Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (25.01.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Küresel borsalar haftaya alıcılı bir görüntüyle başlıyorlar. Aşı tedarikinde yaşanan gecikmeler ve mutasyonlu virüs ile ilgili endişelere karşın piyasalar ABD’deki ek mali teşvik paketine yönelik -büyüklük ile ilgili belirsizliğe rağmen- iyimserliğini koruyorlar. Mali teşvik konusu ve Fed’in uzun süre devam edecek destekleyici politikaları ile de Dolar güçlenemiyor. Bu fiyatlamalara bağlı olarak BIST100 endeksi de güne %0,5 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Haftanın son iki işlem gününde yaşanan satışlara karşın endeks aylık ortalamasının üzerinde kalmaya devam ediyor. Bankacılık endeksi de 50 günlük ortalamasından destek bulurken, yurtdışı piyasalardaki görüntünün de etkisiyle endekste haftanın ilk işlem gününde toparlanma çabaları gözlenebilir. Bu hafta, yurtdışında Fed toplantısı öne çıkarken, yurtiçinde yılın ilk Enflasyon Raporu takip edilecek. Ayrıca, yurtiçinde dördüncü çeyrek finansalları da bugün itibarıyla açıklanmaya başlanacak.

MAKROEKONOMİ

Artan koronavirüs kısıtlamalarına karşın ek teşviklere odaklanılmasıyla küresel piyasalar haftaya olumlu bir başlangıç yapıyor. Yılın ilk Fed toplantısı, teşvik paketine dair gelişmeler, Apple, Facebook, Samsung ve Microsoft gibi teknoloji şirketlerinin bilanço rakamları, Dünya Ekonomik Forumu’nun (Davos Zirvesi) 25 Ocak-29 0cak tarihlerinde gerçekleştirilecek sanal toplantısı, ABD ve Almanya’nın dördüncü çeyrek büyümesi yurt dışında haftanın öne çıkan gelişmeleri. Yurt içinde yılın ilk Enflasyon Raporu, aralık ayı dış ticaret dengesi ve ocak ayı anket göstergeleri öne çıkan gelişmeler.
Cuma günü küresel ölçekte ocak ayı öncü PMI verileri takip edildi.

  • Avrupa tarafında kısıtlamalarla hizmet sektörü PMI verilerindeki belirgin düşüş bileşik PMI’nin gerilemesine neden oldu. Fransa’da imalat PMI 51,1’den 51,5’e yükselirken, hizmet PMI ise 49,1’den 46,5’e geriledi. Bileşik endeks de 47 seviyesine geriledi. Almanya’da ise imalat PMI 58,3’ten 57’ye gerilemesine rağmen güçlü seviyelerini korudu. Üretim ve ihracat tarafı ekonomiye katkı vermeye devam etmekte. Ülkede kısıtlamalarla hizmet PMI verileri yatay seyrederken, bileşik endeks son 7 ayın düşük rakamı olan 50,8’e geriledi. AB geneli ise 2021 yılına keskin bir düşüşle başlamış oldu. Dikkat çekici olarak imalat PMI üretim endeksi son 7 ayın en düşüğünde.
  • İngiltere’de ise PMI verilerindeki düşüş Avrupa’ya göre daha belirgindi. İmalat PMI 57,5’ten 52,9’a, hizmet PMI 49,4’ten 38,8’e ve bileşik PMI ise 50,4’ten 40,6’ya geriledi. Kısıtlamalara ek olarak Brexit sonrası artacak maliyetler ve ihracattaki olası düşüş PMI verilerinde belirleyici olmakta. PMI rakamlarındaki düşüşe rağmen beklentiler ise aşılama sürecinin başlamasıyla olumlu.
  • ABD’de ise tamamıyla farklı bir görünüm mevcut. Üretim ve yeni siparişlerde artış görülmekte. İmalat PMI 57,1’den rekor seviye olan 59,1’e, hizmet PMI 54,8’den 57,5’e yükseldi. Burada aşılanma sürecinin başlaması ve özellikle teşvik paketine ilişkin olumlu beklentilerin PMI rakamlarına yansıdığını görmekteyiz. Özellikle beklentilere yönelik artış da dikkat çekici. Fakat raporda girdi maliyetinin ve fiyatların yükseldiği vurgulanmakta ve istihdama ilişkin alt endekste düşüş olduğu ve temmuzdan beri en düşük seviyede olduğu vurgulanmakta.

ABD’de bu hafta öncelikle teşvik paketine ilişkin gelişmeler ve çarşamba günkü yılın ilk Fed toplantısı takip edilecek. Fed’in para politikasında herhangi bir değişim beklenmemekte. Aşılamanın başlaması ve teşvik paketine ilişkin olumlu gelişmelerle, geçtiğimiz günlerde piyasalarda Fed’in varlık alımlarını ne zaman azaltmaya gidebileceği konuşulmaktaydı. Ancak başta Fed Başkanı olmak üzere bölgesel Fed başkanlarının varlık alımlarından çıkışın doğru zaman olmadığını belirttiğini gözlemlemiştik. Dolayısıyla toplantıda bu gelişmelere dair detaylar izlenecektir. Perşembe günkü 4. çeyreğe ilişkin öncü GSYH verisi de izlenecek verilerden biri. ABD, 3. çeyrekte bir önceki çeyrekte görülen tarihi daralmanın bir kısmı telafi edilerek yıllıklandırılmış çeyreklik bazda %33,4 büyümüştü, fakat son çeyrekte artan vaka sayıları ve kısıtlamalarla etkilenen hizmet sektörü faktörüyle büyüme rakamının %4 civarına düşmesi beklenmekte. Ayrıca cuma günü Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği PCE deflatör verisi takip edilecek. Veride çok önemli bir değişiklik beklenmiyor. Salgın nedeniyle düşük talep sonucu enflasyon, %2 hedefinden uzak kalmakta fakat enerji fiyatlarındaki artış, kısıtlamaların kaldırılması ile yaşanacak talep artışı ve firmaların maliyetleri tüketicilere yansıtması ile ilerleyen dönemlerde geçici enflasyon artışlarının olabileceği değerlendirilmekte. Ayrıca kısıtlamaların üretim tarafına nasıl yansıdığını izlemek açısından aralık ayı dayanıklı tüketim malları siparişi izlenecek. Ayrıca tüketici güveninin seyrine ilişkin yarın ocak ayı Conference Board tüketici güven endeksi ve cuma günü nihai Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilecek. İlgili endekslerde önemli bir değişiklik beklenmemekte. Haftalık işsizlik maaşı başvurularından da istihdam piyasasındaki güncel gelişmeler takip edilecek. Bir önceki haftada işsizlik maaşı başvuruları sayısı haftalık 900 bine inmesine rağmen yüksek seviyelerini korumuştu. Ayrıca bugün üretimin seyrine yönelik bölgesel Fed anketlerinden Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi ve Dallas Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi, yarın Richmond Fed İmalat Sanayi Endeksi ve perşembe günü de Kansas Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi izlenecek.

Avrupa tarafinda ise ocak ayındaki PMI verilerindeki düşüş sonrası bölge genelinde 2020 yılı son çeyrek büyüme verileri ve güven endeksleri takip edilecek. Cuma günü Fransa ve Almanya’nın geçen yıla ilişkin son çeyrek büyüme verileri açıklanacak. Bölge genelinde ABD’de olduğu gibi geçen yılın 3.çeyreğinde görülen toparlanma hızı, kısıtlamalar ve artan vaka sayıları ile son çeyrekte yavaşladı. Daha önce açıklanan veriye göre Alman ekonomisi 2008-2009 krizinden sonra salgının yarattığı ekonomik krizin sonucunda ilk defa küçülmüş ve ekonomisi geçici verilere göre 2020 yılında %5 daralmıştı. Son çeyrekte kısıtlamalar olmasına rağmen üretimin devam etmesi nedeniyle, özellikle Çin’in ihracat talebinin de etkisiyle ilk kısıtlamaya göre ekonomi daha az etkilendi fakat sürecin bu çeyrekte de en azından devam edilebileceği düşünüldüğünde ilk çeyrek büyüme rakamları da baskı altında kalabilir ki ilk PMI rakamları da buna işaret etmekte. Ayrıca pazartesi günü Almanya’ya ilişkin ocak ayı IFO İş Dünyası Endeksi, çarşamba günü GfK tüketici güveni ve perşembe günü ise AB ocak ayı nihai tüketici güven endeksi izlenecek.

Asya tarafında da salı günü Güney Kore’nin son çeyrek büyüme verisi takip edilecek. Beklentiler yıllık bazda %1,7 civarında daralması yönünde. Çarşamba günü Çin’in sanayi kesimi karlarının aralık ayı verisi takip edilecek. Salı günü ise BoJ’un son toplantısına ilişkin toplantı tutanakları ve perşembe günü ise Japonya aralık ayı perakende satışlar verisi izlenecek. Japonya’da artan vaka sayıları ve kısıtlamalar ekonomik görünüme etki etmekte. Geçen hafta PMI verileri de bunu ima etmişti. BoJ’de son toplantısında bu negatif gelişmeleri dikkate alarak büyümeye ilişkin ekonomik projeksiyonlarını düşürmüştü.
Bu hafta yurt içi veri takviminde bugün ocak ayı reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı ve sektörel güven endeksleri, perşembe günü aralık ayına ilişkin TCMB’nin yayınladığı uluslararası rezervler ve döviz likiditesi tablosu ve ocak ayı ekonomik güven endeksi, cuma günü ise aralık ayına ilişkin yabancı turist sayısı ve nihai dış ticaret verileri açıklanacak. Perşembe günü ayrıca geçen hafta yapılan PPK toplantısına ilişkin toplantı özetleri ve yılın ilk Enflasyon Raporu takip edilecek.

2020 yılının son ayında anket göstergeleri karışık bir görünüm sergilemiş ve sıkılaşan finansal koşulların ve artırılan kısıtlamaların etkisini aralık ayında özellikle perakende ticaret, hizmet ve inşaat sektör güven endekslerinde hissetmiştik. Hizmet sektör güven endeksi 77,5’den 70,4’e, inşaat sektörü güven endeksi 79’dan 73,3’e, perakende ticaret güven endeksi 95’ten 87,6’ya gerilemişti. Daha çok profesyonellerin bakış açısını ölçen RKGE’de ise piyasa dostu adımların sürdürülmesi ve olumlu aşı haberlerinin de desteğiyle geleceğe yönelik artan olumlu beklentilerle aralık ayında artış görmüştük. Mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi 110,4 seviyesine yükselmişti. Ekonomik güven endeksi ise 89,5 seviyesinden 86,4 seviyesine gerilemiş ve tarihsel ortalamasının altındaki seyrini sürdürmüştü. Arındırılmış KKO mayıs ayından bu yana artışını sürdürerek %75,4 seviyesine gelmişti. Bu anket göstergeleri öncesi geçen hafta 2021 yılı Ocak ayına ilişkin tüketici güven endeksini takip ettik. Tüketici güven endeksi, sıkılaşan finansal koşullara karşın risk primi göstergemizdeki iyileşme, TL varlıklardaki olumlu görünüm ve aşılanma süreci gibi faktörlerin etkisiyle geleceğe yönelik pozitif beklentilerin desteğiyle yıla yükselerek başladı. Dolayısıyla sıkılaşan finansal koşulları ve artan kısıtlamaları endekslerde görmeyi beklemekteyiz, ancak TL varlıklardaki olumlu seyir zayıflamayı sınırlayacaktır.

Kasım ayında ilişkin Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi tablosuna göre TCMB’nin 58,1 milyar USD civarında yabancı para swapı ve 5,4 milyar USD altın swapı olmak üzere toplam 63,4 milyar USD’lik swap hacmi bulunmaktadır. Ekim ayıyla kıyaslandığında swap miktarı 3,4 milyar USD azalmıştı.

Turizm Bakanlığı tarafından kasım ayına ilişkin gelen yabancı sayısı verisi, mevsimselliğin de etkisiyle aylık %52,1 düşerken, yıllık %61,9 geriledi. Kasım ayında gelen yabancı sayısı, temmuz ayından bu yana ilk kez 1 milyon ziyaretçinin altında kalmıştı.

TÜİK verileri öncesi Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı geçici verileri takip ediyoruz. Geçici dış ticaret verilerine göre aralık ayında rekor seviyede 17,8 milyar USD ihracat gerçekleştirerek 2020 yılını 169,5 milyar USD ihracatla sonlandırdık, bu rakam 165,9 milyar USD olan YEP tahminin de üzerinde gerçekleşti. 2020 yılında ihracat yıllık %6,3 azalırken, ithalat %4,3 artış kaydetti. Dış ticaret açığı da bu doğrultuda %69 artış kaydederek 49,9 milyar USD gerçekleşti. Aralık ayında dış ticaret açığının altın ithalatının görece hız kesmesi ve ihracatın güçlenmesiyle sınırlı azaldığı görülüyor. Ocak ayı günlük ihracat verilerine baktığımızda ise küresel ölçekte artan kısıtlamaların da etkisiyle ihracatın önceki aya göre hız keseceğini tahmin etmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Vakıfbank, yerli üretimi desteklemek ve istihdamı korumak amacıyla imalatçı ve ihracatçı firmalara 40 milyar liralık yeni kredi paketi açıkladı.

Türk Telekom (TTKOM, Sınırlı Pozitif): Yönetim Kurulu 03.03.2020 tarih ve 31 sayılı kararı ile Şirketimizin 2019 yılı net dağıtılabilir dönem kârının yaklaşık %50 oranına tekabül eden toplam brüt 1.203.020.000,00 TL’nin tamamının yasal kayıtlarda geçmiş yıl kârı olarak yer alan kârdan dağıtılması kararı almıştı. 17.04.2020 tarihli ve 31102 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7244 sayılı Kanun ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na (“TTK”) eklenen Geçici 13. madde uyarınca, sermaye şirketlerinin 31.12.2020 tarihine kadar, 2019 yılı net dönem kârının yalnızca yüzde yirmi beşine kadarının dağıtımına karar verebilecekleri, geçmiş yıl kârlarını ve serbest yedek akçeleri dağıtıma konu edemeyecekleri yönündeki kar dağıtım kısıtlaması nedeniyle, 25.07.2020 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısında, söz konusu kar dağıtım kısıtlamasına uyum amacıyla, 2019 yılı net dağıtılabilir dönem kârının %25’inin dağıtılması karara bağlanmış ve temettü dağıtımına 28.07.2020 tarihinde başlanmıştır.

Getirilen kar dağıtım kısıtlamasının uygulama süresinin 31.12.2020 tarihi itibariyle sonlanması ve konuya ilişkin olarak başkaca bir düzenleme yapılmaması nedeniyle TTK Geçici 13. Maddesi öncesindeki TTK düzenlemelerinin geçerli olması üzerine, Şirketimiz Yönetim Kurulu tarafından; 03.03.2020 tarih ve 31 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile dağıtılmasına karar verilen ve fakat yukarıda belirtilen kar dağıtım kısıtlaması nedeniyle dağıtımı 2020 yılı içerisinde yapılamadığı için geçmiş yıl karı olarak Şirket bünyesinde bırakılan 601.370.000,00 TL’lik bir tutarın hissedarlara dağıtılması, bu itibarla hissedarlara 1 Kuruş nominal değerinde beher hisse için brüt 0,17182 Kuruş (%17,182) olmak üzere toplam brüt 601.370.000,00 TL nakit temettü ödenmesi hususunun yapılacak ilk genel kurul toplantısında Şirketin hissedarlarının onayına sunulması kararlaştırılmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir Çelik, Beyaz Eşya: Yassı Çelik Kullanıcıları Platformu Sözcüsü Ali Eren, Türkiye’de yassı çelik fiyatlarının %50 artışla 820 dolara kadar yükseldiğini belirtti. Eren yassı çelikte piyasa yapısına da dikkat çekerken ülke genelinde yassı çelik kullanan 25 bin firma olmasına rağmen sadece 3 firmanın üretici konumunda olduğunu vurguladı. Bloomberg HT’ye konuk olan Yassı Çelik Kullanıcıları Platformu Sözcüsü Ali Eren, yassı çelik fiyatlarındaki değişimin beyaz eşya başta olmak üzere üretimi ve ihracatı etkileyecek boyuta gelmesinin nedenlerini ve sektörlere olan etkisini değerlendirdi. Eren, yassı çelik fiyatlarını etkileyen faktörler hakkındaki konuşmasında, pandemi döneminde Çin’den kaynaklanan talep şokuyla birlikte dünya genelinde yassı çelik fiyatlarında ciddi bir oynaklık olduğunu söyledi.

Buna ek olarak TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz da beyaz eşyanın temel girdisi olan yassı çelik temininde son dönem yaşanan sıkıntıların beyaz eşya üretimini ve ihracatını olumsuz etkileyecek seviyeye ulaştığına dikkat çekti. Yavuz, “Yurt içinde yassı sac vergilerinin yarattığı etki ile piyasada bozulma yaşanmakta ve uygulanan vergi oranı doğrultusunda piyasa fiyatları artmaktadır. Özellikle ihracatın öneminin çok daha öne çıktığı bir dönemde, girdi temininde yaşanan bu zorluklar maliyetleri artırmakta ve üretimi riske sokmaktadır” dedi. Avrupa Birliği tarafından başlatılan anti-damping önleminin ardından Türkiye’de yakın zamanda yassı sıcak sac için açılan anti damping soruşturmasının kaygı yarattığını da ifade eden Yavuz, “Gümrük birliğinin modernizasyonu vizyonu ve sektörümüzün birinci ihracat pazarının AB olması sebebiyle, misilleme olarak algılanabilecek yaklaşımların ihracata olumsuz etki etme riski olduğunu düşünüyoruz. Sektörün önümüzdeki dönemde ihracat ve üretim rekabetçiliğinin olumsuz etkilenmemesi adına yassı çelik ürünlerinde gümrük vergisi politikasının gözden geçirilmesi önem arz etmektedir” şeklinde konuştu. Kaynak: Bloomberg

Enerji: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin büyüyen ekonomi, sanayi ve nüfusunun artan elektrik ihtiyacını karşılayacak kurulu güç 96 bin megavat oldu. Bu kapsamda, devreye alınan yerli ve yenilenebilir enerji santrallerinin kurulu güç içindeki payı ise %63,5 seviyesine yükseldi. Kurulu güç içindeki en yüksek payı %32 ile hidrolik alırken, yerli kömür %12, rüzgar %9, güneş %7, jeotermal ve biyokütle %2’şer paya sahip oldu.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bera Holding (BERA): İştiraki Konya Kağıt Sanayi ve Ticaret AŞ halka arz için bir aracı kurum ile sözleşme imzaladı.

Ulusoy Un (ULUUN): %100 Bağlı Ortaklığı olan Rolweg S.A, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun 22.01.2021 tarihinde yapmış olduğu Buğday İthalatı ihalesinde vermiş olduğu teklif ile 13,7mnUSD (101,3mn Türk Lirası) değerinde ihale kazanmıştır.

Safkar Ege Soğutmacılık (SAFKR): Şirket bağlı ortaklığı Teksav Teknoloji A.Ş. Pakistan Hava Kuvvetlerinin 8 adet hava alanı/helikopter pistinin aydınlatma malzemeleri ve bunların montajı ihalesine 10,2mn USD’lik teklif vermiştir.

Say Yenilenebilir Enerji (SAYAS): 25 Kasım 2020 tarihli açıklamasında Şirket Covid-19 salgınında görülen vaka artışlarından işgücünün de etkilendiği belirtmişti. 14 Aralık 2020 tarihli açıklamasında yaşanan işgücü kaybı nedeniyle üretim ve sevkiyat programımızda bazı güncellemeler yapılmış olup Fas’ta mukim müşterisi Afriquia SMDC’ye teslimatlarının 2021 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmasının öngörüldüğü açıklanmıştı. Üretim ve sevkiyat programının normale döndüğü duyurulmuştur.

Yıldız Holding: Yıldız Holding’in sahibi olduğu çikolata şirketi Godiva Kuzey Amerika’daki dükkanlarını kapatma kararı aldı. Bahar mevsimine kadar dükkanların kapanmasının tamamlanacağı belirtiliyor. 2 yıl önce şirket dünya genelinde 2025 yılına kadar 2 bin kafe açmayı planlıyordu. Ancak Corona salgını bu planların değişmesine neden oldu. Şirkete göre salgın insanların dükkandan alışveriş yapma alışkanlığına darbe vurdu. Şirket ilk olarak 2019’da New York’ta kafe açmıştı. Sonraki 12 ay boyunca birçok yerde kafe ya da dükkan açıldı. Şirketin Kuzey Amerika’daki dükkanlarının bir daha açılmayacağı doğrulanırken, Çin, Avrupa ve Ortadoğu’daki Godiva dükkanlarının çalışmaya devam edeceği kaydedildi. Şirket Kuzey Amerika’da talepleri internet üzerinden karşılayacak. Bununla birlikte şirket ürünleri Amerika’da bazı firmaların bayilerinde satılmaya devam edecek. Kaynak: VOA

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 258 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak cuma günü 22 milyar TL (%17’den, 6 gün vadeli) ve 45 milyar TL (%17’den, 7 gün vadeli) iki adet haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,11 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,08-%1,12 bandında hareketin ardından, %1,09 seviyesinden günü kapattı.Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 50 baz puana varan düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlendi. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 20 baz puana yaklaşan düşüşler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi