SABAH STRATEJİSİ
Piyasalarda yaşanan iki günlük rallinin ardından bu sabah soluklanma gözleniyor. ABD vadelileri hafif ekside seyrederken, MSCI Asya Pasifik endeksi yatay. Bu hafta yaşanan güçlü toparlanmada Jackson Hole toplantısından majör bir değişiklik beklenmemesi ana etken oldu. Diğer yandan, temel tarafta, özellikle Çin tarafında ekonomideki zayıflık belirtilerinde bir değişiklik yok. Dolayısıyla, günün geri kalınında soluklanma sürebilir ki Dolar endeksinde (DXY) de yaşanan düşüşe rağmen net bir kırılma yok. Küresel piyasadaki bu eğilimle birlikte BIST100 endeksinde de bugün hafif baskı görülebilir. Destek 1.454 seviyesinde. Dün endeks, yakın zirvesi olan 1.469 seviyesinin üzerine çıksa da düşük hacim söz konusu seviyenin üzerindeki bir kapanışa yetmedi.
MAKROEKONOMİ
Dün ABD tarafında, ağustos ayına ilişkin Richmond Fed İmalat Sanayi Endeksi takip edildi. Endeks, ağustosta 9 seviyesine geriledi ve böylece Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyeye geldi, buna karşın büyüme bölgesindeki seyrini sürdürdü. Anket katılımcıları tedarik sürelerinin artmaya devam ettiğini ve stokların düşük kaldığını belirtti. Ayrıca ücret endeksi rekor seviyeye ulaştı ve birçok firmanın ağustos ayında istihdamı ve ücretleri artırdığını teyit etti. Firmalar gerekli becerilere sahip işçi bulmakta zorlandı ve bu eğilimlerin önümüzdeki aylarda da devam etmesini beklediklerini bildirdi. Bunun yanında, girdi fiyatlarının artış hızı ağustos ayında bir miktar düştü ancak yüksek seviyelerde seyretmeye devam etti, ürün satış fiyatları ise artış kaydederek yükselişini sürdürdü. Öte yandan, firmalar gelecek yıl fiyat artışının yavaşlamasını beklediklerini bildirdi.
Ayrıca ABD’de temmuz ayına ilişkin yeni konut satışları aylık bazda %1 oranında arttı. Bunun yanında, artan inşaat malzemeleri maliyetleri nedeniyle yüksek fiyatlar alıcıların satın alma isteği üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğinden, yeni ev satışları 708 bin adetle geçen yıl temmuz ayındaki 965 bin adedin altında kalmaya devam ediyor.
Dün Avrupa tarafında ise, Almanya’da yılın ikinci çeyreğine ilişkin nihai GSYH büyüme verileri açıklandı. Yıllık bazda büyümesi %9,2’den %9,4 seviyesine revize edildi. İkinci çeyrekte büyümede sürükleyici olan unsurular, hanehalkı tüketim harcamaları ve devlet harcamaları oldu. Bunun yanında, imalat sektöründeki girdi tedarik sıkıntıları ve artan vakalar gibi beliren riskler nedeniyle bu yılki büyümenin beklenildiği kadar güçlü olmayabileceği değerlendiriliyor.
Bugünkü veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 15.30’da temmuz ayına ilişkin dayanıklı tüketim malları siparişleri verisi takip edilecek. ABD’de haziran ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri %0,8 oranında artış sergileyerek %2,1 beklentisinin altında kalmıştı. Özellikle, ABD’de haziranda otomotiv sektöründe çip sıkıntısına bağlı devam eden sorunların haziran ayında motorlu kara taşıtları siparişlerini olumsuz yönde etkilediği görülmüştü. Temmuzda ise dayanıklı mal siparişlerinin %0,3 oranında düşüş sergilemesi bekleniyor.
Avrupa tarafında ise, TSİ 09’da Almanya’da ağustos ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi açıklanacak. Endeks temmuzda varyant kaynaklı vakalardaki artış, girdi tedariki ve arz kısıtlarına yönelik endişeler ve ülkenin önemli bir bölümünü etkileyen sel felaketi nedeniyle son iki buçuk yılın en yüksek seviyesi olan 101,7’den 100,8 seviyesine gerilemişti. Endeksin ağustosta ise devam eden Delta varyantı endişeleri nedeniyle 100,4 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 11.30’da ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos’un konuşması takip edilecek.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da ağustos ayına ilişkin sektörel güven endeksleri ve kapasite kullanım oranı ile reel kesim güven endeksi takip edilecek.
Salgın tedbirlerinin gevşetilmesi, hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasıyla birlikte anket göstergeleri üçüncü çeyreğin başlangıcında ekonomik aktivitede güçlü seyrin devam ettiğini göstermişti.
- Hizmet sektörü güven endeksi toparlanmaya %5,8 artışla öncülük ederken, perakende ticaret sektörü güven endeksi %3,7, inşaat sektörü güven endeksi ise %4,7 artmıştı. İmalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel sektör güven endeksi %2,1 artarak iyimserlik eşiğinin üzerindeki seyrini devam ettirmişti.
- Reel kesim, tüketici, hizmet, perakende ve inşaat sektörü güven endekslerinin alt kalemlerinin yardımıyla hesaplanan ekonomik güven endeksi temmuzda 100,1’e yükselerek Mayıs 2018’den beri ilk kez iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde gelmişti. Arındırılmış kapasite kullanım oranı ise, temmuzda aylık 0,1 puan artışla salgın sonrası en yüksek seviye olan %76,4’e yükselmişti.
Bugün açıklanacak veriler öncesi anket göstergelerinden biri olan tüketici güven endeksi ağustos ayında düşüş sergileyerek 2021 yılı ortalamasının altındaki seyrini sürdürdü. Bununla birlikte turizm sezonu ve salgın tedbirlerinin gevşetilmesinin hizmet sektörünü desteklemeyi sürdürmesini bekleriz.
İktisadi yönelim anketinin detaylarında gelecek 3 aya yönelik ihracat siparişlerinin seyrini de takip edeceğiz.
- Ağustos ayında günlük ihracat verilerine baktığımızda ihracatın güçlü seyrini sürdürdüğünü görüyoruz, ağustos ayını 18,5-19 milyar USD civarında bir ihracatla sonlandırabiliriz ki bu da ilk 7 aydaki ortalama 17 milyar USD olan ihracatımızın da üzerinde bir seviyeye işaret ediyor. Yılın geri kalanında küresel imalat PMI verilerindeki güçlü görünümü baz alarak ihracatın olumlu performansını sürdürmesini beklemeye devam ediyoruz. Ancak özellikle Almanya imalat PMI verisinde de gözlemlediğimiz tedarik zincirindeki sıkıntıların imalat sektörünün daha hızlı büyümesini engellemesi ve bu sürecin belirginleşme olasılığı da bir risk faktörü olarak izlenmekte.
ŞİRKET HABERLERİ
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): İstanbul Hoşdere Emlak Konut Vadi Evleri 1.Etap Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İnşaatı İşleri ihalesi, Emlak Konut GYO A.Ş. İnşaat Yapım İşleri İhale ve Sözleşme Yönetmeliği’ne göre, 03.09.2021 tarihinde Belli İstekliler Arasında İhale Usulü (Davet) ile yapılacaktır.
Sasa Polyester (SASA, Nötr): 30/5/2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ ile açılan soruşturma sonucunda; poliester elyaf ithalatında 3 yıl süreyle korunma önlemi olarak ek mali yükümlülük getirilmiştir. 24/8/2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre ithalatta uygulanacak ek mali yükümlülük birinci yıl 60 USD/ton, ikinci yıl 58 USD/ton ve üçüncü yıl 56 USD/ton şeklinde belirlenmiştir.
Tüpraş (TUPRS, Sınırlı Pozitif): 13.03.2020 ve 22.10.2020 tarihli özel durum açıklamalarına konu Rekabet Kurulu tarafından Tüpraş’ın İştiraki Opet Petrolcülük‘e verilen idari para cezası kararının iptali talebiyle Opet tarafından açılan davada, istinaf yolu açık olmak üzere, dava konusu işlemin iptaline ve Opet tarafından ödenen 325.449.093,45 TL tutarındaki cezanın davanın açıldığı tarihten itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte Opet’e ödenmesine karar verilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Demir Çelik: Merkezi Brüksel’de bulunan Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), Temmuz ayı ham çelik üretim verilerini açıkladı. Buna göre, küresel ham çelik üretimi, Temmuz’da 2020’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 3,3 artarak 161,7 milyon ton oldu. Söz konusu dönemde Çin’in üretimi yüzde 8,4 azalarak 86,8 milyon tona inerken, Japonya’nın üretimi yüzde 32,5 artarak 8 milyon tona ulaştı. Yine aynı dönemde Rusya’nın üretimi yüzde 13,4 artarak 6,7 milyona tona, ABD’nin üretimi yüzde 37,9 genişleyerek 7,5 milyon tona ve Almanya’nın üretimi yüzde 24,7 yükselerek 3 milyon tona çıktı. Birlik verilerine göre, Türkiye’nin ham çelik üretimi de Temmuz’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artarak 3,2 milyon tona yükseldi. Söz konusu dönemde, çelik üretimi Brezilya’da yüzde 14,5 artarak 3 milyon tona, İran’da 9 yükselerek 2,6 milyon tona ulaştı.
Öte yandan, bu yılın ocak-Temmuz döneminde küresel ham çelik üretimi, 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 12,4 artarak 1 milyar 165 milyon tona yükseldi. Kaynak: Bloomberght
Sigortacılık: Son bir aydır Türkiye’de yaşanan orman yangınları ve sel felaketlerinin ardından sigorta sektörünün belirlemiş olduğu toplam hasar tutarı 150 milyon liraya yaklaştı. Bu hasarın 83,1 milyonu sel, 65,5 milyonu ise orman yangınlarından kaynaklandı. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Gen İlaç (GENIL): Şirket, 13.06.2018 tarihinde Avrupa Patent Ofisi nezdinde yenilikçi SUL-138 ve tuzlarının (SUL-238) Alzheimer Hastalığı ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde, GEN tarafından klinik öncesi ve klinik fazlarda araştırılması, geliştirilmesi, üretimi ve ticarileştirilmesi konularında, Hollanda’da kurulu, patent sahibi Sulfateq B.V. ile 24.08.2021 tarihinde nihai, münhasır lisans sözleşmesi imzalamıştır. Söz konusu münhasır lisans sözleşmesi, molekül geliştirmeye yönelik iş birliğine ilişkin olan ön sözleşmeyi, AR-GE detayları, münhasır patent lisansı, dünya çapında üretim hakkı ve dünya çapında ticarete dair unsurlarla tamamlamakta, nihai hale getirmektedir. Söz konusu SUL-138 ve tuzlarının (SUL-238), AR-GE çalışmaları GEN tarafından Hollanda’da Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi (University Medical Center Groningen) ve Amsterdam Vrije Üniversitesi (Free University Amsterdam) laboratuvarlarında Avrupa Birliği İlaç Ajansı (EMA) ruhsatlandırma gerekliliklerine uygun olacak şekilde yürütülecektir. Klinik öncesi çalışmaların 2022 yılı son çeyreğine kadar tamamlanması; klinik çalışmaların ise 2022 yılının Aralık ayında başlaması planlanmaktadır.
Kafein Yazılım (KFEIN): Şirket’in %51 Bağlı Ortaklığı Karmasis Bilişim Çözümleri Tic. A.Ş. tarafından, Siber Güvenlik konusunda faaliyet gösterecek ve Azerbaycan, Bakü’de kurulacak olan 10bin USD kuruluş sermayeli “Karmasis Azerbaycan MMC” şirketine %20 oranında iştirak edilerek kurucu ortak olunmasına karar verilmiştir.
Kontrolmatik (KONTR): 28.06.2021 Tarihli açıklamada; “Kontrolmatik-Siterm iş ortaklığı olarak, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “50 T/H Yüksek Basınçlı Su Borulu Buhar Kazanı ” ihalesinde, iş ortaklı vergiler hariç 35,7mn TL bedelle en iyi teklifi vererek 1. sırada yer aldığı bildirilmişti. 24.08.2021 tarihi itibariyle, İhale komisyonunun kararı üzerine ihalenin bütün teklifler reddedilerek iptal edildiği şirkete bildirilmiştir. Şirket tarafından söz konusu karara gerekli görülen itirazlar yapılacaktır.
Mercan Kimya (MERCN): Üretim portföyünü zenginleştirmek ve geliştirmek amacıyla biyosidal ürün grubu içerisinde yer alan yüzey dezenfektanı olarak kabul edilen ürün grubunu Merwax Cleanex isimli kendi markasıyla üretmek amacıyla yapmış olduğu ruhsat başvurusu Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından uygun bulunmuş olup 2021.116 sayılı ruhsat numarası ile ilgili ürünün üretilmesine ve kullanılmasına izin verilmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 58 milyar TL’lik (%19’dan, 14 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 318 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,25 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,25-%1,30 bandında hareketin ardından %1,29 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 15 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi