Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (26.04.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın son işlem gününde Asya borsalarında satıcılı bir görüntü hakimken, ABD vadelileri hafif baskı altında. Bu hafta sert bir yükseliş kaydederek Gelişmekte Olan Ülke varlıklarına da baskı yapan Dolar endeksi (DXY) ise 98 seviyesinin hafif üzerinde dirençli durmaya devam ediyor. Bugünkü ajandada yer alan ve öğleden sonra ABD’de açıklanacak birinci çeyrek büyüme verisi önemli. Ekonomik görünümün fiyatlamalarda baskın olduğu ortamda iyi bir veri Dolar’da güçlenmenin devamı ve GOÜ varlıklarında kısmi baskının sürmesiyle sonuçlanabilir. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, dün TL Dolar karşısında %0,9 oranında değer kaybederek negatif ayrıştı. BIST100 endeksi ise TL’deki değer kaybıyla birlikte bankacılık hisseleri öncülüğünde %1,71 oranında düşüş kaydetti. Ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) de 461 seviyesine kadar yükselmiş durumda. TL’de bu sabah baskı devam ederken, endeks dünkü sert satışların ardından güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. Mevcut risk ortamı ve ülke risk primimizdeki yüksek seviyeler nedeniyle olası tepki yükselişleri sınırlı kalabilir.

MAKROEKONOMİ

ABD birinci çeyrek büyümesini beklerken, doların küresel anlamda gücünü korumasıyla güne başlıyoruz. ABD’de açıklanan verilerin olumlu seyretmesi bununla birlikte Euro Bölgesi gibi ülkelerdeki verilerin zayıf gelmeye devam etmesi, doların gücünün korunmasını sağlıyor. ABD büyüme verisinde özellikle ilk çeyrekte bir süreliğine hükümetin kapatılmasının etkisini takip edeceğiz. Ancak beklentiler kötü veriden ziyade daha ılımlı bir verinin gelebileceği yönünde ağırlık kazanıyor. Zira dün de mart ayına ilişkin dayanıklı tüketim malları siparişleri, %0,8 artması beklenirken, %2,7 ile geçen yılın ağustos ayından bu yana en sert yükselişini gösterdi ve beklentilerin belirgin şekilde üzerinde gerçekleşti. Neticede veri, ABD tarafında iyi açıklanan verilere eklendi.

Pazartesi günü sert yükselen petrol fiyatları, üç gündür 74 dolar seviyelerinde daha sakin bir görünüm sergiliyor. İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanının, İngiltere’nin, Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) halinde, İskoçya’nın ikinci bağımsızlık referandumunun en geç 2021’de yapılmasını istediğini açıklaması, Brexit belirsizliğinin yaşandığı bu dönemde küresel risk iştahını azaltan bir diğer önemli gelişme olarak öne çıkıyor. Bu arada Japonya’da Altın Hafta tatili başlayacak. Ülkede piyasalar 29 Nisan’dan-7 Mayıs’a kadar kapalı.

Veri takviminde bugün TSİ 15.30’da ABD’de bu yılın ilk çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme verisi açıklanacak. Çeyreklik bazda GSYH, geçen yılın son çeyreğinde %2,2 oranında büyüme göstermişti. Söz konusu büyüme, %2,4 seviyesindeki piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmişti. Geçen yılın son çeyreğinde, büyümenin beklentilerin altında kalmasında, özellikle kişisel tüketim harcamalarının ve sabit sermaye yatırımlarının beklentilerden daha düşük oranlarda artması ve kamu harcamalarındaki düşüş etkili olmuştu. ABD ekonomisi, son 1 yıllık dönemde çeyreklik bazda en yüksek oranlı büyümeyi %4,2 oranıyla geçen yılın ikinci çeyreğinde gerçekleştirmişti. ABD ekonomisinde, çeyreklik bazda büyüme, geçen yılın ikinci çeyreğinden itibaren görece yavaşlayarak, üçüncü çeyrekte %3,4 ve dördüncü çeyrekte ise %2,2 seviyesine kadar gerilemişti. ABD’de çeyreklik bazda büyümenin, bu yılın ilk çeyreğinde ise hafif gerilemeyle %2,1 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.

Bunun yanında, TSİ 15.30’da ABD’de bu yılın ilk çeyreğine ilişkin çeyreklik bazda çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi değişimi verisi açıklanacak. Fed’in enflasyonun görünümü için yakından takip ettiği çekirdek PCE, çeyreklik bazda geçen yılın son çeyreğinde %1,8 oranında artmıştı. Geçen yılın birinci çeyreğinde çeyreklik bazda %2,2 oranında artış gösteren çekirdek PCE, yavaşlamaya geçerek ikinci çeyrekte %2,1 oranında, üçüncü çeyrekte %1,6 oranında büyüme göstermişti.

Öte yandan, TSİ 17’de ABD’de nisan ayına ilişkin Michigan Üniversitesi Güven Endeksi açıklanacak. Eylül ayından itibaren düşüşe geçen güven endeksi, bu yılın ocak ayında 91,2 seviyesine kadar gerileme göstermişti. Bununla birlikte Fed’in beklenenden daha güvercin duruşu ve ABD-Çin ticaret müzakerelerinin anlaşmayla sonuçlanabileceği beklentisi tüketici kanalını da olumlu etkiledi ve güven endeksi, son iki veride düşüşüne ara verdi. Endeks, şubatta 93,8 ve martta ise 98,4 seviyesine kadar yükselmişti. Güven endeksinin, nisanda ise hafif gerilemeyle 97 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmekte.

Bugün ayrıca TSİ 13.30’da Rusya Merkez Bankası’nın faiz kararı bulunmakta. 2018 yılında faizleri iki kez artıran Rusya Merkez Bankası, bu yılın mart ayında ise politika faizini %7,75 seviyesinde tutmuş ve cari enflasyon patikasının faiz artırımı gerektirmediğini vurgulamıştı. Rusya Merkez Bankası’nın bugünkü faiz toplantısında ise, politika faizini mevcut seviye olan %7,75 seviyesinde sabit bırakması beklenmekte.

Dün Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini beklentiler doğrultusunda %24 seviyesinde sabit bıraktı.

Merkez Bankası’nın, ilave parasal sıkılaştırma yapılacağına dair ifadeyi çıkarmasının karar metnindeki en önemli değişiklik olduğunu görüyoruz. Merkez Bankası, karar metninden ek sıkılaştırma ifadesini çıkarırken; parasal duruşun; enflasyonu, hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirleneceğini belirtti. Merkez Bankası faiz kararı ardından dikkatlerimiz 30 Nisan’daki yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın açıklamalarında olacak. Özellikle para politikasının; enflasyonun, hedeflenen patika ile uyumlu tutacak şekilde belirleneceğinin belirtilmesi, olası faiz indirimlerinin patikaya uygun şekilleneceğini işaret ediyor. Hatırlamak gerekirse Ocak ayı Enflasyon Raporunda Merkez Bankası yılsonunda enflasyonun %14,6 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyordu.

  • Her ne kadar piyasa katılımcıları, Merkez Bankası’ndan politika faiz bileşenlerinde bir değişiklik beklemese de çoğunluk bir kısım ek sıkılaştırma cümlesinin metinden çıkarılmasını da olası görmüyordu. Bundan dolayı görece daha az şahin algılanan metinle birlikte kurda dalgalanma gözlemledik. Ancak PPK karar metninde enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunacağının yinelenmesi ve ayrıca enflasyon tarafında, 6 Mart’taki PPK metnine göre daha karamsar bir görünüm sergilenmesi TCMB’nin sıkı duruşunu bir süre daha koruyacağına referans veriyor.

Ayrıca iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlendiği vurgulanırkengıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyrin, fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini gösterdiğine dikkat çekilmiş. Önceki karar metninde ithal girdi fiyatlarının enflasyonda bir miktar iyileşmeye destek sağladığı söylenmişti. Mevcut değişiklik ise kurdaki hareketlilikten kaynaklanmış gözüküyor ve Merkez Bankası kurdaki oynaklığın, ithal girdi maliyetleri üzerinde etkili olabileceğini düşünüyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksigorta (AKGRT, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 1Ç2019’daki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %53 oranında artarak 78,3mn TL’ye yükselmiştir. Beklenti Şirket’in yılın ilk çeyreğinde 72mn TL kar elde edeceği yönündeydi. Şirket’in genel teknik bölüm dengesi ise 1Ç2019’da 131,8mn TL gerçekleşerek bir önceki yılın aynı dönemine göre %61 oranında artış göstermiştir. Diğer yandan, bu çeyrekte 8,9mn TL net yatırım gideri oluşurken, bu rakam bir önceki yılın net yatırım gideri olan 5mn TL’nin biraz üzerinde gerçekleşti.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Öneri “EKLE”, Nötr): TAV Havalimanları’nın 2019 yılı ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı 145,6mn TL ile hem piyasa beklentisi olan 151mn TL’nin hem de bizim beklentimiz olan 148mn TL’nin hafif altında gerçekleşmiştir. 1Ç2018’de TAV 33,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.  TAV’ın satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre kurlardaki artışın katkısıyla %42,1 oranında artarak 1.619,8mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar ise aynı dönemde, maliyetlerdeki görece düşük artışa bağlı olarak %62,8 oranında artarak 780,2mn TL’ye yükselmiştir. Diğer taraftan operasyonel giderler %52,1 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 37mn TL gelir kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak faaliyet karı ise %57,8’lik artışla 514,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan özkaynak yöntemiyle değerlenen iştiraklerden 64,7mn TL gider kaydedilirken, finansman giderleri ise 1Ç2018’deki 236,1mn TL’den 1Ç2019’da 197,9mn TL’ye gerilemiştir. 139mn TL’lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 145,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.

TAV, 2019 yılı beklentilerini aynen korumuştur. TAV, 2019 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı hariç yolcu sayısını 90-94 milyon olarak öngörürken, yine 2019 yılı için İstanbul Atatürk Havalimanı gelirleri ve olası erken kapama telafi gelirleri hariç tutularak FAVÖK’de %38-42 oranında 2018 yılına göre gerileme beklemektedir. Ek olarak, 2019 yılı için yaklaşık 70-80mn Euro yatırım harcaması planlanmıştır. Yeni Havalimanına taşınmanın ardından Atatürk Havalimanı’nın ticari uçuşlara kapanmasıyla TAV’ın yolcu sayısı önümüzdeki dönemde yüksek miktarda azalacaktır. Atatürk Havalimanı işletme sözleşmesi 2021 yılı başında sona eren TAV’ın Atatürk Havalimanı’nın erken kapanması nedeniyle oluşacak kayıplarının telafi edilmesi beklenmektedir.

Tekfen Holding (TKFEN, Öneri “EKLE”, Nötr): Tekfen’in 2019 yılının ilk çeyreğinde ana ortaklık net dönem karı 782,3mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 823mn TL’nin, hem piyasa beklentisi olan 811mn TL’nin altında gerçekleşmiştir. Tekfen’in 1Ç2018 ana ortaklık net dönem karı 240,9mn TL idi. Tekfen Holding’in yüksek karında daha önce tamamlanan taahhüt projeleri ile ilgili bir sefere mahsus mali tablolara yansıtılan gelirlerin net dönem karına 416mn TL’lik ek katkısı önemli etken olmuştur. Tahminimizdeki sapmada ise taahhüt grubu dönem karının beklentimizin altında gerçekleşmesi etkili olmuştur. Tekfen’in satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre özellikle taahhüt tarafı gelirlerindeki artışın ve bir sefere mahsus ek ödemelerin (611mn TL ek katkı) etkisiyle %102,5 oranında artarak 4,587 milyar TL’ye ulaşırken, satışların maliyetindeki artış ise %83 oranında gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar da 340,9mn TL’den 1.063,7mn TL’ye yükselirken, brüt kar marjı da %15’ten %23,2’ye çıkmıştır. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %79,6 oranında artarken, diğer faaliyetlerden de 26,8mn TL gider kaydedilmiş ve faaliyet karı 1Ç2018’deki 211,4mn TL’den 1Ç2019’da 851,4mn TL’ye yükselmiştir. Şirketin FAVÖK’ü de 1Ç2018’deki 296mn TL’den 1Ç2019’da taahhüt tarafı ek ödemelerinin 535mn TL’lik ek katkısıyla 943mn TL’ye yükselmiştir. Ayrıca ilk çeyrekte 109,7mn TL net finansman geliri kaydedilirken, vergi sonrası ana ortaklık net dönem karı 782,3mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Tekfen 2019 yılı beklentilerini taahhüt grubundaki revizyonlara bağlı güncellemiştir. Buna göre Şirket, 2019 yılında konsolide bazda satış gelirleri 15.960mn TL’den 15.033mn TL’ye çekerken (taahhüt grubu satış gelirlerinin 11.649mn TL’den 10.723mn TL’ye çekilmesine bağlı olarak), FAVÖK’ü ise 1.902mn TL’den 2.255mn TL’ye (taahhüt grubu FAVÖK’ünü 1.340mn TL’den 1.692mn TL’ye yükseltmesine bağlı olarak), net dönem karı beklentisini de 1.544mn TL’den 1.815mn TL’ye yükseltmiştir.

Deva Holding (DEVA, Nötr): Kredi Derecelendirme Kuruluşu JCR Eurasia Rating, Şirket ve Bağlı Ortaklıklarının Konsolide yapısını ve Mevcut Tahvil İhraçlarının Nakit Akımları’nı gözden geçirerek, Uzun Vadeli Ulusal Notunu “A+(Trk) olarak teyit etmiş, söz konusu nota ilişkin görünümünü “Pozitif” olarak belirlemiştir. Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para Not ve Görünümünü ise “BBB-/Negatif” olarak teyit etmiştir.

Katmerciler (KATMR, Sınırlı Negatif): Şirketin özkaynak yapısının güçlendirilmesi ve savunma sanayi alanındaki projelerin finansmanı amacıyla 450mn TL olan kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 25mn TL olan çıkarılmış sermayesinin %200 oranında bedelli olarak 50mn TL tutarında nakden artışla 75mn TL’ye çıkarılmasına karar verilmiştir. Hisse dün %2,97 düşüş kaydetti.

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Nötr): Yönetim Kurulu’nca, pazar koşullarına bağlı olarak Fransa’nın Strazburg şehrine tarifeli sefer başlatılmasına karar verilmiştir.

15 Mart 2019 Tarihli THYAO Raporumuz için tıklayınız…

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “AL”, Nötr): 107 gün vadeli 300mn TL nominal değerli ve 247 gün vadeli 100mn TL nominal değerli Vakıfbank finansman bonoları ihraç ve halka arz edilecek olup Vakıfbank Finansman Bonolarının ihraç ve halka arzına ilişkin talep toplama işlemi 29 – 30 Nisan 2019 ve 02 – 03 – 06 Mayıs 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu bonolara, 400mn TL nominal olan halka arz büyüklüğünden fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 600mn TL nominal tutara yükseltilebilecektir.

14 Şubat 2019 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Sigorta: Sigortacılık sektörü 2019 yılı Mart sonu itibarı ile toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %19,8 artış ile 17,5milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde katılım sigortacılığı toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %152,8 artış ile 1 milyar TL oldu.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bosch Fren Sistemleri (BFREN, Sınırlı Pozitif): Şirket 2019 yılının ilk çeyreğinde net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %27,2 oranında artarak 11,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. 1Ç2019’da satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,7 oranında artmış ve 53,8mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise sadece %3,7 oranında artmış ve böylece brüt kar %50,2 oranında artarak 13,8mn TL’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler ise geçen yılın aynı dönemine göre %21 oranında artmıştır. Şirket 2019 ilk çeyreğinde 12,2mn TL faaliyet karı elde etmiştir. Finansman tarafında 1,3mn TL gelir kaydedilmiş ve 1,7mn TL vergi gideri sonrasında 11,8mn TL net dönem karı elde edilmiştir.

FM İzmit Piston (FMIZP, Sınırlı Pozitif): Şirketin 2019 yılı ilk çeyrek net dönem karı 8,5mn TL olmuştur. 2018’in aynı döneminde net dönem karı 7,6mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 1Ç2019’da bir önceki yılın aynı dönemine göre %28,4 artışla 26,6mn TL olmuştur. Satışların maliyeti geçen yıla göre %29,6 artışla 19,1mn TL olmuş böylece brüt kar %25,5 oranında artarak 7,5mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler 1mn TL olurken, diğer faaliyetlerden gelirler ise 1,4mn TL olarak gerçekleşmiş ve böylece esas faaliyet karı 7,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 1,4mn TL olurken, finansman tarafında ise 1,5mn TL gelir yazılmıştır. 10,9mn TL vergi öncesi kara ulaşan şirket 2,4mn TL’lik vergi gideri ardından 8,5mn TL net dönem karı kaydetmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, %24,02 seviyesinin %24’e geriledi. Merkez Bankası piyasayı 60 milyar TL ile tamamı haftalık repo ihalesinden olacak şekilde fonladı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %2,52 seviyesinden işlem görmeye başlarken, gün içerisinde %2,51-%2,54 bandında hareket etti. Tahvil faizinin, ABD büyüme verisini beklerken bu sabah saatlerinde %2,53 seviyelerinde dengelendiği gözlenmekte.

TL’de gözlenen değer kaybı dün uzun vadeli faizleri artışa yöneltti. GOÜ para birimlerine yönelik ilginin azalması ve Merkez Bankası’nın faiz kararının takip edilmesi TL’deki hareketlilikte belirleyici oldu. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi dün değişmeyerek %20,92 seviyesinde yatay seyrederken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 47 baz puanlık artışla %18,77 seviyesine yükseldi.