Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (27.01.2023)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de tüketim harcamalarındaki zayıflığa karşın son çeyrek büyümesinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve işgücü piyasasındaki sıkı görünümün devam ettiğine yönelik verilerle kısmen azalan resesyon kaygıları borsaları destekledi. Nasdaq %1,8 oranında artarak yine pozitif ayrıştı. Bu sabaha bakıldığında, Intel’in zayıf finansalar sonuçları ile birlikte Nasdaq vadelisi %0,5 civarında düşüş gösteriyor. Avrupa vadelileri ve MSCI Asya Pasifik endeksi ise hafif artıda. Bugün ABD’de açıklanmaya devam edilecek finansallar dışında Fed’in de yakından izlediği PCE deflatör verisi önemli. Yurtiçi tarafa bakıldığında, dün %1,26 oranında değer kaybeden BIST10 endeksi düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Endeksin bu haftalık kaybı da %4,72’ye ulaştı. Düzenlemelerin izlenmeye devam edildiği bankacılık sektöründe ise hisseler negatif ayrıştı. Bankacılık endeksi dün %3,49 oranında düşüş kaydetti. Dün kapanışa doğru yoğunlaşan satışların bu sabah devam edebileceğini ve BIST100’ün açılışta zayıf bir performans sergileyebileceğini düşünüyoruz. Akşam kontratı günü ekside kapatmıştı.

MAKROEKONOMİ

Yurt içinde, TCMB tarafından yılın ilk Enflasyon Raporu yayınlandı. TCMB, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini %22,3 (%17,8-%26,9 tahmin aralığı) seviyesinde korudu. (Son TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların 2023 yıl sonu TÜFE beklentisi %32,5 idi.) 2024 yıl sonu enflasyon tahminini de %8,8 seviyesinde sabit tuttu (Orta noktası %8,8 olmak üzere %4-%13,7 tahmin aralığı). Mevcut politika duruşu ve güçlendirilen makro ihtiyati tedbirlerin de etkilerinin değerlendirilerek yıl sonu enflasyon tahminlerinin korunduğu belirtilmekte. 2025 yılı sonunda ise TÜFE’nin orta vadeli hedef olan %5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağı öngörülmekte.

ABD tarafında, yılın son çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme öncü verisi takip edildi. ABD’de yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH, %1,6 oranında daralmasının ardından ikinci çeyrekte %0,6 oranında daha ılımlı oranda daralma kaydetmişti. Üçüncü çeyrekte ise ülke ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyümesi güçlü özel tüketim harcamalarının etkisiyle %3,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Öncü veriye göre geçen yılın son çeyreğinde ise, yüksek seyreden enflasyon ve Fed’in faiz artışlarıyla sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle büyüme hızı %2,9 seviyesine yavaşladı, bununla birlikte beklentilerin (%2,5 büyüme) üzerinde gerçekleşti. Yılın son çeyreğindeki GSYH büyümesi; özel stok yatırımı, tüketim harcamaları, federal hükümet ve yerel yönetim harcamaları ve konut dışı sabit yatırımlardaki artışları yansıttı, buna karşın konut sabit yatırımı ve net ihracatta düşüşler gözlendi. Diğer yandan ekonominin en büyük kısmını oluşturan tüketim harcamalarının, %2,1 oranında tahminlerin altında büyüme sergilemesi, yavaşlamaya ilişkin riskleri canlı tuttu.

Bunun yanında, ABD’de aralık ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi takip edildi. Aralık ayı dayanıklı mal siparişleri, aylık %5,6 artışla beklentilerin (%2,9 artış) üzerinde artış kaydetti ve böylece Temmuz 2020’den bu yana en sert artışı sergiledi. Detaylara bakıldığında, savunma dışı uçaklar ve parçalarının siparişlerindeki sert artış (%115,5 artış), dayanıklı mal siparişlerinin, beklentilerin üzerinde gelmesinde belirleyici oldu. Yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise aylık %0,2 oranında sınırlı azalış kaydetti.

Ayrıca ABD’de Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin (çekirdek dahil) geçen yılın son çeyreğine ilişkin öncü verileri açıklandı. Yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, %4,3’ten %3,2’ye gerilerken, çekirdek PCE fiyat endeksi ise %4,7’den %3,9 seviyesine yavaşladı ve fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etti.

Diğer yandan, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 21 Ocak haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 192 bin kişi seviyesinden 186 bin kişi seviyesine gerilemeyle nisan ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed’in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör (çekirdek dahil) aralık ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar aralık ayı verileri TSİ 16.30’da takip edilecek. Öncesinde açıklanan aralık ayına ilişkin manşet TÜFE, aylık bazda beklentilerle uyumlu olarak %0,1 gerilemişti ve yıllık bazda %7,1’den %6,5 seviyesine yavaşlayarak Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Kişisel harcamalar ise kasım ayında aylık %0,1 artışla beklentilerin altında artış kaydederken, kişisel gelirler ise aylık %0,4 artış kaydederek beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti. Aralık ayında ise yıllık bazda PCE deflatörün %5,5’ten %5’e ve çekirdek PCE deflatörün de %4,7’den %4,4’e gerilemesi bekleniyor. Kişisel gelirlerin ise aralıkta aylık artış hızının %0,4’ten %0,2’ye yavaşlaması ve kişisel harcamaların ise aylık %0,1 oranında gerilemesi bekleniyor.

Ayrıca ABD’de ocak ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi TSİ 18’de takip edilecek. Öncü veriye göre, ocak ayında Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi 59,7’den 64,6 seviyesine yükselerek beklentilerin (60,5) üzerinde artış kaydetmişti ve böylece geçen yılın nisan ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Bunun yanında, ABD’de konut piyasası verilerinden, satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren aralık ayı bekleyen konut satışları verileri TSİ 18’de takip edilecek. Özellikle, Fed’in, faiz artışlarını sürdürmesiyle mortgage faizlerinin yüksek seviyelerdeki seyrinin konut piyasasını baskılamaya devam etmesi beklenmekte. Bu kapsamda, aralık ayında aylık bazda bekleyen konut satışlarının %1 oranında gerileyerek düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu ISUZU (ASUZU, Nötr): Şirket, uluslararası pazarlarda büyüme hedefi doğrultusunda, İrlanda ve İngiltere pazarlarında faaliyet göstermek üzere EVM firması ile distribütörlük anlaşması imzalamıştır.

Petkim (PETKM, Nötr): Şirketin Ocak 2023’de vadesi gelen 500mn USD tutarlı mevcut tahvillerinin geri ödenmesinin finanse edilmesi ve kısa vadeli finansal istikrarının güçlendirilmesi amacıyla, Şirket ile J.P. Morgan Securities PLC arasında 300mn USD tutarlı bir kredi anlaşması imzalanması kararlaştırılmıştır. Söz konusu kredi 3 yıl vadeli ve anapara vadede ödemeli olup, yıllık faiz oranı SOFR +%5.60’tır.

Smart Güneş Enerjisi (SMRTG, Nötr): Şirketin %100 bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Ekipmanları Pazarlama A.Ş. ile yurtiçinde yerleşik kurumsal bir müşterisi arasında KDV hariç toplam 1,3mn USD tutarında Güneş enerjisi santrali anahtar teslim kurulumuna istinaden yurtiçi satış sözleşmesi imzalanmıştır.

Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirket tarafından 26.01.2023 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 11,06 TL fiyattan toplam 200.000 TL nominal değerli TURSG payları geri alınmıştır. Toplam geri alınan payların sermayeye oranı %0,91’e ulaşmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatını 4200 TL/MWh’den 3659 TL/MWh’ye düşürdü. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın yaptığı açıklamaya göre, serbest piyasada satılan elektrik fiyatı üzerinden tüketim yapan sanayi kuruluşlarında elektrik tüketim bedelinin Şubat’tan itibaren yüzde 12 düzeyinde düşmesi bekleniyor. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Çan 2 Termik (CANTE, Pozitif): Şirket, 4Ç2022’de 467,8mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 58,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Yılın son çeyreğinde şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 6 kat artmış ve 2.595mn TL olmuştur. 4Ç2021’de 116mn TL olan brüt kar da 4Ç2022’de 795mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 1 puan azalarak %30,6 olmuştur. Şirket’in operasyonel giderleri ise aynı dönemde %40,6 oranında artarak 10,1mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerinden 15,3mn TL’lik gider kaydedilmesinin ardından faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemindeki 87,6mn TL’den 770mn TL’ye ulaşmıştır. Şirket’in FAVÖK’ü 4Ç2021’deki 111mn TL’den 4Ç2022’de 836mn TL’ye yükselmiştir. FAVÖK marjı da%30,3 seviyesinden % 32,2 seviyesine çıkmıştır. Şirketin bu dönemde yatırım faaliyetlerinden 2,6mn TL’lik gelir oluşurken, finansman tarafında ise 332mn TL gider kaydedilmiştir. 27,1mn TL’lik vergi geliri sonrası ana ortaklık net dönem karı 467,8mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Dördüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in Ocak-Aralık dönemi ana ortaklık net dönem karı 2.137mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde ise Şirket, 181mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti.

Alfa Solar Enerji (ALFAS): Şirket ile Afyonkarahisar merkezli Bara Mühendislik Elk. İnş. San. Tic. Ltd. Şti. arasında güneş paneli satışına ilişkin KDV hariç yaklaşık olarak toplam 7,2mn USD bedel tutarında sipariş alınmış olup, söz konusu siparişe ait avans ödemeleri alınmıştır.

ARD Grup (ARDYZ): Şirket Yozgat Sorgun Belediyesi ile “Elektronik Denetleme Sistemlerinin (EDS) Garanti, Bakım, Onarım ve İşletilmesi” işi için gelir paylaşımı yöntemi ile 26.01.2022 tarihinde 5 yıl süreli sözleşme imzalamıştır.

Hedef Girişim Sermayesi (HDFGS): Şirket 27.08.2021 tarihinde İstanbul Portföy Yönetimi A.Ş. Pre-IPO Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na 8.602.212 adet katılma payı karşılığı 8,4mn TL bedelle girişim yatırımı yapmış ve Pre-Ipo Girişim Sermayesi Yatırım Fonu iştiraki olan Mackolik Internet Hizmetleri Tic. A.Ş. payları geçtiğimiz günlerde halka arz edilmişti. Söz konusu halka arzdan elde edilen gelirin katılma payı sahiplerine temettü olarak dağıtımı kararlaştırılmış olup, Şirket sahip olduğu 8.602.212 adet katılma payına karşılık 25mn TL temettü geliri elde etmiştir.

İndeks Bilgisayar (INDES): Şirketin %100 oranında bağlı ortağı olan Neteks Teknoloji Ürünleri A.Ş. Türkiye’de distribütörlüğünü yaptığı dünyanın lider ağ ürünleri üreticisi Arista Networks Ltd. ile olan kontratına Kırgızistan bölgesini de ilave etti.

Panora GYO (PAGYO): T.C. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Ankara – Çankaya İlçesi’ndeki 24,2bin metrekare taşınmazın satış yöntemiyle özelleştirilmesi kapsamında açılan ihale, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif alınmasını müteakip görüşmeler yapmak suretiyle “pazarlık usulüyle” gerçekleştirilecektir. Tekliflerin Komisyon tarafından değerlendirilmesini müteakip Teklif Sahipleri pazarlık görüşmelerine davet edilecektir. Şirket yönetim kurulunun 26 Ocak 2023 tarihli kararı uyarınca söz konusu ihaleye 26 Ocak 2023 tarihinde teklif verilmiştir.

Reysaş GYO (RYGYO): Yönetim Kurulunun 23.01.2023 tarihli toplantısında; KDV hariç 32,5mn TL değer biçilen portföydeki Kocaeli Gebze İlçesi’nde bulunan 5,4bin m2 büyüklüğe sahip arsanın, depo yapımına uygun olmaması sebebiyle nakde çevrilerek Şirket yatırım stratejilerinin geliştirilmesi amacıyla KDV hariç 30mn TL peşin bedel karşılığında satılmasına karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 1 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli)  haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 189 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 25 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 70 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi