Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (25.11.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Geçen haftanın genelinde ticaret gelişmelerine yönelik karışık haber akışıyla dalgalanan ABD borsaları, haftanın son işlem gününde pozitif bir görüntü sergilediler. Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile ticaret anlaşmasının “çok yakında” imzalanabileceğini açıklaması ve ABD’den beklentilerinde iyi gelen makro veriler pozitif kapanışın arkasındaki başlıca etmenlerdi. Haftaya da küresel piyasalar pozitif bir görüntüyle başlarken, Çin’in fikri mülkiyet ihlalleri konusunda önemli adım atmaya hazırlandığına yönelik haber akışı ve Hong Kong’daki yerel seçimlerin ardından Hang Seng borsasındaki %1,5 – %2,0 aralığındaki alıcılı görüntü piyasaları destekliyor. Özellikle, ABD – Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde önemli bir sorun olarak görülen fikri mülkiyet konusunda Çin’in somut adım atmaya niyetli olması ilk faz ticaret anlaşmasının yakın olduğunun işaretini veriyor. Özetle, ticaret gelişmeleri ile ilgili olumlu haber akışı ve ABD’den iyi gelen makro verilerle risk iştahındaki pozitif seyir devam edebilir. Küresel piyasalardaki görüntü ve TL’deki sakin seyirle birlikte BIST100 endeksi de güne %0,5 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Geçen hafta %1,1 oranında prim yapan ve emsallerinden sınırlı da olsa olumlu ayrışmaya devam eden endeks, haftanın ilk işlem gününde alıcılı bir görüntü sergileyebilir.

MAKROEKONOMİ

ABD borsalarının, Trump’ın, Çin’le anlaşmaya yakın olunduğunu söylemesi ve ABD PMI verilerinin beklentilerden güçlü gelmesinin desteğiyle cuma günü artıda kapatması ardından Asya borsalarında bugün yerel seçimi geride bırakan Hong Kong öncülüğünde alıcılı bir seyir görüyoruz. Çin’in, ABD ile süren görüşmelerinin en temel konularından biri olan fikri ve sınai mülkiyet hakları hususunda ihlallere yönelik cezai yaptırımları artırılacağını açıklaması ise risk iştahını canlandıran ana etmen. Hong Kong’da ise aylardır süren protestolara karşın yerel seçime rekor katılım olduğunun gözlenmesi endeksleri destekliyor. Bugün Fed Başkanı Powell’ın konuşmasını izleyeceğiz. TSİ 12’de Almanya IFO endeksi ile ABD’de TSİ 16.30 ve TSİ 18.30’daki Chicago ve Dallas bölgelerinin aktivite endeksleri önemli. Bugün Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre toplantısı da gerçekleştirilecek. Yurtiçinde bugün TSİ 10’da kasım ayına ait Reel Kesim Güven Endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak.

Noel alışveriş sezonunun başlangıcı kabul edilen Black Friday bu hafta. Perşembe günü de Şükran Günü nedeniyle ABD piyasaları tatil. Bunun öncesinde çarşamba günkü ABD’de büyüme verisinin revizesi, kişisel tüketim harcamaları ve dayanıklı tüketim mal verisi haftanın öne çıkan gelişmesi.

Euro Bölgesi’nde Almanya IFO endeksi haftanın öne çıkan gelişmesi. Almanya’da reel sektör katılımcıları (imalat, inşaat, hizmet ve ticaret sektöründeki katılımcılarla) ile yapılan anket olan IFO endeksi ekimde sınırlı toparlanmıştı ve Almanya ekonomisinde en azından aşağı yönlü baskının sınırlandığını göstermişti. Kasımda bu görüntünün sürüp sürmeyeceği izlenecek. Cuma günü Euro Bölgesi ülkelerinin imalat PMI verilerinde kasımda sınırlı toparlanma görmemize karşın hizmet PMI verileri beklentilerin altında gerçekleşmişti.

  • Cuma günkü konuşmasında Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yeni başkanı Christine Lagarde, ECB’nin gevşek para politikasının “yan etkilerini” izlerken, “ekonomiyi desteklemeye ve gelecekteki risklere karşılık vermeye” devam edeceklerini söyledi.
  • Avrupa’nın yeni bir politika karışımına ihtiyacı olduğunu söyleyen Lagarde, mali politika ve diğer politikaların da yardımcı olmaları halinde ECB para politikasının hedeflerini daha kısa sürede başaracağını vurguladı.

Asya’da bu hafta dikkat çeken gelişmelere baktığımızda, Güney Kore Merkez Bankasının bu yılki iki faiz indirimi ardından bu haftaki toplantısında politika faizini sabit tutması bekleniyor. Çarşamba günü Çin sanayi karlarının düşüşünü sürdürmesi bekleniyor, zayıf taleple birlikte üretici fiyatlarındaki baskı şirketlerin kar marjlarını da olumsuz etkiliyor. Hong Kong ekonomisinin üçüncü çeyrekte resesyona girmesi ardından ticaret görünümünün seyri bu hafta izlenecek gelişmelerden. Japonya’da ekim ayındaki satış vergisinin artışının ekonomik veriler üzerindeki etkisi izlenecek.

Çarşamba günü TSİ 15’de TCMB Başkanı Murat Uysal’ın, İSO toplantısındaki konuşması haftanın öne çıkan gelişmelerinden olurken, yurtiçinde veri takvimi cuma gününe yoğunlaşmış durumda.

  • Bugün özelinde ise Reel kesim güven endeksini izleyeceğiz. Reel kesim güven endeksi ekimde bir önceki aya göre 2,1 puan artarak 100,9 seviyesinde gerçekleşmişti. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı ise ekimde bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %76,4 seviyesinde gerçekleşmişti. TL’nin ılımlı seyri ve enflasyondaki düşüşün belirginleşmesinin yanında, düşüş eğilimi sergileyen faiz oranlarının da desteğiyle geçtiğimiz günlerde tüketici güveninde toparlanma gözlemlemiştik. Tüketici güvenindeki toparlanma sonrası profesyonellerin güvenini gösteren Reel sektör güven endeksinde de iyileşme bekleyebiliriz.
  • Cuma günü ise TSİ 10’da ekim ayına ilişkin Dış Ticaret Dengesi ve Yabancı Turist Sayısı verileri bulunmakta. Öte yandan, TSİ 10’da TCMB’nin Finansal İstikrar Raporu ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Garanti Bankası (GARAN, Sınırlı Pozitif) : Banka 367 gün vadeli 229,5mnn ABD doları ve 518,8mn Euro tutarında iki ayrı dilimden oluşan sendikasyon kredisi anlaşması imzalamıştır. 16 ülkeden 31 bankanın katılımıyla ve dış ticaretin finansmanı amacıyla kullanılacak olan kredinin toplam maliyeti sırasıyla Libor+ %2,25 ve Euribor+ %2,10 olarak gerçekleşirken, işleme gelen talep 900mn ABD dolarının üzerinde olmuştur.

Halk GYO (HLGYO, Nötr) – Vakıf GYO (VKGYO, Nötr) Adi Ortaklığı (%50/%50) ile hayata geçen Bizimtepe Aydos projesi bünyesinde yer alan işyeri niteliğindeki 6 adet bağımsız bölüm (toplam net alan 159,49 m2), 22.01.2020 tarihinden itibaren, aylık 4.800 TL+KDV bedel ile bir gerçek kişiye müşterek olarak kiralanmıştır. Kira sözleşmesi 5+5 yıllık süre için olup, yeni dönem (yıllık) kira artışının, her yıl Aralık ayında, 12 aylık (TÜFE+ÜFE) ortalaması oranında uygulanmasına karar verilmiştir.

Karsan Otomotiv (KARSN, Sınırlı Pozitif): Karsan, Almanya’daki satış ve servis ağını genişletmek için Quantron AG ile bayilik anlaşması imzaladığını açıkladı.  Karsan tarafından yapılan yazılı açıklamada, anlaşma ile Almanya’daki satış, servis ağı ve yedek parça bulunabilirliğinin artırılmasının hedeflendiği belirtildi. Kaynak: Bloomberg

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY İsviçre’nin Cenevre şehrinden Antalya’ya direkt uçuşların başlayacağını duyurdu. 2 Haziran 2020’den itibaren Cenevre-Antalya arasında haftada iki gün direkt tarifeli uçuş gerçekleştirilecek.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Reuters’ta yer alan habere göre Yapı Kredi Bankası’nın İtalyan ortağı Unicredit hisselerini satarak bankadan çıkıyor. Unicredit, Koç Finansal Hizmetler’deki %50’lik payını Koç Holding’e satacağı belirtiliyor.

Ayrıca, Koç Holding’den (KCHOL, Nötr)konuyla ilgili açıklama gelmiştir. Koç Holding konu hakkında daha önce yaptığı açıklamada belirtildiği üzere, portföyünde yer alan şirketlere ilişkin hissedarlık alternatiflerinin değerlendirilmesine yönelik çalışma ve görüşmeler her zaman yapılmakta olup, bu değerlendirmeler sonucunda somut kararlar alınması halinde Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-15.1 Özel Durumlar Tebliği’ne göre kamuya açıklanmaktadır. Bu kapsamda, YKB sermayesinde doğrudan ve dolaylı olarak çoğunluğa ulaşmamak kaydıyla, pay alımı dahil KFS ve YKB ortaklık yapılarının yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak Unicredit ile görüşmeler devam etmekle birlikte, konuya ilişkin olarak herhangi bir yönetim kurulu kararı alınmamıştır. Bu nedenle, Tebliğ kapsamında kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek nitelikte bir gelişme bulunmamakta olup, işbu açıklama yatırımcılarımızdan gelen sorular üzerine yapılmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Danimarkalı rüzgar enerjisi şirketi Vestas’ın Türkiye Genel Müdürü Olcayto Yiğit, Türkiye’nin rüzgarda kurulu gücüne her yıl bin megavat ilave kapasite ekleyebilecek potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Rüzgarda teşvik, gündemimizin en önemli konusu. Yatırımların miktarını ve kapasitesini piyasanın öngörülebilir olması belirleyecek. Teşvik sürelerinin 15 yıla uzatılması sektörün sürdürülebilirliği için çok önemli.” dedi. Kaynak: AA

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Volatilite Bazlı Tedbirler: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında AKENR.E, AKFGY.E, ALKIM.E, BRKSN.E, ERSU.E, QNBFB.E ve RYGYO.E payları 25/11/2019 tarihinden (seans başından) itibaren 09/12/2019 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13,60 seviyesinden %13,61 seviyesine sınırlı yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 28 milyar TL ile 17 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 11 milyar TL ise %13 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, yeni haftaya %1,77 seviyelerinde başlıyor. Kasım ayının başlangıcında 3 ayın en yüksek seviyeleri olan %1,97’lere kadar tırmanan 10 yıllıkların faizi, ticaret gelişmelerinin izlenmesiyle %1,80 seviyesinin altında işlem görüyor.

TL varlıklardaki olumlu havanın sürmesiyle haftalık bazda verim eğrisinin tüm vadelerinde düşüşler gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 25 baz puanlık düşüşle %11,86, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 11 baz puanlık düşüşle %12,28 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 1 baz puanlık düşüşle %12,40 seviyesine geriledi.