Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (25.06.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın son işlem gününe küresel piyasalar pozitif risk iştahıyla başlıyor. ABD Başkanı Biden’ın 579 milyar USD’lik altyapı planı üzerinde anlaşma sağlandığını açıklaması piyasaları desteklerken, dün S&P500 ve Nasdaq endeksleri rekor seviyede kapattılar. Bu sabah da ABD vadelileri artı bölgede seyrediyor. Asya’da ana endekslerdeki kazançlar ise yaklaşık %0,5 – %1 arasında. Hafta genelinde piyasalar Powell’ın enflasyondaki artışın geçici olduğu söylemini satın alırken, olumlu makro veriler de piyasaları desteklemişti. Küresel borsalardaki pozitif görüntüye paralel BIST100 endeksi de güne %0,3 civarında alıcılı bir görüntü ile başlayabilir ve açılışta 1.420 direncini test edebilir. Sonraki hedef ise 1.429 seviyesinde.

MAKROEKONOMİ

Dün de Fed yetkililerinin konuşmaları izlendi. Richmond Fed Başkanı Barkin enflasyonist baskıların yılın 4.çeyreğinde hafifleyeceğini belirtti. Philadelphia Fed Başkanı Harker ise ABD ekonomisinin tüketim, konut ve imalat tarafıyla genel olarak iyi durumda olduğu belirtirken, istihdamın halen salgın öncesi duruma göre 7,6 milyon daha az olduğunu vurguladı. Fed Başkanı Williams ise Fed’in faiz oranlarına ya da para politikasına takvim bazlı yaklaşmadığını vurguladı.Ekonomik toparlanma tamamlandığında Fed’in faizleri tekrar yükselteceğini fakat şu anda ekonominin tam istihdamdan uzak olduğunu vurguladı. Enflasyondaki yüksek artışın süreceği anlamına gelmeyeceği, talep ve arz stabilize oldukça fiyat artışlarının yavaşlayacağı ve enflasyonun normale döneceği öngörüsünde bulundu. Dallas Fed Başkanı Kaplan ise enflasyondaki yukarı yönlü risklere dikkat çekti. Talebin güçlü olduğunu ve güçlü devam etmesini beklediğini ifade etti. St Louis Fed Başkanı Bullard da enflasyondaki yukarı yönlü risklere dikkat çekti ve politika yapıcıların gelecek aylardaki yeni enflasyon risklerini dikkate almaları gerektiğini belirtti.

BoE dünkü toplantısında faiz oranlarında ve varlık alım programında herhangi bir değişiklik yapmadı. Toplantı tutanaklarında enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmelerle enflasyonun yükselmesinin beklendiği ve kısa bir süre %3 üzerinde seyredeceği belirtilmekte. Beklenti, yüksek büyüme ve yüksek enflasyon evresi sonrası büyüme ve enflasyonun düşmesi yönünde. Ayrıca Komite tutanaklarda toparlanmanın erken bir sıkılaşma ile zarar görmemesi gerektiğine vurgu yapmakta ve atıl kapasite yok olana kadar ve enflasyonda %2’lik hedefe ulaşana kadar para politikasında sıkılaşma olmayacağını belirtmekte.

Yurt içinde tam kapanma sonrası normalleşme dönemini içeren haziran ayında anket göstergelerinin tamamında toparlanma görüyoruz. Aşılama sürecinin hız kazanması ve vaka sayılarının kontrol altında olmasıyla temas yoğun sektörlere yönelimle birlikte hizmet sektörü güven endeksi toparlanmaya öncülük ederken, perakende ticaret sektörü güven endeksi onu izledi. Sıkılaşan finansal koşullara karşın yaz mevsiminin de desteğiyle inşaat sektörü güven endeksi artışını sürdürdü. İmalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel sektör güven endeksi ile tüketici güven endeksi de güçlenmeye işaret etti.

  • Arındırılmış kapasite kullanım oranı da salgın öncesi döneme işaret eden Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Günlük ihracat verilerine göre haziran ayında ihracatın rekor seviyelere çıkabileceğini hesaplıyoruz. Bu görüntüyle de uyumlu olarak hem ihracatçı hem de diğer sektörlerin desteğiyle kapasite kullanım oranında artış görüyoruz. İktisadi yönelim anketinde, gelecek 3 aydaki; üretim hacminde, ihracat sipariş miktarında ve iç piyasa sipariş miktarında artış beklentisinin güçlendiğini görüyoruz. Küresel toparlanmanın sürmesi dış talebi desteklerken, sıkı finansal koşullara karşın ekonominin açılması ve hızlı aşılanma süreci iç talebi destekliyor. Ayrıca gelecek üç aydaki istihdama ve gelecek on iki aydaki yatırım harcamasına dair beklentilerin de güçlendiğini görüyoruz.
  • 2. çeyrekte hizmet sektörü güven endeksinde 1. çeyreğe göre toparlanma, diğer güven endekslerinde ise sınırlı zayıflama görmekteyiz. Kapasite kullanım oranının 2. çeyrekte ihracatın da desteğiyle güçlendiğini görüyoruz. Güven endekslerine bakıldığında, salgın öncesi dönem olarak 2019 yılının 4. çeyreğiyle karşılaştırdığımızda; hizmet ve perakende ticaret güven endeksi belirgin altında kalmaya devam ediyor. İnşaat ve reel kesim güven endeksi ise salgın öncesi dönemin sınırlı üzerinde bulunuyor.

TCMB son PPK toplantısına ilişkin özeti yayınladı.

  • Enflasyona ilişkin kapanma tedbirleriyle bazı sektörlerde fiyat artışlarının sınırlı kaldığı, B ve C göstergelerinin eğimlerinin bir miktar gerilemekle birlikte yüksek seyrini koruduğu,
  • Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda uluslararası gıda ve tarımsal emtia fiyat artışlarının hızlandığı, tüm alt gruplarda yüksek artışlar görüldüğü,
  • Enerji grubunda ise ham petrol fiyatındaki artış, eşel mobil sistemindeki uyarlama ve tavan fiyat uygulamasının kaldırılması ile artışların görüldüğü ve haziran ayında mayıs ayındaki ÖTV artışının etkisinin olacağı fakat baz etkisiyle yıllık bazda enerji grubunda düşüş görüleceği,
  • Enflasyonist beklentilerde ise artış olduğu ve maliyet baskılarının tüketici fiyatları üzerinde güçlü kalmaya devam ettiği,
  • Parasal sıkılaştırma ile kredilerde ılımlı bir seyir izlendiği fakat bireysel kredilerde belirgin artış gözlendiği,
  • İktisadi faaliyetin güçlü seyrettiği, ve bunun ilk çeyrek rakamlarına yansıdığı, ikinci çeyrekte ise sallgın tedbirleri ve finansal sıkılaşma ile iç talepte ivme kaybı olduğu fakat dış talebin gücünü koruduğu, mayıs ayına ilişkin verilerin kapanma ile yavaşlamaya işaret ettiği fakat haziran ayındaki normalleşme adımları ile iktisadi faaliyette belirgin toparlanma olduğu, aşılanma ile hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanması ile iktisadi faaliyetin daha dengeli bir görünüme sürdürüleceği,
  • Verilere göre kısıtlamaların gevşetilmesiyle iş imkanlarında ve iş gücüne katılım oranlarında toparlanma olduğu ve önümüzdeki dönemde hizmet sektöründe hızlı toparlanma olacağını,
  • Nisan ayında cari dengenin iyileşmeye başladığı, ihracattaki güçlü seyir, kredilerdeki yavaşlama ve altın ithalatındaki belirgin gerileme ve turizmin canlanmasının cari dengedeki iyileşmeyi hızlandıracağı,
  • Mevcut parasal duruşun krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin belirginleşmeye başladığı,
  • Enflasyonda belirgin düşüş sağlanana kadar mevcut sıkı duruşun korunacağı belirtilmekte.

Dün TCMB tarafından haftalık banka ve kredi kartı istatistikleri de yayınlandı. Kredi kartı harcamaları haftalık bazda %0,94 artış gösterdi. Mayıs ayında tam kapanma ile kredi kartı harcamalarında reel ölçekte önemli düşüşler görümüştük fakat normalleşme adımları ile kredi kartı harcamalarındaki artış sürmekte.

Bugünkü veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.30’da mayıs ayına ilişkin kişisel tüketim harcamaları (PCE) deflatör, kişisel gelirler ve harcamalar verileri açıklanacak. Mayısta çekirdek PCE deflatörün %3,1’den %3,5’e yükselmesi beklenirken, kişisel gelirlerin aylık bazda düşüşünü yavaşlatarak -%2,5 oranında gerilemesi ve kişisel harcamaların ise %0,4 oranında artması bekleniyor.

Diğer yandan, TSİ 17’de haziran ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi izlenecek. Haziran ayına ilişkin öncü veri, 86,4 seviyesine yükselerek 84 seviyesindeki beklentileri aşmıştı.

Ayrıca TSİ 18.35’te Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’in ve TSİ 20’de Boston Fed Başkanı Eric Rosengren’in konuşmaları takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, Almanya’da TSİ 9’da temmuz ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi açıklanacak. Haziranda endeksin artışında, aşılamaların hızlanmasıyla ekonominin daha fazla açılacak olmasının etkisiyle anket katılımcılarının gelir beklentilerindeki ve iş imkanları beklentilerindeki artışların tüketici güveninde iyileşme sağlamasının etkili olduğu gözlenmişti.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 11’de mayıs ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı verisi takip edilecek. Nisanda gelen yabancı ziyaretçi sayısı 791,7 bin kişi olurken, aylık bazda %12,7 azalmıştı. Geçen sene salgının en şiddetli hissedildiği nisan ayında gelen ziyaretçi sayısı sadece 24 bin kişi idi. Yılın ilk dört ayına bakıldığında ise, yabancı ziyaretçi sayısı yıllık bazda %36 oranında düşüşle 2,74 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmişti. Tam kapanmanın olduğu mayıs ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı görece zayıf seyrini sürdürebilir ancak haziran ayından itibaren hızlanan aşılamalarla birlikte normalleşmenin hızlanması ve Rusya hükümetinin, 22 Haziran tarihi itibariyle Türkiye uçuşlarını başlatmasıyla haziran ayı itibarıyla gelen yabancı ziyaretçi sayısında belirgin toparlanmanın başlaması beklenebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Tekfen Holding (TKFEN, Sınırlı Pozitif): İştiraklerden Florya Gayrimenkul Yatırım İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. sermayesinde şirketin sahip olduğu %50 oranındaki payların tamamının toplam 25,2mn ABD Doları/ yaklaşık 220mn TL bedelle satılmasına ilişkin anlaşma 24 Haziran 2021 tarihinde imzalanmış olup, Rekabet Kurulu’nun satışa ilişkin onayı sonrasında işlem tamamlanacaktır. Bu satış işleminin şirketin vergi öncesi karına yaklaşık 125mn TL tutarında etkisi olacaktır.

Sasa Polyester (SASA, Nötr): Sasa Polyester, Amerikan Invista (Koch Industries) ile imzaladığı 935 milyon dolarlık lisans ve teknik hizmet anlaşması kapsamında Adana’da kuracağı Saflaştırılmış Tereftalik Asit (PTA) tesisinin inşaat çalışmalarına başladı. Kaynak: AA

SEKTÖR HABERLERİ

Halka Arz: Sermaye Piyasası Kurulu, E-Data Teknoloji Pazarlama, VBT Yazılım ve Kütahya Şeker Fabrikası’nın halka arz başvurularının onaylandığını açıkladı.

Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu(SPK), halka açık olmayan ortaklıkların ilk halka arzında gerekli koşulların yerine getirilmesi şartıyla satışa başlanabilecek nihai sürenin 14 Temmuz 2021 tarihine uzatılmasına karar verdi. Kararda şöyle denildi: “Kurulumuza yapılmış olan halka açık olmayan ortaklıkların ilk halka arz başvurularına, Kurulumuzun 04.02.2021 tarihli ve 6/166 sayılı Kararıyla tanınan sürelere ilişkin olarak, özel bağımsız denetimden geçirilmiş son üç yıllık finansal tablolara izahnamede yer verilmesi ve özel bağımsız denetimden geçirilmiş üç aylık ara dönem finansal tabloların ise izahnameye ek olarak verilmesi suretiyle satışa başlanabilecek nihai sürenin 14 Temmuz 2021 tarihine uzatılmasına karar verilmiştir.” Kaynak: Foreks

ÖTV: Sigara, alkollü içkiler ve içeceklerden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) asgari maktu tutarları Temmuz-Aralık arasında değişmeden aynı kalacak. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararında, özel tüketim vergisi kanununun 12. maddesinde yer alan “ÖTV (III) sayılı listedeki mallar için belirtilen asgari maktu vergi tutarlarının ocak ve temmuz aylarında, TÜİK tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde son 6 ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılacağına” yönelik hükmünün Temmuz-Aralık dönemi için uygulanmayacağına karar verildi. Kararla sigara ve alkollü içeceklerde ÖTV kaynaklı bir artışın olmayacağı kesinleşti. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Demisaş Döküm (DMSAS): Şirketin Yönetim Kurulu’nun 25.05.2021 tarihli toplantısında Bilecik İli Vezirhan Beldesi’nde bulunan fabrikasında yapılması öngörülen yeni hat yatırımının henüz netlik kazanamamasından dolayı meşru çıkarların zarar görmemesi, yatırımcıların yanıltılmasına yol açmaması ve bu bilgilerin gizli tutulmasının sağlanabilmesi amacıyla SPK’nun II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği’nin 6. Maddesi gereği alınan erteleme kararının unsurlarının ortadan kalkması sebebiyle; Yönetim Kurulu’nun dün (24.06.2021) yapılan toplantısında bina inşaatı dahil yaklaşık 8,2mn EUR maliyetli yeni döküm hattı yapılması, konu ile ilgili gerekli yasal izinler ve çalışmaların yapılması hususunda Genel Müdürlük makamına yetki verilmesi kararı alınmıştır.

Pınar Süt (PNSUT): Şirketin 24.06.2021 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında, iştiraki Pınar Su ve İçecek Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin çıkarılmış sermayesinin 44,8mnTL’den 94,8mnTL’ye arttırımında nakden arttırılan 50mn TL sermayeye, rüçhan hakkı kullanarak 4,4mnTL ile nakden iştirak edilmesine karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 48 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 270 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,49 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,48-%1,51 bandında hareketin ardından %1,50 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde günlük bazda faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 15 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi