SABAH STRATEJİSİ
Geçen haftaki olumlu görüntünün ardından küresel piyasalar yeni haftaya nötr risk iştahıyla başlıyor. ABD vadelileri ve Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yatay. ABD tahvil piyasası da sakin. Powell, cuma günü Fed’in varlık alımlarını azaltmaya başlama yolunda olduğunu, enflasyonun ise bir süre daha yüksek seviyelerde kalabileceğini ifade ederken, faizleri artırmak için erken olduğunu söyledi. Piyasa, 2022 ikinci yarısında 25 baz puanlık iki faiz artırımını fiyatlıyor. Şu aşamada varlık alımlarının azaltılması ve enflasyon konusundaki söylemler piyasalar için sürpriz değil. Faiz artırımı da piyasada bir süredir 2022’nin ikinci yarısında fiyatlanıyordu. Dolayısıyla, tahvil piyasasındaki görece sakin seyir sürebilir ki (Ons Altın’ın 1.800’ün üzerine çıkma denemeleri yapıyor) ABD borsalarında geçen haftaki gibi üçüncü çeyrek finansalları katalizör olmaya devam edebilir. Asya’da ise Çin’de gayrimenkul sektörüne yönelik riskler ve yeni vakalar olumsuz haber akışı olarak izlense de, Evergrande stresinin azalması ve Çin Merkez Bankası’nın likidite enjeksiyonu söz konusu riskleri şimdilik sınırlıyor. Özetle, küresel piyasalarda kısa vadeli nötr – sınırlı olumlu bir seyir gözlenebilir. Yurtiçi tarafta ise TCMB’nin geçen haftaki faiz kararının ardından yaşanan oynaklık, hafta sonu diplomatik haber akışının izlenmesiyle bu sabah da devam ediyor. Cuma günü en yüksek 9,66’lı seviyeleri gören Dolar / TL bu sabah 9,70’in biraz üzerinde seyrediyor. Haftayı 1.480 seviyesinden kapatan BIST100 endeksi de TL’deki harekete paralel 1.465 seviyesini hedefleyerek güne başlayabilir. İlk fiyatlamaların ardından piyasa, kesin saatine yönelik detay bulunmayan kritik Kabine Toplantısı’na kadar bekleme moduna geçebilir.
MAKROEKONOMİ
Cuma günü Fed Başkanı Powell konuştu. Varlık alımı azaltımına başlanmasının zamanı olduğunu fakat faiz artırımlarının ise zamanının gelmediğini belirtti. Enflasyonun önümüzdeki sene de hedeflenenden yüksek seyredeceğini fakat enflasyonun %2 seviyelerine ineceğini belirtti. Tedarik zincirindeki sorunların ekonomik toparlanmayı gölgelediğini vurgularken, arz kaynaklı sıkıntılara Fed’in yapabileceği çok fazla birşey olmadığını belirtti.
Cuma günü ABD’de ekim ayına ilişkin öncü imalat ve hizmet sektörleri PMI verileri açıklandı. ABD’de imalat PMI ekim ayında devam eden tedarik sorunları ve iş gücü kısıtları nedeniyle hafif düşüşle 60,7’den 59,2 seviyesine geriledi, bununla birlikte güçlü büyüme bölgesindeki seyrini sürdürdü. Fabrika üretimi, tedarik zinciri sorunları ve arz kısıtlarının üretime engel olmaya devam etmesiyle Temmuz 2020’den bu yana en yavaş hızda arttı. Ekim ayında tedarikçilerin teslimat sürelerinde rekor bir uzama görüldü. Ayrıca nakliye ve navlun sorunları ve daha yüksek emtia fiyatlarıyla birleşen girdi tedarik sıkıntıları, girdi fiyatlarında yeni bir rekor artışa neden oldu. Hizmet PMI ise, imalat PMI’ın aksine 54,9’dan 58,2 seviyesine yükselerek hizmet sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etti. Ekim ayı hizmet PMI verisi sektördeki daha güçlü talep koşulları ortamında temmuz ayından bu yana yeni işlerde görülen en hızlı artışın da yardımıyla hizmet faaliyetlerinde üç aydır en belirgin genişlemeye işaret etti. Ayrıca, firmaların işgücü sorunları ve tedarikçi gecikmeleri nedeniyle artan satışlarla başa çıkmakta zorlanmalarıyla kapasite baskıları yoğunlaştı. Buna karşın iş imkanı oluşturma hızı hazirandan bu yana en yüksek hıza ulaştı. Diğer yandan, girdi fiyatları endeksi rekor ikinci en yüksek seviyede gerçekleşti ve ortalama ücret enflasyonu tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Avrupa tarafıında da ekim ayına ilişkin öncü imalat ve hizmet sektörleri PMI verileri takip edildi. Avrupa genelinde ekim ayında bölge genelinde devam eden arz sıkıntılarının yanında enerji tedarikindeki sorunlar ve enerji fiyatlarındaki dalgalanma ve artan maliyetlerin de etkisiyle imalat ve hizmet PMI’larda kısmi düşüşler görüldü ancak güçlü genişleme bölgesindeki seyirlerini sürdürdüler. İngiltere ise hem imalat ve hem hizmet PMI’ı artan tek ülke olarak öne çıktı.
- Euro Bölgesi’nde ekim ayında imalat PMI’a bakıldığında, son 8 aydaki fabrika faaliyetlerindeki en yavaş büyümeye işaret etti. Üretim ise, tedarik sıkıntısı ve nakliye sorunlarının kötüleşmeye devam etmesi nedeniyle son 16 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Özellikle, otomotiv ve yedek parça sektörü, üretimin ekim ayında keskin bir şekilde ve artan oranda düşmesiyle en kötü performansı bildirdi. Diğer tarafta, girdi fiyatları endeksi rekor bir hızda yükseldi ve ürün satış fiyatları endeksi son 20 yılın en yüksek seviyelerinde gerçekleşti.
- Almanya’da ise ekim ayında imalat PMI, güçlü kalmasına rağmen, fabrika faaliyetlerinde ocak ayından bu yana en yavaş büyümeye işaret etti. Üretim hacimleri; girdi tedarik sorunları ve buna bağlı olarak otomotiv sektöründen gelen talepteki düşüş nedeniyle zayıf kalmaya devam etti ve üretim endeksi son 16 ayın en düşük seviyesine geriledi. Ayrıca yeni üretim siparişleri, mevcut 16 aylık genişleme döneminde en düşük artışı kaydederken, maliyet yükleri, özellikle metaller, plastikler ve enerji nedeniyle daha hızlı artmaya devam etti.
- Bu kapsamda, imalat PMI’lar ekim ayında Almanya’da 58,4’ten 58,2’ye, Fransa’da 55’ten 53,5’e, Euro Bölgesi’nde 58,6’dan 58,5’e hafif gerilerken, İngiltere’de ise 57,1’den 57,7 seviyesine hafif yükseldi.
- Euro Bölgesi’nde hizmet PMI’a bakıldığında ise, ekim ayında son 6 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Salgın ile ilgili endişeleri yansıtan seyahat, turizm ve eğlence sektörleri için zayıf performanslar kaydedilirken, sağlık hizmetlerinin yanı sıra medya, bankacılık ve bankacılık dışı finansal hizmetler için güçlü büyüme görüldü. Yeni siparişler biraz daha hızlı artarken, birikmiş iş yükü güçlü bir şekilde artmaya devam etti. Diğer tarafta, girdi fiyatları endeksi Eylül 2000’den bu yana en sert oranda yükselirken, ürün satış fiyatı endeksi ise rekor seviyeye ulaştı.
- Almanya’da ise hizmet PMI ekim ayında tedarik zinciri sorunlarına dair ilişkin yoğunlaşan endişelerle, mayıs ayına kadar uzanan mevcut büyüme dönemindeki en zayıf genişleme hızına işaret etti. Yeni alınan işler ise, sektör genelinde ihracatta sağlam bir yükselişe rağmen, son 6 ayın en yavaş hızında artarken, istihdam güçlü bir şekilde büyümeye devam etti. Ayrıca girdi fiyatları ve ürün satış fiyatları endeksleri tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.
- Bu çerçevede, hizmet PMI’lar Almanya’da 56,2’den 52,4’e, Euro Bölgesi’nde 56,4’ten 54,7’ye, gerilerken, Fransa’da 56,2’den 56,6’ya ve İngiltere’de ise 55,4’ten 58 seviyesine yükseldi.
Cuma günü ayrıca Rusya Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edildi. Banka artan enflasyonist baskılarla faiz artırım döngüsüne devam etti ve politika faiz oranını 50 baz puanlık beklentilerin üzerinde 75 baz puan artışla %7,50 seviyesine yükseltti.
Bu hafta veri takvimine bakıldığında,
- ABD tarafında bu hafta özellikle büyüme verileri odak noktasında olacak. Bu kapsamda perşembe günü 3. çeyrek GSYH büyüme verileri izlenecek. İlgili çeyrekte özellikle düşen tüketici güveninin de işaret ettiği üzere tüketim harcamalarının büyümeye katkısının azalması beklenmekte. Ayrıca tedarik zincirindeki sıkıntılar ve emek arzındaki eksiklik ile üretimde de önceki çeyreğe göre yavaşlama beklenmekte. Bunu son sanayi üretimi verisinde de görmüştük. Bu açıdan bu çeyrekte yıllıklandırılmış büyümenin %6,7’den %2,5’e gerilemesi beklenmekte. Cuma günü ise Fed’in enflasyon göstergesi olarak baktığı eylül ayına ilişkin PCE deflatör verisi açıklanacak. Beklenti PCE deflatörün TÜFE’ye benzer şekilde sınırlı yükselmesi yönünde. Enflasyon tarafındaki gelişmeler varlık alımı azaltımına ve önümüzdeki sene faiz artırım sayısına ilişkin tartışmalarda referans olmakta. Geçen hafta Fed üyesi Waller enflasyona atıf yaparak 2022’de faiz artırımlarının sayısının artabileceğini vurgulamıştı. Tüketici güvenine yönelik ise salı günü ekim ayı ekim ayı Conference Board tüketici güveni ve cuma günü ekim ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi izlenecek. Öncü verilere göre Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi 72,8’den 71,4’e gerilerken, Delta varyant ve tedarik zincirindeki sıkıntıların tüketici güveni üzerinde etkili olmaya devam ettiğini göstermişti. Perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. Geçen hafta açıklanan verilere göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 290 bin kişi olurken, salgın sonrası en düşük seviyesindeki seyrini sürdürmüştü. İşsizlik maaşı başvurularındaki düşüş tarım dışı istihdam verisine yansımasa da veri istihdam piyasasında toparlanma için olumlu sinyal vermekte. Ayrıca hafta boyunca ekim ayında üretimin seyrine yönelik bölgesel Fed endeksleri takip edilecek. Bu kapsamda bugün Dallas Fed imalat, salı günü Richmond Fed imalat sanayi ve perşembe günü Kansas Fed imalat sanayi aktivite endeksleri izlenecek. Daha önce açıklanan New York Fed imalat sanayi endeksi ve Philadelphia iş dünyası endeksi ABD ekonomisinin 4. çeyreğe üretim açısından momentum kaybıyla başladığını göstermişti. Ayrıca çarşamba günü eylül ayına ilişkin dayanıklı tüketim malları siparişleri ve cuma günü kişisel gelir ve harcamalar istatistikleri izlenecek. Eylül ayında sanayi üretiminde aylık %1,3 düşüş görülmüştü. Bu açıdan beklenti, dayanıklı tüketim malları siparişlerinde de aylık bazda %1 düşüş görülmesi yönünde.
- Avrupa tarafında ise perşembe günkü ECB toplantısı odak noktasında olacak. Faizlerde ve varlık alımlarında herhangi bir değişikliki beklenmemekte. Geçtiğimiz haftalarda ECB Başkanı Lagarde, enflasyondaki yükselişin geçici olduğu fikrini korudu. Hafta boyunca güven endeksleri izlenecek. Bu kapsamda bugün ekim ayı Almanya IFO iş dünyası endeksi, çarşamba günü Almanya kasım ayına ilişkin Gfk tüketici güveni ve perşembe günü ekim ayına ilişkin Euro Bölgesi tüketici güven endeksi izlenecek. Almanya’da eylülde IFO iş dünyası endeksi Delta varyant yayılımının arz tedarik zincirindeki etkilerinin etkili olmaya devam etmesiyle gerilemeye devam etmişti. Özellikle raporda ham madde ve ara mal tedarikindeki sıkıntıların Almanya ekonomisini zorladığı belirtilmekteydi. Özellikle arz kısıtlarının veriyi olumsuz etkilemeye devam etmesi beklenmekte. Cuma günü açıklanan veriye göre ise Euro Bölgesi geneli tüketici güveni -4’ten -4,8’e geriledi. Perşembe günü Almanya’da ekim ayı öncü TÜFE ve cuma günü Euro Bölgesi ekim ayı öncü TÜFE verileri açıklanacak. Eylül ayında Almanya’da eylül ayında TÜFE yıllık bazda geçen senenin KDV indiriminin ve petrol fiyatlarındaki düşüşün yarattığı baz etkisiyle %4,1’e yükselirken, Euro Bölgesi’nde de TÜFE eylül ayında devam eden arz endişeleriyle artan enerji fiyatları sebebiyle yıllık bazda %3,4 seviyesine yükselmişti. Ekimde eylüle benzer şekilde enerji fiyatlarındaki artışla yıllık enflasyondaki artışın sürmesi beklenmekte. Cuma günü ise bölge genelinde 3. çeyreğe ilişkin öncü büyüme verileri izlenecek. İlgili çeyrekte tedarik zincirindeki sıkıntıların üretime yansımasına rağmen güçlü tüketim harcamaları ile bölge genelinde 2. çeyreğe yakın bir büyüme oranı beklenmekte fakat son çeyrekte ekonomik büyümenin yavaşlaması beklenmekte.
- Asya tarafında ise bu hafta perşembe günkü Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantısı takip edilecek. Herhangi bir değişiklik beklenmemekte. Salı günü Güney Kore’nin 3. çeyrek öncü büyüme verisi ve çarşamba günü Çin sanayi kesimi karları açıklanacak. Güne Kore’de ilgili dönemde özellikle salgının seyri iç tüketimi baskıladı fakat ihracat bu dönemde küresel tedarik zincirindeki sıkıntılara rağmen olumlu seyretti. Bu açıdan çeyreklik bazda büyümenin devam etmesi beklenmekte. Çin’de sanayi kesimi karlarında ise beklenti, enerji kısıtlamalarına rağmen eylülde artan ÜFE ve baz etkisiyle yıllık artış hızının %10,1’den %15 civarına yükselmesi yönünde.
- Diğer yandan, çarşamba günü Kanada Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek. Kanada Merkez Bankası, eylül ayındaki toplantısında politika faiz oranını %0,25 seviyesinde sabit tuttu, nisan ve temmuz aylarındaki toplantılarında tahvil alımlarını azaltma kararının ardından, tahvil alım miktarını haftalık 2 milyar Kanada doları seviyesinde devam ettireceğini bildirmişti. Bunun yanında, %2 seviyesindeki enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşılabilmesi amacıyla ekonomideki atıl kapasite giderilene kadar politika faiz oranının destekleyici şekilde düşük seviyede tutulmasında kararlı olunduğu vurgulanmaya devam edilmişti. Banka temmuz ayındaki toplantısına atıf yaparak, bu hedefe ise 2022 yılının ikinci yarısında ulaşabilmeyi beklediğini yinelemişti. Bunun yanında, salgında dördüncü dalga ve devam eden arz darboğazlarının toparlanmayı olumsuz yönde etkileyebileceği vurgulanmıştı. Banka’nın bu haftaki toplantısında politika faiz oranını %0,25 seviyesinde sabit tutması beklenirken, varlık alımlarına yönelik yönlendirmeleri ise dikkatle takip edilecek.
Yurt içinde bugün ekim ayı sektörel güven endeksleri ve kapasite kullanım oranı, çarşamba günü eylül ayı dış ticaret dengesi ve ekim ayı ekonomik güven endeksi, perşembe günü ise eylül ayı gelen ziyaretçi sayısı takip edilecek. Perşembe günü ayrıca TCMB’nin yılın son enflasyon raporu izlenecek.
- Eylül ayında inşaat sektörü hariç diğer endekslerde artış görmüştük. Perakende ticaret sektörü aylık 5,3 puan artışla en çok artış gösteren güven endeksi olmuştu, hizmet sektörü güven endeksi 1,7 puan, reel sektör güven endeksi 1,1 puan artarken, inşaat sektörü güven endeksi 0,6 puan düşmüştü. Arındırılmış kapasite kullanım oranı ise, aylık 1 puan artışla %77,8 seviyesine yükselmişti. Ekonomik güven endeksi ise eylül ayında %1,6 artışla 102,4 seviyesine yükselmiş ve böylece iyimserlik eşik seviyesinin üzerindeki seyrini 3 aya taşımıştı.
- Ağustos ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı, yıllık %119,4 ile güçlü artışını sürdürürken, aylık ise %8,7 düşmüştü.
- Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan eylül ayı geçici dış ticaret verilerine göre ihracat tarihi yüksek seviye olan 20,8 milyar USD’ye, ithalat ise 23,4 milyar USD’ye yükselmişti. 12 aylık ihracat ise kümülatif bazda 212,2 milyar USD ile rekorunu yenilemişti. Dış ticaret açığı ise 4,31 milyar USD’den 2,6 milyar USD’ye gerilemişti. İthalatta ise aylık %0,7 ile sınırlı artış görmekteydik. Günlük ihracat rakamlarına baktığımızda ekim ayında ihracatın 21 milyar USD’ye yakın gelerek rekor seviyede gelecebileceğini tahmin etmekteyiz.
- Perşembe günü TCMB tarafından yılın son Enflasyon Raporu yayınlanacak ve TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sunumu ve soru ve cevap kısmında vereceği mesajlar takip edilecek. Gerek yerel gerekse küresel gelişmelerle TCMB’nin Temmuz ayı Enflasyon Raporu’nda paylaştığı %14,1 olan enflasyon tahmininde belirgin yukarı yönlü riskler mevcut. Bu doğrultuda Enflasyon Raporu’nda TCMB’nin yıl sonu tahminindeki olası revize ve gerekçeleri takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Akçansa (AKCNS, Sınırlı Pozitif): Şirket’in bağlı ortaklığı Karçimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. sermayesinde sahip olunan %51 oranındaki payların tamamının toplam 5mn ABD Doları bedelle (sözleşme imza tarihindeki TCMB döviz satış kuru üzerinden karşılığı 46,5mn TL) Beyçim Beton Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne satılmasına karar verilmiş olup, satış işlemi ve hisse devir süreci 22.10.2021 tarihi itibariyle tamamlanmıştır.
Halkbank (HALKB, Sınırlı Negatif): Halkbank’ın ABD’de devam eden ceza davasıyla ilgili olarak Yabancı Devlet Yargı Bağışıklığı Yasası (FSIA-Foreign Sovereign Immunities Act) uyarınca New York İkinci İstinaf Mahkemesi nezdinde yapmış olduğu itiraz Mahkeme tarafından reddedilmiştir. Banka, İkinci İstinaf Mahkemesi’nin ret kararının temyiz edilmesi için tüm yasal hakların kullanılacağını duyurmuştur.
SEKTÖR HABERLERİ
Halka Arz: İhlas Haber Ajansı A.Ş.’nin ödenmiş sermayesini 42mn TL’den 64mn TL’ye çıkarılması için sermaye artırım ile halka açılma başvurusu; SPK tarafından 21.10.2021 tarih ve 2021/52 sayılı bülteninde yer aldığı üzere olumlu karşılanmış olup 1 TL nominal değerdeki 22mn adet paylar 4,60 TL fiyattan olmak üzere 26.10.2021 – 27.10.2021 tarihleri arasında Borsada Satış – Sabit Fiyatla Talep Toplama ve Satış yöntemiyle halka arz edilecektir. Payların dağıtımı Borsa İstanbul tarafından eşit dağıtım yöntemi ile yapılacaktır.
Otomotiv: AA muhabirinin Indicata’nın ikinci el online pazar raporundan derlediği verilere göre, Türkiye ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında eylül ayı satışları, ağustosa kıyasla yüzde 19 azalarak 113 bin 964 (ilandan tamamen kaldırılan araçlar satılmış kabul edildiğinde) oldu. Ağustos ayında 140 bin 608 satış gerçekleşmişti. Eylülde ikinci el online satışlar içinde binek araçların payı yüzde 83, hafif ticari araçların payı yüzde 17 oldu. Geçen yılın eylül ayı ile kıyaslandığında satışlarda yüzde 40, Ocak-Eylül 2020’ye göre de yüzde 25 azalış kaydedildi. (Kaynak AA)
İnşaat: Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), “Sert Geçecek Kışa Doğru” başlıklı, “Ekim 2021 İnşaat Sektörü Analizi Raporu”nu yayımladı. Raporda, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe ertelenmiş yatırımların sınırlı da olsa hayata geçmeye başladığına dikkati çekilerek, yatırımların arttığı inşaat sektöründe 8 ayda 300 bin kişiye iş kapısı açıldığı belirtildi. Türk müteahhitlerinin yurt dışında yılın 9 ayında üstlendiği 167 yeni projenin toplam tutarı 17,7 milyar dolar oldu.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Altındağ Madencilik ve Enerji Yatırımları (ALMAD): Şirketin bedelli sermaye artırım sürecinde Sermaye Artırımından Elde Edilecek Fonun Kullanım Yerlerine ilişkin hazırlanan Fon Kullanım Raporunda belirlenmiş olan iş makinası yatırımlarına istinaden, toplam 1,5mn EUR değerinde, 4 Adet HITACHI Marka Paletli Ekskavatör ve 2 adet HITACHI Marka Lastik Tekerlekli Yükleyici alımı için sipariş verilmiş olup sipariş teyidi imzalanmıştır. 2 adet HITACHI Marka Lastik Tekerlekli Yükleyici 2021/Ekim ayı içerisinde, 4 Adet HITACHI Marka Paletli Ekskavatör’ün 2 adedi 2022/Şubat ayı içerisinde, diğer 2 adedi ise 2022/Mart ayı içerisinde peşin ödeme yapılarak şirkete teslim edilecektir.
Ayen Enerji (AYEN): Sermaye ve oy hakları yönünden Şirket’in %100 oranında hissedarı bulunduğumuz Bağlı Ortaklığı Ayen Ostim Enerji Üretim A.Ş. tarafından, Balıkesir ili, Kepsut İlçesi sınırları içerisinde tesis edilmiş olan 25,2 MWm/24 MWe kurulu gücündeki Çaypınar RES projesi için verilen 19/03/2020 tarihli ve EÜ/9249-14/04467 numaralı üretim lisansının birden çok kaynaklı üretim tesisine dönüştürülmesi kapsamında yardımcı kaynak olarak 5,5009 MWm GES (Güneş Enerjisi Santrali) kurulmak suretiyle tesisin toplam kurulu gücünün 30,7009 MWm/ 24 MWe yükseltilmesi talebi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından uygun bulunmuş olup, Şirket lisansı revize edilmiş ve 22/10/2021 tarihinde şirkete teslim edilmiştir.
FM İzmit Piston (FMIZP): Şirket’in 3Ç2021’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,8 artarak 8,5mn TL’ye yükselmiştir. Satış gelirleri 3Ç2021’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %192 artarak 41,5mn TL’yi göstermiştir. Şirketin brüt karı aynı dönemler itibariyle 6,3mn TL yükselerek 10,9mn TL olmuştur. Operasyonel giderler 1,9mn TL’ye ulaşırken, diğer faaliyetlere ilişkin 1,9mn TL gelir kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde, şirketin 3.çeyrek faaliyet karı 6,6mn TL artmış ve 10,9mn TL’yi göstermiştir. Yatırım faaliyetlerinden 1mn TL gelir, finansmandan da 0,3mn TL gider kaydedilmiştir. 3,1mn TL’lik vergi gideri sonrası 3. çeyrek net dönem karı 8,5mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 3. çeyrek karıyla birlikte şirketin 9 aylık net dönem karı 33,5mn TL olmuştur. 9A2020 net dönem karı 20,4mn TL idi.
Girişim Elektrik (GESAN): Bağımsız kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating(JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş.), Şirket’in ve Bağlı Ortaklığı’nın uzun vadeli ulusal notunu “AA- (Trk)”, kısa vadeli ulusal notunu “A-1+ (Trk)”, görünümlerini ise “stabil” olarak belirlemiştir. Ayrıca, Şirket’in ve Bağlı Ortaklığı’nın uzun vadeli, yabancı ve yerel para cinsinden uluslararası notunu “BB”, kısa vadeli, yabancı ve yerel para cinsinden uluslararası notunu “B” olarak, görünümlerini ise “stabil” olarak belirlemiştir.
RTA Laboratuvarları (RTALB): Şirketin, sermayesinde %55 oranında pay sahibi olduğu A1 Yaşam Bilimleri İlaç Tanı Biyoteknoloji Ve Sanayi A.Ş. tarafından ofis amaçlı kullanılmak üzere İstanbul İli, Ataşehir İlçesi Küçükbakkalköy Mahallesi 2153 ada 4 parselde yer alan 3 adet bağımsız bölüm 6,2mn TL bedelle satın alınmıştır.
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (KLNMA): Banka Yönetim Kurulu’nun 22.10.2021 tarihli Kararı ile Banka mülkiyetinde bulunan toplam 59,1mn TL muhammen bedelli 17 adet muhtelif gayrimenkulun satışa çıkarılmaları, satışı gerçekleşmeyen gayrimenkullerin kiraya verilmesi veya sürekli satış yöntemiyle satışta tutulması için Genel Müdürlük Makamı’nın yetkilendirilmesine karar verilmiştir.
Parsan Makina Parçaları (PARSN): Şirketin iştiraki olan Asil Çelik San.ve Tic.A.Ş.’nin 21.10.2021 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda kâr dağıtımı kararı alınmış olup; kar dağıtımıyla nakit olarak 40.3mn TL temettü tutarı şirkete ödenmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %18 seviyesinden %17,41 seviyesine geriledi. TCMB cuma günü 20 milyar TL’lik (%16’dan, 5 gün vadeli) ve 70 milyar TL’lik (%16’dan, 14 gün vadeli) iki adet repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 303,6 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,70 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,63-%1,70 bandında hareketin ardından %1,63 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 15 baz puan civarında düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 15 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 20 baz puan civarında düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 35 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi