SABAH STRATEJİSİ
Dün ekonomilerde sert daralmaların aksine yumuşak inişin görülebileceğinin işaretlerini veren PMI rakamlarına karşın küresel borsalarda güçsüzlük vardı. Diğer yandan, ABD’de finansallar takip edilmeye devam ediliyor. S&P500 şirketlerinden finansallarını açıklayan 70’in üzerindeki şirketin yaklaşık %65’inin sonuçları beklentileri aştı. Bununla birlikte, ileriye dönük öngörüler de yakından takip ediliyor. Karı beklentilerin üzerinde gelen Microsoft’un kötümser gelir tahmini verdiği gözlendi. Microsoft’un ardından bugün Tesla’nın finansalları takip edilecek. Öncesinde, Nasdaq vadelisi öncülüğünde ABD vadelileri bu sabah satıcılı bir seyir izliyor. Avrupa vadelileri de zayıf. Öte yandan, MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık %0,3 yukarıda. Yurtiçi tarafta ise Borsa İstanbul’un haftaya volatil bir görüntüye başladığını izledik. Pazartesi günkü satışların ardından dün de baskı altında kalan ve 5.244 seviyesine kadar düşen BIST100 endeksi günü %0,7 kayıpla 5.367 seviyesinden tamamladı. Puan bazlı olarak EREGL, THYAO, KCHOL, SAHOL ve AKBNK endeksi en çok negatif etkileyen şirkeler olarak öne çıkarken, 81 hisse günü ekside tamamladı. Bununla birlikte TUPRS, TCELL gibi iyi son çeyrek finansalları iyi beklenen şirketler endeksteki sert düşüşün önüne geçti. Dün kapanışa doğru gelen toparlanma ile birlikte akşam kontratının günü artıda kapatması bu sabah açılışta etkisini gösterebilir ve BIST100 güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Bugün seans kapandıktan sonra Arçelik’in son çeyrek finansallarını paylaşması bekleniyor.
MAKROEKONOMİ
ABD tarafında, ocak ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi. Ocak ayında imalat PMI, 46,2’den 46,8 seviyesine ve hizmet PMI da 44,7’den 46,6 seviyesine yükselerek imalat ve hizmet sektörlerinin daralma hızının yavaşladığına işaret etti.
Enerji fiyatlarındaki düşüş ve Çin’de açılmanın beklenenden hızlı olmasının katkısıyla ocak ayında Almanya haricinde imalat PMI verileri Avrupa’da toparlanmaya işaret etti. Hizmet PMI tarafında da Fransa (grev ve protestoların olduğu) ve İngiltere haricinde toparlanma gözlenerek Euro Bölgesi ve Almanya’da 50 büyüme eşik değerinin üzerine çıktı.
- İmalat PMI’lara bakıldığında Almanya’da 47,1’den 47’ye hafif gerileyerek imalat sektöründe daralma hızının arttığına, Euro Bölgesi’nde 47,8’den 48,8’e ve İngiltere’de ise 45,3’ten 46,7’ye hafif yükselerek daralma hızının yavaşladığına işaret etti, buna karşın Fransa’da ise 49,2’den 50,8’e yükselerek imalat sektörünün daralmadan büyümeye geçtiğini gösterdi.
- Ocak ayında hizmet PMI’lara bakıldığında ise, Fransa’da ise 49,5’ten 49,2’ye ve İngiltere’de 49,9’dan 48’e hafif gerileyerek hizmet sektöründe daralma hızının arttığına işaret etti, buna karşın Almanya’da 49,2’den 50,4’e ve Euro Bölgesi’nde 49,8’den 50,7’ye yükselerek hizmet sektörünün daralmadan büyümeye geçtiğine işaret etti.
- Euro Bölgesi genelinde imalat PMI’a bakıldığında, ocakta 47,8’den 48,8’e hafif yükselerek daralma hızının yavaşladığına ve böylece fabrika faaliyetlerinde Ağustos 2022’den bu yana en ılımlı daralmaya işaret etti. Ayrıca girdi fiyatları artışı, zayıflayan küresel taleple birlikte emtia fiyatlarının gevşemesi ve tedarik zinciri sorunlarının hafiflemesinin etkisiyle Nisan 2021’den bu yana en yavaş hızda artmakla birlikte, pandemi öncesi uzun vadeli ortalamasının oldukça üzerinde seyretti, ürün satış fiyatları artış hızı ise özellikle artan ücret baskılarını yansıtarak yükseldi.
- Euro Bölgesi genelinde hizmet PMI’a bakıldığında ise, ocakta 49,8’den 50,7’ye yükselerek hizmet sektörünün daralmadan büyümeye geçtiğine ve böylece hizmet sektörü faaliyetlerinde temmuz ayından bu yana ilk kez büyümeye işaret etti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
Almanya’da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi ocak ayı verisi TSİ 12’de takip edilecek. Endeks, aralık ayında 86,3’ten 88,6’ya hafif yükselişle beklentilerin üzerinde artış kaydederek yükselişini üçüncü aya taşımıştı ve böylece ağustos ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmişti. Endeksin ocak ayında da 90,3 seviyesine yükselerek hafif toparlanma sergilemesi bekleniyor.
Bunun yanında, Kanada Merkez Bankası’nın toplantısı da TSİ 18’de izlenecek. Banka, geçen ayki toplantısında politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puanlık artışla %4,25 seviyesine yükseltmişti. Banka’nın bugünkü toplantısında ise politika faiz oranını 25 baz puanlık artışla %4,50 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da ocak ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Güven endeksleri, aralık ayında toparlanmaya işaret etmişti. Perakende sektör güven endeksi artışlara öncülük etmeyi sürdürmüştü ve 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Perakende sektör güven endeksindeki artışı hizmet ve inşaat sektörü güven endeksi izlerken, reel sektör güven endeksindeki artış daha sınırlı kalmıştı. Nihayetinde 4. çeyrek özelinde de baktığımızda başta perakende sektörü güven endeksi olmak üzere, inşaat sektörü ve tüketici güven endekslerinin 3. çeyreğe göre daha güçlü bir görünüme işaret ettiği görülmekteydi ve küresel talepteki zayıflıkla ihracatın sanayi üretiminde oluşturduğu baskıyı özel tüketimdeki pozitif seyrin hafifletici bir unsur oluşturduğuna dair sinyal vermekteydi. Yatırımların göstergesi niteliğindeki kapasite kullanım oranı ise 3. çeyreğe göre zayıflamıştı. Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişlerindeki kasımdaki toparlanmanın kalıcı olmadığı ve aralık ayında Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyede olduğu görülmekteydi. Yatırımlara dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları da tarihsel ortalamasının üzerinde kalsa da düşüşünü sürdürmekteydi ve Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Bununla birlikte arındırılmış kapasite kullanım oranı ekim-kasım aylarındaki düşüşün ardından aralıkta yatırım ve ara malı imalatındaki kapasite kullanım oranındaki artışla toparlanmıştı ancak hala 2022 yılı ortalamasının altındaki seyrini sürdürmekteydi.
ŞİRKET HABERLERİ
Aydem Yenilenebilir Enerji (AYDEM, Nötr): Yönetim Kurulunun 11 Mayıs 2022 tarihinde almış olduğu geri alım kararı kapsamında; 24 Ocak 2023 tarihinde, toplam 1,7mn ABD Doları nominal değerde Şirket Eurobond’ları geri alınmış olup, işlemin toplam tutarı 1,5mn ABD Doları’dır. Gerçekleştiren bu geri alımla birlikte,toplam 51,5mn ABD Doları nominal değerde Şirket Eurobond’ları geri alınmıştır.
Ayrıca 24.01.2023 tarihinde 19.98 TL – 20.26 TL fiyat aralığından (ortalama 20.159844 TL) 200.000 adet pay geri alınmıştır. 24.01.2023 tarihi itibarıyla Şirketin sahip olduğu AYDEM Payları 385.026 adettir. 24.01.2023 tarihi itibarıyla pay geri alım işlemleri kapsamında Şirket tarafından toplam geri alınan pay miktarı 6.118.528 adete ulaşmıştır.
Migros (MGROS, Sınırlı Pozitif): Elektrikli araçlara elektrik enerjisi temininin sağlandığı şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması, şarj ağı ve şarj istasyonlarının işletilmesi ve şarj hizmetinin sunulması amacıyla 21.10.2022 tarihinde kurulan Şirketin bağlı ortaklığı Migen Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Hizmetleri A.Ş.’nin (“Migen Enerji”), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na yaptığı “şarj ağı işletmeci lisansı” başvurusu olumlu sonuçlanmıştır.
Pasifik GYO (PSGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket 15.12.2022 tarihinde, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (EKGYO, Nötr) tarafından düzenlenen “Muğla Bodrum Türkbükü” ihalesinin 2. oturumuna katılmış olup, en iyi teklif ortaklığı tarafından verilmiştir. Arsa Satışı Karşılığı Satış Toplam Geliri (ASKSTG): 7.770mn TL; Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Toplam Geliri (ASKŞPTG): 3.496,5mn TL; Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Gelir Oranı: %45
Öte yandan, Şirket’in, Merkez Ankara Projesi içerisinde yer alan AVM’nin işletilmesi amacıyla Emlak Konut GYO ile birlikte Ankara Ticaret Sicili nezdinde Merkez Cadde Yönetim A.Ş. unvanlı ve 2mn TL sermayeli yeni kurulacak şirkete 1,4mn TL sermaye ile ortak olunmasına karar verilmiştir.
Diğer taraftan, SPK’nın 19.01.2023 tarihli 2023/3 sayılı bülteninde; Pasifik Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın 1 milyar TL olan çıkarılmış sermayesinin mevcut hissedarların rüçhan hakları tamamen kısıtlanarak Borsa İstanbul AŞ’nin (Borsa) “Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedür”ü (TSP Prosedürü) çerçevesinde belirlenecek pay satış fiyatı esas alınmak suretiyle 533,9mn TL satış bedeli karşılığı hesaplanacak nominal tutarda artırılması ve sermaye artırımı sonucunda ihraç edilecek B grubu payların tamamının halka arz edilmeksizin, tahsisli satış yöntemi ile Fatih ERDOĞAN, Abdulkerim FIRAT ve Mehmet ERDOĞAN’a satılması amacıyla düzenlenecek ihraç belgesinin onaylanması talebinin, a) Tahsisli sermaye artırımına konu payların satış fiyatının, TSP Prosedürü çerçevesinde belirlenecek baz fiyattan ve Fatih ERDOĞAN, Abdulkerim FIRAT ve Mehmet ERDOĞAN tarafından 11.11.2022 tarihinde gerçekleştirilen pay satış fiyatı olan 5,35 TL’den aşağı olmamak üzere belirlenmesi, b) Fatih ERDOĞAN, Abdulkerim FIRAT ve Mehmet ERDOĞAN tarafından satın alınan payların aynı fiyattan Kurul Karar tarihi itibarıyla Şirket paylarına sahip olan yatırımcılara talep etmeleri halinde kendi payları oranında satılması zorunluluğu getirilmesi ve bahse konu şahıslar tarafından konuya ilişkin bir duyurunun Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayımlanması ve duyuruda Fatih ERDOĞAN, Abdulkerim FIRAT ve Mehmet ERDOĞAN tarafından belirlenen iki iş günü süreyle yatırımcıların ilgili şahıslardan talepte bulunabileceklerinin belirtilmesi, c) Sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek payları tahsisli olarak satın alacak olan Fatih ERDOĞAN, Abdulkerim FIRAT ve Mehmet ERDOĞAN’ın söz konusu payları Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ (MKK) nezdinde hesaplarına geçtiği tarihten itibaren 1 yıl süreyle Borsa’da satmasının kısıtlanması ve benzer şekilde sermaye artırım işlemi sonrasında bahse konu şahıslar tarafından satılan payları satın alacak yatırımcıların da bu işleme konu olan payları yukarıda belirtilen tarihten itibaren 1 yıl süreyle Borsa’da satmasının kısıtlanması ve bu amaçla gerekli işlemlerin tesis edilmesi için MKK’ya bilgi verilmesi şartlarıyla olumlu karşılanmasına karar verilmiştir. 20.01.2023 tarihi itibari ile TSP prosedürü çerçevesinde fiyatın tespiti amacıyla borsa istanbul’a başvuru yapılmıştır. Belirlenen fiyat aralığında bulunan 8.36 fiyatından ilgili satış işleminin gerçekleştirilmesi hususunda karar alınmış olup SPK tarafından verilecek onayın ardından ihraç belgesi de duyurulacaktır.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında BEYAZ.E ve ONCSM.E payları 25/01/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 24/02/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, “piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması”, “emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması” ve “emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması” uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Ek olarak, VBTS kapsamında PINSU.E payları 25/01/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 24/02/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
Yine VBTS kapsamında DOGUB.E paylarında 25/01/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 24/02/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
Konut: Yeni Konut Finansman Programı’na ilişkin Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’nin birinci maddesi kabul edildi. Buna göre, gerçek kişilerin konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla taksitlere katkı sağlanacak. Bunun için Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek bir kamu bankası aracılığıyla ilgili bankalara nakit kaynak aktarılacak. Bir yıl içerisinde katkı sağlanabilecek konut finansmanının toplam anapara tutarı 220 milyar lirayı aşamayacak. Daha önce satılmamış ve yüklenicilerin mülkiyetinde olan konutlarla henüz başlamamış veya yapımı devam eden projelerden konut edineceklere katkı sağlanabilecek. Henüz başlamamış veya yapımı devam eden konut projeleri açısından mülkiyeti yüklenicilere geçecek konutlara ilişkin sağlanacak finansmanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Gayrimenkul geliştiricileri ile arsa payı karşılığında inşaat sözleşmesi çevresinde arsa payı sahipleri de yüklenici kabul edilecek. Kaynak: Bloomberght
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Adese Gayrimenkul (ADESE): Grup şirketleri bünyesinde kullanılan araçların merkezi olarak satın alınması ve ilgili şirketlere kiralanması amacıyla İrent Oto Kiralama ve Filo Hizmetleri Ticaret A.Ş. ‘nin kurulmasına karar verilmiş olup, şirket kuruluşu 24.01.2023 tarih ve 10754 sayılı Türk Ticaret Sicil Gazatesi’nde ilan edilmiştir. Şu an için gündemde olmamakla beraber söz konusu şirketin ilerleyen dönemlerde diğer 3. kişilere de araç kiralama hizmeti sunabilmesi mümkündür.
Birleşim Mühendislik (BRLSM): İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Borsa İstanbul Projesi Faz 2 kapsamında ihaleye teklif verilmiş olup, işveren Cevahir Taahhüt İnşaat ve Ticaret A.Ş. ihalenin şirket lehine sonuçlandığını bildirmiştir. Sözleşme bedeli 20,6mn TL (KDV dahil) olup, işveren ile sözleşme görüşmelerine başlanmıştır. İş süresi 4 ay olarak planlanmıştır.
Çemtaş Çelik Makine (CEMTS): Şirkette bulunan vinçlerin revizyonu ve planlı bakım çalışmalarının yapılması nedeniyle, ayrıca mevcut piyasa koşulları gereği kaynakların etkin kullanılması amacıyla, 25 Ocak – 1 Şubat tarihleri arasında Çelikhane ve Haddehane Ünitemizde 6 iş günü üretime geçici olarak ara verilecektir. Denge Çubuğu Ünitesi üretime devam edecektir.
Cosmos Yatırım Holding (COSMO): Bağlı ortaklığı Cosmos Mühendislik A.Ş. yurtiçi yeni müşterisi ile 24.01.2023 tarihinde elektrik ve mekanik taahhüt sözleşmesi imzalamıştır. Sözleşmenin toplam bedeli KDV dahil 6,9mn TL’dir.
Europap Tezol (TEZOL): Şirket ortaklarından Emine Nesrin Tezol sahip olduğu 2,3mn TL’lik nominal hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK’ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 220mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %1’ini oluşturuyor.
İşbir Sentetik (ISSEN): Şirket; Avrupa ve Kuzey Afrika’daki Pazar payını arttırmak, bu bölgedeki nihai tüketiciye daha yakın olmak ve daha hızlı servis vermek amacıyla Fransa’da satış ve pazarlama şirketi kurma çalışmalarının başlatıldığını açıklamıştır.
Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi (ONCSM): Şirket, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından yapılan ”2023 Yılı Kemoterapi İlaç Hazırlama Hizmet Alımı” ihalesine katılmıştır. Yapılan ihaleye iki şirket iştirak etmiş olup; 8,2mn TL ile en uygun teklifin Şirket tarafından verildiği açıklanmıştır.
Panora GYO (PAGYO): 2022 yılına ilişkin olarak sabit kira bedeli ve/veya ciro üzerinden kira sözleşmesi imzalanan birden fazla kiracının bulunduğu Panora AVM’ye ilişkin olarak kira ekspertiz bedeli ve toplam kira bedellerine ilişkin yapılan karşılaştırma sonucunda, kira ekspertiz bedelinin altında gelir elde edilmediği tespit edilmiştir. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği’nin 34/3 maddesi uyarınca kira ekspertiz değeri bütün yapı için tek bir değer olarak tespit edilen Panora AVM’de, kamuya açıklanan son finansal tablolarda yer alan aktif toplamının yüzde ikisini geçmeyen bireysel kiralama işlemleri kapsamında 2022 yılında sözleşmede asgari kira bedeli olan ve ciroya bağlı 10 adet, sözleşmede asgari kira bedeli olmayan ve ciroya bağlı 1 adet kira sözleşmesi düzenlenmiş olup, düzenlenen sözleşmelere ilişkin ilk yıl toplam asgari kira bedellerinin tutarı 3mn TL (KDV Hariç) olarak belirlenmiştir. Ancak ilgili kira dönemi süresince ciroya bağlı kira bedellerinin asgari kira bedeli tutarından yüksek gerçekleşmesi halinde, asgari kira bedeli tutarı yerine ciroya bağlı kira bedellerinin tahsili söz konusu olmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 15 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 148 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde sınırlı değişimler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta 5 baz puana varan sınırlı değişimler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi