SABAH STRATEJİSİ
Haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda pozitif risk iştahı hakim. Asya’da Japonya Nikkei endeksinde yaşanan %2 civarındaki prim dikkat çekerken, ABD vadelileri %0,2 – 0,5 arasında alıcılı. Dün ABD’den gelen veriler ve Biden’ın yeni bütçe paketine dair haber akışı piyasaları destekleyen gelişmeler olarak öne çıkıyor. Diğer yandan, söz konusu gelişmeler ABD on yıllık tahvil faizinin tekrar %1,60’ın üzerine çıkmasına neden olsa da, Dolar’da bir güçlenme gözlenmiyor. Dolar’daki güçsüzlüğe karşın Dolar / TL’nin ise tarihi zirvesine yakın hareket ettiği gözleniyor. Bu kapsamda, endeks yurtdışı borsalardaki yükselişten sınırlı destek bularak güne hafif alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Gün içerisinde ise kurun bulunduğu seviyeler nedeniyle endeks baskı altında kalabilir.
MAKROEKONOMİ
Biden’ın, altyapı, eğitim, sağlık yatırımlarını canlandırmak üzere 6 trilyon dolarlık bir bütçe teklifi vermeye hazırlandığına yönelik haber akışının ABD öncülüğünde küresel büyüme görünümünü desteklemesiyle risk iştahı bugün olumlu bir seyir izliyor. Biden’ın bütçe teklifini bugün açıklaması bekleniyor. ABD’de 1. çeyrekte büyüme, yardım paketinin katkısıyla güçlü bir görünüm sergilerken, işsizlik maaş başvurularındaki düşüş sürüyor.
- ABD ekonomisi revize verilere göre ilk çeyrekte yıllıklandırılmış bazda %6,4 büyüdü. Büyümede teşvik paketleri ile dağıtılan nakit çekler sayesinde tüketici harcamaları etken oldu. Kişisel harcamalar, konut ve konut dışı sabit yatırımlar, hükümet harcamaları reel GSYH’yi yukarı çekerken, özel stok yatırımı ve net ihracat kalemi büyümeyi olumsuz etkiledi. Bir önceki açıklanan veriye göre manşet rakamda bir değişim olmadı fakat tüketici harcamaları ve konut dışı sabit yatırımlar ve ithalat yukarı, ihracat ve özel stok yatırımı aşağı yönlü revize edildi.
- İşsizlik maaşı başvuruları, salgın sonrası en düşük rakamları görmeye devam etmekte. Aşılamadaki ilerleme sonucu artan ekonomik toparlanma ile işe alımlar artmakta. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları salgın sonrası en düşük rakam olan 444 bin kişiden 406 bin kişiye geriledi.
- ABD’de dayanıklı mal siparişleri nisan ayında %1,3 düştü. Beklentiler artması yönündeydi. Bu düşüşte temel etken yeni araba siparişlerindeki büyük düşüş oldu. Her ne kadar otomobil talebi normalleşme ile artsa da otomotiv sektöründeki küresel ölçekte çip krizi nedeniyle üretim aksamakta. Veri düşse de ulaşım hariç dayanıklı mal siparişi aylık %1,1 arttı ve detaylara bakıldığında sermaye malları siparişlerindeki artış işletme yatırımlarındaki artışa işaret etmekte.
Almanya’da da haziran ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi -8,6’dan -7 seviyesine yükseldi. Endeksin artışında, aşılamaların hızlanmasıyla koronavirüs vakalarındaki azalma ve ekonominin daha fazla açılacak olmasının etkisiyle anket katılımcılarının gelir beklentilerindeki artış (9,3’ten 19,5’e) ve iş imkanları beklentilerindeki artış (7,3’ten 41,1’e) belirleyici oldu.
Bugünkü veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 15.30’da nisan ayına ilişkin kişisel tüketim harcamaları (PCE) deflatör, kişisel gelirler ve harcamalar verileri açıklanacak. Biden’ın teşvik paketiyle ABD vatandaşlarına doğrudan nakit yardımlar sağlaması martta gelir ve harcamaları desteklemişti. Nisanda, PCE deflatörün yıllık bazda %2,3’ten %3,5 seviyesine ve çekirdek PCE deflatörün ise %1,8’den %2,9 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Kişisel gelirlerin ise aylık bazda -%14,1 oranında gerilemesi beklenirken, kişisel harcamaların ise %0,5 oranında ılımlı artması bekleniyor. Ayrıca TSİ 16.45’te mayıs ayına ilişkin Chicago PMI verisi açıklanacak. Endeks nisanda 66,3’ten 72,1 seviyesine yükselmiş ve böylece Aralık 1983’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Endeksin mayısta ise hafif gerileyerek 68 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bunun yanında, ABD’de TSİ 17’de mayıs ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi izlenecek. Öncü veri 90 seviyesine yükselmesi beklenirken sürpriz bir şekilde şubattan bu yana en düşük rakam olan 82,8 seviyesine gerilemişti. Endeksin gerilemesinde, artan enflasyon endişelerinin etkili olduğu gözlenmişti. Endeksin mayısta öncü veriyle uyumlu açıklanması bekleniyor.
Avrupa tarafında ise, TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde mayıs ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi açıklanacak. Öncü verisi, aşılamaların hızlanması ve vakaların düşüşünün olumlu etkisiyle artışını sürdürerek -8,1 seviyesinden -5,1 seviyesine yükselmiş ve böylece Ekim 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak salgın öncesi seviyelerine gelmişti.
Ayrıca bugün G-7 ülkeleri Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları telekonferans toplantısı düzenlenecek.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da nisan ayına ilişkin dış ticaret verileri açıklanacak. TÜİK’in açıklayacağı nisan ayı dış ticaret rakamları öncesi Ticaret Bakanlığı’nın geçici verilerini takip ettik, geçici verilerin ışığında ihracat, nisanda baz etkisinin de katkısıyla yıllık %109 artarak yaklaşık 18,77 milyar USD gelmiş ve en yüksek ihracat yapılan 2. ay olmuştu. İthalat ise nisan ayında yıllık %61,4 artışla 21,9 milyar USD’ye çıkmıştı. Dış ticaret açığı da nisan ayında 3,1 milyar USD seviyesinde gerçekleşerek geçtiğimiz yıla göre %31,9 düşük kalmıştı. Dolayısıyla nisan ayında ihracatta olumlu seyrin sürdüğünü, ithalatta ise aylık hafif gerilemeye karşın yüksek seviyelerin korunduğunu görmüştük. Bu arada günlük ihracat verileri ise mayıs ayında ihracatın nisan ayına göre hız kestiğini gösteriyor.
Ayrıca TSİ 10’da mayıs ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verisi takip edilecek. Ekonomik güven endeksi nisan ayında bir önceki aya göre %5,1 oranında düşüşle ağustos ayından beri en düşük seviye olan 93,9 seviyesine gerilemişti. Bunun yanında, TSİ 10.30’da TCMB’nin Finansal İstikrar Raporu yayınlanacak. Diğer yandan, S&P’nin Türkiye ülke değerlendirmesini gece saatlerinde yayınlaması bekleniyor. Foreks’in anketine göre, S&P’nin değerlendirmesinde, bir değişiklik yapmayarak Türkiye’nin ‘B+’ olan notu ile ‘Durağan’ olan görünümünü sabit tutması bekleniyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Ford Otosan (FROTO, Sınırlı Pozitif): Ford Otosan Türkiye’deki yeni nesil teknolojilerle bağlantılı şirketlere yatırım yapmak için girişim sermayesi şirketi kurdu ve Optiyol ve Bluedot adlı iki şirkete yatırım yaptı. Şirketin yayımladığı bültene göre Optiyol, ticari araçların rotaları için zaman ve maliyet optimizasyonu yapıyor. Bluedot ise elektrikli araçlar ile şarj istasyonlarının eşleştirilmesi de dahil olmak üzere “akıllı mobilite çözümleri” alanında faaliyet gösteriyor. (Kaynak: Reuters)
İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka 544,7mn Euro ve 300mn ABD Doları tutarında 367 gün vadeli sendikasyon kredisi anlaşmasını imzalamıştır. Dış ticaretin finansmanında kullanılacak olan sendikasyon kredisinin, en yüksek tutarla katılan bankalara ait bölümünün toplam maliyeti; Euro dilimi için Euribor+%2,25, ABD Doları dilimi için Libor+%2,50 olarak gerçekleşmiştir.
Doğtaş Kelebek (DGKLB, Pozitif): Şirket 1Ç2021’de 15,1mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 7,4mn TL net dönem zararı açıklamıştı. Satış gelirleri 1. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %86,5 oranında artan şirketin maliyetleri ise %90,5 oranında artmış ve buna bağlı olarak da brüt kar %78,4 oranında artarak 104,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %31,9 oranında artarken, diğer faaliyetlerden gelirler ise 15,2mn TL’yi göstermiştir. Böylece faaliyet karı 50,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. 1Ç2020’deki faaliyet karı 19,2mn TL idi. Yatırım faaliyetlerinden 0,3mn TL gelir kaydedilmiştir. 25,4mn TL’lik (1Ç2020 14,8mn TL finansman gideri) finansman gideri sonrasında net dönem karı da 15,1mn TL olarak gerçekleşmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Halka Arz: Sermaye Piyasası Kurulu, BMS Çelik Hasır Sanayi ve Ticaret, Oyak Yatırım Menkul Değerler, Ünlü Yatırım Holding ve Başkent Doğalgaz Dağıtım Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın halka arz başvurularına onay verdi.
Ayrıca, Doğuş Planet Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş (n11.com) halka arzına ilişkin, Sermaye Piyasası Kurulu’nun onayına sunulan taslak izahname şirketin internet sitesinde yayınlandı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Dardanel (DARDL, Sınırlı Pozitif): Yunanistan’da 1956 yılında kurulmuş, dondurulmuş deniz ürünleri üretim ve satışı konusunda Pazar lideri olan G. Kallimanis S.A.’nın iktisadi bütünlük içerisindeki ticari-sinai varlığının (gayrimenkulleri, fabrika bina arazileri ve üretim makina tesisleri ile ticari marka, lisans ve unvanlarının) Yunanistan Rehabilitasyon Uygulaması (3588 / 2007 sayılı yasanın 106b-d maddeleri uyarınca Yunan Tasfiye Mahkemeleri’ne müracaat edilerek mahkemeden alınacak karar) ile satın alınmasına karar verilmiştir. Bu amaçla öncelikle G.Kallimanis S.A. şirketinin NBG, Alpha Bank, Cairo No.3 (Eurobank), Metexelixis (Quant), Piraeus Bank ve ABC Factors ünvanlı mali kurumlara olan toplam yaklaşık 62,3 milyon Euro tutarlı borçlarının, söz konusu mali kurumlara toplam 6mn EUR ödenerek teminatları ile beraber alacaklarının şirkete devrini sağlayan Alacak Devir Anlaşmasının ilgili mali kurumlar ile imza edilecektir. Hemen ardından G. Kallimanis S.A.’nın iktisadi bütünlük içerisindeki ticari-sınai varlığının devri amacı ile Yunan mahkemelerine müracaat edilecektir. İşlemler şirket adına Yunanistan’daki Dardanel Greece S.A. üzerinden yapılacaktır.
Fonet (FONET): Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. tarafından 09.03.2021 tarihinde yapılan “KKTC Sağlık Bilgi Sistemi Projesi Hizmet Temini” ihalesi sonuçlanmış olup ihaleyi şirket kazanmıştır. İdare tarafından Şirkete “Sözleşmeye Davet” yazısı gönderilerek sözleşme imzalama aşamasına geçilmiştir. İhale bedeli 3,09mn USD’dir.
İzmir Demir Çelik (IZMDC): Şirketin 22.06.2020 tarihli özel durum açıklamasında Ülkedeki mevcut ham çelik üretimindeki ortalama %3,5 olan payını yaklaşık %7’ye yükselterek Sektördeki yerini güçlendirmek ve büyüyerek ciroyu artırmak adına; Çelikhane üretim kapasitesini iki katı olacak şekilde 1,4mn ton/yıl’dan 2,8mn ton/yıl’a çıkarılması için teknik proje çalışmaları ve diğer araştırmaların yapılmasına karar verildiği açıklanmıştı. Bu kapsamda, Çelikhane üretim kapasitesini iki katı olacak şekilde 1,4mn ton/yıl’dan 2,8mn ton/yıl’a çıkarılması için teknik proje çalışmalarının tamamlanmış olduğu ve yatırımın ana ekipmanlarına ilişkin ön sözleşme görüşmelerine başlandığı duyurulmuştur.
Kalekim Kimyevi Maddeler (KLKIM): Şirketin, 27.05.2021 tarihli yönetim kurulu kararı ile, yapı kimyasalları, boya sıva başta olmak üzere Şirketin faaliyet gösterdiği alanlarda satış ve pazarlama yapmak üzere, sermayesinin tamamına iştirak ettiği 10bin Avro sermayeli Fransa’da, “Kalekim France” unvanlı şirket kurulmasına karar verildiği duyurulmuştur.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 63 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 304 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,58 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,57-%1,63 bandında hareketin ardından %1,61 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde yatay seyir görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde sınırlı düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde yatay seyir görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi