SABAH STRATEJİSİ
Çin’de ortaya çıkan virüs salgını ile ilgili gelişmeler yakından izlenmeye devam edilirken, salgının henüz tam olarak kontrol altına alınamaması piyasalarda temkinli modun devam etmesine neden oluyor. Dün ABD borsalarındaki sert düşüşün ardından bu sabah vadelilerde tepki yükselişleri gözlense de Asya borsalarında zayıflık devam ediyor. Yen, ABD on yıllık tahvil faizi ve Yuan’da ise tepkiler sınırlı. TL tarafına baktığımızda bu sabah sakin bir görüntü gözlenirken, dün %1,63 oranında değer kaybeden BIST100 endeksi güne %0,4’e yakın alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
Koronavirüsün dünya ülkelerine yayılması ve bu durumun küresel talebe nasıl etki edeceğinin ölçülmeye çalışılmasıyla birlikte Asya borsalarında ve Çin vadelilerinde baskının sürdüğünü görüyoruz. Bununla birlikte ABD vadelilerinde kısmi toparlanma gözlenmekte. Çin Yuanı ve ABD 10 yıllıkların faizi de stabil olmuş durumda. Hong Kong piyasalarının yarın, Çin piyasalarının ise pazartesi açılması bekleniyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın telefonda görüştüğü ve iki liderin Libya ile İdlib konularını ele aldığı görülüyor.
Yurtiçinde bugün veri takvimi sakin. Hazine ihaleleri izlenecek. Yurtdışı tarafta TSİ 16.30’da ABD’de aralık ayına ilişkin dayanıklı tüketim malları siparişleri verisi takip edilecek. ABD’de TSİ 18’de bu yılın ocak ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi ve Richmond Fed imalat sanayi endeksi de açıklanacak. TSİ 20.10’da Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz’un ve TSİ 18’de ECB Baş Ekonomisti Philip Lane’nin konuşmaları piyasalar tarafından izlenecek.
- Aralık ayında Conference Board tüketici güven endeksi 126,5 seviyesine gerilemişti. Tüketicilerin iş ve yatırım ortamına ilişkin görüşlerini yansıtan cari durum endeksi ise 166,6 seviyesinden 170 seviyesine yükselmişti. Beklentiler endeksi ise 100,3 seviyesinden 97,4 seviyesine gerilemişti. Cari durum endeksi ile beklentiler endeksinin ters yönde gelmesi, 2020 başlangıcında tüketici harcamalarındaki momentumun sürebileceğine dair soru işareti yaratmıştı.
- ABD dayanıklı mal siparişleri, mayıstan beri en büyük düşüşünü kaydederek kasımda beklentilerden kötü gelerek %2,1 düşmüştü. GM’deki grevin bitişiyle beklenti %1,5 artması yönündeydi, fakat savunma uçakları siparişlerindeki %72,7 düşüş artışı engellemişti. Data genel anlamda imalat sektörü ve işletme yatırımlarının halen zayıf olduğunu işaret etmişti.
Dün Almanya IFO endeksi açıklandı. Ocakta beklenmedik bir şekilde hizmet sektöründeki görünüm kötüleşti. Yatırım iklimi endeksi de 96,3’ten 95,9’a düştü. Şirketler yatırım ortamı açısından ilerisi için temkinli gözükürken, cari durum görünümü hakkında daha pozitifler. Hizmet sektörü yatırım güveni düşerken, Brexit ve Çin-ABD ticaret anlaşmasının katkısıyla imalat sektörü normale geri dönüş sinyalleri vermekte. Data Almanya’nın bu senenin ilk yarısındaki büyümesinin hızının düşük olabileceği sinyali verdi. Otomobil endüstrisindeki zorluklar ve zayıf dış talebin bu sene istihdam ve ücret tarafına da baskı yapması beklenmekte.
Dün ABD’de yeni konut satışları aralıkta aylık bazda %0,4 düşerek 694.000 gerçekleşti, ama bu rakam bir önceki yılın aynı ayına göre %23 artış anlamına gelmekte. Ayrıca 2019 yılında ortalama baz alındığında 2018 yılına göre %18 artış mevcut. Düşük faizlerinde katkısıyla öncül göstergeler konut piyasası için 2020’nin iyi geçeceği yönünde sinyal veriyor. Konut stoklarının düşüklüğü sebebiyle müteahhitlerin güveni tüm zamanların en yüksek seviyesinde.
Yurtiçinde reel kesim güven endeksi, ocakta 103,6 seviyesinden 2019 Nisan’dan beri en yüksek rakam olan 104,1 seviyesine yükseldi. Endeks, 4 aydır yükseliş trendinde. Mevsimsellikten arındırılmış RKGE ise 106,4 seviyesinde gerçekleşti. Genel görünüm hakkında bilgi veren genel gidişat kalemi de 103,5 seviyesinden 108,5 seviyesine yükseldi ki, bu Haziran 2017’den bu yana kaydedilen en yüksek seviye. Neticede veri 2011 yılından beri de en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirdi. Gelecek 3 aydaki üretim hacmi, toplam istihdam ve ihracat pozitif katkı yaparken diğer kalemler de düşüş gözlendi. Kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak %75,5 seviyesinde gerçekleşti.
ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri, Şirket’in Uzun vadeli (Ulusal) kredi derecelendirme notunu (TR) AAA, Kısa vadeli (Ulusal) kredi derecelendirme notunu (TR) A1+ olarak derecelendirmiş, görünümü ise stabil olarak belirlemiştir.
Coca-Cola İçecek (CCOLA, Nötr): Coca Cola İçecek Elazığ merkezli deprem sonrasında fabrika ve depolarda yapılan hasar tespiti sonrasında, onarımı için hemen başlanan hasarlar haricinde ciddi bir hasar tespit edilmediğini duyurdu. Şirket KAP’a yaptığı açıklamada, operasyonlarının bu hafta içerisinde normal şekilde devam edeceğini belirtti.
Net Holding (NTHOL, Nötr): Geri alımı gerçekleştirilen, şirket sermayesinin %10’unu aşan, payların elden çıkarılması için itfa süresinin 31.12.2021 olacak şekilde uzatılması talebi SPK tarafından onaylanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, bugün uygulamaya giren söz konusu indirim motorinde pompa fiyatlarına ortalama 21 kuruş, benzinde ise 23 kuruş olarak yansıdı.
Toplu İş Sözleşmeleri (ASUZU, PRKAB, SARKY, DMSAS, MAKTK): Üyesi oldukları MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) ile Birleşik Metal İş Sendikası arasında devam eden Toplu İş Sözleşmesi sürecinde; Birleşik Metal İş Sendikası’nın 24 Ocak 2020 tarihli kararı ile Şirketlerin de içinde yer aldığı işyerlerinde grev kararı aldığı ve grev uygulama tarihinin 5 Şubat 2020 olarak belirlendiği Birleşik Metal İş Sendikası aracılığıyla 27 Ocak 2020 tarihinde tebliğ edilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmektedir.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Cemas Döküm (CEMAS): Şirketin mevcut pay sahiplerinin bedelli sermaye artırımı yoluyla çıkarılacak payları, sahip oldukları payları oranında ve nominal bedel üzerinden 28.01.2020 ile 11.02.2020 tarihleri arasında 15 gün süreyle alma hakkı bulunmaktadır. Yeni pay alma haklarının kullanımında, bir payın nominal değeri 1 Türk Lirası olup, 1 adet pay 1 Türk Lirası’ndan satışa arz edilecektir.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,12 seviyesinden %10,90 seviyesine sınırlı geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 9,2 milyar TL ile 6 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 3,2 milyar TL ise %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllıkların faizi, dün %1,59-%1,65 bandındaki hareketin ardından bugün %1,60 seviyelerinde bulunuyor.
Koronavirüs salgınının küresel büyümeyi etkileyeceği endişeleriyle yurtiçinde de TL faizlerde sınırlı bir yükseliş görüldü. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 3 baz puanlık artışla %10,10 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 7 baz puanlık artışla %10,37 seviyesine yükseldi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ocak ayı borçlanma programı kapsamında 2 yıl vadeli sabit faizli kağıt ihalesi düzenledi. Piyasaya 2,9 milyar TL; kamuya ise 450 milyon TL satış gerçekleştirdi. Ortalama bileşik ise %10,09 oldu. Bu borçlanma sonrası piyasaya hedefinden 3,4 milyar TL fazla satarken; kamu tarafında ise 1,85 milyar TL’lik hedefi kaldı. Bugün 2 yıl vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin ilk ihracı ve 2 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışı gerçekleştirilecek.