Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (28.07.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Fed dün politika faizini beklentiler dahilinde 75 baz puan artırarak %2,25 – 2,50 aralığına yükseltti. Karar sonrası basın toplantısında konuşan Başkan Powell, enflasyonu kontrol altına alma hedefinde kararlı olduklarını söylerken bir noktada faiz artırımlarını yavaşlatmanın uygun olacağını bildirdi. Powell’ın açıklamaları sonrasında ABD borsalarındaki yükseliş eğilimi belirginleşti. Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %1,37 ve %2,62 yükselişle günü kapatırken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi %4,06 artış kaydetti. Dolar endeksi (DXY)  ise Fed açıklamaları sonrası 107,5’lerden 106,3 seviyesine kadar geri çekildi. EURUSD paritesi 1,0220’nin üzerini gördü. Yurtiçi tarafa bakıldığında, dün 2.532 – 2.554 arasında hareket eden BIST100 endeksi bankacılık, ticaret ve ulaştırma hisseleri öncülüğünde günü %0,28 oranında primle tamamladı. Endekste 48 hisse günü yükseliş kaydetti. Bu sabaha baktığımızda Meta Platforms’un beklentileri karşılamayan finansalları sonrasında ABD vadelileri satıcılı seyrederken, Avrupa vadelilerin artıda (Euro STOXX 50 yaklaşık %0,7 yükselişte) olduğunu görüyoruz. Asya tarafına baktığımızda ise Hang Seng dışındaki diğer büyük endekslerin yükselişte.  Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık %0,7 artıda. Fed sonrasındaki fiyatlamalar ve akşam kontratındaki yükseliş dikkate alındığında BIST100’ün güne %1 civarında alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bugünün veri takviminde ABD’den yılın 2. çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyümesi öncü verisi, Almanya’dan temmuz ayına ilişkin öncü TÜFE verisi var. Ek olarak Apple ve Amazon’un finansalları izlenecek. Yurt içinde ise TCMB tarafından yılın 3. Enflasyon Raporu yayımlanacak, sonrasında TCMB Başkanı’nın soru-cevap kısmındaki açıklamaları takip edilecek. Ek olarak, TÜİK tarafından temmuz ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verisi yayımlanacak. Seans kapanışından sonra açıklanacak finansallar arasında Garanti Bankası ve Ford Otosan bulunuyor.

MAKROEKONOMİ

Fed, dünkü FOMC toplantısında faizleri oybirliği ile 75 baz puan ile beklentilerle uyumlu olarak artırarak Federal fonlama faiz aralığını %2,25-%2,50 bandına yükseltti. Karar metninde, Fed’in enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olduğu ve %2’lik enflasyon hedefine ulaşma konusunda güçlü taahhüdü olduğu belirtildi.

  • Fed Başkanı Powell, ekonominin dirençli olduğunu, iş gücü piyasasının son derecede sıkı fakat enflasyonun çok yüksek olduğunu, enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını ve bu ortamda faizleri 75 baz puan artırma kararı aldıklarını ve bunun yanında bilanço daraltma sürecini ciddi şekilde devam ettirdiklerini belirtti. Son göstergelerin harcama ve üretimde yumuşamaya işaret ettiğini, buna karşın işsizlik oranının son 50 yılın düşük seviyesinde olduğunu ve iş gücü piyasasının güçlü olmasının, halen talebin güçlü olduğunu gösterdiğini ve fiyat baskılarının birçok mal ve hizmette belirginleştiğini belirtti. Bunun yanında, ikinci çeyrekte konut piyasasında ve yatırımlarda yavaşlama gördüklerini ve iş gücü talebinde biraz yavaşlama olabileceğine dair işaretler bulunduğunu belirtti.
  • Powell, önümüzdeki aylarda talebin yumuşadığını, fiyat baskılarının azaldığını ve enflasyonun aşağı geldiğinin kanıtlarını görmeleri gerektiğini ve faiz artışlarının hızının gelen verilere ve ekonominin görünümüne bağlı olacağını, her toplantıda verilere bakarak karar vereceklerini ve genel olarak amaçlarının, arz ile talebi dengelenecek bir noktaya getirmek olacağını belirtti.
  • Öte yandan Powell, %2,25-%2,50 faiz oranı aralığının kendilerine göre nötr seviye olduğunu, bununla birlikte gerçekleştirilen faiz artırımlarının etkilerinin ekonomide henüz tam olarak hissedilmediğini düşündüklerini, daha fazla faiz artırımı olabileceğini belirtti. Powell, gerekirse daha büyük faiz artışı adımı atmaktan imtina etmeyeceklerini ve yüksek bir faiz artışı yapabileceklerini ancak henüz buna karar vermiş durumda olmadıklarını belirtti. Bu yılın sonunda faizlerin %3-%3,5 aralığında bir yerde olabileceğini, bununla birlikte mevcut durumda daha fazla belirsizlik olduğunu ve gelecek yıl için para politikası faiz aralığını öngöremediklerini belirtti. Ayrıca FOMC’nin 2023’te faiz artışları öngördüğünü ve eylül ayındaki toplantıda tahminlerin güncelleneceğini belirtti. Bunun yanında, faiz artışlarını bir noktada yavaşlatmanın uygun olacağını, ancak faiz artışlarını hangi noktada yavaşlatacakları konusunda karar vermediklerini belirtti.

ABD’de haziran ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri öncü verisi, artan enflasyonist baskılar ve yükselen faiz oranları ortamında hafif düşüş beklentilerine karşın %1,9 artış kaydetti. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın askeri harcamaları artmasıyla savunma amaçlı uçaklar ve parçaları siparişlerindeki (%80,6) sert artış belirleyici oldu. Bunun yanında, ulaşım hariç siparişler aylık %0,3 artışla (önceki: %0,5 artış) ve savunma hariç siparişler de %0,4 artışla (önceki: %0,7 artış) bir önceki aya göre yavaşlama kaydetti. Buna karşın yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise haziran ayında da %0,5 oranında benzer artış kaydederek olumlu seyrini sürdürdü. Bununla birlikte, ABD’de son yayınlanan temmuz ayı imalat PMI öncü verisinde son iki yıldaki en yavaş büyüme kaydedilmesi ve iyimserlik göstergelerindeki düşüşlerin de işaret ettiği üzere ekonomideki olası yavaşlama ile ilgili veride önümüzdeki dönemde zayıflama gözlenebilir.

Bunun yanında ABD’de konut piyasası verilerinden, satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren haziran ayına ilişkin bekleyen konut satışları, aylık %8,6 gerilemeyle konut talebinin zayıfladığına işaret etti. Özellikle, Fed’in, önümüzdeki dönemde faiz artışlarına devam etmesiyle mortgage faizlerindeki yükselişin konut piyasasını baskılamaya devam etmesi beklenmekte.

Ayrıca Almanya’da tüketicilerin değerlendirmelerini yansıtan endekslerden ağustos ayına ilişkin GfK tüketici güveni endeksi, satın alma gücünün olumsuz etkilenmesi, resesyona ilişkin endişeler ve son günlerdeki Rusya kaynaklı doğal gaz akışındaki kesintiler kapsamında enerji fiyatlarının etkisiyle enflasyonun seyrine yönelik belirsizliği artırması nedeniyle -30,6 seviyesine gerileyerek yeni bir rekor düşük seviyede gerçekleşti. Bu kapsamda, söz konusu veri Almanya’da tüketim harcamalarında zayıflığa işaret ederek yılın ikinci yarısına yönelik resesyon beklentilerini teyit etti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, küresel çapta artan resesyon endişelerinin gölgesinde TSİ 15.30’da yılın ikinci çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyümesi öncü verisi takip edilecek. ABD’de yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH %1,6 oranında daralırken, bu daralma, Rusya ve Ukrayna krizinin ekonomi üzerindeki etkileri, artan enflasyonist baskılar ve rekor seviyedeki dış ticaret açığı nedeniyle 2020 yılındaki pandemi kaynaklı durgunluktan bu yana en sert çeyreklik daralma olarak kaydedilmişti. ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda %0,4 oranında büyümesi beklense de, son yayınlanan PMI’lar, ekonomik aktivite ve tüketici güven endeksleri gibi öncü verilerin işaret ettiği üzere Fed’in sıkılaşma adımlarının da etkisiyle büyümenin bu yıl yavaşlaması beklenmekte. Nitekim önceki gün IMF tarafından yayınlanan Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda, 2022 yılı büyüme tahminlerinde en sert aşağı yönlü revizyon 1,4 yüzde puan ile ABD’de gözlendi, bu kapsamda ABD’nin bu yıl %2,3 büyümesi bekleniyor. Bunun yanında, yılın ikinci çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi de açıklanacak. Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği çekirdek PCE fiyat endeksi, birinci çeyrekte yıllıklandırılmış çeyreklik bazda %5,2’ye yükselerek enflasyonist baskıların arttığına işaret etmişti.

Ayrıca ABD’de TSİ 15.30’da 23 Temmuz haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. Son açıklanan işsizlik maaşı başvurularında kısmi artış gözlense de düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmekte ve bu durum, işsizlik oranının, salgın öncesi dönemden bu yana en düşük seviyelerdeki seyri de dikkate alındığında istihdam piyasasının sıkı olduğuna işaret etmekte. Ancak son günlerde ABD’de bazı büyük şirketlerin işe alımları yavaşlatma planlarını açıklamaları nedeniyle işsizlik maaş başvurularında artışlar önümüzdeki dönemde gözlenebilir.

Bunun yanında, Almanya’da TSİ 15’te temmuz ayına ilişkin öncü TÜFE verisi takip edilecek. Almanya’da haziran ayında TÜFE yıllık %7,6’ya hafif gerileyerek son beş aydır ilk kez düşüş kaydetmişti. Almanya’da temmuzda ise elektrik tüketim vergilerindeki indirimler ve ılımlı küresel petrol fiyatlarının desteğiyle yıllık bazda enflasyonun %7,4’e hafif gerilemesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TCMB tarafından TSİ 10.30’da yılın üçüncü Enflasyon Raporu yayınlanacak, enflasyon patikasının seyri ve TCMB Başkanı’nın soru-cevap kısmındaki açıklamaları dikkatle takip edilecektir.

Bunun yanında, TSİ 14’te TCMB’nin geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özetleri yayınlanacak. TCMB, geçen hafta politika faizini beklentiler doğrultusunda %14 seviyesinde sabit bırakmıştı. Karar metninde resesyon vurgusu dikkat çekerken, jeopolitik gelişmelerin etkisiyle küresel büyümede artan aşağı yönlü risklerle birlikte cari dengeye yönelik riskler ifade edilmişti, yurt içinde ikinci çeyrek büyümesine yönelik olumlu değerlendirmelere yer verilmişti. Önceki metne göre küresel büyüme görünümünde daha karamsar bir bakış açısı dikkat çekmekteydi ve dünyada resesyon ihtimalinin arttığı belirtilmişti. Ayrıca değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımlarına ”kredi” adımı eklenmişti ve para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edileceği ifade edilmişti. Dezenflasyonist sürecin başlayacağı döneme yönelik vurgudaki ”enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla” ifadesi çıkarılmıştı ve Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmüştü.

Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından temmuz ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verisi yayınlanacak. Reel kesim, hizmet ve perakende sektör güven endeksleri üçüncü çeyreğe, 2. çeyrek ortalamasının altında kalarak başlangıç yapmıştı. Buna göre, temmuz ayında güven endekslerinden; hizmet sektörü aylık %1,5, perakende ticaret %4,5 ve reel kesim %2 gerilerken, inşaat sektörü aylık %2,4 ve tüketici güven endeksi %7,4 artış kaydetmişti. Bu kapsamda, hizmet, perakende ticaret, inşaat, reel kesim ve tüketici güven endekslerinin belirli alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise 93,6’dan 93,4’e hafif gerileyerek iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini sürdürdüğünü hesaplamaktayız.

Bunun yanında, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 22 Temmuz haftasında toplam DTH miktarı 1,18 milyar USD (bireysel 0,56 milyar USD artış ve kurumsal 0,62 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %56,5’ten %56,4’e geriledi. TL kredilerde haftalık %0,70 artış, YP kredilerde %0,77 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,73 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 22 Temmuz haftasında toplam rezervin azaldığını, net rezervin ise arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 0,6 milyar USD azalışla 98,8 milyar USD’ye gerilediğini, net uluslararası rezervin ise 0,8 milyar USD artarak 7,2 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Sınırlı Pozitif): Akbank’ın 2Ç2022’deki net dönem karı çeyreksel %62,9, yıllık %522,8 oranında artarak 13.110mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 12.106mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 11.645mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Ticari karın beklentimizden yüksek, karşılık giderlerinin de beklentimizden düşük gerçekleşmesi tahminimizdeki sapmada etkili olmuştur.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları 2022 yılının ikinci çeyreğinde 630,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir. Ortalama piyasa kar beklentisi 503mn TL iken, bizim beklentimiz 535mn TL idi. Şirket’in FAVÖK’ü 1.571mn TL (96,4mn Euro) ile 1.300mn TL’lik beklentimizin üzerinde gerçekleşmiştir. TAV Havalimanları’nın 2022 yılının ikinci çeyreğinde toplam hizmet verilen yolcu sayısı, geçen yılın aynı dönemindeki 8,7 milyondan 19,9 milyona (Almatı Havalimanı Mayıs 2021’den itibaren dahil edilmiştir) çıkmıştır. TAV bir önceki çeyrekte (1Ç2022) ise 10 milyon yolcuya hizmet vermişti. Bu duruma bağlı olarak TAV’ın satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemindeki 940,6mn TL’den kurlardaki artışın da olumlu katkısıyla 2Ç2022’de 4.276,3mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan satışların maliyetleri görece daha düşük oranında artarak 2.448mn TL olarak gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar %460 oranında artarak 1.829mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %115 oranında artarken, 7,8mn TL’lik diğer faaliyetlerden net gider ile birlikte net faaliyet karı 1.309mn TL (2Ç2021’de 52,3mn TL idi) olarak gerçekleşmiştir.  Yatırım faaliyetlerinden 2Ç2022’de 110,1mn TL, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan da 80,4mn TL gelir (2Ç2021’de 120,2mn TL gider) kaydedilmiştir. Net finansman gideri aynı dönemde 248,9mn TL’den 676,5mn TL’ye yükselirken, 160,9mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 630,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2Ç2021’de 332,3mn TL ana ortaklık net dönem zarı açıklamıştı.

İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 294,7mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde 220,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

TAV, ilk yarı sonuçları ardından 2022 yılı beklentilerini güncellemiştir. Buna göre TAV, 2022 yılında hizmet verilen yolcu sayısını 71-76 milyon yolcu ile aynı olarak korurken ciro beklentisini ise 717-745mn Euro’dan 900-940mn Euro’ya yükseltmiştir. Diğer taraftan Şirket 2022 yılı %32-35 FAVÖK marjı beklentisini %28-31 olarak güncellemiştir. 50mn Euro’nun üzerinde net kar beklentisini de yeni eklemiştir. Ayrıca Net Borç/FAVÖK oranı beklentisini de 6-7 seviyesinden 5,5-6 seviyesine çekmiştir.

Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Şirket’in 2022 Haziran ayındaki genel toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %120 oranında artarak 1.340mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %121 artarak 920mn TL olmuştur. Haziran ayı prim üretimi ile beraber Şirket’in 2022 Ocak – Haziran dönemi genel toplam prim üretimi yıllık %84 oranında artarak 5.509mn TL’ye yükselmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, “THY, bu yıl 75 milyona yakın yolcu taşıyacak. İstanbul Havalimanı’nda şu andaki filomuzu ve kapasitemizi iki katına çıkarabilecek bir potansiyelimiz var” açıklamasında bulundu. (Kaynak: AA)

SEKTÖR HABERLERİ

Havacılık: İstanbul Havalimanı haziran ayında 5 milyon 996 bin yolcu trafiğiyle Avrupa havalimanları arasında ilk sırada yer aldı. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Türk Prysmian Kablo (PRKAB): Şirket’in 2Ç22’deki ana ortaklık net dönem karı 77,8mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen senenin aynı döneminde ise Şirket 7,8mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri geçen senenin aynı dönemine göre %151,8 artarak 1.879,4mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti %147,6 artmış ve 1.661,6mn TL olmuştur. Böylece brüt karı 217,8mn TL olan Şirket’in brüt kar marjı da 1,5 puan artarak %11,6’ya yükselmiştir. Şirketin operasyonel giderleri 118,9mn TL olurken, faaliyet karı 101,8mn TL olarak gerçekleşmiştir (2Ç21’de 10,7mn TL). Finansman tarafında 19,8mn TL net gider kaydedilirken, 4,2mn TL vergi gideri sonrasında şirketin ana ortaklık net dönem karı 77,8mn TL olmuştur.

İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 83,8mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket, 17,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

Ayrıca Şirket, 3Ç22’ye dair beklentilerini açıklamıştır. Şirket, gelirlerin 3Ç21’e göre %150-%160 seviyelerinde artmasını ve FAVÖK marjının %3,5-%4 seviyelerinde gerçekleşmesini beklemektedir.

Armada Bilgisayar (ARMDA): Şirket, Ingram Micro Bilgisayar ve Ticaret Limited Şirketi’nin hisselerinin %100’ünü 31,4mn TL bedelle satın almaya karar vermiştir. Hisse devir bedeli, hisse devri ile ilgili işlemlerin tamamlanmasından sonra ödenecektir. Ingram Micro Bilgisayar ve Ticaret Limited Şirketi bilgisayar donanımı, yazılımı ve bileşenlerinin dağıtımını yapmakta olup 2021 cirosu 303,5mn TL’dir. Dağıtımını yaptığı ana markalar Zebra, Symantec, Veritas, Honeywell, Solarwinds, Sophos, Microfocus, Forcepoint arasında yer almaktadır. Ayrıca Şirket, “Armada” isminin “Ingram Micro Bilişim Sistemleri Anonim Şirketi” olarak değiştirilmesine karar verildiğini açıklamıştır.

Boğaziçi Beton Sanayi (BOBET): Şirket, İstanbul’da yer alan projelere  hazır beton  satışı  yapmak   için   Yeşilköy  Şubesinin açılmasına ve  hazır beton tesisi kurulmasına  vermiştir.

Diritek Diriliş Tekstil (DIRIT): Şirket, brüt satış rakamı 42mn TL olan CPM Proje Yönetimi İnşaat ve Sanayi A.Ş.’yi satın almıştır.

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN): Şirketin %70 oranında bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon  A.Ş., TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından 27.07.2022 tarihinde gerçekleştirilen “Kalkan TM-Antalya Yapım İşi” konulu ihaleye girmiş ve 1. olmuştur. İhale baz bedeli 76,7mn TL’dir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14’ten %14,01’e hafif yükseldi. TCMB dün 105 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST’te kotasyon yoluyla 3,6 milyar TL (%15,50’den, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 429 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,78 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,72-%2,82 bandında hareketin ardından %2,79 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puna yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 90 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi