SABAH STRATEJİSİ
Katalizör eksikliğinde dün S&P500 endeksi günü yatay bir görüntü ile kapattı. Bu sabah ise sınırlı bir düşüş gösteriyor. Diğer taraftan Avrupa vadelilerinde yatay bir seyir gözlenirken, eksilerin daha fazla olduğu Asya borsalarında net bir satış baskısı yok. Pariteler de sakin bir görüntü çiziyorlar. Bugün ABD’de açıklanacak makro veriler oynaklık yaratma potansiyeli bulunsa da piyasalarda yatay hareket korunabilir. Küresel piyasalardaki nötr risk iştahıyla beraber BIST100 endeksi de güne yatay bir görüntü ile başlayabilir. Dün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla bir önceki günkü kayıpların yaklaşık yarısını geri alan endekste açılışla birlikte dünkü eğilim devam edebilir ancak yakın zirvesine yakın bulunun Dolar / TL’deki görüntü nedeniyle olası toparlanma sınırlı kalabilir ki küresel borsalarda alım iştahı gözlenmiyor. Olası yükselişlerde tepki gelebilecek direnç 1.440 civarında. Aşağıda ise sıralı destekler 1.418 ve 1.403 seviyelerinde.
MAKROEKONOMİ
Son zamanlarda Fed’in varlık alımlarını azaltmasının zamanı geldiğine dair görüşler izlenirken, son olarak dün Fed Başkan Yardımcısı Randal Quarles, ekonomi güçlü kalırsa gelecek toplantılarda varlık alımının hızının tartışılabileceğini belirtti. Neticede bazı gelişmiş ülke merkez bankaları Kanada gibi halihazırda varlık alımlarını azaltmakta. Piyasalarca ECB’nin de tavrı merak konusu. Bu kapsamda dün ECB Yönetim Kurulu Üyesi Panetta’nın konuşması takip edildi. ABD ile bazı farklılıkların olduğunu vurgularken, kararlarının yurt dışı gelişmelerden etkilenmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Euro Bölgesi’ndeki ekonomik toparlanmanın haziran ayındaki toplantıda varlık alımını düşürmek için yeterince güçlü olmadığını belirtti. Panetta’ya göre ekonomi toparlanıyor fakat yakın zamanda zafer ilan etmek konusunda dikkatli olmaları gerekli. Gerekçe olarak ise faiz oranlarındaki artışı göstermekte ve ayrıca döviz kurunda kalıcı ve gözardı edilemez bir değerlenmenin olduğu ve devam ederse bunun da enflasyonu düşüreceğini söyledi. Ayrıca Panetta enflasyonu etkileyen yükselen emtia fiyatları gibi faktörlerin geçici olduğunu söyleyerek, gelecek seneden itibaren fiyat artışlarının yavaşlayacağını söyledi. Aslında ECB üyeleri arasında görüş ayrılıkları belirgin, Panetta güvercin kesimi temsil ederken, bir başka ECB üyesi Knot ise olası bir varlık azaltımını desteklemekte. Başkan Lagarde ise bu konuda sinyal vermeyerek destekleyici finansal koşulların devam edeceğini ve uzun vadeli meseleleri konuşmak için şu an erken olduğunu vurguluyor.
Bugünkü veri takviminde,
ABD tarafında, TSİ 15.30’da bu yılın birinci çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyümesi ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi revize verileri açıklanacak. Büyümenin bu revizesinde şirket karlarındaki seyri de ilk kez göreceğiz. Bu yılın birinci çeyreğinde, Biden’ın teşvik paketlerinin olumlu etkisi, aşılamaların hızlanması, kısıtlamaların gevşetilmesi ve özellikle hizmet sektörü işletmelerinin yeniden açılmaya başlamasının desteğiyle öncü verilere göre yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH, %6,4 oranında büyümüş, bir önceki çeyrekteki %4,3 oranındaki büyümeye göre hızlanmaya işaret etmişti. Kişisel harcamalar, konut ve konut dışı sabit yatırımlar, hükümet harcamaları reel GSYH’yi yukarı çekerken, özel stok yatırımı ve net ihracat kalemi büyümeyi olumsuz etkilemişti. Revize verilere göre ekonominin %6,5 oranında büyüme sergilemesi bekleniyor. Diğer yandan, yılın birinci çeyreğinde çekirdek PCE fiyat endeksi ise çeyreklik bazda öncü verilere göre %2,3 seviyesinde gelerek beklentilerin hafif altında gerçekleşmişti. Çekirdek PCE fiyat endeksinin, revizesinde öncü veriyle aynı kalması bekleniyor.
ABD’de ayrıca TSİ 17’de mayıs ayına ilişkin Kansas City Fed imalat sanayi aktivite endeksi verisi takip edilecek. Endeks, nisanda 23’ten 40 seviyesine yükselerek önceki aya göre yaklaşık iki katına çıkmıştı. Bunun yanında, TSİ 15.30’da nisan ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri verisi takip edilecek. Mart ayında dayanıklı mal siparişleri aylık bazda %1 oranında artış sergileyerek beklentilerin altında artış kaydetmişti. Beklentilerin altında kalmasının nedeni hava araçları siparişlerinin aylık %47 ile keskin düşmesi olmuştu. Dayanıklı mal siparişlerinin nisanda da artışını sürdürerek %0,7 oranında artması bekleniyor. Ayrıca TSİ 17’de nisan ayına ilişkin bekleyen konut satışlarının %0,8 oranında artması bekleniyor. Öte yandan, TSİ 15.30’da 22 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. ABD’de 15 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları hızlanan aşılamaların etkisi ve kısıtlayıcı tedbirlerin gevşetilmesiyle birlikte işletmelerin açılmaya devam etmesi ve istihdam artışına gitmelerinin etkisiyle düşüşünü sürdürerek 444 bin kişi ile salgın sonrası en düşük seviyeye gerilemişti. Yeni işsizlik maaşı başvurularının 22 Mayıs haftasında 425 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Avrupa tarafında ise, Almanya’da TSİ 9’da haziran ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi açıklanacak. Mayıs ayına ilişkin veri, -6,1’den -3,5 seviyesine yükselmesi beklenirken sürpriz bir şekilde -8,8 seviyesine gerilemişti. Endeksin düşüşünde, anket katılımcılarının değerlendirmelerinde, uygulanmaya devam eden kısıtlayıcı tedbirlere yönelik endişelerin ağır bastığı gözlenmişti. Endeksin aşılamaların hızlanması ve ekonominin kademeli açılmaya devam etmesinin etkisiyle haziran ayında ise -5,2 seviyesine iyileşmesi bekleniyor.
TCMB bugün DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.
Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 21 Mayıs haftasında toplam DTH miktarı 0,47 milyar USD (Bireysel 0,49 milyar USD artış, Kurumsal 0,02 milyar USD düşüş) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %55,6’da sabit kaldı. TL kredilerde haftalık %0,06 artış,YP kredilerde haftalık %0,08 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış olarak baktığımızda yatay bir seyir görmekteyiz.
TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 21 Mayıs haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 0,5 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 92,4 milyar USD’ye yükseldğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,4 milyar USD geriledi. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 0,9 milyar USD artarak 13,6 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB’nin yurt içi bankalarla olan swap stoku geçen hafta 0,22 milyar USD ile sınırlı arttı.
ŞİRKET HABERLERİ
Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Banka 25 Mayıs 2021 tarihinde 367 gün vadeli 279mn ABD Doları ve 294mn Euro tutarında iki ayrı dilimden oluşan sendikasyon kredisi anlaşması imzalamıştır. 18 ülkeden 34 finansal kurumun katılımıyla ve dış ticaretin finansmanı amacıyla kullanılacak olan kredinin toplam maliyeti ABD Doları dilim için Libor + %2.50, Euro dilim için Euribor + %2.25 olarak gerçekleşmiştir.
Tümosan Motor (TMSN, Pozitif): Şirket 1Ç2021’de 27,2mn TL net dönem karı kaydetmiştir. Şirket 1Ç2020’de 8,8mn TL net dönem zararı açıklamıştı. Şirket’in satış gelirleri 1Ç2021’de 1Ç2020’ye göre %141,2 artarak 265,2mn TL’ye yükselirken, brüt kar %244,5 artarak 65,1mn TL olmuştur. Şirket’in brüt kar marjı ise 7,4 puan artışla %24,5 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler 19mn TL artışla 37,3mn TL olurken, diğer faaliyet gelirleri 0,6mn TL’yi göstermiştir. Böylece, 1Ç2021’deki faaliyet karı 28,4mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.1Ç2020’deki faaliyet zararı 0,9mn TL idi. İlgili dönemin faaliyet kar marjı %10,7’yi göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden 8,7mn TL gelir kaydeden Tümosan’ın finansman giderleri 9,4mn TL olmuştur. 0,5m TL’lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 27,2mn TL’yi göstermiştir. Net kar marjı ise %10,3 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Zorlu Yenilenebilir Enerji şirketinin yurtdışında 300mn USD tutarında beş yıl vadeli dolar cinsi tahvil ihracında talep toplama tamamlandı. Zorlu Yenilenebilir Enerji’nin tamamına sahip olan Zorlu Enerji tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre tahvilin 37,5mn USD’lik kısmı üçüncü yılda, 37.+,5mn USD’lik kısmı dördüncü yılda, kalanı vade sonunda itfa olacak. Refinitiv servislerinden IFR’da yer alan habere göre ise ihraçta getiri %9,5 oldu.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında INVEO.E ve SAYAS.E paylarında 27/05/2021 tarihli işlemlerden (seans başından) 10/06/2021 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. SPK’nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.
Bankacılık: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kredi Garanti Fonu (KGF) işbirliğinde, koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinin sınırlanmasına yönelik, KOBİ’lere uygun koşullarda finansman sağlamak amacıyla “2021 Nefes Kredisi” 1 Haziran itibarıyla başlayacak. Hazine’den yapılan açıklamaya göre, uygulamada 10 bankanın katılımı ile, Hazine destekli KGF kefaleti sağlanacak, faiz oranı ise yıllık %17.5 olacak. Açıklanan faiz oranı piyasada uygulanan faiz oranlarının ortalama 2 ila 4 puan altında seviyelerde bulunuyor. Açıklamaya göre uygulamada işletmelere 6 ay ödemesiz dönem imkanı sağlanacak ve geri ödemeler 12 eşit taksitte yapılacak. Kredi paketi ile yıllık cirosu 10 milyon TL altında olan ve 2020 cirosunda bir önceki yıla göre yüzde 25 kayıp yaşayan, Ticaret, Deniz Ticaret, Sanayi, Ticaret ve Sanayi veya Ticaret Borsası’na kayıtlı üyelere işletme sermayesi finansmanı sağlanacak. Buna göre, 2020 cirosu 1 milyon TL’yi aşmayan KOBİ’ler azami 50,000 TL, cirosu 1-10 milyon TL arasında olan KOBİ’ler azami 200,000 TL kredi kullanabilecek. Kredi paketine, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi, Akbank, Denizbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım’dan oluşan 10 banka katılacak. (Kaynak: Reuters)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Türk İlaç ve Serum Sanayi (TRILC, Sınırlı Pozitif): Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak halkın kullanımına sunulan CoviVac isimli inaktif Covid 19 aşısı için Rusya’da yapılan görüşmeler neticesinde; International Research Institute for advance Systems (IRIAS)ile aşının Türkiye’de üretilmesi, ruhsatlandırılması ve dağıtımı için yapılacak olan final anlaşmanın temel esaslarını içeren mutabakat anlaşması imzalanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 90 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 304 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,56 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,55-%1,58 bandında hareketin ardından %1,58 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde sınırlı düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde sınırlı yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 5 baz puana varan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi