Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (27.07.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Fed dün akşam beklentiler dahilinde gösterge faiz oranın 25 baz puan artırarak %5,25-5,50 bandına yükseltti. Karar sonrası basın toplantısı gerçekleştiren Powell, verile bağlı olarak, faiz artışlarının devam edebileceği mesajını verdi. Şu aşamada 20 Eylül’deki Fed toplantısında faizlerin değişmeyeceği beklentisi %78 seviyesinde bulunuyor. Piyasalarda ise karışık bir görüntü hakimdi. S&P ve Nasdaq hafif düşüş kaydederken, Dow Jones %0,23 yükseldi. Diğer yandan, Dolar Endeksi (DXY) 100,8’e gerilerken, EURUSD 1,1107 seviyesine kadar yükseldi. Amerika’da 10 yıllık faizde son işlemler %3,89’dan, 2 yıllıkta ise %4,91’den geçti. Avrupa’da piyasalar genel olarak negatifti. Euro Stoxx 50 endeksi %1,0 düşüşle günü tamamladı. Borsa İstanbul tarafında bir önceki günkü %1,3’lük geri çekilmenin tamamı telafi edildi. Günün 2. yarısında yükselişini hızlandıran BİST-100’de kapanış 6.744’den gerçekleşti ve gün sonu değişim %2,1 olarak hesaplandı. İşlem hacmi 130 milyar TL’yi gösterdi. Endeksteki 81 hissenin artıda kapattığı BİST-100’de, THYAO, BIMAS ve FROTO’daki artışlar endekse en çok olumlu etki eden hisseler arasında yer aldı. XBANK %1,3’lük düşüş kaydederek endeksten negatif ayrıştı. Bugüne bakıldığında hem Amerikan hem de Avrupa vadelileri artıda. Asya’da da piyasalar pozitif. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %+1,0 seviyesinde. Bu ortamda, BİST-100’ün güne alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde yurtiçinde TCMB tarafından yılın üçüncü Enflasyon Raporu yayımlanacak. Raporda yılsonu TÜFE tahmini ve enflasyon patikası takip edilecek ve TCMB Başkanı Erkan’ın sunumunda vereceği mesajlar izlenecek. Yurtdışında ECB faiz kararı toplantısı ve sonrasında Lagarde’ın konuşması izlenecek. ABD’de yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme, kişisel tüketim harcamaları (PCE) ve dayanıklı mal siparişleri gibi önemli makro veriler açıklanacak. Ek olarak ABD’de Mastercard, Ford Motor, Intel’in, yurtiçinde ise GARAN, FROTO ve TTRAK 2. çeyrek finansal sonuçları izlenecek.

MAKROEKONOMİ

Fed dünkü toplantısında, faizleri beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puanlık artışla federal fonlama faiz aralığını %5,25-%5,50 bandında yükseltti, kararın oybirliğiyle alındığı görüldü. Bununla birlikte karar metninde, daha fazla faiz artışına ilişkin sinyal verilirken, enflasyonu düşürmek için ilave sıkılaştırmanın ölçüsünün değerlendirileceği belirtildi. Ayrıca karar metninde, gelecekteki politika adımlarının, sıkılaştırmanın etkisine, ekonomik ve finansal gelişmelere bağlı olacağı vurgulandı. Bunun yanında, bilanço daraltma hızının belirtilen şekilde sürdürüleceği ifade edildi.

  • Üyelerin, enflasyonu %2 hedefine geri döndürme konusunda kararlılıklarını yineledikleri gözlenirken, enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği belirtilerek, son göstergelerin ekonomik aktivitenin ılımlı bir hızda genişlediğine işaret ettiği ifade edildi. Ayrıca ABD’de bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğu yinelenmekle birlikte kredi sıkılaşmasının ekonomik faaliyeti baskılayabileceği belirtildi.

Faiz kararının ardından konuşan Fed Başkanı Powell, enflasyonun daha ılımlı hale geldiğini ancak %2’lik hedefe ulaşmaları için önlerinde uzun bir yol bulunduğunu ve enflasyonun halen hedefin üzerinde olduğunu belirtti. Bu kapsamda Powell, bir faiz artışının daha mümkün olduğunu belirtti ve gelecek dönemde gerekirse daha fazla sıkılaşmaya gidebileceklerine işaret etti.

  • Powell, enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını belirtmekle birlikte, gelecekteki faiz artışlarının verilere bağlı olacağını ve kararların toplantıdan toplantıya verilmeye devam edeceğini vurguladı. Powell, son enflasyon verisinin beklenenden daha iyi geldiğini ancak tek veri ile hareket etmediklerini belirterek, eylül ayındaki toplantıda gelen verilere bağlı olarak faiz artırabileceklerini veya pas geçebileceklerini söyledi.
  • Bunun yanında Powell, Fed’in, para politikasının kısıtlayıcı olduğunu düşündüğünü belirtmekle birlikte faiz artışlarının tüm etkilerinin görülmesinin zaman alacağını ve faizleri bir süre yüksek tutmalarının gerektiğini vurguladı.
  • Ayrıca Powell, enflasyon %2’ye ulaşmadan önce faiz artırmayı durdurabileceklerini, bunun yanında bu yıl faiz indirimi beklemediğini belirterek, bazı üyelerin gelecek yıl faiz indirimi olacağını tahmin ettiğini söyledi. Powell, faiz indirimine karar verirken hem enflasyonun bulunduğu seviyeye hem de enflasyonun düşüş hızına bakmalarının gerekli olduğunu belirterek, faiz indiriminin enflasyonun hedeflerine doğru gelmekte olduğuna ne kadar güvendikleriyle ilgili olacağını vurguladı.
  • Powell, Fed’in, haziran ayı enflasyon verisindeki sinyalin tekrarlanıp tekrarlanmadığını görmek istediğini belirterek, enflasyonun kaydadeğer şekilde düştüğünü görmeleri durumunda, para politikasında kısıtlayıcı duruşa ihtiyaç hissetmeyeceklerini belirtti.
  • Powell, enflasyonun yapışkan olmaya devam etiğini ve enflasyonun 2025 yılına kadar %2’ye indiğini görmeyi beklemediklerini, özellikle çekirdek enflasyonun halen oldukça yüksek seyrettiğini ve çekirdek enflasyonun, manşet enflasyonun nereye gittiğine dair iyi bir sinyal olduğunu belirtti. Ayrıca Powell, tedarik koşullarının normalleşmesinin mal enflasyonunun düşmesinde önemli rol oynadığını ve konut dışı hizmetler enflasyonundaki düşüşte para politikasının önemli rol oynayacağını vurguladı. Bunun yanında Powell, ücretlerden kaynaklanan bir enflasyon beklemediklerini ve iş gücü piyasasında kademeli bir yavaşlama olduğunu söyledi.
  • Powell, iş gücü piyasasında arz ve talebin dengelenmeye başladığının işaretlerinin olduğunu, bununla birlikte iş gücü piyasasının halen çok sıkı olduğunu ve iş gücü piyasası koşullarında daha fazla yumuşamaya ihtiyaç olduğunu belirtti.
  • Bunun yanında Powell, cari harcamalar ve GSYH verilerinin güçlü ekonomiye işaret ettiğini, yumuşak inişe giden bir yol olduğunu ve artık durgunluk beklemediklerini de belirtti.

Ayrıca ABD’de konut piyasası verilerinden, haziran ayı yeni konut satışları verisi, aylık %2,5 oranında düşüş sergiledi ve konut piyasasında zayıflamaya işaret etti.

Yurt içinde ise, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda, güncel makroekonomik gelişmeler ve bütçe görünümü değerlendirildi.

  • Ayrıca Orta Vadeli Program’a (OVP) ilişkin hazırlıklar gözden geçirilirken OVP ile makroekonomik hedefler ve yapısal reform politikalarının güncelleneceği ve önümüzdeki üç yıla ilişkin yol haritasının ortaya konulacağı ifade edildi.
  • Mali disiplini sağlayan maliye politikasını kamuda tasarruf anlayışı ile güçlendirerek elde edilecek mali alanın vatandaşların refahını arttırmak için kullanılacağı belirtildi.
  • Bunun yanında, deprem harcamaları hariç tutulduğunda bütçe açığının milli gelire oranını da AB standartlarında tutacak bir yaklaşımın sürdürüleceği vurgulandı.
  • Öte yandan, temel makroekonomik hedefin enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere düşürmek olduğu ve fiyat istikrarıyla birlikte finansal istikrarın devamı için TCMB’nin bünyesinde olmayan alanlarda atılacak adımların ele alındığı belirtildi.
  • Bu kapsamda güven ve istikrar ortamında enflasyon ile mücadelenin öncelikli olmaya devam edeceği, nitelikli yatırımlarla yüksek katma değerli üretimi, ihracatı ve potansiyel büyümeyi daha da güçlendirecek, istihdam artışını destekleyecek, tasarrufları artırarak cari işlemler açığında kalıcı iyileşmeyi sağlayacak etkin ve kararlı adımların eşgüdüm içerisinde hayata geçirileceği vurgulandı.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme öncü verisi TSİ 15.30’da takip edilecek. ABD’de bu yılın ilk çeyreğinde ülke ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı %1,3 seviyesinden %2 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti, beklentiler ise %1,4 seviyesindeydi. Detaylara bakıldığında, yılın ilk çeyreğine ilişkin büyümede yukarı yönlü revizeye bakıldığında, tüketim harcamaları ve net ihracatta yukarı yönlü revize gözlenirken, konut dışı sabit yatırımlar ve federal hükümet harcamalarında aşağı yönlü revizyona gidilmişti. ABD ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızının ise Fed’in faiz artışlarıyla sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle %2’den %1,7 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

Ayrıca ABD’de Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin (çekirdek dahil) bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin öncü verileri TSİ 15.30’da açıklanacak. Yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, bu yılın ilk çeyreğinde %4,2’den %4,1 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilirken, çekirdek PCE fiyat endeksi de %5’ten %4,9 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilmişti.

Bunun yanında, ABD’de haziran ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi TSİ 15.30’da takip edilecek. Mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri, aylık bazda % %1,8 oranında artış sergilemişti ve böylece yükselişini üçüncü aya taşımıştı. Detaylara bakıldığında, mayısta savunma dışı uçaklar ve parçalarının (%32,8 artış) siparişlerindeki belirgin artış, dayanıklı mal siparişlerinin yükselişinde belirleyici olmuştu. Bunun yanında, firmaların yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise mayısta aylık bazda %0,7 artış kaydetmişti ve böylece son iki ayda yükselerek yatırımlarda toparlanmaya işaret etmişti. Haziranda ise öncü veriye göre dayanıklı mal siparişlerinin aylık %0,9 oranında artışla yükselişini yavaşlayarak sürdürmesi bekleniyor.

Öte yandan, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 22 Temmuz haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30’da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 237 bin kişi seviyesinden 228 bin kişi seviyesine gerileyerek son iki ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmekle birlikte, tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürmüştü.

Diğer yandan, ABD’de konut piyasası verilerinden, satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren haziran ayı bekleyen konut satışları verisi TSİ 17’de takip edilecek. Bekleyen konut satışları, mayıs ayında aylık %2,7 gerileyerek düşüşünü üçüncü aya taşımıştı. Haziranda ise bekleyen konut satışlarının %0,5 oranında gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında TSİ 15.15’te ECB’nin faiz kararı ve TSİ 15.45’te ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması olacak. ECB, geçen ayki toplantısında faizleri beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan artırmakla birlikte faiz artışlarına devam sinyali vermişti. Bunun yanında, Banka bilançosuna ilişkin olarak Varlık Satın Alma Programı (APP) kapsamındaki yeniden yatırımlara temmuz ayında devam edilmeyeceği bildirilmişti. Ayrıca ECB’nin yeni makroekonomik projeksiyonlarına göre, büyüme tahminleri aşağı çekilirken, enflasyon tahminleri yukarı yönlü revize edilmişti. ECB Başkanı Lagarde ise, fiyat baskılarının yüksek kalmaya devam ettiğini belirterek faiz artırımlarını durdurmayı düşünmediklerini ve temmuz ayında faiz artırımının çok olası olduğunu vurgulamıştı. Piyasalarda ise ECB’nin bugünkü toplantısında faizleri 25 baz puan artırılmasına neredeyse kesin gözle bakılıyor. Bunun yanında, ECB’nin karar metninde ve Lagarde’ın konuşmasında gelecek dönemdeki para politikası ve faiz patikasına yönelik yeni sinyaller dikkatle takip edilecek.

Ayrıca Almanya’da ağustos ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi TSİ 09’da takip edilecek. Almanya’da temmuz ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi, hafif yükseliş beklentilerine karşın -24,4’ten -25,4 seviyesine hafif gerilemişti ve böylece art arda sekiz aylık toparlanmayı sonlandırmıştı. Detaylara bakıldığında, tüketici güvenindeki düşüşte, tüketicilerin ekonomik durum ve gelir beklentilerindeki düşüşlerin etkili olduğu gözlenmişti. Bununla birlikte tüketici güveninin, ECB’nin faiz artışlarına devam etmesinin etkisiyle negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Yurt içinde ise, TSİ 10.30’da TCMB tarafından yılın üçüncü Enflasyon Raporu yayınlanacak. Yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nda TCMB’nin yıl sonu TÜFE tahmini ve enflasyon patikası takip edilecek ve TCMB Başkanı Erkan’ın sunumunda vereceği mesajlar izlenecek.

Bunun yanında, TSİ 14’te TCMB’nin geçen haftaki PPK toplantısına ilişkin özeti yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Pozitif): Akbank’ın 2Ç2023’deki net dönem karı çeyreksel bazda %89,5 oranında artarak 20.302mn TL’ye yükselmiş ve piyasa beklentisi olan 17.278mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Bizim kar beklentimiz ise 17.051mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada ticari karın beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Öte yandan, Banka’nın geçen yılın aynı dönemine göre karı ise %54,9 oranında yükseliş kaydetmiştir.

Otokar (OTKAR, Nötr): Otokar’ın 2023 yılının ikinci çeyreğindeki net dönem karı yıllık %18 oranında gerileyerek 280,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bizim kar beklentimiz 391mn TL iken piyasanın ortalama kar beklentisi 286mn TL idi. Satış gelirleri beklentimizin üzerinde gelirken, net finansman gelirlerinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi tahminimizdeki sapmada etkili olmuştur. Otokar’ın 2Ç2023’de satış gelirleri yıllık %63,9 oranında büyüyerek 3.864mn TL’ye (Beklenti: 3.458mn TL) yükselmiştir. Brüt kar ise %57,9 oranında artarak 1.165mn TL olmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde %100 oranında artarken, FAVÖK %16,4 oranında yükselmiş ve 435mn TL (Beklenti: 421mn TL) olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise bu yılın ikinci çeyreğinde %11,3 olmuştur. 2Ç2022’de bu oran %15,9 idi. Finansman tarafında 791,1mn TL’lik net gider (2Ç2022: 112,7mn TL net gider) kaydedilirken, 155mn TL’lik vergi geliri sonrası 2Ç2023 net dönem karı 280,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.
İkinci çeyrek kar rakamına karşın Otokar 1Y2023’de 234,2mn TL zarar yazmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 542,8mn TL kar yazılmıştı.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Negatif): TAV Havalimanları 2023 yılının 2. çeyreğinde 887mn TL (37,8mn EUR) ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 630mn TL (52,3mn EUR) ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Hem piyasa beklentisi hem de bizim beklentimiz 1.131mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada net vergi giderlerinin beklentimizden yüksek gerçekleşmesi etkili olmuştur.

TAV Havalimanları’nın 2023 yılının 2. çeyreğinde toplam hizmet verilen yolcu sayısı, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %26,6 oranında, 2019 yılının aynı dönemine göre ise %2,6 oranında artarak 25,1 milyona ulaşmıştır. TAV bir önceki çeyrekte (1Ç2023) ise 14,2 milyon yolcuya hizmet vermişti. Bu duruma bağlı olarak TAV’ın satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %61,9 oranında artarak 2Ç2023’de 6.926mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan satışların maliyetleri görece daha yüksek oranında artarak 4.111mn TL olarak gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar %53,9 oranında artmış ve 2.815mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %122 oranında yükselirken, 27mn TL’lik diğer faaliyetlerden net gelir ile birlikte net faaliyet karı 1.671mn TL (2Ç2022’de 1.309mn TL idi) olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü aynı dönemde %46,9 oranında artarak 2.308mn TL’ye (103mn EUR) yükselirken (ortalama beklenti 2.461mn TL idi), FAVÖK marjı ise %33,3 olarak gerçekleşmiştir. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 2Ç2023’de 528mn TL net gelir (2Ç2022’de 80mn TL net gelir) kaydedilmiştir. Net finansman gideri aynı dönemde 647mn TL’den 1.145mn TL’ye yükselirken, 378mn TL’lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 887mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir defaya mahsus deprem vergisi, daha yüksek amortisman ve yasal kayıtlardaki parasal döviz varlıklarının yeniden değerlenmesi nedeniyle Yeni Antalya imtiyazı cari dönem vergisinden olumsuz etkilenmiştir. Bunun yanı sıra, yüksek faiz oranları nedeniyle finansman giderleri de artmaktadır.

İkinci çeyrek karına karşın Şirket’in Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem zararı 32mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde 295mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

TAV, 2023 yılı beklentilerini aynen korumuştur. Buna göre TAV, 2023 yılında hizmet verilen yolcu sayısını 81-91 milyon olarak belirlerken, 1.230-1.290mn EUR ciro beklemektedir. Şirket 2023 yılı için 330-380mn EUR FAVÖK öngörürken, Net Borç/FAVÖK oranı beklentisini de 5-6 seviyesindedir. Ayrıca şirket 220-260mn EUR yatırım harcaması planlamıştır.

Tofaş (TOASO, Pozitif): TOFAŞ’ın 2023 ikinci çeyrek net dönem karı 4.939mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 3.571mn TL’nin hem de 3.520mn TL olan piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada beklentimizin üzerinde gerçekleşen finansman gelirleri etkili olmuştur. Şirketin 2Ç2022’deki net dönem karı 1.876mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 2Ç2023’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %51,6 oranında artmış ve 23.366mn TL olmuştur. Aynı dönemde satışların maliyeti de %42,4 oranında yükselmiş ve 18.132mn TL’yi göstermiştir. Finans sektörü faaliyetlerindeki net kar 118mn TL ile geçen sene aynı çeyreğin %72,6 üzerinde gerçekleşmiştir. Şirketin toplam brüt karı %94,6 oranında artarak 5.352mn TL’ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise yıllık 5,1 puan artışla %22,9 olarak gerçekleşmiştir.

Aynı dönemde operasyonel giderler %105,7 oranında artmış ve 1.144mn TL’yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 2Ç2023’de net 1.258mn TL gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 2.951mn TL faaliyet karı oluşmuştur. 2Ç2022’de 1.987mn TL faaliyet karı kaydedilmişti. Faaliyet karı marjı 0,3 puan azalışla %12,6 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, 2Ç2023 FAVÖK’ü ise %69,8 artışla 4.367mn TL’yi göstermiştir (Piyasa beklentisi: 3.684mn TL). FAVÖK marjı 2 puan artışla %18,7 seviyesine yükselmiştir. Şirketin yatırım faaliyetlerinden net gelirleri 27mn TL’yi göstermiştir. Net finansman gelirleri (kambiyo ve faiz gelirlerine bağlı olarak) 2Ç2023’de 2.213mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2Ç2022’de net finansman giderleri 114mn TL idi. 252mn TL’lik vergi gideri sonrasında 2Ç2023 net dönem karı da 4.939mn TL olarak gerçekleşirken, net kar marjı 9 puan artışla %21,1 seviyesine yükselmiştir.

2. çeyrek karıyla birlikte TOFAŞ’ın 2023 yılı ilk yarı net dönem karı 7.373mn TL’ye ulaşmıştır. 6A2022 yılı net dönem karı 3.005mn TL seviyesindeydi.

Şirket 2023 yılı beklentilerini de yukarı yönlü güncellemiştir. Buna göre, yurtiçi satış beklentisi 190-200bin adete (önceki:175-190bin) yükselmiştir. 70-80bin adet olan ihracat beklentisi ise sabit kalmıştır. Yurtiçi satışlardaki artış öngörüsüyle üretim beklentisi de 230-255bin adetten 235-255bin adete revize edilmiştir. 125mn EUR olan yatırım harcamaları beklentisi aynı kalırken, şirketin VÖK marjı beklentisi >%12’den >%14’e yükselmiştir.

Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Pozitif): Yeni ürün geliştirme stratejisi kapsamında Ar-Ge çalışmalarının bir ürünü olan “Ultra yüksek molekül ağırlıklı polietilen” ürününe ilişkin yatırım kararı kapsamında; -350 ton/yıl kapasite ile başlayarak kademeli olarak 500 ton/yıl kapasite olacak şekilde Mithra markası altında üretim yapmak üzere yeni bir tesis yatırımına başlanılmasına ve fizibilite çalışmalarına göre 2025 yılından itibaren devreye alınmak üzere 20mn USD mertebesinde olan yatırım bütçesinin kabul edilmesine karar verilmiştir.

Arçelik (ARCLK, Nötr): Bağlı ortaklığı Beko B.V. tarafından Arçelik A.Ş.’ye 13mn EUR tutarında temettü dağıtılmasına karar verilmiştir. Söz konusu temettü 26.07.2023 itibarıyla tahsil edilmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Sınırlı Pozitif): İstanbul Başakşehir Kayabaşı 10. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi’nin sözleşmesi, Yüklenici İSRA Group & Kırlangıç Proje İş Ortaklığı ile imzalanmıştır. Arsa satışı karşılığı satış toplam geliri 3.755mn TL, arsa satışı karşılığı şirket payı gelir oranı %40 ve arsa satışı karşılığı şirket payı toplam geliri 1.502mn TL’dir.

Turkcell (TCELL, Nötr): Bağlı ortaklıklarından Lifecell Ventures Coöperatief U.A. (“Lifecell Ventures”)’nin, 1.769mn EUR olan sermayesinin, 7,5mnEUR artırılarak 1.777mn EUR’ya çıkarılmasına ilişkin yapılan sermaye artırımında, sermaye taahhüdünün tamamı bağlı ortaklık Turktell Bilişim Servisleri A.Ş. tarafından ödenmiştir.

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Rarik Turkison Enerji’nin devralınmak suretiyle şirket bünyesinde birleştirilmesine karar verilmiştir.
Ayrıca, 31.05.2021 tarihli açıklamaya istinaden, Zorlu Solar Pakistan Limited’in şirket sermayesinin %99,7’sini temsil eden 997 adet payın ZGP Pakistan (Private) Limited’e (eski unvanıyla: Zorlu Wind Pakistan (Private) Limited) devri işlemleri tamamlanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Beyaz Eşya: TÜRKBESD, 2023’ün ilk 6 ayındaki değerlendirdi. Yılın ilk yarısında 6 ana üründe yurt içi satışlar geçen yılın aynı dönemine göre %18 arttı. İhracat ise bu dönemde %13 oranında düştü. Toplantıda konuşan TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, üretimlerinin 33mn adet, ihracatlarının 26mn adet olduğunu ifade etti. Sığın, bu yıl üretimlerinin %2 gerilediğini kaydetti. (Kaynak: Dünya)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alkim Kağıt (ALKA): Şirket, 2014 yılında 30mn TL alacaklı ve davacı olduğu, Aytaç Erkaya ve Mehmet Zeki Üçdoğan’dan, alacaklarından 6mn TL’lik kısmına ait dava 06.12.2018 tarihinde şirket lehine sonuçlanmıştı. Davalılar bu karara karşı istinafa başvurmuşlardı. İstinaf başvurusunun karar sonucu da lehimize sonuçlanmıştı. Mahkeme, 6mn TL’nin 10 Eylül 2014 tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile alınarak Alkim Kağıt’a verilmesine oy birliği ile karar vermişti. Yargıtay sonucu şirket lehine onanmasına karar vermiştir.

Bosch Fren (BFREN): Fabrika, 31.07.2023 ile 21.08.2023 tarihleri arasında vardiya düzenlenmesi yapılarak, çalışanların yıllık izin hak edişleri kullandırılarak, nöbetçi personel ile bakım çalışmaları gerçekleştirilecek ve müşterilerden gelen talepler doğrultusunda faaliyetlerine kısmen devam edecektir.

Europower (EUPWR): Şirketin %60 bağlı ortaklığı Peak PV Solar Teknolojileri A.Ş., grup firması Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt Ve Tic. A.Ş.’nin yapımını üstlendiği ”Merinos Halı Öztüketim Çatı GES Projesi” işinin güneş paneli (550 Watt Mono Bifacial Güneş Paneli) kısmının üretimi gerçekleştirecektir. Üretimi gerçekleştirilecek kısmın bedeli toplam 19,1mn USD’dir.

Galatasaray Sportif (GSRAY): Galatasaray, 1 Haziran 2022- 31 Mayıs 2023 döneminde 952,3mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 377,5mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Aynı dönemde 541,4mn TL brüt zarar kaydedilirken yatırım faaliyetlerin net 165,7mn TL gelir ve finansman tarafında ise 123,1mn TL net gider kaydedilmiştir.

Gezinomi (GZNMI): Gezinomi, KKTC’deki Fly Kıbrıs Hava Yolları ile online satış kanallarının yönetimini üzerine almak üzere iş anlaşması yapmıştır. 16 Nisan 2023 tarihinde ilk seferini gerçekleştiren Fly Kıbrıs, halihazırda Lefkoşa Ercan Uluslararası Havalimanı’ndan İstanbul, Ankara, İzmir, Ordu – Giresun, Bodrum ve Trabzon’a direkt ve karşılıklı seferler gerçekleştirmektedir.

Mia Teknoloji (MIATK): Yurt içerisinde sağlık ve bilişim alanında faaliyet gösteren özel bir firma ile Türkiye’nin önde gelen şehir hastanelerinden biri için ” Network ve Bilgisayar Ürünleri Tedariği ” kapsamında 3mn USD bedel ile sipariş onayı alınmıştır.

SDT Uzay Ve Savunma (SDTTR): Şirket, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) ile aviyonik sistem bütünü üretimi ve bütünlemesi konusunda 20mn USD tutarında sözleşme imzalamıştır. Siparişe konu ürünlerin teslimatlarının; 2023, 2024 ve 2025 yılları içinde tamamlanması planlanmaktadır.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,50’den %17 seviyesine yükseldi. TCMB dün 1 milyar TL’lik (%17,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 5 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta vadeli tarafta yükselişler ve uzun vadeli tarafta yatay seyir görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler görülürken, orta vadeli tarafta 70 baz puana varan yükselişler ve uzun vadeli tarafta yatay hareket gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi