruz. Günlük ihracat verilerine göre ekimde 21 milyar USD’nin üzerinde rekor bir ihracatın gerçekleşebileceğini hesaplıyoruz. Gelecek 3 aya yönelik ihracat siparişleri de yılın geri kalanında ihracatın güçlü seyrini sürdürebileceğine işaret ediyor. Kurdaki dalgalanma kısa vadede ihracat kanalını destekleyici bir görünüm oluştursa da sektör yetkililerinin vurguladığı üzere hem ihracat pazarı müşterilerinin kurdaki artışla fiyat indirimi talep etmesi hem de emtia fiyatlarındaki yüksekliğin de etkisiyle geleceğe yönelik maliyet belirsizliği ihracatçıların kar marjı konusunda esnekliğini sınırlayabilir.
İthalat, aylık %0,7 artışla 23,3 milyar USD ile rekor seviyelerine yakın bulunuyor. İç talep görünümüne dair daha net bir resim sunan altın ve enerji hariç ithalatta sınırlı da olsa aylık artışın sürdüğünü görüyoruz. Detaylara baktığımızda makroihtiyati önlemlere karşın tüketim malı ithalatında muhtemelen talebin de öne çekilmesiyle aylık artış görüyoruz. Ek olarak altın ithalatında tarihsel ortalamasının altındaki seyir toplam ithalattaki yükselişi sınırlasa da petrol fiyatlarının eylül ayında yükselmesi enerji ithalatındaki artışın sürmesine neden oluyor. Enerji ithalatı Aralık 2014’ten bu yana en yüksek tutarda gerçekleşti.
Dış ticaret açığı eylül ayında 2,55 milyar USD ile geçen senenin belirgin altında gerçekleşti. 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı 44,3 milyar USD’ye daraldı ve GSYH oranı da %5,8 seviyesine geriledi. Yolcu sayısı üzerinden değerlendirdiğimizde turizm gelirlerinin eylülde güçlü bir yıllık artış sergileyebileceğini öngörüyoruz. Bu doğrultuda cari denge eylül ayında sınırlı bir fazla verebilir ve kümülatif cari açıkta düşüş sürebilir.
Yurt içi tarafta, ayrıca sektörel güven endeksleri, reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksinin belirli alt kalemleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksi ekim ayında %1 oranında azalarak 101,4 seviyesine geriledi fakat iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etti. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Ekim ayında sektörel güven endeksleri ise artış kaydederek ekonomik toparlanmanın sürdüğüne işaret etti.
Dün ABD tarafında, eylül ayına ilişkin dayanıklı mallar siparişleri verisi açıklandı. Dayanıklı mallar siparişleri eylülde 4 aylık yükselişin ardından aylık %0,4 düştü. Beklenti %1,1 düşmesi yönündeydi. Düşüşte motorlu ulaşım ekipmanları kalemindeki aylık %2,3 düşüş etkili oldu. İşletme yatırımları için göstergelerden biri olan savunma dışı sermaye malları siparişleri eylülde aylık %0,8 arttı. Arz sıkıntılarının etkin olduğu bir dönemde çekirdek siparişlerdeki artış ekonomik toparlanma için güçlü sinyal verdi.
Diğer yandan, Kanada Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edildi. Kanada Merkez Bankası, dünkü toplantısında politika faiz oranını %0,25 seviyesinde sabit tuttu ve tahvil alım programını durdurarak parasal genişlemeyi sonlandıracağını bildirdi. Ayrıca Banka, küresel bazda yaşanan arz kesintileri ve yüksek enflasyon riski ortamında, gelecekteki faiz oranı artışlarının olası zamanlamasını hızlandırdığını bildirdi. Bu kapsamda üyeler, nisan ayı başlarında borçlanma maliyetlerini artırmaya hazır olabileceklerinin sinyalini verdiler, bunun daha önce düşünüldüğü gibi gelecek yılın ikinci yarısı yerine 2022 yılının ilk yarısında olabileceğine işaret ettiler.
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin öncü GSYH büyüme verileri ve Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi açıklanacak. İlgili çeyrekte özellikle düşen tüketici güveninin de işaret ettiği üzere tüketim harcamalarının büyümeye katkısının azalması beklenmekte. Ayrıca tedarik zincirindeki sıkıntılar ve emek arzındaki eksiklik ile üretimde de önceki çeyreğe göre yavaşlama beklenmekte.. Bu açıdan üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış büyümenin %6,7’den %2,5’e gerilemesi beklenmekte. ABD’de çekirdek PCE fiyat endeksi ise yıllıklandırılmış çeyreklik bazda birinci çeyrekte %2,5 oranında artış kaydetmesinin ardından ikinci çeyrekte %6,1 seviyesinde gerçekleşmiş ve artan enflasyonist baskıları yansıtmıştı. ABD’de çekirdek PCE fiyat endeksinin üçüncü çeyrekte ise %4,50 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
Bunun yanında, ABD’de TSİ 18’de ekim ayına ilişkin Kansas City Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi takip edilecek. Ayrıca TSİ 17’de ABD’de eylül ayına ilişkin bekleyen konut satışlarının aylık bazda artış hızının %8,1’den %0,5 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.
Diğer yandan, ABD’de TSİ 15.30’da 23 Ekim haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. ABD’de yeni işsizlik maaşı başvuruları 16 Ekim haftasında düşüşünü sürdürerek 293 bin kişi seviyesinde kaydedilmiş ve böylece Mart 2020’den bu yana en düşük seviyeye gelmişti.
Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında TSİ 14.45’te ECB’nin para politikası toplantısı ve TSİ 15.30’da ECB Başkanı Christine Lagarde’ın konuşması olacak. ECB, eylül ayındaki toplantısında Pandemik Acil Durum Satın Alma Programı’nın (PEPP) toplam 1,85 trilyon Euro’luk miktarında ve Mart 2022’ye kadar uzanan süresinde değişikliğe gitmemiş, ancak bu program dahilindeki alımların ılımlı yavaş bir patikada yapılacağı mesajını vermişti. Lagarde, PEPP’in hızındaki yavaşlamanın tapering anlamına gelmediğini, PEPP’in yeniden ayarlandığını söylemişti. Ayrıca Lagarde, PEPP’i kapsamlı olarak aralık ayındaki toplantıda ele alacaklarını belirtmişti. ECB’nin bugünkü toplantısında ise faizlerde ve varlık alımlarında herhangi bir değişiklik beklenmemekte. Geçtiğimiz haftalarda Lagarde, enflasyondaki yükselişin geçici olduğu fikrini korumuştu.
Ayrıca TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde ekim ayına ilişkin tüketici güveni verisi açıklanacak. Diğer yandan, TSİ 15’te Almanya’da ekim ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Almanya’da eylül ayında TÜFE yıllık Aralık 1993’ten bu yana en yüksek seviye olan %4,1 olarak açıklanmıştı. TÜFE’nin ekimde ise öncü verilere göre yıllık bazda %4,4 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10.30’da TCMB tarafından yılın son Enflasyon Raporu yayınlanacak ve TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sunumu ve soru ve cevap kısmında vereceği mesajlar takip edilecek. Gerek yerel gerekse küresel gelişmelerle TCMB’nin Temmuz ayı Enflasyon Raporu’nda paylaştığı %14,1 olan enflasyon tahmininde belirgin yukarı yönlü riskler mevcut. Bu doğrultuda Enflasyon Raporu’nda TCMB’nin yıl sonu tahminindeki olası revize ve gerekçeleri takip edilecek.
Ayrıca TSİ 14’te TCMB’nin geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özetleri yayınlanacak. TCMB, geçen haftaki toplantısında politika faizini 200 baz puan indirimle %16 seviyesine çekmişti, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığını vurgulamıştı.
Diğer yandan, TSİ 11’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından eylül ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı verisi takip edilecek. Ağustos ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı, yıllık %119,4 ile güçlü artışını sürdürürken, aylık ise %8,7 düşmüştü.
Bugün TCMB, DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini de paylaşacak.
- TCMB Analitik Bilanço Verilerine göre 22 Ekim haftasında toplam rezervin azaldığını ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 0,6 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 125,1 milyar USD’ye gerilediğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,9 milyar USD azaldı. Buna göre net uluslararası rezervin 0,3 milyar USD artarak 32,4 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. Geçen hafta yurt içi bankalarla olan swap miktarı 0,29 milyar USD kadar arttı ve rezervlere olumlu katkı yaptı.
- Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 22 Ekim haftasında toplam DTH miktarı 0,02 milyar USD (bireysel 0,2 milyar USD düşüş ve kurumsal 0,22 milyar USD artış) ile sınırlı artış kaydetti. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %55,5’ten %56,2’ye yükseldi. TL kredilerde haftalık %0,32 artış, YP kredilerde %0,13 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,25 artış görmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Ford Otosan (FROTO, Nötr): Ford Otosan’ın 2021 yılı üçüncü çeyrek net dönem karı 1.892mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 1.672mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 1.644mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Tahminimizdeki sapmada finansman gideri beklentimize karşın finansman geliri kaydedilmesi etkili olmuştur. Ford Otosan’ın 3Ç2020’deki net dönem karı 1.358mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %40,9 oranında artmış ve 18.871mn TL olmuştur. Satış gelirlerindeki artışın tamamı yurtdışı satış gelirlerindeki %82,3’lük yükselişten kaynaklanmıştır. Yurtiçi satış gelirleri 3Ç2021’de %31,9 gerilemiştir. Yurtiçi satışlar 3Ç2021’de görülen araç bulunurluğu zayıflığının da etkisiyle 2020’nin aynı çeyreğine göre adetsel bazda %59,4 azalırken, yurtdışı satışlar ise adetsel bazda %40 artış kaydetmiştir. Satışların maliyeti aynı dönemde %40,9 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar %40,7 artışla 2.319mn TL’ye yükselirken, brüt kar marjı değişmeyerek %12,3 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise geçen senenin aynı dönemine göre %22,7 artmış ve 545,1mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net 13,7mn TL gelir kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak faaliyet karı %19,4 artışla 1.788mn TL’ye yükselmiştir. Faaliyet kar marjı da 1,7 puan gerilemeyle %9,5 olmuştur. Diğer faaliyet gelirleri hariç FAVÖK %41,9 artışla 2.036mn TL olurken, FAVÖK 0,1 puan artışla %10,8’e yükselmiştir. Finansman tarafında net 148,1mn TL gelir kaydedilmiştir. 3Ç2020’deki net finansman gideri 82,4mn TL idi. Şirket 3Ç2021’de çeyrekte 10,2mn TL’lik vergi gideri yazmıştır. 3Ç2020’de 57,8mn TL vergi gideri kaydedilmişti. Bu gelişmeler neticesinde 3Ç2021 net dönem karı 3Ç2020’ye göre %39,3 artış kaydetmiştir. Net kar marjı da 0,1 puanlık azalışla %10 olarak hesaplanmaktadır.
3. çeyrek net dönem karıyla birlikte Ford Otosan’ın 9 aylık net dönem karı %107,7 artışla 4.711mn TL’ye yükselmiştir.
2021 üçüncü çeyrek sonuçlarının ardından şirket 2021 yılı beklentilerini revize etmiştir. Hem yurt içi hem de yurt dışı satış adetlerindeki satış öngörüsü aşağı yönlü güncellenmiştir. Şirket ticari araç piyasalarında ve Ford markalı araçlara olan talebin kuvvetli seyrettiğini diğer taraftan küresel bazda çip tedarikinde yaşanan kısıntılar sebebiyle imalat süreçlerinin olumsuz etkilendiğini bildirmiştir.
Garanti BBVA (GARAN, Pozitif): Garanti BBVA’nın 2021 yılının üçüncü çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %24,6, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise %92,3 oranında artarak 3.645mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 3.280mn TL’nin hem de piyasa beklentisi olan 3.196mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, net faiz gelirleri ile net ücret ve komisyon gelirlerinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Ayrıntılar için tıklayınız…
Gözde GSYO (GOZDE, Pozitif): Gözde Girişim’in 2021 yılı 3. çeyrek net dönem karı 2.371mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 289,4mn TL net dönem zararı kaydetmişti. 3. Çeyrekte Şirket finansal yatırımlar gerçeğe uygun değer artışından 2,35 milyar TL gelir, esas faaliyetlerden diğer gelirlere kaydetmiş ve bu durum yüksek kar rakamında ana etken olmuştur. Şirket’in özellikle Penta Teknoloji’deki payına istinaden 3. çeyrekte çok yüksek değer artışı oluşmuştur.
Yüksek üçüncü çeyrek kar rakamının etkisiyle Şirket’in 9 aylık net dönem karı 2.630,2mn TL olmuştur. Geçen senenin ilk 9 ayında şirketin net dönem zararı 110mn TL seviyesindeydi.
İş GYO (ISGYO, Nötr): İş GYO 3Ç2021’de 15,4mn TL net dönem karı yazmıştır. Bizim ve piyasanın net kar beklentisi ise 5mn TL iken, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 2,8mn TL kar yazılmıştı. İş GYO’nun satış gelirleri yıllık %46,4 oranında azalarak 3Ç2021’de 120,6mn TL olarak gerçekleşirken, bu gelirlerin 65mn TL’si kira gelirleri (üst hakkı gelirleri dahil), 54,2mn TL’si konut satışlarından oluşmuştur. Kira gelirleri yıllık %23,8 oranında artış kaydetmiştir. Konut satışları ise %68,3 oranında düşüş kaydetmiştir. Diğer yandan, Şirket’in brüt karı yıllık %28,7 oranında artarak 3Ç2021’de 69,6mn TL’ye yükselirken, FAVÖK %33,9 oranında artmış ve 62,5mn TL (Beklenti 56mn TL) olmuştur. Brüt kar ve FAVÖK marjı ise 3Ç2021’de sırasıyla %57,7 ve %51,8 olmuştur. Öte yandan, Şirket yılın üçüncü çeyreğinde 47,9mn TL net finansman gideri (3Ç2020:47mn TL net gider) kaydetmiştir.
Üçüncü çeyrek net dönem karı sonrasında İş GYO’nun 9A2021’deki karı 10,8mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 9,1mn TL zarar yazmıştı.
Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif): Şişe Cam’ın 3Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %56,2 oranında artarak 1.353mn TL’ye yükselmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi 1.270mn TL idi. Şişe Cam’ın satış gelirleri 3Ç2021’de 8.236mn TL gerçekleşerek yıllık %42 oranında büyüme kaydederken, brüt kar %52,5 oranında artış kaydetmiş ve 2.880mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 2,4 puan artarak %35,0 olarak gerçekleşmiştir. Faaliyet giderleri %35,7 oranında artarak 1.406mn TL’ye çıkan Şirket’in FAVÖK’ü ise 1.986mn TL (ortalama beklenti 1.877mn TL) gerçekleşerek yıllık %56,7 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı da %24,1 olmuştur. Geçen yılın ikinci çeyreğinde FAVÖK marjı %21,8 idi. Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 83mn TL yatırım faaliyetlerinden net gelir kaderken, 117,5mn TL net finansman gideri yazmıştır.
Üçüncü çeyrek net karının ardından Şirket’in 9A2021’deki ana ortaklık net dönem karı 4.096mn TL’ye yükselmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 1.392mn TL ana ortaklık net dönem karı yazmıştı.
Tat Gıda (TATGD, Nötr): Tat Gıda’nın 2021 yılı 3. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 29,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 13mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirketin 3Ç2021 satış gelirleri 3Ç2020’ye göre %50,9 oranında artarak 280,3mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti %66,6 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar %18,3 oranında artarak 71,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %30,7 artışla 46,3mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 4,5mn TL gelir elde eden şirketin faaliyet karı %49,1 oranında artmış ve 29,7mn TL’ye yükselmiştir. Şirket finansman tarafında ise 3,7mn TL gider kaydetmiştir. Vergi öncesi net dönem karı 26,4mn TL olan şirket, 3,2mn TL vergi geliri sonrası 29,5mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmiştir.
3. çeyrek karıyla birlikte şirketin 9 aylık ana ortaklık net dönem karı 184,3mn TL olmuştur. Geçen senenin ilk 9 ayında şirketin net dönem karı 73,9mn TL idi.
Türkiye Sigorta (TURSG, Sınırlı Negatif): Şirket’in 3Ç2021’deki net dönem karı (konsolide) bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre %46,5 oranında gerileyerek 153,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Ortalama piyasa beklentisi 273mn TL kar idi. Türkiye Sigorta’nın genel teknik bölüm dengesi yıllık %43,7 oranında düşüş göstermiş ve 3Ç2021’de 161,6mn TL’ye gerilemiştir. Öte yandan, Şirket’in net yatırım gelirleri bu çeyrekte 61,1mn TL gerçekleşerek yıllık %89,6 oranında artış göstermiştir.
Üçüncü çeyrek kar rakamının ardından Türkiye Sigorta’nın 9A2021’deki net dönem karı 798,8mn TL gerçekleşerek yıllık %16,9 oranında düşüş göstermiştir.
Coca-Cola İçecek (CCOLA, Nötr): Coca-Cola Icecek A.Ş. (CCİ) The Coca-Cola Company (“TCCC”) 100% iştiraki olan European Refreshments’ın (ER), Bağdat merkezli Al Waha for Soft Drinks, Juices, Mineral Water, Plastics, and Plastic Caps Production LLC’nin (“Al Waha”) holding şirketi konumunda bulunan Waha Beverages B.V.’deki (Waha BV) %19,97 oranındaki azınlık payını aralarındaki 2013 tarihinde akdedilmiş olan hissedarlar sözleşmesinde bulunan ve 31 Aralık 2016 ile 31 Aralık 2022 arasında kullanılabilen satın alım opsiyonu hükümleri uyarınca satın almıştır. ER’ın ilgili satış opsiyonunu kullanma kararı uyarınca, ER, Waha BV’deki %19,97 oranındaki paylarını 40,4mn USD karşılığında CCİ’ye devretmiş ve tescil işlemi de tamamlanmıştır. Söz konusu devir işlemi sonucunda CCİ, doğrudan %100 pay sahipliği ile Waha BV’nin ve aynı zamanda Al Waha’nın tek hissedarı olmuştur.
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Banka, 367 gün vadeli 360,5mn USD ve 396,5mn EUR tutarında iki ayrı dilimden oluşan yaklaşık toplam 822mn USD sendikasyon kredisi anlaşması imzalamıştır. 19 ülkeden 38 finansal kurumun katılımıyla ve dış ticaretin finansmanı amacıyla kullanılacak olan sendikasyon kredisinin toplam maliyeti USD ve EUR için sırasıyla Libor + %2,15 ve Euribor + %1,75 olarak gerçekleşmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: 28/10/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, benzinde 25 KRŞ/LT pompa satış fiyatlarında indirim gerçekleşmiştir.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Alarko Carrier (ALCAR): Şirket 3Ç2021’de 4,5mn TL net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın 3. çeyreğindeki net dönem karı 27,9mn TL idi. Şirket’in brüt karı 3Ç2021’de 51,1mn TL gerçekleşerek yıllık %23 oranında gerilerken, brüt kar marjı aynı dönemde 9,1 puan azalarak %16,7’ye gerilemiştir. Şirketin 9 aylık net dönem karı da 2020’nin aynı dönemine göre %28,8 azalışla 31,7mn TL’yi göstermiştir.
Agesa Hayat ve Emeklilik (AGESA, Nötr): Şirket’in 3Ç2021’deki net dönem karı (konsolide) 114,5mn TL gerçekleşerek yıllık %7,3 oranında artış göstermiştir. Piyasanın üçüncü çeyrek ortalama kar beklentisi 117mn TL idi. Şirket’in genel teknik bölüm dengesi 3Ç2021’de 78mn TL gerçekleşerek yıllık %20,9 oranında düşüş göstermiştir. Net yatırım gelirleri ise 77,6mn TL (3Ç2020: 27,9mn TL) olmuştur.
Üçüncü çeyrek kar rakamının ardından Şirket’in Ocak-Eylül dönemi net dönem karı 343,9mn TL gerçekleşerek yıllık %52,3 oranında artış göstermiştir.
Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 3Ç2021’deki net dönem karı (konsolide) 172,9mn TL gerçekleşerek yıllık %25,1 oranında artış göstermiştir. Ortalama piyasa beklentisi 145mn TL kar idi. Şirket’in genel teknik bölüm dengesi yıllık %29,3 oranında artış göstererek 3Ç2021’de 171,7mn TL’ye çıkmıştır. Diğer yandan, net yatırım gelirleri aynı dönemler itibarıyla %44 oranında artarak 63,3mn TL olarak gerçekleşmiştir.
Üçüncü çeyrek kar rakamının ardından Şirket’in 9A2021’deki net dönem karı 427,3mn TL gerçekleşerek yıllık %9,4 oranında artış göstermiştir.
Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): Anadolu Sigorta’nın konsolide net dönem karı 3Ç2021’de 62,9mn TL gerçekleşerek yıllık %51,5 oranında düşüş göstermiştir. Ortalama piyasa beklentisi 69mn TL kar idi. Şirket’in genel teknik bölüm dengesi yıllık %59,6 oranında azalarak bu çeyrekte 66,2mn TL’ye düşerken, yatırım gelirlerinden 10,9mn TL net gelir (3Ç2020: 9,1mn TL net gelir) kaydedilmiştir.
Üçüncü çeyrek kar rakamının ardından Şirket’in 9A2021’deki net dönem karı yıllık %12,2 oranında azalarak 353,2mn TL’ye gerilemiştir.
Bagfaş (BAGFS): Şirketin kredi notunun derecelendirilmesi kapsamında JCR Eurasia Rating (JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş) tarafından değerleme yapılmış; Uzun vadeli / kısa vadeli ulusal kredi notu A(Trk) / A-1 (Trk) olarak, uzun vadeli / kısa vadeli uluslararası kredi notu BB / B olarak belirlenmiştir.
Girişim Elektrik (GESAN): Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon Tek. San. Tic. A.Ş., 12.10.2021 tarihinde Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen, 2021/550188 ihale nolu “İTM-348 referanslı 154kv Osmaniye OSB TM Tevsiat Yapım İşi” ihalesi için, TEİAŞ tarafından sözleşme yapmaya davet edilmiştir. İhale bedeli 27,1mn TL’dir.
Ayrıca Şirket, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü ile 27.10.2021 tarihinde Dağıtım Merkezi işi için sözleşme imzalamıştır. Sözleşme bedeli 237bin EUR+KDV’dir.
RTA Laboratuvarları (RTALB): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü (DMO) ile SARS- Cov-2(2019-nCov)RT-qPCR tanı kitinin temini hususunda akdedilen Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması kapsamında, 5.10.2021 tarihinde verilen 1,5mn adet ürün siparişinin teslimatı tamamlamıştır. Söz konusu anlaşma kapsamında teslimi gerçekleşen tanı kiti sayısı toplam 14,9mn adete ulaşmıştır.
Diğer yandan, Şirkete tahsis edilen Malatya İli, Fatih Mahallesi’ndeki 11,3bin metrekarelik arsa hakkında Yönetim Kurulu’nun vermiş olduğu endüstriyel mikrobiyolojik tanı ürünleri, hızlı tanı testleri, fason tüp ve şişe dolum alanı ile steril plastik medikal ürün üretim alanı olarak kullanılmak üzere tesis kurulmasına ilişkin karara istinaden yapılan yapı ruhsatı istemi olumlu sonuçlanmıştır. Organize Sanayi Bölgeleri mevzuatı uyarınca yapı ruhsatlarının Organize Sanayi Bölgesi ile Bakanlığın iznine tabi olması sebebi ile başvurunun sonuçlanması vakit almışsa da elektrik ve su bağlantısı gibi projenin yürütülmesi için gerekli süreçler tamamlanmıştır. Tesisin inşasına böylelikle başlanacaktır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,67 seviyesinden %16,36 seviyesine geriledi. TCMB dün 70 milyar TL’lik (%16’dan, 7 gün vadeli) repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 310,6 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,61 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,52-%1,63 bandında hareketin ardından %1,54 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi