SABAH STRATEJİSİ
Haftanın ilk işlem gününde ABD’de borsalar resesyon endişelerinin canlanması ve büyüme odaklı hisse senetlerindeki (Meta Platforms, Alphabet, Tesla gibi) geri çekilmeler öncülüğünde %0-1,2 arasında düşüş kaydetti. Avrupa’da piyasalar genel olarak karışıktı. İngiltere ve Almanya piyasalarındaki hafif satıcılı görüntüye rağmen Euro Stoxx 50 endeksi %0,21 yükselişle günü tamamladı. Yurtiçi tarafta TCMB kararlarının etkili olduğu endekste yükseliş devam etti ve ardışık 3 işlem günündeki yükseliş %10,5’i aştı. BİST-100’de kapanış 5.733 seviyesinden gerçekleşirken işlem hacmi 75 milyar TL’yi gösterdi. 98 hissenin artıda kapattığı endekste, XBANK %2,8 artış BİST-100’e paralel performans sergiledi. THYAO, TUPRS ve SASA paylarındaki yükselişler BİST-100’deki artışta öne çıktı. Bugüne bakıldığında, Amerika ve Avrupa’da vadeliler alıcılı. Asya’da da piyasalar, Japonya hariç genel olarak alıcılı. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,7 artıda. Yarım gün işlem görecek BİST-100’ün güne alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde bugün ABD’de dayanıklı mal siparişleri, CB tüketici güveni ve yeni konut satışları takip edilebilir. Bugün ayrıca ECB’den Lagarde, Panetta, Elderson ve Schnabel’in konuşmaları izlenebilir.
MAKROEKONOMİ
Almanya’da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi haziran ayı verisi takip edildi. IFO iş dünyası endeksi haziran ayında küresel çapta faiz oranlarındaki artışların talep üzerindeki baskılayıcı etkisi ve Çin’deki yavaşlama nedeniyle yeni siparişlerin düşüşüyle 91,5’ten 88,5 seviyesine gerileyerek beklentilerin (90,6) üzerinde düşüş kaydetti ve böylece aralık ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Detaylara bakıldığında, cari koşullar endeksi 94,8’den 93,7’ye gerilerken, beklentiler endeksi ise 88,3’ten 83,6’ya daha sert geriledi.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından yayınlanan mayıs ayı hizmet üretici fiyat endeksinin artış hızı aylık bazda %3,90’dan %2,99 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda ise %71,81’den %65,47 seviyesine geriledi ve böylece Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Mayısta alt gruplar bazında, aylık bazda en sınırlı artış, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde (%1,05 artış) gözlenirken, en büyük artış ise konaklama ve yiyecek hizmetlerinde (%7,89 artış) görüldü.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi TSİ 15.30’da takip edilecek. Dayanıklı mal siparişleri, nisanda aylık %1,1 oranında artış kaydetmişti. Detaylara bakıldığında, nisanda savunma amaçlı uçaklar ve parçalarının (%32,7 artış) siparişlerindeki belirgin artış, dayanıklı mal siparişlerinin yükselişinde belirleyici olmuştu. Bunun yanında, firmaların yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise iki aylık düşüşün ardından nisanda aylık bazda %1,3 artış kaydetmişti ve böylece yatırımlarda toparlanmaya işaret etmişti. Mayısta ise dayanıklı mal siparişlerinin aylık bazda %0,9 oranında gerilemesi bekleniyor.
Ayrıca ABD’de haziran ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi TSİ 17’de izlenecek. Mayıs ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi, 103,7’den 102,3 seviyesine beklentilerden daha sınırlı gerilemişti. Detaylara bakıldığında, mayısta tüketicilerin mevcut iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan cari koşullar endeksi, 151,8’den 148,6 seviyesine gerilerken, geleceğe yönelik kısa dönemli değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksi ise 71,7’den 71,5 seviyesine gerilemişti. Mevcut istihdam koşullarına ilişkin olarak istihdam olanaklarının fazla olduğunu bildiren tüketicilerin oranı %47,5’ten mayısta %43,5’e düşüş kaydetmişti. Ayrıca mayıs ayında tüketicilerin, enflasyon beklentileri önümüzdeki 12 aylık dönemde ortalama %6,2’den %6,1 seviyesine hafif gerilemekle birlikte yüksek seviyelerini korumuştu. Haziranda ise tüketici güveni endeksinin 104 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor.
Bunun yanında, ABD’de konut piyasası verilerinden, TSİ 16’da nisan ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi ve TSİ 17’de mayıs ayı yeni konut satışları verileri takip edilecek. Mart ayında S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi, aylık bazda %0,5 artış sergilerken, yıllık bazda ise %0,4 artıştan %1,2 oranında düşüşe geçmişti ve böylece Mayıs 2012’den bu yana ilk kez düşüş kaydetmişti. Konut fiyatlarının nisanda ise aylık artış hızının %0,5’ten %0,4’e yavaşlaması ve yıllık bazda ise düşüş hızının %1,2’den %2,6’ya yükselmesi bekleniyor. Yeni konut satışları ise nisanda aylık %4,1 artışla beklentilerin üzerinde yükselmişti ve art arda ikinci ayda yükseliş kaydetmişti. Mayısta ise yeni konut satışlarının aylık %1,2 gerilemesi bekleniyor.
Öte yandan, TSİ 11’de ECB Başkanı Lagarde’ın gerçekleştireceği konuşma, Banka’nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından izlenecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Coca-Cola İçecek (CCOLA, Nötr): Fitch Ratings, şirketin yabancı para cinsinden uzun vadeli temerrüt derecelendirmesi notunu bir puan artırarak ‘BBB’ olarak belirledi. Kredi notunun görünümü ise ‘Durağan’ olarak belirlendi. Fitch, yayınladığı kredi raporunda, CCI’ın devam eden güçlü faaliyet karlılığının genişleme planının başarılı bir şekilde uygulanmasıyla desteklendiğini ve 2022 yılında neredeyse iki katına çıkan net satış gelirleri ve FAVÖK’ün not artışında etkili olduğunu belirtmiştir.
Enerjisa (ENJSA, Nötr): JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş., Şirket’in Uzun Vadeli Ulusal Notunu en yüksek yatırım yapılabilir seviye olan “AAA (tr) / (Stabil Görünüm)”, Kısa Vadeli Ulusal Notu’nu ise “J1+ (tr) / (Stabil Görünüm)” olarak teyit etmiştir. Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notları “BBB+ / (Stabil Görünüm)” olarak teyit edilmiştir.
Europen Endüstri (EUREN, Sınırlı Pozitif): Şirketin 2022 yılı mayıs ayında mevcut GES yatırımlarına ilave olarak başladığı 3,6 MW büyüklüğündeki GES yatırımı, ön kabulleri yapılarak dün itibarıyla devreye alınmıştır. Bu santralle birlikte 6 fabrikanın tamamının toplam 137.000m2 çatısına güneş enerjisi paneli uygulanmıştır. Bu yatırımla birlikte toplam kurulu güç 14,6 MW a çıkmış olup yıllık enerji ihtiyacının ortalama %40’ını karşılar hale gelmiştir.
Tukaş Gıda (TUKAS, Sınırlı Pozitif): Şirketin Torbalı fabrika yerleşkesinde çatı üzerine yerleştirilmiş olan Güneş Enerjisi Panelleri ile oluşturulmuş 3,9 MWe gücündeki GES sistemi TEDAŞ’tan onay alınması neticesinde başarı ile devreye alınmıştır. Akhisar, Niğde /Bor ve Manyas fabrikaları için GES kurulumuna yönelik çalışmalar devam etmektedir.
SEKTÖR HABERLERİ
Enerji: Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ikinci ünitesine güvenlik sisteminin en önemli unsurlarından olan ve reaktör bölmesini koruyarak sızdırmazlığını sağlayan iç koruma kabuğunun beşinci katmanı kuruldu Akkuyu NGS’de iç koruma kabuğunun inşası ile eş zamanlı olarak, reaktör binasının dış ve iç duvarlarının inşasına da devam ediliyor. Ayrıca araç, yaya geçitlerinin ve yedek geçitlerin gömülü kısımlarının montajı da sürüyor. (Kaynak: AA)
Tarım: Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, 2023 yılında hasat edilen ve önceki yıllardan devreden buğday ve arpa stokları için uygulanacak satış fiyatlarını tespit etti.
TMO’nun internet sitesinde yer alan açıklamada, 2023 yılında hasat edilen ve önceki yıllardan devreden buğday ve arpa stokları için 2023/24 satış sezonu başında uygulanacak satış fiyatları, makarnalık buğdayda ton başına 10 bin 200 lira, ekmeklik buğdayda ton başına 9 bin 350 lira, arpada ton başına 7 bin 725 lira olarak belirlenmiştir. (Kaynak: BloombergHT)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Göltaş Çimento (GOLTS): 22.05.2023 tarihinde yapılan özel durum açıklaması ile duruş bildiriminde bulunulan 1. fırın, planlı bakım çerçevesinde yapılan revizyon ve onarım işlerinin tamamlanması neticesinde faaliyete geçmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,73’ten %11,72 seviyesine yükseldi. TCMB dün 10 milyar TL’lik (%15’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST bünyesinde kotasyon yoluyla 36 milyar TL (%16,50’den, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 215 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 70 baz puana varan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana varan yükselşler gözlendi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi