Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (25.07.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Dün güne yatay başlayan endekste kapanış günün en düşük seviyesi olan 10.992’den (%-0,9) gerçekleşti. İşlem hacminin 101 milyar TL ile görece düşük seyrettiği ortamda İletişim ve Banka endeksleri sırasıyla %3,4 ve %1,6 oranlarında geri çekildi. Toplam 58 hissenin negatif bölgede günü sonlandırdığı BİST-100’de BIMAS, ENKAI ve GUBRF olumlu ayrışırken, AKBNK, TCELL ve KCHOL endekse en negatif etki eden hisseler olarak sıralandı. ABD’de dün imalat sanayi PMI verisi temmuzda aylık 2,1 puan azalarak 49,5 ile piyasa beklentilerinin altında daralma bölgesinde gerçekleşti. Hizmet sektörü PMI ise temmuzda geçen aya göre 0,7 puan artarak beklentilerin üstünde 56’ya yükseldi. Hisse senetlerinde ise satışlar hakimdi. Nasdaq %3,6, S&P %2,3, Dow Jones ise %1,2 geri çekildi. Buna ek olarak, Avrupa piyasaları da dün kırmızı bölgedeydi. Euro Stoxx 50 endeksi %1,1 geriledi. Bugüne baktığımızda ABD vadelilerinde hafif alıcılı, Avrupa vadelilerinde ise satıcılı bir görüntü hakim. Asya’da ise Japon Nikkei endeksi %3 civarında düşerken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık %1 ekside. Bu ortamda BİST-100’ün güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Veri gündemine baktığımızda, ABD tarafında büyüme, kişisel tüketim ve çekirdek PCE fiyat endeksi verileri açıklanacak. Ek olarak, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, dayanıklı mal siparişleri verileri izlenecek. Yine ABD’de American Airlines bilanço açıklayacak. Avrupa’da ise ECB Başkanı Lagarde ve ECB üyelerinden Nagel’ın konuşmaları bulunuyor. İç piyasaya baktığımızda, menkul kıymet istatistikleri, yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarındaki değişimi ve Merkez Bankası’nın brüt rezerv verileri yayımlanacak. Diğer taraftan, iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi ile kapasite kullanım oranı açıklanacak. Ayrıca, Mehmet Şimşek ve Fatih Karahan’ın da katılması beklenen G-20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları iki gün sürecek toplantılar için bir araya gelecek.

MAKROEKONOMİ

ABD’de temmuz ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi.

  • Buna göre, temmuz ayı imalat sektörü PMI verisi, firmaların yeni siparişleri, üretimi ve stoklarındaki düşüşler nedeniyle sürpriz bir şekilde 51,6 seviyesinden 49,5 seviyesine gerileyerek imalat sektörünün yedi aylık aranın ardından yeniden daralmaya geçtiğine işaret etti.
  • Temmuzda hizmet sektörü PMI verisi ise, 55,3’ten 56 seviyesine beklentilerin üzerinde yükselerek hizmet sektöründe büyümenin hafif hızlandığına işaret etti ve son 28 ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi, bununla birlikte büyüme bölgesindeki seyrini on sekizinci aya taşıdı.

Ayrıca Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren temmuz ayı HCOB imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi.

  • Buna göre, imalat PMI’lar, temmuz ayında zayıf seyreden talebin etkisiyle bölge genelinde İngiltere hariç daralma bölgesinde seyretti. Bu kapsamda, imalat PMI’lar, temmuz ayında Almanya’da 43,5’ten 42,6’ya, Euro Bölgesi’nde 45,8’den 45,6’ya ve Fransa’da 45,4’ten 44,1’e gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hafif hızlandığına işaret ederken, buna karşın İngiltere’de 50,9’dan 51,8’e yükselerek imalat sektöründe büyümenin hafif hızlandığına işaret etti.
  • Hizmet PMI’lar ise, temmuzda bölge genelinde 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesinde gerçekleşti. Bu kapsamda hizmet PMI’lar, temmuzda Almanya’da 53,1’den 52’ye ve Euro Bölgesi’nde 52,8’den 51,9’a gerileyerek hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret ederken, İngiltere’de 52,1’den 52,4 seviyesine yükselerek hizmet sektöründe büyümenin hafif hızlandığına işaret etti, buna karşın Fransa’da ise 49,6’dan 50,7 seviyesine yükselerek hizmet sektörünün daralma bölgesinden büyüme bölgesine geçtiğine işaret etti.

Öte yandan, Almanya’da gelecek aya yönelik değerlendirmeleri yansıtan ağustos ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi, enflasyonist baskıların azalması ve ücretlerin artması nedeniyle -21,6’dan -18,4 seviyesine yükselerek Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyelerde seyretmekle birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü.

Ayrıca Kanada Merkez Bankası, politika faiz oranını haziran ayında 25 baz puanlık indirimin ardından fiyat baskılarının azalmaya devam etmesi ve enflasyonun %2’ye yaklaşmasının öngörülmesi nedeniyle dünkü toplantısında da beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan indirerek %4,75’ten %4,50 seviyesine çekti. Ayrıca Banka, ülke ekonomisindeki arz fazlasının son aylarda enflasyonun yavaşlamasına yardımcı olduğunu ve işgücü piyasasının ılımlılaşma işaretleri göstermesi nedeniyle daha gevşek para politikasının gerekli olduğunu belirtti.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme öncü verisi TSİ 15.30’da takip edilecek. ABD ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızının %1,4’ten %2 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor. Tüketim harcamalarının büyüme hızının ikinci çeyrekte ise %1,5’ten %2 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Öte yandan, Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin öncü verileri TSİ 15.30’da açıklanacak.

Ayrıca ABD’de üretimin seyrine ilişkin olarak haziran ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri öncü verisi TSİ 15.30’da izlenecek.

Bunun yanında, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 20 Temmuz haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30’da izlenecek.

Avrupa tarafında ise, Almanya’da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi temmuz ayı verisi TSİ 11’de açıklanacak.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da temmuz ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri yayınlanacak.

ŞİRKET HABERLERİ

Europower Enerji (EUPWR, Nötr): 26/06/2024 tarihli bildirimde, Şirket’in Türkiye Elektrik İletim Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ”İTM-472 referanslı 154KV Döşemealtı Tm Yapımı” konulu ihaleye girdiği ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olduğu bildirilmişti. İlgili iş için Şirket’e sözleşme davetinde bulunulmuştur. Kurum ile sözleşme 10 takvim günü içerisinde imzalanacaktır. Sözleşme baz bedeli 213mn TL’dir.

Gesan Elektrik (GESAN): Şirket, Romanya ve çevresindeki ülkelerde, başta yenilenebilir enerji santralleri (GES ve RES) ile yüksek gerilim trafo merkezleri inşasında faaliyet göstermek üzere, %100 bağlı ortaklığı olarak Romanya’da yerleşik GIRISHIM ELECTRIC ROMANIA SRL firmasının kuruluş işlemlerini tamamlamıştır. GIRISHIM ELECTRIC ROMANIA SRL, Romanya’da yenilenebilir enerji alanında iş geliştirme çalışmalarına başlamıştır.

Kocaer Çelik (KCAER, Nötr): Şirketin Jeotermal Enerji Santral yatırımı sondaj çalışmaları devam etmektedir ve kurulacak “Kocaer 1 JES” Santral Projesine ait 2.622mn TL proje bedeli olan ÇED izin süreci başlatılmıştır. Yatırım planlanan takvimde ilerlemektedir.

Sabancı Holding (SAHOL, AGESA, AKGRT, Nötr): Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı Haluk Dinçer: “Sigorta sektörü fiyatlamada bir sorun yaşamıyor. AgeSA’da yıl sonu %40’ın üzerinde kar artışı bekliyoruz. İlk çeyrekte Ak Sigorta’da %85 prim artışı oldu. Sektöre paralel büyüme öngörüyoruz. Medisa ise 2. çeyrekte faaliyete geçti. %80 ve %20 oranında AgeSA ve Ak Sigorta ile konsolide ediliyor. Biz organik büyümeye bakıyoruz.” açıklamalarında bulundu. (Kaynak: Cnbc-e)

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, “Çin dışında uçaklar için Çin yuanı finansmanı sağlayan ilk havayolu olduk” dedi. Yuan, Türk Hava Yolları’nın uçak alımlarını finanse etmek için finansman sağladığı 5. para birimi oldu. (Kaynak: Bloomberg)

SEKTÖR HABERLERİ

Teknoloji: TÜBİTAK’ın 61. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni’ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır gelecek dönemde temeli atılacak çip üretim tesisiyle yeni teknolojiye geçiş yapılacağını belirterek, “Başta elektrikli araçlar olmak üzere, yenilenebilir enerji sistemlerinin ihtiyaç duyduğu tüm çipleri ve beyaz eşya gibi sektörlerde kullanılan hassas sensörleri yerli ve milli olarak üreteceğiz.” dedi. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Efor Çay (EFORC): Şirketin bağlı ortaklığı olarak faaliyet gösteren Efor Gübre San. Tic.  iç piyasada faaliyet gösteren birden fazla firma ile (KDV hariç) 7,5mn USD bedelli 19.900 ton metalürjik kok kömür satış sözleşmeleri imzalamıştır.
İlave olarak sanayi alanında faaliyet gösteren bir firma ile 4,5mn USD bedelli Petrokok satış sözleşmesi imzalamıştır.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi