SABAH STRATEJİSİ
Çin’deki virüs salgınına karşı Çin’in attığı adımlar şimdilik yetersiz kalırken, küresel piyasalarda riskli varlıklar bu sabah satıcılı bir görüntü sergiliyorlar. ABD vadelileri %1’e yakın ekside. Çin’de yeni yıl tatili 2 Şubat’a kadar uzatılırken, salgından ekonominin olumsuz etkilenebileceği beklentisiyle Çin Yuan’ı da %0,5 oranında değer kaybediyor. Diğer yandan, petrol fiyatları %2’nin üzerinde değer kaybederlerken, Brent 60 USD’nin altında. ABD on yıllık tahvil faizi ise %1,64’e kadar gerilemiş durumda. Risk iştahındaki zayıflıkla birlikte BIST100 endeksi de güne %1’e yakın satıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
MAKROEKONOMİ
Virüs odaklı haber akışıyla borsalar ve petrol piyasası baskı altında kalmaya devam ediyor. Bugün Çin, Hong Kong, Güney Kore ve Avustralya piyasaları tatil sebebiyle kapalı. Japonya borsaları %1,5 civarında ekside, Çin hisse senedi vadelileri %5’e yakın satıcılı, Brent petrolün varil fiyatı, %2’in üzerinde düşüşle 59,3 dolar seviyesinde, altın ise %0,6 artıda ons başına 1.580 dolar seviyesine yakın bulunuyor. Çin’de Yeni Yıl tatilinin uzatıldığı gözlenirken, bunun ekonomiye etkisi de bir yandan sorgulanıyor. Ayrıca ülkede paket turların satışı da ertelenirken, bu durum Çinli turistlerin harcamalarına endeksli olan şirketleri de baskı altında bırakıyor. Yurtdışında bugün TSİ 12’de Almanya IFO endeksi, ABD’de TSİ 18’de yeni konut satışları ve yurtiçinde TSİ 10’da reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. Bugün TSİ 20’de ECB Yönetim Kurulu Üyesi Yves Mersch’in konuşması da bulunmakta. IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise, artık para politikasının tek kurtarıcı olamayacağını, hükümetlerin de adımlar atması gerektiğini söyledi.
Bu haftanın öne çıkan gelişmeleri,
Yurtiçinde 30 Ocak’taki yılın ilk Enflasyon Raporu haftanın en dikkat çeken gelişmesi olacak. Enflasyon tahmininde belirgin bir revize beklenmediğinden Merkez Bankası Başkanı’nın para politikasına dair açıklamaları daha kıymetli olabilir. Merkez Bankası, geçtiğimiz senenin son Enflasyon Raporu’nda enflasyonu, bu yıl sonu için %8,2 tahmin ediyordu. TL’deki ılımlı görünüm ve son dönemdeki petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yıl sonu enflasyon tahmininde belirgin bir değişim görmeyebiliriz. TCMB Beklenti Anketinde ise anket katılımcılarının yıl sonu enflasyon tahminleri %10,01 düzeyinde bulunuyor ve tek haneye yaklaşmış durumda.
- Cuma günü yılın sonuna ait dış ticaret dengesi ve gelen turist sayısına odaklanacağız.
- Ayrıca S&P, Türkiye’ye dair kredi not görünümünü açıklayacak. Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu “B+” ve not görünümünü “durağan” olarak tutmakta. Kurumun, bu haftaki değerlendirmesinde ise kredi notunda değişiklik yapması beklenmiyor.
- Bugün ocak ayına ait reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranını takip edeceğiz. Yıla reel kesimin güveninin nasıl başlangıç yaptığını göreceğiz, geçen hafta tüketici güveninde sınırlı bir yükseliş görmüştük. Aralıkta mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre 2,8 puan artarak 108,7 seviyesine çıkmıştı. İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı ise, aralıkta bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak %77’ye gerilemişti.
- Ayrıca çarşamba günü ekonomik güven endeksi de açıklanacak. Kasım ayında 91,3 seviyesinde olan ekonomik güven endeksi, aralık ayında %2,6 oranında artarak 93,8 seviyesine yükselmiş ve bu seviye Ağustos 2018’den bu yana en yüksek seviye olarak kayıtlara geçmişti.
ABD tarafında 29 Ocak’taki Fed faiz kararı (Para politikasında değişikliğe gitmesi beklenmiyor) ile 30 Ocak’taki ABD’nin 4. çeyreğe ilişkin büyüme verisi haftanın dikkat çeken gelişmeleri olacak. Ayrıca çarşamba günü Trump’ın, ABD, Meksika ve Kanada arasında yapılan USMCA ticaret anlaşmasını imzalaması dikkat çekici olabilir. Geçen hafta olduğu gibi şirket kar açıklamaları da takip edilecek. Özellikle teknoloji devleri Amazon, Apple ve Facebook ocak ayının son haftasında kar açıklayacak. Salı günü dayanıklı mal siparişleri, Conference Board tüketici güven endeksi ve çarşamba günü aralık ayına ilişkin mevcut konut satışları, cuma günü ise aralık ayına ilişkin çekirdek PCE endeksi ve Chicago PMI verileri takip edilecek.
Brexit (İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması son tarih 31 Ocak) için geri sayım sürerken, İngiltere Merkez Bankası (BoE) bu hafta faiz kararını açıklayacak. BoE Başkanı Mark Carney için son toplantı olması toplantıyı ekstra bir kıymetli yapıyor. Ayrıca bazı üyelerin faiz indirim sinyali vermesi ve bazı ekonomik göstergelerin de bu görüşü desteklemesi toplantıda faiz indirimine açık kapı bırakmakta, fakat ocak ayına ilişkin iyi gelen son PMI verileri bu ihtimali zayıflatmakta. Ayrıca BoE’nin enflasyon ve büyüme projeksiyonları kayda değer olabilir.
Bu hafta Asya’da cuma günkü Çin PMI dataları önemli olacak ancak ülkede tatilin uzatılması verinin yayınlanma tarihini değiştirebilir. Ocak ayı imalat PMI datası Çin Yeni Yılı (Lunar Year) dolayısıyla tekrar daralma bölgesinde gelebilir. Son iki ay 50’nin üstünde gelerek olumlu sinyaller vermişti. Ayrıca korona virüs yeni yıl kutlamalarını etkilemekte bunun daha çok imalat-dışı PMI verisini düşürmesi beklenmekte.
Cuma günü Japonya tarafında ise sanayi üretimi, perakende satışlar ve işsizlik rakamları önemli veriler olacak. Bu datalar beklentiler doğrultusunda gelmezse BoJ’un büyüme datasını yukarı yönlü revize etmesi sorgulanacaktır. Ayrıca çarşamba günü son toplantıya ilişkin toplantı özeti de faiz kararına ilişkin aydınlatıcı bilgiler sunabilir.
Cuma günü Euro Bölgesi için 4.çeyrek öncül büyüme verileri ve ocak ayına ait enflasyon verileri açıklanacak. Büyüme kompozisyonunda 3.çeyreğe göre çok büyük değişiklikler beklenmiyor, çünkü 4.çeyrekte sanayi sektörü zorlanmaya devam etti. Ticaret anlaşmasının gerçekleşmesi, ABD ile dijital vergi konusunda anlaşılması ve Brexit belirsizliğinin kısmi çözülmesi gibi gelişmeler ise ileriye yönelik olumlu sinyaller vermekte.
- Fakat öncesinde ocak ayına ilişkin yatırım anketleri açıklanacak. Bu kapsamda pazartesi günü Almanya’da IFO yatırım iklimi endeksi açıklanırken, perşembe günü Euro Bölgesi ekonomik güven endeksi açıklanacak. İki verinin de daha önce açıklanan Markit PMI verileri gibi sınırlı artması beklenmekte.
- Almanya’da yakın dönem büyümesinin en önemli öncü göstergelerinden biri olan IFO beklenti endeksi, aralık ayında yükselmişti, ocakta da aynı şeklide artması beklenmekte.
ŞİRKET HABERLERİ
Akbank (AKBNK, Sınırlı Negatif): Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından, Banka’ya 94,7mn TL idari para cezası uygulanmasına ve sigorta aracılığı faaliyetinin 15 gün süre ile 30 Ocak 2020 ile 13 Şubat 2020 tarihleri arasında geçici olarak durdurulmasına karar verilmiştir. İdari para cezası, %25 peşin ödeme indiriminden yararlanılarak ödenecek ve belirtilen tarihler arasında sigorta aracılığı faaliyeti durdurulacaktır. Aksigorta (AKGRT, Sınırlı Negatif),Avivasa Emeklilik (AVISA, Sınırlı Negatif)
Global Yatırım Holding (GLYHO, Nötr): Şirket’ii dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding Plc (GPH), bağlı ortaklığı Creuers del Port de Barcelona SA (Creuers)’in, Autoridad Portuaria de Malagas’ın (Malaga Liman Başkanlığı’nın) Malaga Kruvaziyer Limanı’nda sahip olduğu %20’lik payını 1,5 milyon Euro bedelle satın aldığını Şirkete bildirmiştir. Bu alım sonrasında Creuers’in Malaga Kruvaziyer Limanı’ndaki payı %100’e çıkarken, GPH’in Malaga Kruvaziyer Limanı’ndaki efektif payı ise %49,6’dan %62’ye yükselmiştir. Söz konusu gelişme, GPH’in mümkün ve kendi takdirince uygun gördüğü durumlarda azınlık hisselerini piyasa değeri üzerinden satın alma stratejisi ile paralellik göstermektedir.
Karsan Otomotiv (KARSN, Pozitif): Karsan, Polonya’nın Plock Belediyesi için açılan otobüs ihalesini kazandı. Karsan, ihale kapsamında Plock Belediyesi’ne 8 metre sınıfında ürettiği Atak modelinden toplamda 7 adet teslim edecek.
Yapı Kredi (YKBNK, Sınırlı Negatif): Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından Bankaya toplam 187,1mn TL idari para cezası uygulanmasının uygun görüldüğü bildirilmiştir. Söz konusu idari para cezası %25 peşin ödeme indiriminden yararlanılarak ödenecektir.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında EGPRO.E, GLRYH.E, GRNYO.E, IDGYO.E, INTEM.E, NATEN.E, OZBAL.E, PENGD.E, PSDTC.E, YUNSA.E payları 27/01/2020 tarihinden (seans başından) itibaren 10/02/2020 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, ARMDA.E, ERSU.E ve ESCOM.E paylarında 27/01/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 10/02/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.
VBTS kapsamında ARMDA.E, ERSU.E ve ESCOM.E paylarında uygulanmakta olan açığa satış ve kredili işlem yasağı brüt takas uygulaması ile birlikte 10/02/2020 tarihine (seans sonuna) kadar devam edecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Fonet Bilgi Teknoloji (FONET): Hatay İl Sağlık Müdürlüğü ile “36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı” sözleşmesi 3,8mn TL bedelle 24/01/2020 tarihinde imzalanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,04 seviyesinden %11,12 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 9,8 milyar TL ile 8,5 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 1,3 milyar TL ise %10,25 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, cuma günü %1,62-%1,76 bandında hareketin ardından, şu sıralarda %1,64 seviyelerinde seyrediyor. Çin’de virüs salgınından etkilenen insan sayısındaki artışın devam etmesi, Çin’in, seyahat acentelerine tur paketi satışlarını durdurmaları talimatı vermesi ve Çin’de tatilin uzatıldığının gözlenmesiyle güvenli liman talebine yöneliş artmakta.
Yurtiçi tahvil piyasasında, gerileyen petrol fiyatları, Türkiye CDS priminin düşüşünü sürdürmesi ve kurların ılımlı seyriyle haftalık bazda verim eğrisinin tüm vadelerinde düşüşler gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 16 baz puanlık düşüşle %10,07 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise, haftalık bazda 70 baz puanlık düşüşle %10,30 seviyesine geriledi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu hafta iki tahvil ve bir kira sertifikası ihalesi yapacak. Bugün 2 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracı gerçekleştirilecek. Yarın ise 2 yıl vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin ilk ihracını yapacak. Aynı gün düzenlenecek diğer ihalede ise 2 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışı olacak.