SABAH STRATEJİSİ
Dün ABD borsalarında yaşanan kar satışlarının bu sabah Asya tarafında yansımadığını izliyoruz. MSCI Asya Pasifik endeksi %0,3 civarında alıcılı. ABD vadelilerinin de bu orana yakın, pozitif bölgede seyrettiği gözleniyor. Enflasyon endişelerinin azaldığı ortamda ABD on yıllık tahvil faizinde geri çekilme eğilimi devam ederken, Dolar endeksi (DXY) bu yılın en düşük seviyelerindeki hareketini sürdürüyor. Özetle, dün ABD borsalarındaki hafif düşüşlerin bu sabaha yansımaması ve Dolar’daki hareket, riskli varlıklara yönelik destekleyici ortamın devam ettiğine işaret ediyor. Yurtiçi fiyatlamalara bakıldığında, Dolar / TL dün yakın zirvesine doğru yükseliş kaydederken, BIST100 endeksi öğleden sonra sert satışlarla karşılaştı. Bu sabah kurdaki sakin görüntü ve yurtdışı piyasalardaki pozitif seyir ile birlikte endeks sınırlı tepki yükselişi ile güne başlayabilir. Ancak, dün akşam kontratta düşüşün sürmesi endekste baskının sürebileceğine işaret ediyor ki sert satışın etkisi de görülebilir. Diğer yandan, veri gündemi açısından sakin günde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın saat 12’de AK Parti grup toplantısı konuşması yakından izlenecek. Erdoğan bugün ayrıca saat 14’te başlayacak AK Parti MYK toplantısına başkanlık edecek ve saat 18’de Amerikan şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle görüşecek.
MAKROEKONOMİ
ABD’de gerileyen yeni konut satışları ve beklentilerin altında kalan Conference Board tüketici güven endeksiyle birlikte dün Wall Street’te çok hafif bir düşüş gördük. Fed yetkililerinin enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu tahmin etmeyi sürdürmelerinin de desteğiyle bugün risk iştahı olumlu seyrini sürdürüyor. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD’de enflasyonda son dönemde yaşanan yükselişin kalıcı olmasını beklemediğini belirterek, Fed’in destekleyici para politikasını değiştirmeye yol açacak bir gelişme görmediğini söyledi. Ayrıca Evans, 2022 yılı ve sonrasında kalıcı enflasyon görülmesi ihtimalini de düşük gördüklerini belirtti. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Richard Clarida ise, Fed’in, gelecek toplantılarda tahvil alımlarını azaltmayı konuşmaya başlayabileceğini belirtirken, bu açıklamanın piyasaya belirgin bir etkisi olmadı. Dün %1,55 seviyesine kadar gevşeyen ABD 10 yıllıkların faizi, bugün sabah saatlerinde %1,57’lerde ve mart sonunda gördüğü %1,77’li seviyelerin uzağında kalmayı sürdürüyor.
Yurt içinde tam kapanma dönemini kapsayan mayıs ayında anket göstergelerinde belirgin bir değişim gözlenmedi. İlk çeyrekte anket göstergeleri güçlü bir büyümeye işaret etmişti, gelecek hafta 1. çeyrek büyüme rakamı açıklanacak. Foreks anketine göre beklentiler 4. çeyrekte %5,9 olan yıllık büyümenin %6,5’e hızlanacağı yönünde şekilleniyor.
- Sıkılaşan finansal koşullara karşın muhtemelen hava koşullarının da desteğiyle inşaat sektörü güven endeksi mayıs ayında aylık artış kaydeden tek güven endeksi oldu. Perakende ticaret sektörü güven endeksinde düşüş önceki aya göre hız kesse de sürdü. İmalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel sektör güven endeksi, hafif düşüşle neredeyse yatay seyretti. Hizmet sektörü güven endeksi, son 2 aydır düşüş eğiliminde ancak nisana göre düşüş sınırlı.
- Motorlu kara taşıtları, ihracatımızın yaklaşık %15’ini oluşturmakta ve bu sektöre ilişkin kapasite kullanım oranındaki sert azalışın da etkili olmasıyla arındırılmış kapasite kullanım oranı, 1 puan düşüşle %75,2 seviyesine geriledi. Salgını derinden hissettiğimiz geçen sene nisan ayından beri ihracatçı sektörlerin desteğiyle kapasite kullanım oranında düzenli bir artış görüyorduk. Özellikle bu yılın şubat-nisan döneminde ihracatçı sektörlerin ortalama kapasite kullanım oranı, manşet kapasite kullanım oranının üzerinde seyrediyordu, neticede mayıs ayındaki kapanmanın da etkisiyle KKO’da düşüş gözlemliyoruz.
- KKO’daki seyirle uyumlu olarak ihracatın mayıs ayında nisana göre yavaşladığını hesaplıyoruz. Bununla birlikte muhtemelen hem AB’de hızlanan aşılama süreci hem de tedarik zincirindeki sıkıntıların yılın ikinci yarısında hafifleyebileceği öngörüsü altında iktisadi yönelim anketinde gelecek 3 aya yönelik ihracat sipariş beklentileri artışında güçlenme görüyoruz. Yatırımlardaki görünüme işaret eden sabit sermaye yatırım harcamasındaki kısmi zayıflama ise dikkat çeken diğer bir detay.
Sektörel güven endekslerinde fiyat beklentisi alt endekslerinin, mayıs ayında hizmet sektöründeki kısmi gerileme hariç genel olarak arttığını görmekteyiz ki bu da fiyat baskılarının devam edebileceğine işaret etmekte.
İktisadi yönelim anketinin detaylarında firmaların, gelecek 3 aydaki ortalama birim maliyetlerdeki artış yönlü beklentileri ve gelecek 3 aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerinin güçlendiği görülüyor. İktisadi Yönelim Anketi’nde 12 ay sonraki yıllık ÜFE beklentisinin %1,4 artarak %20,6’ya çıktığı görülmekte.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan‘ın, Bloomberg ile gerçekleştirdiği mülakatı takip edildi.
- Bakan Elvan, Türkiye’nin yıl sonu cari açık beklentisinin 22-25 milyar USD arasında olduğunu belirtti.
- Elvan, turizm ile ilgili hedeflerin gerçekleşmemesi durumunda bu durumun cari açığa etkisine ilişkin olarak, ödemeler dengesi tarafında bir sorun görmediklerini söyledi. Elvan, aşılama sürecinin önümüzdeki ay hızlanmasıyla birlikte turizmde de bir canlanma beklediklerini belirterek, ayrıca ilk kez 200 milyar USD ihracata ulaşacaklarını öngördüklerini de ifade etti.
- Öte yandan, pandemi sürecinde verilen destek tutarının milli gelire oranının krediler hariç %3’ü aşacağını, bunun yanında bankacılık sektörüne ilişkin olarak da bilişim, savunma ve enerji alanlarında kredi tahsis süreçlerinin değişeceğini belirtti.
- Elvan, Nefes Kredisi’nin detaylarını çalışmakta olduklarını, kullandırılacak kredinin öncekilerden farkının, sadece ciro kaybı yaşayan işletmeleri odağına almasının olacağını ve faiz ve geri ödeme koşullarını bu hafta açıklayacaklarını belirtti.
- Ayrıca Elvan, kripto varlıkların vergilendirilmesi ve alım satım süreçleriyle ilgili kurallar kapsamında düzenlemenin kısa sürede biteceğini de söyledi.
Yurt dışı ve yurt içi tarafta bugün veri takvimi sakin. TSİ 17’de ve TSİ 22’de Fed Başkan Yardımcısı Randal Quarles’in konuşmaları takip edilecek.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu akşam 20’ye yakın ABD’li büyük şirketin üst düzey yöneticileriyle gerçekleştireceği toplantıda Türkiye’nin yatırım ortamı ve ekonomik görünümünün ele alınması bekleniyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,1754TL kar payı dağıtım önerisini 29 Haziran’daki Genel Kurul onayına sunmaya karar verdi. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 19 Kasım’dır. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,19 olarak hesaplanmaktadır.
Aksa Enerji (AKSEN, Sınırlı Pozitif): Şirket Enerji Bakanlığı tarafından açılan, güneş enerjisine dayalı yenilenebilir enerji kaynak alanları ve bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin YEKA GES-3 ihalesi kapsamında Kırşehir-2 ihalesini kazandığını duyurdu. Şirket yaptığı açıklamada, 10 MW’lik Kırşehir-2 ihalesini 22,3 Kuruş/kW saat bedel ile en iyi teklifi vererek kazandığını belirtti.
Banvit (BANVT, Sınırlı Pozitif): Bandırma Piliç Üretim Tesisi ile Bandırma İleri İşlem Tesisinin üretim kapasitelerini artırmaya yönelik toplam 46mn USD tutarında yatırım yapılacaktır. Söz konusu yatırım 2021 yılında başlayacak olup sonraki 2 yıl içerisinde yatırımın tamamlanması planlanmaktadır. Gerçekleştirilecek bu yatırım, hem Şirket öz kaynaklarından hem de yatırım kredisinden finanse edilecektir.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) 19 Mart 2020 tarihinde kuruluş izni verdiği D Yatırım Bankası A.Ş.’ye Resmî Gazete’de bugün yayınlanan kararı ile faaliyet izni verdi.
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, FENER.E payları 26/05/2021 tarihinden (seans başından) itibaren 09/06/2021 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. SPK’nın 11/02/2021 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar BIST-50 Endeksi dışında kalan paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Lokman Hekim (LKMNH, Pozitif): Şirket’in 1Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı 11mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise Şirket 3,3mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %26,3 oranında büyüme göstererek 95,8mn TL’ye yükselirken, brüt kar %72,1 oranında artmış ve 21,3mn TL olmuştur. Operasyonel giderler 1Ç2021’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %34,7 oranında artmış ve 5,4mn TL olmuştur. Faaliyet karı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %108,3 oranında artmış ve 16,6mn TL olmuştur. Finansman tarafında ise 4,1mn TL gider kaydedilmiştir. 1,1mn TL vergi geliri sonrası şirketin 1. çeyrek ana ortaklığa düşen net dönem karı 11mn TL olarak gerçekleşmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 38 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 293 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,60 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,55-%1,61 bandında hareketin ardından %1,56 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde günlük bazda yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 20 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi