SABAH STRATEJİSİ
Asya piyasalarında Çin’de bazı sektörlere yönelik alınan regülasyon kararlarının etkisiyle zayıf görüntü sürüyor. Dört gündür düşen MSCI Asya Pasifik endeksi (bu sabahki kayıp %0,8 civarında) Aralık 2020’den sonraki en düşük seviyelerde hareket ediyor. Asya piyasaları Delta varyantının etkisiyle de baskı altında kalıyordu. Bugünkü Fed kararı öncesinde de ABD ve Avrupa borsaları da Çin’deki satış dalgasından etkilenerek günü eksi bölgede kapattılar. Bu sabah da vadelilerde kısmi satışlar görülüyor. Bu akşamki Fed toplantısında faiz veya varlık alımlarına ilişkin bir değişiklik yapılması beklenmezken, Powell’ın enflasyon, büyüme ve son zamanlarda Delta varyantı kaynaklı artan vakalar ile tahvil alım programı konusunda vereceği olası mesajlar yakından izlenecek. Bilanço bazlı hareketlerin desteği ve havacılık hisselerine gelen tepkiyle dün %0,77 oranında yükseliş kaydeden BIST100 endeksi de yurtdışı borsalardaki görüntüye bağlı olarak güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Sanayi endeksindeki olumlu görüntü endeksteki olası düşüşleri sınırlayabilir ve endeks 1.350 seviyesinin üzerinde kalmak isteyebilir. Diğer yandan, 1.363 yakın direncinin kırılması durumunda 1.375 seviyesine doğru teknik bir yükseliş görülebilir.
MAKROEKONOMİ
ABD’de haziran ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri %0,8 oranında artış sergileyerek %2,1 beklentisinin altında kaldı. Temmuz ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi 129,1 seviyesine hafif yükseldi ve böylece Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Detaylarda tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentileri bir miktar geriledi ancak yüksek seviyelerdeki seyrini korudu. Bunun yanında, ABD’de temmuz ayına ilişkin Richmond Fed imalat sanayi endeksi, 27 seviyesine yükseldi ve böylece Mart 2004’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Endeksin üç ana bileşenine bakıldığında, sevkiyat ve istihdam endekslerinin bir önceki aya göre arttığı ve yeni siparişler endeksinin ise gerilediği görülmekle birlikte, tüm alt endekslerin büyümeye işaret etmeye devam ettikleri gözlendi. Öte yandan, ham madde ve mamul stokları endeksleri rekor düşük seviyelere ulaştı ve bu durum, girdi tedarik sıkıntılarının ve arz kısıtlarının devam ettiğine işaret etti. Ayrıca satıcı tedarik süreleri rekor seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Diğer yandan, birçok firmanın temmuz ayında istihdamı ve ücretleri artırdığı, ancak gerekli becerilere sahip işçi bulmakta zorlandıkları gözlendi.
IMF Küresel Ekonomik Görünüm raporunu yayınladı. Son rapora göre aşıya erişimdeki farklılıkla ekonomik toparlanmanın da özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında ayrıştığı belirtilmekte. Küresel ekonominin 2021’de %6 büyümesi, 2022’de ise %4,9 büyüyeceği tahmin edilmekte. Türkiye’nin ise büyümesinde sınırlı aşağı yönlü revize görülmekte ve 2021 için %5,8 büyümesi beklenmekte. Küresel ölçekte ise 2021’deki büyüme tahmini yatay kalmasına rağmen gelişmekte olan ülkelerin büyüme tahmini aşağı çekilirken, gelişmiş ülkelerin ise yukarı yönlü revize edildi. Gelişmiş ülkelerin büyüme tahminindeki yukarı yönlü güncellemede özellikle ABD’deki mali teşvik paketinin etkili olduğu belirtilmekte. Enflasyon tarafında ise fiyat baskılarının olduğu belirtilmekte ancak çoğu ülkede 2022’de normale dönülmesi bekleniyor. Fakat belirsizliklerin de yüksek olduğu vurgulanmakta. Gıda fiyatlarının da özellikle gelişen ekonomilerin enflasyonlarını artırdığı belirtilmekte ve bu noktada merkez bankalarının enflasyonist beklentileri yönetmede iletişimin önemine vurgu yapılmakta. Özellikle düşük aşılamanın mutasyonları artırması aşağı yönlü risk faktörü olarak belirtilmekte. Gelişmiş ülkelerin finansal sıkılaşmaya gitmesinin de gelişmekte olan ülkeler için riskleri artıracağını ve bunun da küresel ekonomik büyüme için aşağı yönlü risk olduğunu belirtmekte. Aşının adil dağıtımının da öneminin altı çizilmekte ve SDR’deki 650 milyar USD’lik artışın ülkelerin rezervlerini artıracağı ve bunun likidite kısıtlarının azalmasına yardımcı olacağı belirtilmekte. Son olarak raporda emisyonun azaltılmasında küresel işbirliğinin önemi vurgulanmakta.
Yurt dışı tarafta bugünkü veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, günün odak noktasında TSİ 21’de Fed’in faiz kararı ve TSİ 21.30’da Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması olacak. Hazirandaki toplantısında Fed, şahin bir duruş sergileyerek piyasa katılımcılarını şaşırtmış ve 2023’te iki faiz artışı öngörmüştü. Artan enflasyon ve istihdam piyasasında görülen kısmi toparlanma ve normalleşme adımlarıyla son dönemde Fed yetkililerinin varlık alımlarının azaltılmasına yönelik ifadeleri ve 2022’de faiz artırımına ilişkin beklentileri dikkat çekmekteydi, fakat son dönemde emtia fiyatlarının hız kestiği görülürken, Delta varyantı ekonomik toparlanmaya dair soru işaretleri yaratmakta. Bugünkü toplantıda kısmi olarak değişen görünümle birlikte Fed’in faiz veya varlık alımlarına ilişkin bir değişiklik yapması beklenmiyor. Fed’in varlık alımlarına ilişkin olası yeni yönlendirmeleri ve Powell’ın konuşmasında verebileceği yeni sinyaller de dikkatle takip edilecek.
Ayrıca bugün Facebook, Pfizer, Boeing, Ford Motor, Deutsche Bank ve Barclays ikinci çeyrek bilançolarını açıklayacak.
Avrupa tarafında, Almanya’da TSİ 9’da ağustos ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi açıklanacak. Tüketici güveninin, son günlerde artan varyant kaynaklı vaka sayılarına karşın yükselmesi bekleniyor.
Ayrıca TSİ 10.30’da Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva’nın konuşması takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Nötr): TAV Havalimanları’nın 2021 yılının ikinci çeyreğinde ana ortaklık net dönem zararı 332,3mn TL ile hem ortalama piyasa zarar beklentisi olan 293mn TL’nin hem de bizim zarar beklentimiz olan 203mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü 275,4mn TL (27,9mn Euro) ile beklentimizin üzerinde (beklentimiz 224mn TL idi) gerçekleşmesine karşın, finansman giderlerinin beklentimizden yüksek gerçekleşmesi ve vergi gideri kaydedilmesi tahminimizdeki sapmada etkili olmuştur.
TAV Havalimanları’nın 2021 yılının ikinci çeyreğinde toplam hizmet verilen yolcu sayısı, Mayıs ayından itibaren Almatı Havalimanı yolcu sayısı dahil- 2Ç2020’deki 825.798 adetten (salgın nedeniyle neredeyse tüm havacılık faaliyetleri durmuştu) 8,77 milyona çıkmıştır. TAV 1Ç2021’de ise 4,3 milyon yolcuya hizmet vermişti. Bu duruma bağlı olarak TAV’ın satış gelirleri ikinci çeyrekte 2Ç2021’deki 215,8mn TL’den 940,6mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan satışların maliyetleri görece daha düşük artış kaydederek 614,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak TAV 2Ç2020’deki 12,7mn TL’lik brüt zarardan 2Ç2021’de 326,3mn TL brüt kara geçmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde sadece %3,9 oranında artarken, 28,9mn TL’lik diğer faaliyetlerden net gider ile birlikte 52,3mn TL net faaliyet karı oluşmuştur. 2Ç2020’de 192,1mn TL net faaliyet zararı kaydedilmişti. Yatırım faaliyetlerinden 2Ç2021’de 25,9mn TL gelir kaydedilirken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 120,1mn TL gider kaydedilmiştir. Finansman tarafında da 2Ç2021’de 248,9mn TL net finansman gideri kaydedilmiştir. Böylece vergi öncesi zarar 290,8mn TL olurken, 24,4mn TL’lik vergi gideri ve 4,3mn TL’lik Atatürk Havalimanı kaynaklı durdurulan faaliyetlerden gider ardından, ana ortaklık net dönem zararı 332,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2Ç2020’de 694,1mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştı.
İkinci çeyrek zarar rakamına karşın, ilk çeyrek kar rakamının etkisiyle, Şirket’in Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 220,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın ilk yarısında 1.070,8mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. TAV Tunus borç yapılandırması ilk çeyrekte net kar rakamına 109mn Euro bir sefere mahsus olumlu katkı sağlaması nedeniyle, TAV ilk çeyrekte 552,9mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.
Borusan Mannesmann (BRSAN, Sınırlı Pozitif): Borusan Mannesmann, İtalya’da yer alan Vobarno Fabrika’sının ardından Avrupa’daki ikinci yatırımını gerçekleştirmek üzere ilk adımı atarak Romanya’da şirket kurulduğunu duyurmuştur. Müşterilerilerin özel ihtiyaçlarına uygun borular işlemek hedefiyle yatırım sürecini başlatılması planlanan tesis için ilk aşamada 8 milyon USD yatırım harcaması öngörülmüştür.
Migros (MGROS, Sınırlı Pozitif): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Migros Ticaret A.Ş.’nin ‘AA(tur)’ olan ulusal uzun vadeli kredi notunu en yüksek not olan ‘AAA(tur)’a yükseltmiştir. Not görünümü ise “durağan” olarak belirlenmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Beyaz Eşya: Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), yılın ilk altı atına ilişkin sonuçlarını paylaştı. TÜRKBESD verilerine göre ocak-haziran döneminde 6 ana üründe Türkiye satışları bir önceki sene aynı döneme kıyasla yüzde 27 oranında arttı. İhracat yüzde 47 oranında, üretim ise yüzde 48 oranında artış gösterdi. TÜRKBESD’e üye firmaların iç satış ve ihracat olmak üzere toplam satışları ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41 oranında artarak 17 milyon 426 bin 912 adet olarak gerçekleşti. Haziran ayında iç satışlar geçen yıl aynı döneme göre yüzde 5 düşüş gösterirken, ihracat yüzde 29 oranında arttı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. tarafından 15.06.2021 tarihinde yapılan “KKTC e-Sigorta Bilgi Sistemi Hizmet Alımı” ihalesi sonuçlanmış olup ihaleyi Şirket kazanmıştır. İdare tarafından Şirkete “Sözleşmeye Davet” gönderilerek sözleşme imzalama aşamasına geçilmiştir. İhale bedeli 1.364.000 USD’dir
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 42 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 248 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,29 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,23-%1,29 bandında hareketin ardından %1,24 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, uzun vadeli tarafta ise sınırlı yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğirisinde kısa ve orta vadeli tarafta yatay hareket gözlenirken, uzun vadeli tarafta ise 10 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi