SABAH STRATEJİSİ
ABD piyasaları bugün başlayacak ve 2 gün sürecek olan Fed toplantısı öncesinde karışık bir görüntü sergiledi. Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %0,28 ve %0,13 yükselişle günü kapatırken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi %0,43 düşüş kaydetti. Avrupa’da ise piyasalar Almanya hariç artıda tamamladı. Alman Dax endeksi %0,33 düşerken, İngiltere’de FTSE’de %,0,41 artış kaydetti. Dolar endeksi ise (DXY) yatay kapattı. Yurtiçi tarafta bakıldığında, 2.521 – 2.553 arasında hareket eden BIST100 endeksi bankacılık ve Koç grubu hisseleri öncülüğünde günü %1,27 oranında primle tamamladı. Endekste havacılık hisseleri negatif ayrışırken, 65 hisse günü artışla tamamladı. Bu sabaha baktığımızda gününde, ABD vadelileri, perakende zinciri Walmart’ın da kar tahminini düşürmesinin etkisiyle, satıcılı seyrediyor. Asya tarafında, Alibaba hisseleriyle ilgili haber akışının da etkisiyle, teknoloji hisseleri öncülüğünde yükseliş gözleniyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,27 yükselişte. Dünkü yükselişinin ardından BİST-100’de yatay bir açılış bekliyoruz. Ek olarak, TL bu sabah, gelişmekte olan para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybedenler arasında yer alıyor. Bugün ABD’de temmuz ayı Richmond Fed İmalat Endeksi verisi ile Conference Board Tüketici Güveni açıklanacak. Aynı zamanda haziran ayı yeni konut satışları verisi de izlenecek. Ek olarak, Alphabet, GM, GE, UPS, 3M, Raytheon 2. çeyrek finansalları açıklanacak. Yurt içinde ise mayıs ayı konut fiyat endekslerinin sonuçları yayımlayacak. Diğer taraftan, Yapı Kredi, Arçelik ve Tofaş bu akşam 2. çeyrek bilançolarını açıklayacak. Bugün ayrıca TCELL brüt 1.248mn TL’lik temettü ödemesi gerçekleştirecek.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, temmuz ayı sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Reel kesim, hizmet ve perakende sektör güven endeksleri üçüncü çeyreğe, 2. çeyrek ortalamasının altında kalarak başlangıç yaptı. İnşaat ve tüketici güvenlerinde artış ve kapasite kullanım oranında toparlanma dikkat çekiyor. Yatırım malları ve dayanıklı tüketim mallarındaki kapasite kullanım oranı artışının öncülük etmesi, sektörler bazında da motorlu kara taşıtları kapasite kullanım oranındaki belirgin artış kapasite kullanım oranının gücünü korumasını sağlamış. Yatırımların seyrine dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan ”sabit sermaye yatırım harcamalarında” sınırlı düşüş göze çarpmakta ancak endeks hala tarihsel ortalamasının belirgin üzerinde seyretmeye devam ederek yatırımlara dair olumlu resmin korunmasını sağlıyor.
- Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişlerinde ardı ardına 3 aydır düşüş görmekteyiz. Takip ettiğimiz günlük ihracat verileri de temmuz ayında ihracatta anlamlı bir aylık düşüş olacağını gösteriyor, bu durumda kısmen tatil nedeniyle gerçekleşen iş günü kayıpları da etkili olmuş olabilir. (Haziranda 22 iş günü, temmuzda 18 iş günü)
- Küresel imalat ve hizmet PMI verilerindeki zayıflık gelişmiş ülkelerde artan resesyon endişelerini doğrularken yurt içinde ihracat görünümü açısından risklerin arttığına işaret ediyor. Avrupa’nın Rusya ve Ukrayna savaşından doğrudan etkilenmesi ve Rusya kaynaklı enerji arz sıkıntıları yaşaması önümüzdeki süreçte risklerin bölge ekonomisi için sürdüğüne işaret ediyor. Bu durum hem EUR/USD paritesindeki seyir hem de dış talep açısından ihracatımız için belirgin riskleri canlı tutuyor.
- Temmuz ayında güven endekslerinden; hizmet sektörü aylık %1,5, perakende ticaret %4,5 ve reel kesim %2 gerilerken, inşaat sektörü aylık %2,4 ve tüketici güven endeksi %7,4 artış kaydetti.
- Profesyonellerin güvenine dair izlenen arındırılmış reel kesim güven endeksi Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyede. Mevcut durumdaki toplam sipariş miktarı belirgin azalırken, gelecek 3 aya yönelik ihracat siparişleri, üretim hacmi ve toplam istihdam beklentilerinde de anlamlı bir zayıflama gözlenmekte.
- Arındırılmış kapasite kullanım oranı temmuz ayında 0,6 puanlık artışla %78,1 seviyesine yükselerek tarihsel ortalamasının belirgin üzerinde kalmaya devam ediyor. Temmuzda motorlu kara taşıtları imalatı, kimyasal ürünlerin imalatı, kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı gibi ihracat ağırlıklı sektörlerdeki artışlar öne çıkarken, makine ve ekipman imalatı, temel eczacılık ve tekstil ürünleri kapasite kullanım oranlarındaki zayıflık KKO’daki artışı sınırladı.
- Hizmet, perakende ticaret, inşaat, reel kesim ve tüketici güven endekslerinin belirli alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise 93,6’dan 93,4’e hafif gerileyerek iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini sürdürdüğünü hesaplamaktayız.
Ayrıca Almanya’da temmuz ayı IFO iş dünyası endeksi, 92,2’den 88,6’ya gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş sergiledi ve böylece son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Detaylara bakıldığında, beklentiler endeksi 80,3’e sert gerileyerek salgında kapsamlı kapanma tedbirlerinin uygulandığı Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Bu kapsamda IFO endeksi de, daha önce açıklanan ZEW ve PMI endeksleri gibi Almanya’da ikinci çeyrekte resesyona yönelik sinyal vermekte.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 16’da konut piyasası verilerinden haziran ayı yeni konut satışları ile mayıs ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi verileri açıklanacak. Öncesinde açıklanan ikinci el konut satışları haziran ayında gerileyerek art arda beşinci ayda düşüşünü sürdürmüştü. Ayrıca haziran ayında konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri verileri de düşüşlerini sürdürerek konut piyasasındaki zayıf seyri teyit etmişti. Özellikle, Fed’in, faiz artışlarına devam etmesiyle mortgage faizlerindeki yükselişin konut piyasasını baskılamaya devam etmesi ve konut talebinin zayıflayarak konut fiyatlarını baskılaması beklenmekte.
Ayrıca ABD’de TSİ 17’de temmuz ayı Conference Board tüketici güveni endeksi takip edilecek. Endeks haziran ayında, artan enflasyonist baskıların etkisiyle 103,2’ten 98,7’ye gerilemeyle beklentilerin üzerinde düşüş sergileyerek Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti. Öncesinde açıklanan temmuz ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi ise, 50’den 51,1’e hafif yükselmekle birlikte haziran ayındaki rekor düşük seviyeye yakın seyrini sürdürmüştü. Anketin detaylarında, beklentiler alt endeksi 1980’den bu yana en düşük seviyelere gerilemiş ve tüketicilerin artan enflasyonist baskılardan olumsuz yönde etkilendiklerine ilişkin değerlendirmeler öne çıkmıştı. Temmuz ayında ise Conference Board tüketici güveni endeksinin 98,7’den 97,3’e hafif gerilemesi bekleniyor.
Ayrıca bugün büyüme tahminlerini önemli ölçüde aşağı çekmesi beklenen IMF’nin Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınlaması bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 14.30’da TCMB tarafından mayıs ayına ilişkin konut fiyat endeksi (KFE) açıklanacak. Nisan ayına ilişkin KFE, aylık %10,2, yıllık ise %127 artmıştı. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %34,9 artmıştı.
TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 22 Temmuz haftasında toplam rezervin azaldığını, net rezervin ise arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 0,6 milyar USD azalışla 98,8 milyar USD’ye gerilediğini, net uluslararası rezervin ise 0,8 milyar USD artarak 7,2 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Hektaş (HEKTS, Nötr): Şirket, Adana’da bulunan Organomineral Üretim Tesisini almak adına yaptığı değerleme sonucunda, değerinin 2,63mn ABD Doları olduğunu tespit etti. Yapılan görüşmeler sonucunda 2,59mn ABD Doları’na alma anlaşması yaptı.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Banka Yönetim Kurulunca verilen yetki çerçevesinde, Commerzbank Aktiengesellschaft, Filiale Luxemburg koordinatörlüğünde, 367 gün vadeli, toplamda 90mn Euro ve 17,5mn ABD doları tutarında olmak üzere iki ayrı dilimden oluşan sendikasyon kredisi anlaşması, uluslararası finansal kurumların katılımıyla 25 Temmuz 2022 tarihinde imzalanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Otomotiv: Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle Cumhurbaşkanı motorlu araç özel tüketim vergisi (ÖTV) ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırabilecek, sıfıra indirebilecek.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Avrupa Yatırım Holding (AVHOL): Şirket, Otomotiv ve Beyaz Eşya alanında faaliyet göstermek amacıyla, %100’üne sahip olacağı 1mn TL sermayeli Pazarlama şirketi kurulmasına karar vermiştir.
Boğaziçi Beton (BOBET) Şirket 25.07.2022 tarihinde 6,5 TL fiyattan 230.000 adet pay geri alımı yaptı. Bu payların şirket sermayesine oranı %2,93’tür.
Çimentaş İzmir Çimento (CMENT): Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) ile Türkiye Çimse-İş Sendikası arasında imzalanmış ve 01.01.2022 – 31.12.2023 yürürlük süreli “Toplu İş Sözleşmesi” uyarınca, Grup Toplu İş Sözleşmesi kapsamındaki çalışanlara sözleşmenin 1. yılında uygulanan ücret zammına ilave olarak, sadece 01.07.2022 – 31.12.2022 tarihleri arasında ve bir defaya mahsus olarak geçerli olmak üzere çalışanların 30 Haziran 2022 tarihinde aldıkları ücrete %45 oranında zam yapılması konusunda protokol imzalanmıştır.
Girişim Elektrik Sanayi (GESAN): Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon Tek. San. Tic. A.Ş., TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen, ”25-07-2022 tarihli İTM-404 referanslı 154 KV ALMUS HES TM Yenileme (DOKAP) Yapımı İşi” için ihaleye girmiş ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 67,3mn TL’dir. İhale sonucu henüz kesinleşmemiştir.
Kervan Gıda (KRVGD): Şirket 25.07.2022 tarihinde 10,26 – 10,31 TL fiyat aralığından 340.000 pay geri alımı yaptı. Bu payların şirket sermayesine oranı %1,39’dur.
Manas Enerji (MANAS): Yurtdışında faaliyet gösteren bir firmanın pilot projesinde kullanılmak üzere 689.990 USD tutarında akıllı gaz sayacı satışı için sözleşme imzalanmıştır. Projenin 2023 yılı içinde tamamlanması planlanmaktadır.
MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK): Şirketin 25.05.2022’den beri süregelen pay geri alımlarını 25.07.2022 tarihinde devam ettirerek 39,52 – 40,32 TL’den 36.000 adet MPARK paylarını geri almıştır. Payların toplam değeri 1,806mn TL olup bu payların sermayeye oranı %0,8681’dir.
Rainbow Polikarbonat (RNPOL): Şirketin, Tarla GES Yatırımı için alınan tarla üzerinde GES Yatırımı yapılması için, Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünden mevcut trafo kapasitesi olan 1.600 kVa güce ilave 2.500 kVa talebi olumlu karşılanmış ve şirkete ilgili müsaade yazısı verilmiştir.
Reysaş GYO (RYGYO): Şirket portföyünde yer alan Kocaeli’deki 6.433,40m2‘lik arsa üzerine inşa edilen 8.858m2‘lik lojistik deponun (Çayırova 13 Depo) Yapı Kullanma İzin Belgesinin (İskan) alındığı açıklanmıştır.
Ayrıca Şirket, deponun 2.000 m2‘lik depolama alanını “DGC Lojistik Ltd.Şti.”ye 2 seneliğine kiraya vermiştir. Kiraya verilen depodan 2 senede yaklaşık 8mn TL+KDV gelir beklendiği açıklanmıştır.
Papilon Savunma (PAPIL): Pan Teknoloji sahip olduğu 2,96mn TL nominal hisseyi borsada satış için MKK’ya kaydettirdi. Papilon’un ödenmiş sermayesi 34,38mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %8,62’sini oluşturuyor.
Verusa Holding (VERUS): Şirket 25.07.2022 tarihinde 63,65 – 63,80 TL fiyat aralığından 12.186 adet pay geri alımı yaptı. Bu payların şirket sermayesine oranı %1,0159’dur.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 56 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 449 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,78 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,77-%2,84 bandında hareketin ardından %2,81 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi