Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (27.07.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Artan ABD – Çin gerginliğine karşın ABD vadelileri bu sabah %0,5 civarında alıcılı bir görüntü sergiliyorlar. Asya’da da artılar daha fazla. ABD – Çin gerginliğinin Dolar’ın zayıflamasıyla sonuçlanabileceğine yönelik spekülasyonlarla Dolar endeksi (DXY) bu sabah %0,4 oranında geriliyor. EURUSD paritesi de 1,17 seviyesine kadar yükselirken, Ons Altın %1,5 – %2,0 arasında alıcılı. Geçen hafta Dolar’daki genel zayıflıktan destek bulan Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de yine alıcılı bir görüntü sergilemekteler. Her ne kadar ABD – Çin gerginliği tırmansa da ilk faz ticaret anlaşmasına yönelik umutlar da devam ediyor. Cuma günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, birinci faz ticaret anlaşmasının iki tarafın da yerine getirileceğinden umutlu olduğunu söyledi.

Özetle, söz konusu gerginliğin şu aşamada daha çok Dolar üzerinde etkisini gösterdiğini izliyoruz. Küresel çapta Dolar’daki zayıflık ve borsa endekslerindeki kısmi yükselişlerle beraber BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Endeksten iki sıfır atılarak başlanacak haftaya BIST100 endeksinde 1.209 ilk hedef olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde de 1.221 ana direnç konumunda. Endekse katalizörlük eden ve endeks ağırlığı yüksek BİM’in endeksi sürükleyeceğini düşünüyoruz. Teknik olarak hisse yükselen üçgen formasyonunu henüz tamamlamadı.

MAKROEKONOMİ

Bugün yurt içinde temmuz ayına ilişkin TSİ 10’da reel kesim güven endeksi, sektörel güven endeksleri, kapasite kullanım oranı takip edilecekken, yurt dışında ise Almanya’da TSİ 11’de temmuz ayı IFO İş Dünyası Endeksi, ABD’de ise TSİ 15.30’da haziran ayı dayanıklı tüketim malları siparişi ve temmuz ayı Dallas Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi takip edilecek.

S&P Cuma günü Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesini yayınladı. Notta ve görünümde değişikliğe gitmezken, bu sene için %3,3 daralma, 2021 senesi için %4,5 büyüme beklemekte. Ayrıca yılın S&P yılın ikinci yarısında toparlanma beklemesine rağmen, kredi genişlemesi, enflasyon ve cari denge görünümünde olumsuz perspektif çizmekte, olumlu nokta olarak ise net genel kamu borcu/GSYH’nin sene sonu için %35’e yakınsamasını beklemekte, bunun da mali açıdan manevra alanı yaratacağını vurgulamakta.

Cuma günü Turizm Bakanlığı tarafından haziran ayına ilişkin gelen yabancı saysı verisini açıkladı. Gelen yabancı sayısı geçen senenin aynı ayına göre düşüş %96 düşüş kaydederek yaklaşık 215 bin kişi oldu. Bu açıdan cari işlemler dengesinde bu ayda net hizmet gelirleri baskı altında kalacaktır.

Cuma günü yurt dışında ağırlıklı olarak temmuz ayına ilişkin PMI verileri takip edildi.

Avrupa genelinde temmuz ayına ilişkin PMI verileri olumlu geldi. Almanya’da imalat PMI genişleme bölgesine geçerken, hizmet PMI ise 47,3’ten 56,7’ye geldi. Euro Bölgesi PMI verileri de benzer şekilde beklentilerden yüksek geldi. İmalat PMI 47,4’ten 51,1 ile genişleme bölgesi’ne, hizmet PMI ise 48,3’ten 55,1’e yükseldi. İngiltere PMI verileri de imalat ve hizmet sektöründe genişleme bölgesinde geldi. Veriler ekonomik toparlanmaya ilişkin olumlu sinyal verirken, bundan sonraki süreçte artan işsizlik ve sosyal mesafe kuralları ile bu toparlanmanın kalıcı olup olamayacağı izlenecek.

ABD’de ise Avrupa Bölgesi’nin aksine PMI verisi beklentilerden düşük geldi. Hizmet PMI 49,6 daralma bölgesinde kalırken, imalat PMI 51,3 ile genişleme bölgesinde gelmesine rağmen beklentiler 52 gelmesi yönündeydi.

Ayrıca İngiltere’de perakende satışlar verisi haziran ayında kısıtlamaların kaldırılmasının da etkisiyle beklentilerin üstünde aylık %13,9 arttı ve salgın öncesi seviyesine yakınsadı.

ABD’de bu hafta veri gündemi yoğun olacak. Bu hafta 2.çeyreğe ilişkin büyüme tahminleri takip edilecek. ABD ekonomisi ilk çeyrekte yıllıklandırılmış olarak %5 daralmıştı. Nisan ve Mayıs ayında ekonominin kapalı kalması ekonomiye ağır hasar verdi. Ekonomi otoriteleri de bu çeyrekte tarihi daralma beklentilerini çoğu kez vurguladı. Beklentiler ABD ekonomisinin bu çeyrekte yıllıklandırılmış olarak %34 daralması yönünde. Ayrıca perşembe günü Fed faiz toplantısı bulunmakta. Son durumda artan vaka sayılarına, bazı eyaletlerde tedbirlerin kısmi yeniden gelmesine ve son istihdam rakamlarının kötü gelmesine rağmen Fed’in faiz oranlarını sabit bırakması beklenmekte. Son ekonomik duruma ilişkin görüşler değerli olacaktır. Cuma günü ayrıca haziran ayına ilişkin PCE deflatör verisinden deflasyonist eğilimlerde değişiklik olup olmayacağı izlenecek. Perşembe günü son zamanlarda olduğu gibi işsizlik maaşı başvuruları da önemli olacak. Son açıklanan veri toparlanmaya ilişkin hayal kırıklığı yaratmıştı. Ayrıca iç talebin son durumuna ilişkin pazartesi günü haziran ayı dayanıklı mallar siparişleri, salı günü temmuz ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni ve cuma günü yayınlanacak Michigan Üniversitesi güven endeksi takip edilecek. Bölgesel anketlerden ise üretime ilişkin pazartesi temmuz ayına ilişkin Dallas Fed İmalat Sanayi Endeksi, Salı Richmond Fed İmalat Endeksi takip edilecek.

Avrupa tarafında ise büyüme, enflasyon ve işsizlik verileri takip edilecek. Büyümede tıpkı ABD’de olduğu gibi tarihi daralma yaşaması beklenmekte. 2. çeyrekte yıllık %13,9 daralma beklenmekte. Önümüzdeki dönemde ekonomik toparlanma açısından tüketici harcamalarının seyri de önemli olacak. Mayıs ayında Euro Bölgesi’nde bu açıdan toparlanma görmüştük. Euro Bölgesi perakende satışlar verisi öncesi, AB’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’nın haziran ayı perakende satışlar verisi izlenecek. Beklentiler haziran ayında aylık %3 düşmesi yönünde. Ayrıca tüketimin gelecekteki seyrine ışık tutabilecek haziran dönemi işsizlik verisi de takip edilecek. Şu ana kadar istihdam piyasasında alınan önlemler ve teşvikler işsizliği baskıladı fakat bu ayda işsizlik oranının artması beklenmekte. Son olarak cuma günü temmuz ayı enflasyon verisi açıklanacak. Zayıf talep ve ekonomik toparlanmanın belirginleşmemesinden dolayı TÜFE’de geçen aydakine göre anlamlı bir değişim beklenmemekte.

Asya tarafında ise Cuma günü Çin’in resmi temmuz PMI rakamı takip edilecek. 2. Çeyrek büyüme rakamları tekrar pozitife dönen Çin’de temmuz ayı PMI verisinden ekonomik toparlanmanın devam edip etmedğine dair ipucu aranacak. Ayrıca bu hafta Japonya’da haziran ayına ilişkin önemli veriler açıklanacak. Salı günü haziran ayı ÜFE, Perşembe perakende satışlar ve Cuma günü sanayi üretimi verisiyle ekonominin haziran ayındaki görünüme dair bir fikir elde etmiş olacağız.

Yurt içi veri takviminde bu hafta pazartesi temmuz ayına ilişkin reel kesim güven endeksi(RKGE) ve sektörel güven endeksleri, kapasite kullanım oranı(KKO), Çarşamba günü haziran ayına ilişkin dış ticaret açığı, ve perşembe günü de temmuz ayı ekonomik güven endeksi açıklanacak. Çarşamba günü ise TCMB tarafından yılın 3.enflasyon raporu açıklanacak.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış RKGE, haziran ayında aylık 16,3 puan artarak 89,8’e, arındırılmış verilerle KKO ise aylık 3,1 puan artarak %65,8’e yükselmiş ve faiz indirimlerinin desteğiyle son iki ayda inşaat sektörü güven endeksindeki yükseliş de 33 puanı bulmuştu. İnşaat sektöründeki iyileşmeyi reelhizmet ve perakende sektör güven endeksindeki toparlanma izlemişti. Haziran ayı anketlerindeki olumlu görünüm toparlanma eğilimi ile hızlı bir şekilde normalleşme sürecine adım attığımızı teyit etmişti. Veriye bakıldığında mevcut duruma ilişkin göstergelerin daha sınırlı artış sergilediği, normalleşme adımlarının katkısıyla gelecek 3 aya yönelik beklentilerin ise daha hızlı arttığı gözlenmekteydi.

Ekonomik güven endeksi, tüketici güveni, perakende ticaret, hizmet, inşaat ve reel kesim endeksinin belirlenmiş alt endekslerinin ağırlıklandırılarak (20 alt endeks) hesaplandığı, üretici ve tüketici tarafının ekonomik duruma ilişkin beklentilerini ve değerlendirmelerini içeren bir endekstir. Haziran ayında ekonomik güven endeksi, 61,7 seviyesinden 73,5 seviyesine çıkmıştı.

Daha önce Ticaret Bakanlığı haziran ayına ilişkin geçici dış ticaret rakamlarını açıklamıştı. Genel ticaret sistemine göre haziran ayında ihracat 13,47 milyar USD, ithalat ise 16,31 milyar USD olmuştu. Mayıs ayından itibaren yukarı yönlü toparlanma sinyali veren ihracat haziran ayında toparlanmasını güçlendirdi. Bakanlık verilerine göre dış ticaret açığı 2,8 milyar USD’ye gerilerken ihracatın ithalatı karşılama oranı mayıs ayındaki %74 seviyesinden %82,6’ya yükseldi. Bundan sonraki süreçte küresel ekonomik normalleşme ile ihracatta artış beklenebilir ve ithalat tarafında ise bazı ürünlere getirilen ek gümrük vergilerinin ithalatı kısmi sınırlaması ve dış ticaret açığı üzerindeki baskıyı kısmi hafifletmesi beklenebilir. Son olarak temmuz ayı günlük ihracat verilerine baktığımızda 1-23 temmuz arası yaklaşık 9,9 milyar USD ihracat yapmışız. Geri kalan dönemde bu şekilde devam ederse 13-14 milyar USD ihracat ile temmuz ayını kapamamız olası gözükmekte. Böylece haziran ayındaki ivmelenme korunmuş olacaktır.

Çarşamba günü ise TCMB yılın 3. enflasyon raporunu yayınlayacak. Son TCMB toplantısında enflasyon tahmininde yukarı yönlü risklerin varlığına dikkat çekmişti. Bu bağlamda halihazırda yıl sonu %7,4 enflasyon tahmininin yukarı yönlü revizesi beklenmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Nötr): TAV Havalimanları 2020 yılının ikinci çeyreğinde 694,1mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Piyasa beklentisi TAV’ın 743mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedeceği yönündeyken, bizim beklentimiz ise 679mn TL net dönem zararı açıklayacağı yönündeydi. TAV Havalimanları’nın 2020 yılının ikinci çeyreğinde toplam hizmet verilen yolcu sayısı Kovid-19 salgını nedeniyle alınan önlemler sonucu neredeyse tüm uçuşların yasaklanması nedeniyle, Haziran ayında uçuşların kademeli başlamasına karşın, 2Ç2020’de sadece 783bin olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 24,8 milyon yolcuya hizmet verirken, 1Ç2020’de hizmet verilen yolcu sayısı 10,6 milyon idi. Bu duruma bağlı olarak TAV’ın satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre, %82,5 oranında azalarak 215,8mn TL’ye gerilemiştir. Diğer taraftan satışların maliyetlerindeki gerileme ise %64,7 seviyesinde gerçekleşirken, 12,7mn TL brüt zarar oluşmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde %5 oranında gerilerken, faaliyet zararı da 192,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 19,3mn TL gelir kaydedilirken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 191,8mn TL gider kaydedilmiştir. Finansman giderleri de 313,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Vergi gideri ikinci çeyrekte 54,4mn TL olurken, Atatürk Havalimanı kaynaklı durdurulan faaliyetlerden de 32,5mn TL gelir kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak şirketin ana ortaklık net dönem zararı ikinci çeyrekte 694,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2Ç2019’da 243,1mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.

İkinci çeyrek zarar rakamıyla birlikte, Ocak-Haziran dönemi ana ortaklık net dönem zararı 1.071mn TL’ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 388,8mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

TAV, Şubat ayı başında 2019 yılsonu finansalları ile birlikte açıkladığı (normal piyasa koşulları altında) 2020 yılı beklentilerinin, covid-19 salgını ile birlikte geçerli olmadığını daha önce belirtmişti. Salgın nedeniyle alınan önlemlerin devam süresine ilişkin hala belirsizlikler olması nedeniyle, Şirket, yeni bir 2020 beklentisi paylaşmamıştır.

Halkbank (HALKB, Nötr): ABD’de Banka aleyhine açılan hukuk davası hakkında Halkbank KAP’a aşağıdaki duyuruyı bildirmiştir:

ABD New York Güney Bölge Mahkemesi nezdinde, bazı müştekiler tarafından “sözde yaptırım ihlallerinden dolayı İran’dan alacaklarını tahsil edemedikleri gerekçesiyle” Bankamız aleyhine dava açılmıştır. Müştekilerin bir kısmının da dahil olduğu, buna benzer davalar geçmişte başka uluslararası bankalara karşı da açılmış olup, başarısızlık ile sonuçlanmıştır.Söz konusu iddiaların İran’dan alacakların tahsili ile ilgisi yoktur. Tazminat davasında ileri sürülen iddialarla, özünde Bankamız hakkında ABD New York Güney Bölge Mahkemesi nezdinde açılmış bulunan mevcut ceza davasındaki sözde iddialarla bağlantı kurulmaya çalışıldığı anlaşılmıştır. Oysa, Bankamız ile ilgili ifade edilen iddialar asılsız olmasının yanı sıra, bu davayı açan kişilerin İran’dan alacaklarının tahsili ile hiçbir ilgisi olmadığı gibi, söz konusu alacakların tahsiline etkisi de bulunmamaktadır.Türkiye’ye karşı uluslararası alanda yürütülen dezenformasyon ve kasıtlı siyasi algı çalışmalarının etkisini, özellikle Bankamızı hedef alan temelsiz, mesnetsiz girişimlerde görmekteyiz. Türkiye’nin, tamamen uluslararası hukuka uygun, egemenlik hakları doğrultusunda attığı her adımdan sonra karşılaştığımız Bankamızın güven ve itibarını sarsıcı nitelikteki, asılsız iddialara ve girişimlere karşı Bankamız, ABD hukuku ile uluslararası ve ulusal hukuktan kaynaklanan tüm yasal haklarını kullanacaktır.Ülkemiz ekonomisine 82 yıldır hizmet sunan Bankamızın, faaliyetlerini geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de tüm ulusal ve uluslararası düzenlemelere uygun, güçlü, güvenilir ve kesintisiz bir şekilde sürdüreceğini kamuoyunun ve yatırımcıların bilgisine sunarız.”

Enerjisa (ENJSA): Enerjisa Enerji yurt içinde 1.5 milyar liraya ve beş yıl vadeye kadar TL cinsinden nitelikli yatırımcılara yönelik borçlanma aracı ihracı kararı aldı.

Karsan (KARSN, Sınırlı Pozitif): Karsan MersinBüyükşehir Belediyesi’nin otobüs satın alma ihalesine en iyiteklifi verdiğini duyurdu. İhalenin CNG yakıtlı(doğalgaz) 63 adet 12 metre solo ve 10 adet 18 metre körüklüotobüsü içerdiği; ilgili otobüslerin iki yıl süre ile garanti,bakım onarım ve temizlik işlemlerinin de üstlenileceğibelirtildi.

Ziraat Bankası, Halkbank (HALKB, Nötr) ve Vakıfbank (VAKBN, Nötr), Honda, Hyundai, Fiat (TOASO, Sınırlı Negatif), Ford (FROTO, Sınırlı Negatif), Renault ve Toyota firmalarının, araçlarındaki fiyat artışları nedeniyle kredi paketi kapsamından çıkarıldığını duyurdu.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Payları Yakın İzleme Pazarı’nda işlem gören Kapital Yatırım Holding A.Ş. (Şirket)’nin ve iştirakinin finansal ve faaliyet durumları nedeniyle, 31/12/2019 tarihli finansal raporlarına ilişkin bağımsız denetçi görüşü de dikkate alınarak, Kotasyon Yönergesinin 23/1-c ve 23/1-d maddeleri kapsamında Şirket paylarının 27/07/2020 tarihinden itibaren Borsa kotundan çıkarılmasına karar verilmiştir.

SPK: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Projeye Dayalı Menkul Kıymetler Tebliği Taslağı’nı görüşe açtı.

Turizm: Türkiye Otelciler Birliği’nin açıklamasına göre, Haziran’da otel dolulukları %21,2’ye geriledi. Bu oran, geçen yıl Haziran ayında %67,1 idi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bera Holding (BERA): Grup Şirketi Kompen Pvc Yapı ve inşaat Malzemeleri San. Tic. A.Ş. tarafından; Yüklenici Firma Egemen İnşaat & Mehmet Çelik İnş. Adi Ortaklığı, İstanbul İli, Gaziosmanpaşa ilçesi, Bağlarbaşı mahallesi 7B Bölgesi Kentsel dönüşüm ve Gelişim Projesi 813 adet Konut ve 31 adet Dükkan İnşaatları ile Alt yapı ve çevre düzenlemesi işinde 813+6 K.D. Konut Projesi PVC Doğrama İşleri için 5,6mn TL+KDV= 6,3mn TL bedel ile imza altına alınmıştır.

Bosch Fren Sistemleri (BFREN): Fabrika, 29.07.2020 ile 11.08.2020 tarihleri arasında yıllık izin, bayram tatili ve periyodik bakım döneminde olacaktır. Söz konusu tarihler arasında tamamen üretim faaliyetlerine ara verilecek olup, çalışanların yıllık izin hak edişlerini kullanacak ve fabrikada nöbetçi personel ile sadece bakım ve revizyon çalışmaları gerçekleştirilecektir.

Çelik Halat ve Tel (CELHA): Şirkette Kurban Bayramı tatili sebebiyle gerçekleştirilecek duruşun, Planlı Bakım ve Makine Revizyonu faaliyetleri sebebiyle, uzatılması kararı verilmiştir. Kurban Bayramı tatili sonrasında üretime 04.08.2020-10.08.2020 tarihleri arasında ara verilecektir. İlgili faaliyetler tamamlandığında üretime devam edilecektir.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,52 seviyesinden %7,54 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 186,4 milyar TL ile 150,9 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 35,5 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, cuma günü %0,58 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,55-%0,60 bandında hareketin ardından, %0,59 seviyesinden günü hafif yükselişle kapattı.

Yurtiçi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 11 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise görece yatay seyir görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 52 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 42 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi