Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (28.10.2019)

SABAH STRATEJİSİ

İyimser risk iştahıyla haftaya başlıyoruz. Cuma günü artıda kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde de kısmi yükselişler sergilerlerken, Asya borsalarında da genel olarak alıcılı bir görüntü hakim. ABD – Çin ticaret gelişmesinde karşılıklı yapılan olumlu açıklamalarla ilk fazda anlaşma umudu piyasalar üzerinde etkisini gösteriyor. Diğer yandan, bu hafta çarşamba günkü Fed toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine %90 olasılıkla bakılıyor. Ticaret gelişmesine yönelik olumlu haber akışı ve Fed’den güvercin beklentilerle piyasalar günün geri kalanında iyimserliğini koruyabilir. İyimser risk iştahının yanı sıra, Gelişmekte Olan Ülke para birimleriyle birlikte bu sabah yataya yakın hafif artıda seyreden TL’deki görünüm de BIST100’ün güne artıda başlayabileceğine işaret ediyor. Endeks güne %0,5 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Azalan jeopolitik risklerle beraber 337 seviyesine kadar gerileyerek mart ayındaki en düşük seviyelerine gelen 5 yıllık CDS’imiz ile birlikte endeks de gün içerisinde yükseliş eğiliminde olabilir. Borsa İstanbul Pay Piyasası, Cumhuriyet Bayramı tatili nedeniyle bugün saat 12.40’a kadar açık olacak ve sonrasında 1,5 günlük tatile girecek.

MAKROEKONOMİ

Bu hafta perşembe günü Merkez Bankası, yılın son Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. Yıl sonu enflasyonunu temmuz ayında Merkez Bankası %13,9 tahmin ediyordu. Muhtemelen %12 ve altına doğru bir enflasyon revizesi görebiliriz. Bu hafta ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı 2020 yılı iç borçlanma stratejisini paylaşacak. Cuma günü de Fitch’in Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirmesi bulunuyor, Fitch, 12 Temmuz’da kredi notunu BB- (negatif görünüm)’ye düşürmüştü. Ayrıca çarşamba günü ekonomik güven endeksini izledikten sonra cuma günü ekim ayına ait imalat PMI verisi açıklanacak. Dördüncü çeyreğe ilişkin ilk veriler yurtiçinde olumlu geliyor. Cuma günü imalat sanayinde kapasite kullanım oranı ekimde bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %76,4’e yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 4,5 puan artarak 104,2 seviyesinde gerçekleşti.

Yurtdışında bu hafta ABD ve Japonya Merkez Bankası’nın para politikası toplantıları izlenecek.

  • Fed’in bu yıl üçüncü kez 25 baz puan faiz indirimine giderek hedef aralığını %1,5-1,75 seviyesine çekmesi bekleniyor. Ancak Fed’in geleceğe yönelik değerlendirmeleri daha kıymetli olabilir ki muhtemelen ileriye dönük faiz indirmede isteksiz olduğunu görebiliriz. Japonya Merkez Bankası’nın ise faiz indirme olmasa da para politikasında ayarlamalar yapabileceği düşünülmekte.

ABD’de tarım dışı istihdam, üçüncü çeyrek büyümesinin revizesi, ISM imalat ve kişisel tüketim harcamaları haftanın öne çıkan gelişmelerinden. Bugün ise Çin Komünist Partisi’nin 3 gün sürecek yıllık toplantısı başlıyor. ABD’de bugün ise imalat sanayi aktivite endeksleri öne çıkmakta.

Kanada, Brezilya ve Kolombiya merkez bankalarının faiz kararı haftanın diğer öne çıkan gelişmelerinden.

  • Rusya Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan olan beklentilerin üzerinde 50 baz puan düşürerek %6,5’e çekti. Enflasyonun %4 olan hedeflerinin belirgin altına düşebileceği beklentisinden destek alarak bankanın daha fazla indirimi değerlendirdiği de görülmekte.

Çin imalat PMI ve Güney Kore ihracatının seyri haftanın öne çıkan diğer gelişmelerinden. Arjantin’de devlet başkanlığı seçimini muhalif partinin kazanmasıyla birlikte ülkede sermaye kontrollerinin arttığı görülüyor. 31 Ekim’e sayılı günler kala Brexit tartışmaları sürüyor. AB diplomatlarının, Brexit’i 31 Ocak’a uzatma süresine ilişkin kararı, bugün vermesi bekleniyor. Gelecek ayki ABD ve Çinli liderlerin görüşmesi öncesi ABD-Çin yetkililerinin birinci etap anlaşmasının neredeyse tamamlandığına yönelik açıklamalarını piyasa katılımcıları yakından izliyor ve Asya borsalarında, tarafların ticaret anlaşmazlıklarını giderecek bir anlaşmaya gelecek ay varacağı beklentisiyle alıcılı bir seyir görüyoruz. Bu hafta küresel arenada şirket bilançoları izlenmeye devam edilecek. Ticaret savaşlarına karşın, ABD şirketlerinin %80’inin Wall Street’in kar rakamı tahminlerini aştığı görülüyor. Standard & Poor’s, Yunanistan’ın uzun vadeli kredi notunun “B+” seviyesinden “BB-“ye yükseltti ve not görümünün ise “pozitif” olduğunu açıkladı.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Sınırlı Pozitif): Akbank’ın 2019 yılının üçüncü çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğine göre %9,3 oranında artarak 1.397mn TL’ye yükselmiş ve hem piyasa beklentisi olan 1.284mn TL’nin hem de bizim beklentimiz olan 1.282mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada, karşılık giderleri beklentimizden altında gelmesi etkili olmuştur. Üçüncü çeyrek net dönem karı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise %5,3 oranında artmıştır.

Bagfaş Bandırma Gübre Fabrikaları (BAGFS, Pozitif): Şirket 3Ç2019’da 60,3mn TL net dönem karı açıklamıştır. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 136,4mn TL zarar kaydedilmişti. Şirket’in satış gelirleri 3Ç2019’da 240mn TL ile geçen yıl kaydettiği 56,5mn TL’nin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Satış maliyetleri 202,8mn TL olmuş ve buna bağlı olarak 37,2mn TL brüt kar elde edilmiştir. Geçen yılın aynı döneminde ise 6,2mn TL brüt zarar kaydedilmişti. Operasyonel giderleri %55,2 oranında artan şirket, 15,2mn TL diğer faaliyet geliri elde etmiş ve 42,2mn TL esas faaliyet karı kaydetmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 4,9mn TL gider kaydeden şirket, finansman tarafında 26,9mn TL gelir yazmıştır. Vergi öncesi karı 64,2mn TL olan şirketin 3,9mn TL vergi gideri sonrası 3. çeyrek karı 60,3mn TL olmuştur. 3. çeyrek karıyla birlikte 9 aylık net dönem karı 90,3mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 218,3mn TL zarar kaydetmişti.

İskenderun Demir Çelik & Ereğli Demir Çelik (ISDMR, EREGL, Nötr): 16 Ağustos 2018 ve 7 Şubat 2019 tarihlerinde açıklanan verimlilik ve maliyet odaklı yatırım planlarına ilişkin öngörülen tahmini yatırım tutarları, kapasiteler ve tamamlanma tarihlerine ilişkin detaylar aşağıda yer almaktadır.

  • Erdemir’de 800 bin ton/yıl kapasiteli olması planlanan 4. Kok Bataryası Yapımı ve Tali Ürün Tesisleri Modernizasyonu’nun yaklaşık maliyeti 268mn USD olup Nisan 2022’de devreye alınması planlanmaktadır. Erdemir Yeni Sinter Fabrikası Yatırımı, 198mn USD yaklaşık maliyete sahip olup Haziran 2022’de 5.000 bin ton/yıl kapasite ile devreye alınması planlanmaktadır. Planlanan maliyeti 129mn USD olan 2. Yüksek Fırın Yenileme Yatırım Projesi’nin Mart 2021’de devreye alınması planlanmakta olup öngörülen kapasitesi 1.775 bin ton/yıl’dır.
  • İsdemir Yeni Sinter Fabrikası Yatırımı, 328mn USD yaklaşık maliyete sahip olup Haziran 2022’de 5.000 bin ton/yıl kapasite ile devreye alınması planlanmaktadır. İsdemir’de Mayıs 2021’de devreye alınması planlanan Yeni 1. Yüksek Fırın Yatırım Projesi’nin planlanan kapasitesi 2.800 bin ton/yıl olup 288mn USD yaklaşık maliyeti bulunmaktadır. 1.200 bin ton/yıl kapasiteli Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi’nin Nisan 2021’de devreye alınması planlanmakta ve yaklaşık maliyeti 80mn USD olarak öngörülmektedir. Planlanan devreye alınma tarihi Kasım 2021 olan 3 No’lu Kok Bataryası Modernizasyonu 500 bin ton/yıl kapasiteli olup planlanan maliyeti 73mn USD’dir.

İş GYO (ISGYO, Nötr): Şirket’in İş Bankası’ndan kullandığı veya kullanacağı kredilere teminat oluşturmak üzere portföyde yer alan İş Kuleleri Kule 3’ün üzerine ilgili Banka lehine 444mn TL tutarında ipotek tesis edilmesine karar verilmiştir.

Öte yandan, Şirket’in Timur Gayrimenkul Geliştirme Yapı ve Yatırım A.Ş.(Timur Gayrimenkul) ile geliştirdiği 2.724 adet konuttan oluşan İnistanbul Konut Projesi’ndeki konut satışları tamamlanma aşamasına gelmiş olup, projede kalan 29 adet konutun Timur Gayrimenkul ile paylaşılmasına karar verilmiştir. Söz konusu paylaşıma ilişkin imzalanan protokol kapsamında; 9 adet konuttaki Timur Gayrimenkul’e ait (KDV dahil 3,2mn değerindeki) %50 oranındaki mülkiyet payı, Şirket tarafından devralınacaktır. Kalan 20 konut ise yüklenici firmalara devredilecektir.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Şirket’in 3Ç2019’daki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın üçüncü çeyreğine göre %58,2 oranında azalarak 430,8mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi Şirket’in bu çeyrekte 420mn TL kar elde edebileceği yönündeydi. Şirket’in satış gelirleri 3Ç2019’da yıllık %6,9 oranında artarak 4.599mn TL olarak gerçekleşirken, brüt kar aynı dönemde %2,9 oranında artmış ve 3Ç2019’da 1.541mn TL olmuştur. Şirket’in 3Ç2019’daki net ve brüt kar marjı ise sırasıyla %9,4 ve %33,5 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde bu oranlar sırasıyla %24,0 ve %34,8 idi. Öte yandan, Şirket’in net finansman gideri bu çeyrekte 160mn TL gerçekleşerek yıllık 126,5mn TL azalma gösterirken, yatırım faaliyetlerinden net 2,1mn TL gider kaydedilmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 753,3mn TL yatırım faaliyetlerinden net gelir yazılmıştı. Son olarak, üçüncü çeyrek net karı ile birlikte Şirket’in 2019 yılının ilk 9 ayından ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %34,5 oranında artarak 1.359mn TL’ye gerilemiştir.

Türk Traktör (TTRAK, Nötr): Şirket’in 3Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,8 oranında azalarak 22,2mn TL’ye gerilemiştir. Piyasa beklentisi de şirketin bu çeyrekte 20mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Satış gelirleri 3Ç2019’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,2 oranında artan şirketin brüt karı aynı dönemler itibariyle %24,7 oranında azalarak 139,4mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 7 puan azalışla %14,2’yi göstermiştir. Operasyonel giderleri %6,1 oranında artan şirket, 10,4mn TL diğer faaliyet gideri yazmış ve 60,1mn TL esas faaliyet karı kaydetmiştir. Faaliyet kar marjı 8,3 puan azalışla %6,1 olmuştur. Diğer yandan, aynı dönemler itibariyle %62,3 azalan finansman gideri de kar oluşumunu olumlu yönde etkilemiştir. Şirketin yılın 3. çeyreğindeki net kar marjı 1,1 puan azalarak %2,3 olmuştur. 3. çeyrek net dönem karı sonrasında Şirketin 2019 yılı ilk 9 aylık net dönem karı yıllık %73,7 oranında azalarak 43,6mn TL’ye gerilemiştir.

Türk Traktör’ün Türkiye traktör pazarı beklentisi 23,5-25,25bin adet (önceki 24-29bin adet) olup, iç piyasaya toplam traktör satış adet beklentisi 10,5-11,5bin adet (önceki 11,5-14bin adet) seviyesindedir. Şirketin ihracat hedefi önceki 14.250-15.250 aralığından 14.750-15.250 aralığına yükseltilmiştir. Yatırım harcamaları beklentisi ise 150-200mn TL aralığından 140-160mn TL aralığına revize edilmiştir.

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Nötr): Şirket’in 3Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %47,9 oranında azalarak 128,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri 3Ç2019’da yıllık %21,6 oranında artarak 1.792mn TL’ye çıkarken, brüt karı aynı dönemde %50,8 oranında azalarak 3Ç2019’da 204,5mn TL’ye gerilemiştir. Operasyonel giderleri %22,9 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden ise 13,6mn TL gider kaydetmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak şirketin faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %43,1 oranında azalarak 130,9mn olmuştur. Finansman tarafında 2,3mn TL gider kaydedilmiş ve vergi öncesi kar 128,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. 0,5mn TL’lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 128,1mn TL olmuştur. Son olarak, 3. çeyrek net karı ile birlikte Şirketin 2019 yılının ilk 9 ayındaki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %4 oranında azalarak 445,3mn TL olmuştur.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Bank Yönetim Kurulu tarafından; Banka’nın Yapı Kredi Holding B.V. aracılığıyla hisselerinin %100’üne sahip olduğu dolaylı bağlı ortaklığı Yapı Kredi Bank Malta Ltd.’nin tasfiye edilmesine karar verilmiştir. Tasfiye işlemlerinin Malta yasal otoritelerinin izinlerinin alınmasını takiben 18 ay içerisinde tamamlanması öngörülmekte olup, Yapı Kredi Bank Malta’nın tasfiyesinin Banka faaliyetleri ve finansal tabloları açısından önemli bir etkisi beklenmemektedir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek basılı ve külçe halinde olmayan kuyumla ilgili harcamalarda taksitlendirme süresinin dört aydan sekiz aya çıkarıldığını açıkladı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Carrier Sanayi (ALCAR, Sınırlı Negatif): Şirketin 2019 yılı 3. çeyrek net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %77,1 oranında azalarak 5,8mn TL olmuştur. Şirketin satış gelirleri 3Ç2019’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,5 oranında artarak 175,8mn TL olmuştur. Ayrıca satışların maliyeti %14,7 oranında artarak 136,6mn TL’ye yükselmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %27,4 oranında azalarak 39,2mn TL’ye inmiştir. Operasyonel giderler 2018’nin 3. çeyreğine göre %7,4 oranında artarak 34,4mn TL’ye artarken, diğer faaliyetlerden 0,9mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece esas faaliyet karı %87,9 oranında azalarak 5,7mn TL olmuştur. 1,38mn TL finansman gideri sonrası 3. çeyrek net dönem karı 5,8mn TL olmuştur. Son olarak, 3. çeyrek net karı ile birlikte Şirketin 2019 yılının ilk 9 ayındaki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %79 oranında azalarak 10,2mn TL olmuştur.

Avivasa Emeklilik (AVISA, Sınırlı Negatif): Şirket’in 3Ç2019’daki konsolide net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %8 oranında azalarak 56mn TL’ye gerilemiştir. Beklenti Şirket’in bu çeyrekte 66mn TL kar elde edeceği yönündeydi. Şirket’in genel teknik bölüm dengesi de aynı dönemler itibariyle %41,7 oranında azalarak 3Ç2019’da 38mn TL’ye gerilerken, 52,8mn TL net yatırım geliri oluşmuştur. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 18,9mn TL net yatırım geliri elde edilmişti. Son olarak, üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2019 yılının ilk 9 ayındaki net dönem karı %18,9 oranında artarak 169,5mn TL’ye yükselmiştir.

Bosch Fren Sistemleri (BFREN, Sınırlı Negatif): Şirket’in 3Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre 10,1mn TL azalarak 0,1mn TL olmuştur. Şirket’in satış gelirleri 3Ç2019’da yıllık %23,4 oranında azalarak 43,1mn TL’ye gelirlerken, brüt karı aynı dönemde %78,8 oranında azalarak 3Ç2019’da 2,1mn TL’ye gerilemiştir. Operasyonel giderleri %43,1 oranında azaltan şirketin esas faaliyet karı %95,9 oranında azalarak 0,3mn TL olmuştur. Finansman tarafında 0,5mn TL gider kaydedilmiş vergi öncesi zarar 0,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. 0,3mn TL vergi geliri sonrasında net dönem karı 0,1mn TL olmuştur. Son olarak, 3. çeyrek net karı ile birlikte Şirket’in 2019 yılının ilk 9 ayındaki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %24,8 oranında azalarak 20,3mn TL’ye gerilemiştir.

Çemtaş Çelik Makine (CEMTS, Sınırlı Negatif): Şirket 3Ç2019’da 2,1mn TL net dönem zararı açıklamıştır. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 78,6mn TL kar kaydedilmişti. Şirket’in satış gelirlerinde geçen yılın aynı dönemine göre %26 oranında düşüş kaydedilmiş ve 163,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış maliyetleri %2,8 oranında artan şirketin brüt karı %79,3 oranında azalmış ve 16,1mn TL olmuştur. Operasyonel giderleri 13,9mn TL olan şirket diğer faaliyetlerden 3,8mn TL gider kaydetmiştir. Esas faaliyet zararı 1,7mn TL olan şirketin vergi öncesi zararı 2,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. 3. çeyrek zararıyla birlikte 9 aylık net dönem karı 41,9mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 134,5mn TL kar kaydetmişti.

FM İzmit Piston (FMIZP, Sınırlı Negatif): Şirketin 2019 yılı 3. çeyrek net dönem karı 5,6mn TL olmuştur. 2018’in aynı döneminde net dönem karı 15,9mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 3Ç2019’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,3 artışla 31,7mn TL olmuştur. Satışların maliyeti geçen yıla göre %40,4 artışla 22,9mn TL olmuş böylece brüt kar %6,5 oranında azalarak 8,8mn TL’ye gerilemiştir. Operasyonel giderler 1,4mn TL olurken, diğer faaliyetlerden gelirler ise 0,2mn TL olarak gerçekleşmiş ve böylece esas faaliyet karı 7,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 1,1mn TL olurken, finansman tarafında ise 1,4mn TL gider yazılmıştır. 7,3mn TL vergi öncesi kara ulaşan şirket 1,7mn TL’lik vergi gideri ardından 5,6mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Son olarak, 3. çeyrek net karı ile birlikte Şirket’in 2019 yılının ilk 9 ayındaki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %29 oranında azalarak 22mn TL’ye gerilemiştir.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,04 seviyesinden %14,01 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 32,1 milyar TL ile 18,5 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 13,6 milyar TL ise %13,0 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Bu haftaki Fed toplantısı öncesi ABD 10 yıllık tahvil faizi, haftalık bazda 6 baz puan yükselişle %1,81 seviyesine yakın haftayı sonlandırdı. Yeni haftada da yatırımcıların ABD ve Çin arasında müzakere edilen 1. etap ticaret anlaşmasına yönelik olumlu beklentilere odaklanmaları %1,81 ile 5 haftanın en yükseğindeki seviyesini koruyor.

Yurtiçi tahvil ve bono piyasasında geçtiğimiz hafta hazine ihaleleri, TCMB ve ECB faiz toplantısı ile jeopolitik gelişmeler belirleyici oldu. TCMB’nin beklentilerin üzerindeki faiz indirimine karşın, TL’nin ılımlı seyretmesinin ve Türkiye CDS priminin düşmesinin etkisiyle birlikte, haftalık bazda verim eğrisinin tüm vadelerinde düşüşler gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 127 baz puanlık düşüşle %13,02 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 168 baz puanlık düşüşle %13,45 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 123 baz puanlık düşüşle %13,20 seviyesine geriledi.