Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (27.08.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın ilk işlem gününe %0,7 oranında alıcılı başlayan BİST-100 bu görüntüsünü sürdüremedi ve gün sonundaki geri çekilme %1,1 olarak hesaplandı ve kapanış 9.566 (19 Nisan’dan beri en düşük) seviyesinden gerçekleşti. İşlem hacmi 77 milyar TL’yi gösterirken (son 1 aylık ortalama 85 milyar TL) Madencilik, Metal Ana ve Tekstil endeksleri sırasıyla %4,9, %3,6 ve %3,2 oranlarında geri çekildiler. Bankacılık endeksi ise %0,7 ile pozitif ayrıştı. Toplam 78 hissenin negatif bölgede günü sonlandırdığı BİST-100’de YKBNK, BTCIM ve AKBNK olumlu ayrışırken, THYAO, TCELL ve EREGL endekse en negatif etki eden hisseler olarak sıralandı. ABD tarafında ise dün, dayanıklı mal siparişleri verisi takip edildi. Manşet veri temmuzda %9,9 artarken, ulaştırma hariç veri ise %0,2 ile beklentiyi aşan gerileme gösterdi. Gelen veriler sonrasında risk iştahı düştü ve ABD borsaları Dow Jones hariç ekside kapattılar.   Avrupa tarafında da dün Euro Stoxx endeksi %0,3 ekside kapattı. Bugüne baktığımızda Asya piyasaları genel olarak hafif satıcılı. ABD piyasaları ise yarın açıklanacak NVIDIA finansalları öncesinde yönsüz. Bu sabah BİST-100’ün yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Veri takviminde ise, iç piyasada, ağustos ayı PPK toplantısının özeti ve sektörel enflasyon beklentileri yayımlanacak. ABD tarafına baktığımızda, Conference Board Tüketici Güveni, Richmond Fed İmalat Endeksi ve Dallas Fed Hizmet Aktivitesi verileri takip edilecek. Ek olarak, Euro Bölgesi’nde ise ECB yetkililerinin (Knot ve Nagel) konuşmaları piyasaların odağında olacak.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, üretimin seyrine ilişkin olarak temmuz ayı öncü dayanıklı mal siparişleri verisi takip edildi. Buna göre dayanıklı mal siparişleri, aylık bazda haziranda %6,9 oranında sert düşüşün ardından temmuzda %9,9 oranında artışla güçlü toparlanma kaydetti, beklentiler ise %5 oranında artış yönündeydi.

Almanya’da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi ağustos ayı verisi açıklandı. Buna göre IFO iş dünyası endeksi, ağustos ayında 87’den 86,6 seviyesine hafif gerilemekle birlikte beklentilerin (86) üzerinde gerçekleşti ve böylece şubattan bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Detaylara bakıldığında, ağustosta cari koşullar endeksi 87,1’den 86,5 seviyesine gerileyerek Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyede kaydedilirken, beklentiler endeksi de 87’den 86,8 seviyesine gerileyerek son altı ayın en düşük seviyesinde geçekleşti ve böylece firmaların önümüzdeki aylara ilişkin kötümserliklerinin kısmi arttığına işaret etti. Özellikle, beklentiler endeksindeki düşüşte, Almanya ekonomisinde imalat sektöründe daralmanın sürdüğüne ve tüketici harcamalarındaki zayıflığa yönelik değerlendirmeler belirleyici oldu.

Yurt içinde ise, ağustos ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edildi.

  • Buna göre, sektörel güven endeksleri ağustos ayında karışık görünüm sundu. Bu kapsamda, ağustos ayında mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda hizmet sektörü güven endeksi %2 oranında ve reel kesim güven endeksi %0,7 oranında gerilerken, buna karşın perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,8 oranında ve inşaat sektörü güven endeksi ise %1,1 oranında artış sergiledi.
  • Bu kapsamda, inşaat sektörü güven endeksi ve perakende ticaret güven endeksi üç aylık düşüşün ardından ağustosta toparlanma sergilerken, reel kesim güven endeksi düşüşünü dördüncü aya taşıdı ve hizmet sektörü güven endeksi ise düşüşünü üçüncü ayda sürdürdü.
  • Arındırılmış kapasite kullanım oranı ise temmuz ayında 0,3 puanlık azalışın ardından ağustosta 0,2 puanlık düşüşle son beş ayda gerilemeyi sürdürdü ve %75,7 seviyesinde kaydedilerek son bir yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti, bunun yanında 2023 yılı ortalamasının ve tarihsel ortalamasının (%76,3) hafif altındaki seyrini sürdürdü.

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, tüketici güveni göstergelerinden ağustos ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi TSİ 17’de takip edilecek. Ayrıca ABD’de konut piyasası verilerinden, TSİ 16’da haziran ayına ilişkin S&P/Case-Shiller Konut 20 Kent Fiyat Endeksi verisi takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, Almanya’da yılın ikinci çeyreğine ilişkin GSYH büyüme nihai verileri TSİ 11’de takip edilecek. Almanya ekonomisi, çeyreklik bazda bu yılın ilk çeyreğinde %0,2 oranında büyümenin ardından bu yılın ikinci çeyreğinde öncü veriye göre sürpriz bir şekilde %0,1 oranında daralma kaydetmişti, beklentiler ise çeyreklik bazda %0,1 oranında büyüme sergilemesi yönündeydi. Yıllık bazda ise ülke ekonomisi bir önceki çeyreğe benzer şekilde %0,1 oranında daralmıştı, beklentiler ise yıllık bazda durağan (%0) seyretmesi yönündeydi.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TCMB tarafından ağustos ayı Sektörel Enflasyon Beklentileri Anketi yayımlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Enerjisa Enerji (ENJSA, Nötr): 2024’ün 2. çeyrek finansallarına göre Enerjisa’nın net dönem karı 17mn TL olmuştur. 2023’ün aynı döneminde ise 1.814mn TL net dönem karı kaydedilmişti. Şirket’in 2Ç2024 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %29 oranında azalmış ve 36.900mn TL’yi göstermiştir. Brüt kar ise %17,3 oranında gerilemeyle 7.688mn TL olurken, brüt kar marjı 3 puan artarak %20,8 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %5,9 oranında azalışla 3.351mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net gelirler 412,2mn TL’yi göstermiştir. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı %17,9 azalarak 4.749mn TL olurken, faaliyet karı marjı 1,7 puan artışla %12,9’u göstermiştir. 2Ç2024 FAVÖK’ü ise %20 oranında gerileyerek 5.397mn TL seviyesinde hesaplanmaktadır.  Bu dönemde FAVÖK marjı 1,7 puan artmış ve %14,6 olmuştur. Finansman tarafında ise net giderler kredi faiz giderleri kaynaklı 4.351mn TL’yi göstermiştir. 718mn TL’lik parasal kayıp (2Ç2023 döneminde parasal kayıp 156mn TL idi) ve 337mn TL’lik vergi geliri sonrasında, net dönem karı 17mn TL’yi göstermiştir.

2. çeyrek karıyla beraber şirketin 6 aylık net dönem zararı 2.973mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 865mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

Şirket TMS 29 etkileri hariç finansallarını da paylaşmıştır. Buna göre, Şirket’in 6A2024’de operasyonel gelirleri (FAVÖK + Yatırım Harcamaları – Tek Seferlik Gelirler) geçen yılın aynı dönemine göre %3 oranında artarak 18.323mn TL olarak gerçekleşmiştir. 6A2023’de bu rakam 17.830mn TL idi. Ek olarak Net Kar (Net Kar – Tek Seferlik Gelirler) geçen yılın aynı dönemine göre %46 oranında azalarak 2.044mn TL olarak gerçekleşmiştir. (6A2023: 3.786mn TL)

CW Enerji (CWENE, Nötr): Şirket ile Galata Wind Enerji arasında, güneş paneli satışına ilişkin toplamda KDV hariç 2,8mn USD tutarında anlaşma sağlanmıştır. Söz konusu ürünlerin teslimatının 2024 yılının son çeyreği içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Ek olarak, şirket ile Rubenis Tekstil arasında, arazi tipi santral kurulup devreye alınması hususunda yürütülen görüşmeler neticesinde, Rubenis Tekstil tarafında yürütülen gerekli izin ve onayların alınması halinde, ilgili güneş enerjisi santrali montajının yaklaşık 10mn USD tutarında bir bedelle yapılacağına dair taraflarca bağlayıcı olmayan nitelikte niyet mutabakatı imzalanmıştır. Hüküm ve koşullar nihai sözleşmenin imzalanması halinde belli olacak ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): Şirket bağlı ortaklığı Mcfly Robot Teknolojileri, yatırımların finansmanı amacıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankadan ilk 2 yılı geri ödemesiz 10 yıl vadeli 48mn USD tutarında yatırım kredisi sağlamıştır. İlgili kredi sözleşmesi 26.08.2024 itibariyle imzalanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

FTSE Endeksi: FTSE Russell Global Hisse Senedi Endeks Serileri içinde yer alan Gelişmekte olan Avrupa Endeksleri’nde yer alan hisselerde Eylül 2024 gözden geçirmesi kapsamında değişiklikler yaptı. Değişiklikler 20 Eylül seans kapandan sonra, 23 Eylül’de yürürlüğe girecek.

Bu değişikliklere göre:

FTSE Russell Gelişmekte olan Avrupa Large Cap şirketler listesine Türkiye’den MLP Sağlık (MPARK) ve Türkiye Sigorta (TURSG) dahil edildi. MLP Sağlık ve Türkiye Sigorta daha önce Mid Cap endeksinde yer alıyorlardı.
Mid Cap listesine ise Türkiye’den, Akfen Yenilenebilir Enerji (AKFYE), Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT), Çelebi Hava Servisi (CLEBI), Enerya Enerji (ENERY), Gübre Fabrikaları (GUBRF), Hektaş (HEKTS), Politeknik Metal Sanayi ve Ticaret (POLTK) , Reysaş GYO (RYGYO), Reysaş Lojistik Ticaret (RYSAS), Vakko Tekstil (VAKKO) ve Verusa Holding (VERUS) eklendi. Gübre Fabrikaları, Hektaş ve Politeknik Metal daha önce “Large Cap” içinde yer alıyorlardı.

Small Cap endeksinde ise Batı Söke (BSOKE), Escar Filo Kiralama (ESCAR), Europen Endustri (EUREN), Fenerbahçe Sportif Hizmetler (FENER), Göltaş Çimento (GOLTS), Link Bilgisayar (LINK), Peker GYO (PEKGY), Polisan Holding (POLHO), Qua Granite (QUAGR), Ral Yatırım Holding (RALYH), Tetamat Gıda (TETMT), Tümosan Motor (TMSN) ve Yeni Gimat GYO’ya (YGGYO) yer verildi.

Savunma: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) liderliğindeki Türk savunma sanayisi temsilcileri, savunma sanayisi alanında stratejik anlaşmalara imza atmak üzere Endonezya’nın Cakarta şehrini ziyaret etti. SSB’den yapılan açıklamaya göre, SSB koordinasyonunda gerçekleşen ziyarette, Türk savunma sanayisi firmaları, Endonezya’nın seçilmiş Cumhurbaşkanı ve Savunma Bakanı Prabowo Subianto’nun katılımı ile yerel ortakları ve son kullanıcılarıyla önemli anlaşmalara imza attı. (Kaynak: AA)

Sigortacılık: Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), sigorta, reasürans ve özel emeklilik şirketlerinin kuruluş sermaye tutarlarını yeniden belirledi.

SEDDK’den yapılan açıklamaya göre, sigorta ve reasürans şirketlerinin baz sermaye ve ruhsat talep edilen branşlar için belirlenen tutarlardan oluşan asgari kuruluş sermayesi 500mn TL’den az olmayacak.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Selçuk Ecza Deposu (SELEC): Şirketin 2Ç2024’de net dönem karı 132,4mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 467,7mn TL net dönem zararı açıklanmıştı. Bu dönemde satış gelirleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %19,3 oranında azalarak 24.993mn TL’yi göstermiştir. Şirketin brüt karı ise geçen yılın aynı dönemine göre %7,2 oranında artarak 2.079mn TL’yi göstermiştir. Bu dönemde operasyonel giderler %14,4 artarak 1.580mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 29,6mn TL net gider yazan Şirket’in faaliyet karı 470mn TL olmuştur. (2Ç2023’de 680mn TL faaliyet karı kaydedilmişti), 2Ç2024 FAVÖK’ü %9 oranında gerileyerek 625mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 948,6mn TL yatırım faaliyetlerinden gelir ve 1.380mn TL parasal kayıp elde eden Şirket, finansman tarafında 526,6mn TL’lik net gider kaydetmiştir (2Ç2023: 283mn TL net gider). Şirketin, 620,6mn TL’lik vergi geliri sonrasında net dönem karı 132,4mn TL’yi göstermiştir.

2. çeyrek karıyla beraber şirketin 6 aylık net dönem karı 401mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde şirket tarafından 220mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

Efor Çay (EFORC): Şirket, yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren bir perakende zinciri ile çay satım taahhüdü anlaşması yapmıştır. 12 aylık dönemde ciroya 1.300mn TL katkı yapması beklenmektedir.

Emek Elektrik (EMKEL): Şirket’in %100 bağlı ortaklığı Emek Satış Bangladeş’te yerleşik bir firmadan ölçü transformatörleri tedariki için sipariş almıştır. Siparişin baz bedeli 1,1mn USD’dir. Siparişin sevkiyatının 2024 yılı içinde tamamlanması beklenmektedir.

Kervan Gıda (KRVGD): Şirketin 12,5MW gücünde devreye alınan GES projesinin bugün itibariyle kalan kısmının da devreye alındığı bilgisi paylaşılmıştır. Böylelikle 25 MW kapasiteli güneş enerji santrali yatırımının tamamı devreye alınmıştır. Finansmanında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın da payının olduğu yatırımın toplam tutarı 20,7mn USD olmuştur.

Bugünden itibaren, santraldeki üretim ile şirketin Türkiye’deki üretim tesislerindeki elektrik giderlerinin tamamı karşılanacaktır. Bunun parasal karşılığının yıllık yaklaşık 150mn TL civarında olacağı hesaplanmaktadır.

Kiler Holding (KLRHO): Daha önce duyurulan, şirketin bağlı ortaklığı Biskon Yapı’nın %100 bağlı ortaklığı olan Kiler Tekstil ve Enerji tarafından Bitlis’te hayata geçirilen İplik Fabrikası tesisinin açılışı 25 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir. 200bin m2 arazi üzerine toplam 60.631 m2 kapalı alana sahip olan tesiste, Günlük 65,4 ton pamuk girdisiyle günlük 37,3 ton Ring iplik, 13 ton Open-End iplik üretim yapması ve bunun karşılığı yıllık ortalama 75mn USD ciro ve 45-50mn USD ihracat geliri elde etmesi hedeflenmektedir. Yurtiçi piyasa yapılacak satışların ise ithal ikamesi olarak ithalatı azaltıcı etkisi olacağı değerlendirilmektedir.

Körfez GYO (KRGYO): Şirket stoklarında yer ve toplam ekspertiz değeri KDV hariç 53mn TL olan 48 adet devremülkün, 55mn TL + KDV bedelle ilişkili taraflardan Körfez Tatil Beldesi İşletmeciliği’ne satılmasına, satış bedelinin 20mn TL’lik kısmının peşin tahsil edilmesine ve kalan kısmının ödenmesi için alıcıya 06.09.2024 tarihine kadar süre verilmesine karar verilmiştir.

RTA Laboratuvarları (RTALB): Monkeypox Virüs DNA’sının tespiti için kullanılan gerçek zamanlı bir tanı kiti olan RTA Monkeypox Real-Time PCR Kiti’nin, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu nezdinde Ürün Takip Sistemi’ne kaydı 26.08.2024 itibarıyla gerçekleşmiştir.

Ayrıca, Şirket’in Gebze’de bulunan tesisinde yapılması öngörülen modernizasyon yatırımlarında kullanılmak üzere, yatırım teşvik belgesi başvurusu onaylanmış olup bahse konu yatırım teşvik belgesinin geçerlilik tarihi 03.01.2026, toplam tutarı ise 20,4mn TL’dir.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi