Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (28.03.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın ilk işlem gününde ABD piyasalarında First Citizen Bank’ın, SVB’nin mevduat ve kredilerini FDIC’den satın alması haberinin pozitif etkisi gözlendi. Bu ortamda, S&P 500 ve Dow Jones sırasıyla %0,2 ve %0,6 yükselişle günü tamamlarken, Nasdaq endeksi %0,5 ekside kapattı. Avrupa piyasalarında ise piyasalar alıcılıydı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,8 yükseliş kaydetti. Ek olarak, Amerikan tahvilleri yeniden yükselişe geçti. 2 yıllıklarda %4,0, 10 yıllıklarda %3,5 test edildi. Yurtiçi tarafta ise, güne alıcılı başlayan endeks, sonrasında gelen satışlarla ivmesini koruyamadı ve günü %0,7 kayıpla 4.998’den kapattı. İşlem hacmi 46,1 milyar TL ile oldukça düşük seyretmeye devam etti. BİST-100’de 59 hisse negatif tarafta yer alırken, endeksteki gerilemeye en fazla etki eden hisseler THYAO, SASA ve TUPRS olarak sıralandı. Bugüne bakıldığında hem ABD hem de Avrupa vadelileri artıda. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise yaklaşık %0,6 yukarıda. Bu ortamda, BİST-100’ün güne alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Yurtiçinde bugün TCMB’nin Olağan Genel Kurul toplantısı takip edilecek. ABD’de CB tüketici güveni, Avrupa’da ise ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması öne çıkıyor.

MAKROEKONOMİ

ECB Başkan Yardımcısı Guindos, bankacılık sektörünün çok yüksek bir belirsizlik döneminden geçtiğini ve bu durumun, faiz politikasında toplantı bazında bir yaklaşım gerektirdiğini belirtti. Guindos, ABD’de bankacılık sistemindeki ve Credit Suisse’deki olayların Euro Bölgesi ekonomisi üzerindeki etkilerinin yakından takip edilmesi gerektiğini belirterek gelecek haftalarda ve aylarda bunların finansman koşullarında ek bir sıkılaşmaya yol açıp açmayacağını değerlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

Almanya’da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi mart ayı verisi açıklandı. IFO iş dünyası endeksi mart ayında Avrupa’da yüksek enflasyon, son dönemde bankacılık sektörüne yönelik artan endişeler ve ECB’nin faiz artışlarına devam etmesi kapsamında hafif düşüş beklentilerine karşın 91,1’den 93,3 seviyesine sürpriz artışla yükselişini beşinci aya taşıdı ve Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Detaylara bakıldığında, cari koşullar endeksi 93,9’dan 95,4’e yükselerek son yedi ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti, beklentiler endeksi ise 88,4’ten 91,2’ye yükselişle art arda beşinci ayda artış kaydederek Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Yurt içinde ise, mart ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Sektörel güven endeksleri mart ayında karışık bir görünüm sundu. Martta hizmet sektörü ve reel kesim güven endeksleri artarken, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endeksleri ise geriledi.

  • TÜİK ve TCMB tarafından şubatta paylaşılan açıklamalarda Tüketici Eğilim Anketi verilerinin önemli bir kısmının depremlerden önce derlendiği, İşyeri Eğilim Anketleri’nin (sektörel güven endeksleri) önemli bir kısmının deprem öncesi cevaplandığı ve İktisadi Yönelim Anketi’nin (reel kesim güven endeksi) ise depremden etkilenen illerdeki firmaların ağırlıklı yanıtlanma oranının gerilediği belirtilmişti. Dolayısıyla depremlerin yansımasını mart ayı anketlerinde daha sağlıklı bir şekilde görebilmekteyiz.
  • Reel kesim güven endeksi aylık bazda şubatta %1 düşüşün ardından martta depremlerin sanayi üzerinde devam eden olumsuz etkilerine karşın %1,7 artışla toparlanma kaydetti. Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişleri şubatta %8,7’lik gerilemeyle Nisan 2021’den bu yana en sert düşüşün ardından martta aylık %4,7 artışla kısmi toparlandı.
  • Şubat ayında ihracat, aylık bazda %3,8 düşüşle 18,6 milyar USD ile 2022 yılı ortalamasının (21,2 milyar USD) altında gerçekleşmişti. Mart ayına ilişkin izlediğimiz günlük ihracat verileri ise küresel çaptaki yavaşlama beklentilerine karşın ayın geri kalanında bu tempoda gidilirse ihracatın 22-22,5 milyar USD civarında gerçekleşebileceğine işaret ediyor, bununla birlikte şubattaki düşüşte depremin etkisinin yanında gün sayısının azlığını da dikkate almak gerekiyor.
  • Arındırılmış kapasite kullanım oranı martta ara malı ve dayanıksız tüketim malları imalatı kapasite kullanım oranlarındaki düşüşlerin etkisiyle 1,5 puanlık azalışla %74,2 seviyesine gerileyerek düşüşünü üçüncü aya taşıdı ve 2022 yılı ortalamasının altındaki seyrini sürdürerek Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Başta ana metal sanayi, tekstil ürünleri, giyim eşyaları, deri ürünleri ve kimyasal ürünler imalatı gibi ihracatçı sektörlerde kapasite kullanım oranlarındaki düşüşlerle imalat sanayi kapasite kullanım oranında tempo kaybının devam ettiği gözlenmekte. Bunun yanında, içecek ve diğer ulaşım araçlarının imalatı imalatı (gemi, demir yolu lokomotif ile hava taşıtları yapımı vs.) ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı sektörlerinin kapasite kullanım oranlarındaki artışlar ise imalat sanayi kapasite kullanım oranındaki düşüşü sınırlandırmış.
  • Yatırımlara dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları martta aylık %1,1 artışla yükselişini hızlandırarak son üç aydır toparlanmakta ve tarihsel ortalamasının üzerindeki seyrini sürdürmekte.
  • Martta güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda, hizmet sektörü %1,1 ve reel kesim %1,7 artış sergilerken, perakende ticaret %4,4, inşaat sektörü %1,5 ve tüketici güven endeksi ise %2,9 düşüş kaydetti. Güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise mart ayında 99,05’ten 98,82’ye gerilediğini ve iyimserlik eşik değerinin altında kalmaya devam ettiğini hesaplamaktayız.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, ocak ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi verisi TSİ 16’da takip edilecek. Aralık ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi, aylık %0,9 gerileyerek düşüşünü altıncı aya taşırken, yıllık artış hızı da %6,8’den %4,6’ya gerileyerek yavaşlamayı sürdürmüştü. Konut fiyatlarındaki düşüşün sürmesi beklenmekte.

Ayrıca ABD’de tüketici güveni göstergelerinden mart ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi TSİ 17’de takip edilecek. Şubat ayında Conference Board tüketici güveni endeksi, hafif yükseliş beklentilerine karşın 106’dan 102,9 seviyesine gerilemişti ve böylece düşüşünü ikinci aya taşımıştı. Detaylara bakıldığında, şubatta tüketicilerin mevcut iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan cari koşullar endeksi, 151,1’den 152,8 seviyesine yükselirken, geleceğe yönelik kısa dönemli değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksi ise 76’dan 69,7 seviyesine gerilemişti. Tüketicilerin önümüzdeki 12 aya yönelik enflasyon beklentileri %6,7’den %6,3’e gerilerken, daha az sayıda tüketicinin, konut veya otomobil satın almayı planladığı gözlenmişti. Martta ise Conference Board tüketici güveni endeksinin 101 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 11’de ECB Yönetim Konseyi Üyesi Muller’in ve TSİ 11.45’te BoE Başkanı Bailey’in konuşmaları, ECB’nin ve BoE’nin para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından izlenecek.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 24 Mart haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 2,1 milyar USD azalışla 124,8 milyar USD seviyesine gerilediğini, net uluslararası rezervin ise 0,8 milyar USD azalışla 19,2 milyar USD’ye geldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Europen Endüstri (EUREN, Sınırlı Pozitif): Şirket, 1 yılı aşkındır süren denetim ve testlerden başarıyla geçerek BSH (Bosch) Ev Aletleri firmasının Türkiye ve Dünyadaki şirketleri için onaylı tedarikçisi olmuştur. Deneme üretimleri başlamış olup, kesinleşen siparişler ayrıca bildirilecektir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Sınırlı Pozitif): Şirket 2023-2027 yılları arası beklentilerini paylaşmıştır. Buna göre Şirket’in konsolide gelir, yatırım projeksiyonları ve hedefleri aşağıda yer almaktadır.

Türkiye Vakıflar Bankası (VAKBN, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından değerlendirilen Banka’nın uzun vadeli ulusal kurum kredi rating notu AA (durağan) olarak belirlenmiştir.
Ayrıca, Banka 27.03.2023 tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile tüm para birimlerinde 1 milyar Euro karşılığı tutarda ipotek teminatlı menkul kıymet ihracı yapılması hususunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Sermaye Piyasası Kurulu nezdinde gerekli izin ve başvuruların yapılması konularında Genel Müdürlük makamı yetkilendirmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Beyaz Eşya: Şubat ayında yurt içi satışlar yıllık bazda%1,7 artarken, ihracat ve toplam üretim sırasıyla yıllık bazda %15,8 ve %5,2 daraldı. (Kaynak: TURKBESD)

SPK: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Halkbank ve Vakıfbank’ın tahsisli sermaye artırımına onay verdi. SPK haftalık bültenine göre, Kurul, Halkbank’ın 4 milyar 969 milyon 121 bin liralık, Vakıfbank’ın ise 7 milyar 111 milyon 364 bin liralık tahsisli sermaye artırımını onayladı.

Halkbank’ın 10 milyar TL tutarındaki kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 4 milyar 969 milyon 121 bin TL olan çıkarılmış sermayesi, mevcut ortakların yeni pay alma haklarının tamamen kısıtlanması suretiyle artırılacak ve ihraç edilecek payların tamamı, halka arz edilmeksizin bankanın hakim ortağı Türkiye Varlık Fonuna tahsisli olarak satılacak. Pay başına satış fiyatı, banka tarafından Borsa’ya yapılacak başvuruyu takiben Borsa İstanbul AŞ’nin Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürü çerçevesinde tespit edilecek. Artırılacak nominal sermaye tutarı, ihraç edilecek payların toplam satış bedeli 30 milyar TL olacak şekilde, prosedür çerçevesinde belirlenecek pay satış fiyatına göre hesaplanacak.

Vakıfbank’ın 10 milyar TL tutarındaki kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 7 milyar 111 milyon 364 bin TL olan çıkarılmış sermayesi, mevcut ortakların yeni pay alma haklarının tamamen kısıtlanması suretiyle artırılacak ve ihraç edilecek payların tamamı, halka arz edilmeksizin bankanın hakim ortağı Türkiye Varlık Fonu’na tahsisli olarak satılacak. Pay başına satış fiyatı, banka tarafından Borsa’ya yapılacak başvuruyu takiben Borsa İstanbul AŞ’nin Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürü çerçevesinde tespit edilecektir. Artırılacak nominal sermaye tutarı, ihraç edilecek payların toplam satış bedeli 32 milyar TL olacak şekilde, prosedür çerçevesinde belirlenecek pay satış fiyatına göre hesaplanacak. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Astor Enerji (ASTOR): Şirket, yurt içinde yerleşik 3 ayrı firma ile toplam 2,8mn USD tutarında “Güç Transformatörü, Dağıtım Transformatörü ve Anahtarlama Ürünleri” sözleşmesi imzalamıştır.

Qua Granite (QUAGR): AB Ticaret Komisyonu, 3 Aralık 2021 tarihinde Avrupa Seramik Üreticileri Birliği’nin şikâyeti üzerine, Türkiye’nin yanı sıra Hindistan’da “Seramik karo” ve benzeri kategorisi ithalatına karşı, bu alanda faaliyet gösteren şirketler bakımından anti-damping soruşturması başlatmıştır. Nihai karar 10 Şubat 2023 tarihinde komisyon tarafından açıklanmıştır. Kararda, soruşturma kapsamına alınan Şirket ve ilişkili taraf Bien Yapı Ürünleri San. Tic. A.Ş. için %4,8 dampinge karşı gümrük vergisi önlemi alındığı açıklanmıştır. Soruşturma kapsamında iş birliğinde bulunan Türkiye’de aynı alanda faaliyet gösteren diğer şirketler için gümrük vergisi oranı %9,20 olarak açıklanırken, iş birliğinde bulunmayan şirketlerde bu oran %20,90 olarak belirlenmiştir. Bahsi geçen gümrük vergisi 10 Şubat 2023 tarihinden başlayarak 5 yıl süre ile geçerli olacaktır. AB ülkelerine yapılan satışların 2022 yılında toplam yurt dışı satışlara ve net satışlara (yurt içi ve yurt dışı toplamı) oranı sırasıyla %53,1 ve %13,1 seviyelerinde olup söz konusu karar ile birlikte getirilen gümrük vergisi önleminin, Şirketin faaliyetlerine, satışlarına ve karlılığına önemli bir etkisi olmayacağı değerlendirilmektedir.

Türk İlaç Serum Sanayi (TRILC): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından açılan Tıbbi Beşeri İlaç alım ihalesi TURKFLEKS markası ile 124,2mn TL (KDV hariç) bedelle Şirket uhdesinde kalmıştır.

Kuyas Yatırım (KUYAS): Şirket, elektrikli araç şarj istasyonu ağına ve işletmeci lisansına sahip yurt içi yerleşik bir firmanın hisselerinin alımı konusunda görüşmelere başlamıştır. İncelemeler sonrası netice ve gelişmeler tarafımızdan kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Netaş Telekomünikasyon (NETAS): Şirket, Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş.’den, ZTE VDSL Modem ürün projesi kapsamında 1,12mn USD doları tutarında sipariş almıştır.

Panelsan Çatı Cephe Sistemleri (PNLSN): Şirketin Polatlı OSB’de sandviç panel üretimi konusunda gerçekleştireceği yatırım projesi kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yapmış olduğu yatırım teşvik belgesi başvurusu onaylanmış ve Şirket adına düzenlenen 539038 sayılı Yatırım Teşvik Belgesi, KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti desteklerini içermekte olup toplam 129mn TL tutarındaki yatırım sonucunda Şirketin sandviç panel üretim kapasitesinin 1.632.960 m2/yıl artırılması öngörülmekte idi. Resmî Gazete’de yayınlandığı üzere 16.10.2021 tarih ve 528560 sayılı yatırım teşvik belgesi iptal edilmiştir. Sebebi ise söz konusu belgede içerilmiş olan KDV istisnasının yukarıda zikredilen 539038 sayılı teşvik belgesinin içeriğine aktarılmış olmasıdır. Diğer taraftan bölgesel olarak daha fazla avantaja sahip yeni bir teşvik belgesi başvurusu hazırlığı yapılmaktadır.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,50 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 32 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 178 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta yatay hareket gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 70 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi