Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (26.08.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Perşembe günü Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole Sempozyumu’nda yapacağı konuşma beklenirken küresel borsalarda hafif de olsa kar realizasyonları gözleniyor. Dolar’da kısmi yükseliş ve Ons Altın’da da baskı gözleniyor. Yarınki toplantıda enflasyon hedeflemesi dışında özellikle verim eğrisi kontrolü ile ilgili söylemler yakından izlenecektir. Geçtiğimiz haftaki Fed tutanaklarında FOMC üyelerinin verim eğrisi kontrolüne şu aşamada sıcak bakmadığı anlaşılmış ve bu çerçevede piyasalar tutanakları yeterince güvercin algılanmamıştı. Tutanaklar sonrasında da kısa süreli olarak borsalarda satış ve Dolar’da güçlenme gözlenmişti. Şu aşamada, küresel piyasalar yarına kadar beklemede kalabilir. Yurtiçinde ise döviz kurlarındaki hareket yakından izlenmeye devam ediliyor. Dün Dolar/TL’nin 7,40’ın hafif de olsa üzerine çıkmasının ardından hisse senetlerine gelen satış piyasaların kur hareketine olan hassasiyetini tekrar gösterdi. Bu sabah da kurda 7,40 seviyesine yakın hareketler devam ediyor. Yurtdışı piyasalardaki görüntü de dikkate alındığında endekste temkinli hava korunabilir.

MAKROEKONOMİ

Fed Başkanı’nın yeni enflasyon stratejisine dair olası fikir beyan edebileceği yarınki konuşmasının beklenilmesiyle Asya borsalarında bugün hafif satıcılı bir seyir görüyoruz. Nasdaq ve S&P 500 endeksi ise dün rekorla kapandı. ABD’de işsizlik oranındaki yükseliş ve hükümet desteğinin belirsizliğiyle baskı altında kalan tüketici güveni, dün 2014 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. ABD tüketici güvenindeki zayıflamaya karşın borsalar rekor kırma eğilimini sürdürüyor.

Veri açısından haftanın en sakin günündeyiz. Bugün TSİ 15.30’da ABD’de temmuz ayı dayanıklı mal siparişleri verisi izlenecek. ECB Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel’in ve BoE Başekonomisti Andy Haldane’nin konuşmaları takip edilecek.

Ağustos ayında anket göstergeleri, mevcut duruma ilişkin olumlu bir görüntü çizerken, gelecek 3 aya yönelik beklentilerde iyileşme daha sınırlı kalıyor. Ağustos ayında hizmet sektörü güven endeksi toparlanmayı sürdürerek salgın öncesi döneme yaklaşmaya çabalıyor ancak hala belirgin altında bulunuyor. Profesyonellerin ekonomiye bakışını daha net gösteren reel kesim güven endeksi ise iyimser görünüme geçiş olan 100 eşik değerini aştı. Perakende sektörüne ilişkin güven endeksi ise yatay seyretti. Kredilerdeki artışı normalleştirme eğilimi ile birlikte inşaat sektörüne ilişkin güven endeksinde sınırlı gerileme görmekteyiz. Ağustos ayında güven endekslerinin yanı sıra sanayi üretimine öncü olması açısından takip ettiğimiz elektrik tüketimi ve iç talebin gidişatına ışık tutan kredi kartı harcamalarının olumlu görünümünü sürdürdüğünü ve salgın öncesi dönemin üzerinde olduğuna şahit olmaktayız. 14 Ağustos verilerine göre 13 haftalık yıllıklandırılmış toplam kredilerin, aşağı yönlü bir eğilim sergilediğini görmekteyiz. Detaylarda tüketici kredileri lehine artışın sürdüğü, ticari kredilerin ise düşüş eğilimi sergilediğini gözlemlemekteyiz.

  • Mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi, ağustos ayında aylık 5,8 puan artarak 105,2 seviyesine çıktı. Böylece şubat ayından bu yana ilk kez iyimserlik eşiği olan 100 seviyesinin üzerine çıktı ve hatta geçen senenin de 3,1 puan üzerinde bulunuyor.
  • Arındırılmış verilerle kapasite kullanım oranı ise aylık 2,3 puan artarak %73 seviyesine çıktı, ancak geçen senenin ortalaması olan %75,7 seviyesinin hala altında bulunuyor. Kapasite kullanım oranının genel olarak genele yayılan bir biçimde artış sergilediğini görüyoruz. 32 kalemden sadece 8’i aylık bazda azalış göstermiş durumda.
  • Haziran ve temmuz ayındaki güçlü artışlardan ziyade güven endekslerinde normalleşme eğiliminin öne çıktığını görüyoruz. Sektörel güven endekslerinden; inşaat sektörü güven endeksinde uygun finansman koşullarıyla birlikte nisan-temmuz döneminde 42 puan yükseliş görmüştük. Ağustos ayında ise aylık 2 puan düşüş gerçekleşti. Salgının etkisini en belirgin hissettirdiği sektör olan hizmet sektörünün, güven endeksinde temmuz ayına kıyasla yavaşlayarak olsa da iyileşmenin sürdüğünü görüyoruz.

CPB tarafından açıklanan dünya ticaret hacmi haziran ayında toparlanmaya işaret etti ve geçen yılın sonundan bu yana ilk kez aylık bazda artış sergiledi. Mayıs ayında aylık %1,1 düşen dünya ticaret hacmi haziran ayında %7,6 yükseldi. Dünya ticaret hacmine benzer şekilde dünya sanayi üretimi de haziran ayında aylık artış sergiledi. Mayıs ayında %0,8 artan sanayi üretimi haziranda %4,8 artış kaydetti. Bununla birlikte sanayi üretimi geçen yılın sonuna göre %8,1 daha düşük. Detaylarda ise Japonya ithalatındaki düşüş dikkat çekerken, Çin ve Doğu Avrupa’nın ihracatının da haziran ayında aylık bazda düştüğü görülüyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Alkim Alkali Kimya (ALKIM, Nötr): Şirket 22 Ekim 2019 ve 06 Ocak 2020 Tarihli KAP açıklamalarında güncelleme yapmıştır. Buna göre potasyum sülfat yatırımı planlandığı şekilde başladığı ve proje takvimine uygun şekilde ilerlediği belirtilmiştir. Bu konudaki dünyanın en tecrübeli kimyasal tesis mühendislik firmalarından HPD ile projenin anahtar teslimi tamamlanması yönünde anlaşma akdedildiği, projenin mühendislik hesaplamaları ve komple dizaynı tamamlandığı vurgulanmıştır. Projenin tüm makine teçhizat ve ekipmanlarının siparişi HPD Şirketi tarafından yurt dışında ve Türkiye’de verildiği, Türkiye’deki imalatlar programa uygun şekilde hızla ilerlediği ve yurt dışı imalat ve yapımlar Covid’ten etkilenmeden sürdürüldüğü belirtilmiştir. Afyonkarahisar Dazkırı Acıgöl’deki sodyum sülfat tesisine entegre edilecek bu yatırımın yerleşim planlamalarının tamamlandığı, enerji aktarımlarının yapıldığı ve Çelik proses binasının temelinin atıldığı açıklanmıştır. Bu yatırımın finansmanı ile ilgili olarak 5mn Euro orta vadeli yatırım kredisi temin edildiği, makine ve ekipman montajları planlandığı şekilde Ocak 2021’de başlayacağı Mayıs 2021’de tamamlanacağı belirtilmiştir. Öngörüldüğü üzere Haziran 2021’de potasyum sülfat tesisi devreye alınacaktır.

Sasa Polyester (SASA, Nötr): Daha önce kamuoyuna duyurduğu yatırım bedeli yaklaşık 935.000.000 USD ve 1.500.000 ton/yıl üretim kapasitesine sahip, Adana SASA tesislerinde gerçekleştireceği PTA Üretim Tesisi Yatırımı görüşmeleri tamamlanmıştır. Bu kapsamda şirket ile Amerikan Invista (Koch Industries) arasında lisans ve teknik hizmet anlaşması imzalanmıştır. Yumurtalık arazisi ile ilgili görüşmeler de devam etmektedir.

Tüpraş (TUPRS, Nötr): Tüpraş, ABD ve Avrupa’daki yeni teknoloji şirketlerine yatırım yapmak üzere Uluslararası Girişim Sermayesi Fonu olan Emerald Industrial Innovation Fund ile uzun süreli iş birliği anlaşması imzaladı.

SEKTÖR HABERLERİ

İnşaat ve Müteahhitlik: Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “ENR 2020 dergisine göre, 2019’da en fazla gelir elde eden ilk 250 müteahhitlik firması arasında 44 Türk müteahhitlik firmamız yer aldı” ifadelerini kullandı. Uluslararası alanda faaliyet gösteren müteahhitlerin önceki yıl üstlendikleri iş tutarına göre sıralandığı ABD merkezli dergi tarafından yapılan ENR 250 listesine bu yıl 44 Türk müteahhit girdi. Geçen yıl açıklanan listede de yine 44 Türk firması yer alıyordu. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Carrefoursa (CRFSA):Şirket 14.05.2020 tarihinde gerçekleştirilen 2019 Yılı Olağan Genel Kurul toplantısının (13) numaralı gündem maddesinde; TTK’nın 376 ncı maddesi kapsamında konunun tespit edilmesi, uygun çözümler getirilmesi ve ilgili kamu kuruluşlarından alınması gereken onaylar dahil gerekli formaliteleri yerine getirerek bunlar için gereken çalışmaların belirlenmesi ve Genel Kurul’a sunulması konusunda Şirket Yönetim Kurulu’na talimat verilmiştir.

Genel Kurul’un söz konusu talimatı çerçevesinde almış olduğu yetki ile Yönetim Kurulumuz, Şirketimizin sermaye piyasası mevzuatına uygun olarak hazırlanan 30.06.2020 tarihli konsolide bilançosunda bulunan 1.124.240.405 TL geçmiş yıllar zararları ile 181.123.924 TL net dönem zararından oluşan 1.305.364.329 TL tutarında açığın bulunduğunu tespit etmiştir.

Genel Kurul’un anılan talimatı ve bahsi geçen tespit çerçevesinde, Şirketimiz Yönetim Kurulu’nun 25.08.2020 tarihli toplantısında;

Söz konusu 1.305.364.329 TL tutarındaki bilanço açığının etkisinin fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımı yoluyla düşürülerek, bu sermaye azaltımı ile eşzamanlı olarak nakit sermaye artırımına gidilmesi; böylelikle Şirketimizin sermaye yapısının güçlendirilmesi ve TTK’nın 376 ncı maddesi kapsamında gerekli önlemlerin alınması amaçlarıyla;

*Şirketimizin 700.000.000,00 TL tutarındaki çıkarılmış sermayesinin 595.755.646,04 TL tutarında azaltılarak 104.244.353,96 TL’ye düşürülmesine ve bu sermaye azaltımı ile eşzamanlı olarak 1 Kuruş nominal değer üzerinden tamamı nakden karşılanmak üzere toplam 23.529.411,76 TL tutarda sermaye artırımı yapılarak çıkarılmış sermayenin 127.773.765,72 TL’ye artırılmasına,

*Sermaye azaltımının Şirketimiz bünyesinden herhangi bir nakit, fon veya varlık çıkışına yol açmayacağı ve azaltım sonrası toplam özkaynak değerinde herhangi bir değişiklik olmayacağı göz önünde bulundurularak, Sermaye Piyasası Kurulu’nun VII-128.1 sayılı Pay Tebliği’nin 19 uncu maddesinin 10 uncu fıkrası gereği TTK’nın 474. maddesinde aranan Şirket alacaklılarına çağrı yapılmasına ve bunların haklarının ödenmesine veya teminat altına alınmasına gerek olmadığının kabulüne,

*Artırılacak 23.529.411,76 TL tutarındaki sermayeyi temsilen 23.529.411,76 TL nominal değerli 2.352.941.176 adet nama yazılı ve borsada işlem gören nitelikte pay ihraç edilmesine,

*Sermaye artırımında mevcut ortakların yeni pay alma haklarının kısıtlanmamasına ve yeni pay alma haklarının 1 TL nominal değerli pay için 17 TL fiyatla kullandırılmasına karar verilmiştir.

Anılan Karar kapsamında eşzamanlı sermaye artırımı ve azaltımının tamamlanması ile birlikte Şirketimize en az 400 milyon TL nakit girişi sağlanmış olması ve böylelikle Şirketimizin TTK 376 kapsamından çıkarılması öngörülmektedir.

Lokman Hekim (LKMNH): 25.08.2020 tarihinde şirket payları ile ilgili olarak 6,88- 6,93- TL fiyat aralığından 17.000 adet alış işlemi ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Geri Alım programı çerçevesinde gerçekleştirilen işlemle birlikte şirket sermayesindeki paylar 25.08.2020 tarihi itibariyle %0,3383 sınırına ulaşmıştır.

İttifak Holding (ITTFH): Şirket bağlı ortaklığı İMAŞ A.Ş. tarafından, Nijerya’da mukim BUA Group ile 2400ton / gün kapasiteli un fabrikası kurulumu için sözleşme imzalandığı bildirilmiştir. Sözleşme kapsamında İmaş’ın, fabrikanın çelik konstrüksiyon binasını ve tesiste kullanılacak bütün makine ve ekipmanlarını imal ve tedarik edeceği belirtilmektedir.

Ayrıca Şirket,Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ile 18.02.2019 tarihinde yapılan 167mn TL tutarındaki Vefa(Geri Alım) hakkı tesisi protokol süresinin, 31.07.2020 tarihinde bitmesi sebebiyle, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ile şirket arasındaki Vefa(Geri Alım) hakkı tesisi süresi 20.02.2021 tarihine kadar uzatılmıştır.

RTA Laboratuvarları (RTALB):Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ile SARS- Cov-2(2019-nCov)RT-qPCRTespit Kitinin temini hususunda akdedilen Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması Kapsamında, bugün Firmaya yeniden 500.000 adet ürün siparişi verilmiştir. Söz konusu ürünlerin teslimi en geç 31.08.2020 tarihinde İlgili Kuruma yapılacaktır. 19.08.2020 tarihinde sipariş verilen 500.000 adet ürünün 200.000 adedi Kuruma teslim edilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,61 seviyesinden %9,67 seviyesine yükseldi. Salı günü TCMB 10 milyar TL tutarında geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı %11,32’den fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 242,8 milyar TL ile 140 milyar TL’si (50 milyar 3 aylık,%6,75 + 90 milyar TL 1 aylık,%11,20) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 90 milyar TL’si BİST’te %9,75’ten, 8,8 milyar TL’si BAPP’ta %9,75’ten ve diğer geri kalan 4 milyar TL TCMB bünyesinde %9,75’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,65 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,65-%0,68 bandında hareketin ardından, %0,68 seviyesinden günü yükselişle kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde zayıf hacimli piyasada faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, kısa, orta ve uzun vadeli tarafta günlük bazda 30 baz puana varan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi