SABAH STRATEJİSİ
Teknoloji hisselerinin pozitif ayrıştığı günde risk iştahı nötr. Microsoft’un güçlü beklentilerden daha iyi sonuç açıklaması diğer teknoloji hisselerini desteklerken, Nasdaq vadelisi bu sabah %0,5 civarında alıcılı. Asya’daki ana endekslerde ise net bir yön gözlenmiyor. ABD’de mali teşvik paketinin zamanlamasına yönelik belirsizlik endekslerin güç kazanmasını zorlaştırırken, bu akşamki Fed kararı da piyasaya katalizörlük etmekten uzak. Fed, para politikasında uzunca bir süre güvercin duruşunu koruyacağını önceki iletişimlerinde zaten belirtmekteydi. Şimdilik teknoloji hisselerindeki alımların ne ölçüde diğer hisselere yansıyabileceği takip edilecek. Yurtdışı borsalardaki güç kaybı ile birlikte bir süredir banka hisseleri öncülüğünde baskı altında kalan BIST100 endeksinin ise güne tepki alımlarıyla başlayabileceğini düşünüyoruz. Endeks, gün içerisinde ise 1.525 – 1.550 aralığında bant hareketi yapabilir.
MAKROEKONOMİ
ABD’de teknoloji şirketlerinin bilanço rakamları bir yandan izlenmeye devam edilirken, (bugün de Tesla, Facebook ve Apple açıklayacak), koronavirüs paketinin zamanlaması, aşı tedarikinde yaşanan sorunlar ve artan vaka sayıları bugün de piyasalarda belirleyici olmayı sürdürüyor. ABD, salgını kontrol altına almak için Brezilya, İrlanda, İngiltere ve 26 Avrupa ülkesine yönelik seyahat yasaklarını yeniden yürürlüğe koydu ve söz konusu listeye Güney Afrika da eklendi. ABD’de Conference Board tüketici güveni endeksi ek mali teşvik sağlanacağının gözlenmesi ve aşılamaların getirdiği iyimserliğin desteğiyle ocakta 89,3 seviyesinde gerçekleşerek beklentileri sınırlı aştı. Aralık ayında Çin sanayi karları yıllık %20 artarak kasım ayında %15 artışın üzerinde gerçekleşti ve ülkede ekonomik toparlanmanın sürdüğüne işaret etti. Benzer şekilde Çin Merkez Bankası Başkanı’nın da ihracatın güçlü seyrettiğini ve tüketici harcamalarının da toparlandığını vurguladığını görüyoruz, ülkenin destekleyici para politikalarını da zamanından önce sonlandırmayacakları görülmekte.
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
- ABD tarafında, günün odak noktasında TSİ 22’de Fed’in faiz kararı ve TSİ 22.30’da Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması olacak. Fed, aralıktaki son FOMC toplantısında, federal fonlama faiz aralığını %0-%0,25 aralığında sabit bırakmış ve varlık alım programında değişiklik yapmamıştı. Aşılamanın başlaması, emtia fiyatlarındaki yükseliş ve teşvik paketine ilişkin olumlu gelişmelerle geçtiğimiz günlerde piyasalarda Fed’in varlık alımlarını ne zaman azaltmaya gidebileceği konuşulmaktaydı. Ancak başta Fed Başkanı olmak üzere bölgesel Fed başkanlarının varlık alımlarından çıkışın doğru zaman olmadığını belirttiğini gözlemlemiştik. Fed’in bugünkü toplantısında faiz oranlarında ve varlık alım miktarında değişiklik yapması beklenmiyor. Özellikle Powell’ın, faiz artırım zamanına ve varlık alım programına ilişkin verebileceği olası detaylar dikkatle takip edilecek. Bunun yanında, ABD’de TSİ 16.30’da aralık ayına ilişkin dayanıklı tüketim malları siparişleri verisi açıklanacak.
Dün IMF yılın ilk Küresel Ekonomik Raporu’nu yayınladı. Raporda her ne kadar aşı süreci başlasa da yeni dalga ve mutasyona uğramış virüs görünüm için tehdit oluşturmakta. Bu belirsizliğe rağmen 2021 yılında küresel ekonominin %5,5, bir sonraki yıl ise %4,2 büyümesi beklenmekte. 2021 yılı için bir önceki döneme göre büyümenin yukarı yönlü revize yapılmasının sebebi ise aşılanma süreci ve çoğu ülkenin genişlemeci politikalara devam sinyali vermesi gösterilmekte. 2020 yılı tahminlerin de 0,9 puan yukarı yönlü revize yapılarak daralma tahmini -%3,5’e çekilmekte. Ayrıca ekonomik toparlanmanın bölgesel olarak farklılaşabileceği belirtilmekte. Ek olarak raporda salgının kontrolü adına tüm ülkelerin aşıya ulaşabilmesi, aşının küresel ölçekte dağılımı ve ulaşılabilir fiyatlarda olabilmesi için işbirliğinin gerekli olduğu belirtilmekte. Ayrıca düşük gelirli ülkelerdeki artan borç yüküne de raporda dikkat çekilmekte ve bu ülkelerin likiditeye ulaşımı için küresel ölçekteki işbirliğinin önemine vurgu yapılmakta.
- Rapora göre ise Türkiye’nin 2020 yılı sonu büyümesinin %1,2, 2021 yılı için ise %6 ve 2022 yılı için ise %3,5 büyümesi beklenmekte. Euro Bölgesi, Çin ve Güney Afrika’nın 2021 yılı büyümelerinin bir önceki rapora göre aşağı çekildiği görülmekte. ABD ve Hindistan’ın bu yılki büyüme beklentilerinde de belirgin bir yukarı yönlü revize mevcut.
ŞİRKET HABERLERİ
Bursa Çimento (BUCIM, Nötr): Şirketin 180mn TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden karşılanmak suretiyle %177,77777 oranında 320mn TL arttırılarak 500mn TL’ye çıkarılması işlemi kapsamında, Sermaye Piyasası Kurulu’nun VII-128.1 sayılı Pay Tebliği’nin 33 üncü maddesi çerçevesinde hazırlanan ve şirketin 26.01.2021 tarihli 1083 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile onaylanan “Sermaye Artırımından Elde Edilecek Fonun Kullanım Amacına İlişkin Rapor” dün yayımlanmıştır. Raporda sağlanacak 320mn TL’lik fonun tamamı yatırım harcamalarında kullanılacağı belirtilmiştir. Yapılması kararlaştırılan Modernizasyon yatırımının üniteler bazlı harcama kalemlerinin yer aldığı raporda toplam 89,7mn Euro harcama bütçesi öngörülen yatırımın bu günkü değeri yaklaşık 835mn TL’ye tekabül ettiği ve 320mn TL tutarındaki bedelli sermaye artışından elde edilecek fon ile, söz konusu yatırımın yaklaşık %35’inin karşılanması planlandığı ifade edilmiştir.
Migros (MGROS, Nötr): Goldman Sachs 19 Ocak’ta 11,2 milyon Migros hissesini hisse başına 44,22 liradan alarak şirketteki payını %0,38’den %6,58’e yükselttiğini açıkladı.
Ayrıca, Lüksemburg’da kurulu bir yatırım holding şirketi olup BC Partners LLP iştirakleri tarafından yönetilen bazı fonlara ait olan Kenan Investments S.A. tarafından 20.01.2021 tarihli açıklamayı takiben, Kenan Investments S.A sahibi olduğu toplam 21,3mn TL nominal değerli Migros paylarının satışı, bedeli nakden ödenmek üzere beher pay bedeli 44,15 TL satış fiyatı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Söz konusu işlem sonrasında Migros’ta Kenan Investments SA’nın, BC Partners iştirakleri tarafından yönetilen fonların, Migros’ta sahip olduğu paylar %0 olmuştur.
Ziraat Bankası: Ziraat Bankası’nın 5 yıl vadeli, dolar cinsi, kıdemli teminatsız sürdürülebilir eurobond ihracında nihai getiri %5,5 oldu. Eurobond ihracında ilk getiri beklentisi %5,875 civarı, getiri beklentisi revizyonu %5,625-%5,75 aralığındaydı. Kaynak: Bloomberg
SEKTÖR HABERLERİ
İMF: Uluslararası Para Fonu (IMF), 2021 yılına ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 5,2’den yüzde 5,5’e çıkardı. IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu güncelledi. Raporda, COVID-19 aşısına ilişkin gelişmelerin umutları artırmasına karşın salgında yeni dalgaların ve virüsün yeni türünün ekonomik görünüm için endişe oluşturduğu belirtildi. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde faaliyetin aşıyla güçlenmesi ve birkaç büyük ekonomide ilave politika desteği beklentisinin olduğuna işaret edilen raporda, küresel ekonominin 2021’de yüzde 5,5 ve 2022’de yüzde 4,2 büyümesinin tahmin edildiği kaydedildi. IMF, son olarak Ekim 2020’de, küresel ekonominin bu yıl yüzde 5,2 büyüyeceğini öngörmüştü. Raporda, 2020’de ise daha önce yüzde 4,4 küçüleceği öngörülen küresel ekonominin, yılın ikinci yarısında beklenenden daha güçlü bir ivme göstermesinin etkisiyle 2020’de yüzde 3,5 daraldığı tahmin edildi. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Adese Alışveriş Merkezleri (ADESE): Selçuklu / KONYA adresindeki ” KONYA HAL” şubesinin demirbaşlarının Öz Çavdar Tarım Ürünleri Hay.ve Otom.San.Tic.Ltd.Şti.’ne devri için sözleşme imzalanmasına ve bu mağazanın kapanışı ile ilgili işlemlere başlanılmasına; ilgili devir işlemi bedelinin, görüşmeleri devam etmekte olan diğer mağazaların devir bedellerine yapacağı etkiler göz önünde bulundurularak, tüm mağazaların devir işlemleri tamamlandıktan sonra duyurulmasına karar verildiği bildirilmiştir.
Dagi Giyim (DAGI): Şirket, Espark Eskişehir AVM adresinde yeni bir mağaza açmıştır. Açılan bu mağaza ile birlikte bayiler ve e – ticaret hariç olmak üzere, güncel mağaza sayısı 72 olmuştur.
Ege Seramik (EGSER): 31/12/2020 tarihinde sona eren toplu iş sözleşmesi ile ilgili olarak, Şirket ile Türkiye Çimse-İş İşçi Sendikası arasındaki görüşmeler anlaşma ile sonuçlanmış olup, 01/01/2021 – 31/12/2022 dönemini kapsayan yeni toplu iş sözleşmesi 26/01/2021 tarihinde (dün) saat 13:00 itibariyle taraflar arasında imzalanmıştır.
Esenboğa Elektrik (ESEN): Şirketin %100 bağlı ortaklığı olan Margün Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. 25.01.2021 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında mevcut 40mn TL olan ödenmiş sermayesini nakden 210mn TL artırarak 250mn TL’ye çıkarma kararı almıştır. Anılan sermaye artışı Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş.’nin 26.01.2021 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında değerlendirilmiş ve şirketin bu sermaye artışına iştirak etmesine oy birliği ile karar verilmiştir. Bu sermaye artırımı 26.01.2021 tarih itibariyle tescil edilmiştir. Bu sermaye artışından elde edilen tutarın bir kısmı güneş elektrik üretim santrali satın alımlarının finansmanında kullanılmış, kalan tutar ise YEKA ihalelerinde ve yeni yatırımların finansmanında kullanılacaktır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 245 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak salı günü 53 milyar TL (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,03 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,03-%1,05 bandında hareketin ardından, %1,04 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı değişimlerle görece yatay seyir gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 5 baz puana varan sınırlı değişimlerle yatay hareket gözlendi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi