SABAH STRATEJİSİ
Powell’ın enflasyona vurgu yapmasının ardından piyasanın Fed faiz artırım beklentilerini öne çekmesi fiyatlamalarda etkili olmaya devam ediyor. %1,60’ın üzerinde hareket eden ABD on yıllık tahvil faizi ile birlikte büyüme hisselerinde negatif ayrışma dün de sürdü. Bu sabaha bakıldığında ABD vadelilerinde %0,2 civarında düşüş gözleniyor. Asya’da da ana endekslerde kısmi baskı gözleniyor. Dolar ise gücünü koruyor. Yarın Şükran günü nedeniyle kapalı olacak ABD piyasalarında hacim düşüşü beklenirken, bugün Fed toplantı tutanakları, revize büyüme verisi, tüketici güveni, kişisel gelir ve harcamalar ile haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Küresel borsalardaki görüntüye karşın dün piyasa kapandıktan sonra vadelilerdeki yükseliş dikkate alındığında BIST100 endeksi güne %0,5 civarında primle başlayabilir. Dün kurdaki sert yükseliş ile birlikte Dolar bazında daha önce birçok defa test ettiği dip seviyelerine gerilen BIST100 endeksine ilgi sürebilir. Hisse piyasası enflasyona karşı koruma görevi gören varlık sınıfı arasında olmaya da devam ederken, hisse alakasyonlarında döviz geliri olan şirketlere talep sürebilir. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetiyle BAE Prensi’nin Türkiye’ye gelmesi yakından izlenecektir. Ek olarak, bugün Tüpraş “Stratejik Dönüşüm Planı”nı açıklayacak. Analist ve yatırımcılarla toplantı TSİ 17’de başlayacak.
MAKROEKONOMİ
Dün ABD tarafında kasım ayına ilişkin öncü imalat ve hizmet sektörleri PMI verileri açıklandı. İmalat PMI, kasımda beklentilerle uyumlu olarak hafif artışla 58,4’ten 59,1’e yükseldi ve imalat sanayinde büyümenin hızlandığına işaret etti. Kasımda yeni siparişlerin daha keskin bir hızla artış kaydetmesiyle üretim hızlandı. Diğer yandan, ham madde tedarik sıkıntıları ve iş gücü sorunları teslimat süreleri yine önemli ölçüde kötüleşti. Ayrıca girdi fiyatları rekor bir hızla yükseldi ve firmalar ürün satış fiyatlarını son 14 yılın en yüksek ikinci hızıyla artırdı. Kasımda hizmet PMI ise, artış beklentisine karşın 58,7’den 57 seviyesine hafif geriledi. Buna karşın hizmet PMI verisi, hem yurt içinde hem de yurt dışında daha fazla seyahat ve koronavirüs kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından hizmet sektörü aktivitesinde büyümenin devam ettiğine işaret etti. Hizmet sektöründe yeni işlerde büyüme, firmaların yeni müşteri edinmeleriyle genel olarak güçlü kalmasına rağmen Ağustos 2020’den bu yana en yavaş hızda gerçekleşti. Bu arada, iş gücü sorunları nedeniyle kapasite üzerindeki baskı devam etti ve birikmiş iş yükleri tarihin en hızlı ikinci hızıyla arttı. Ayrıca girdi fiyatları artışı son altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve ücret enflasyonu yeni zirveye ulaştı.
Dün Avrupa genelinde de kasım ayına ilişkin öncü imalat ve hizmet sektörleri PMI verileri takip edildi. Buna göre, kasım ayında öncü verilere göre, Euro Bölgesi imalat PMI 58,3’ten 58,6’ya, hizmet PMI 54,6’dan 56,6’ya, bileşik PMI ise hizmet sektörü görünümdeki belirgin artışla 54,2’den 55,8’e yükseldi. İmalat PMI tarafında görünüm pek fazla değişmedi girdi tedarik zincirindeki sıkıntılar nedeniyle stoklar artarken, teslimat süreleri uzamaya devam etmekte. Fiyat baskıları ise bu ayda belirgin artmakta. Dikkat çekici olarak iyimserlik kısmi artsa da arz sıkıntıları ve fiyat baskıları iyimserlikte belirgin artışı önlemekte. Hizmet PMI tarafında ise istihdam artarken, stoklar artmakta. . Hizmet PMI artsa da beklentiler ise vaka sayısındaki dalgalanma ile kötüleşmekte. Almanya’da ise imalat PMI 57,8’den 57,6’ya gerilerken, hizmet PMI 52,4’ten 53,4’e yükseldi. İmalat PMI’da düşüş görsek de en büyük ticaret ortaklarımızdan Almanya imalat PMI güçlü genişleme bölgesinde kalarak ihracat için olumlu sinyal verdi. İngiltere’de ise imalat PMI 57,8’den 58,2’ye yükselirken, hizmet PMI 59,1’den 58,6’ya geriledi. Bileşik PMI ise 57,8’den 57,7’e sınırlı geriledi. Alt detaylara bakıldığında tedarik zincirindeki sıkıntıların yansımalarını İngiltere’de de görmekteyiz. Yükselen ücretler, enerji ve ham madde fiyatlarındaki artışla fiyat baskıları devam etmekte.
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
Piyasaların odak noktasında TSİ 22’de Fed’in 2-3 Kasım tarihli FOMC toplantı tutanaklarının yayınlanması olacak. Fed 3 Kasım’daki toplantıda varlık alımı azaltımına ilişkin takvimi duyurmuştu. Fed, kasımdaki toplantısında faizlerde değişiklik yapmazken, bu aydan başlamak üzere aylık bazda varlık alımlarını 15 milyar USD (10 milyar USD Hazine tahvili+5 milyar USD MBS olmak üzere) azaltacağını duyurmuştu. Fed eğer ekonomik görünümde değişiklik olursa varlık alımı azaltımının hızının ayarlanacağını da belirtmişti. Bu açıdan programda değişikliğe neden olabilecek enflasyon ve istihdam gelişmelerine ilişkin yönlendirmeler önemli olacaktır. Ayrıca Fed enflasyona ilişkin “Enflasyon, büyük ölçüde geçici olması beklenen faktörleri yansıtacak şekilde yüksek” ifadesini kullanmıştı. Enflasyondaki ifade değişikliğine yönelik detaylar da önemli olacaktır.
Öte yandan, TSİ 16.30’da ABD’de yılın üçüncü çeyreğine ilişkin revize GSYH büyüme verileri ve Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi açıklanacak. Öncü verilere göre arz sıkıntılarının ve Delta varyant yayılımının etkili olmasıyla 3. çeyrekte yıllıklandırılmış bazda ABD ekonomisinin büyüme hızı yavaşlayarak %6,7’den %2’ye gerilemişti. Bunda temel etken tüketici harcamaları artış hızındaki yavaşlama olmuştu. Diğer yandan, çekirdek PCE fiyat endeksi yılın ikinci çeyreğinde %2,5’den %6,1’e yükselmesinin ardından yılın üçüncü çeyreğinde öncü verilere göre %4,5’e gerilemişti.
Bunun yanında, TSİ 16.30’da ABD’de ekim ayına ilişkin kişisel tüketim harcamaları (PCE) Deflatör ve kişisel gelirler ve harcamalar verileri takip edilecek. Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği PCE deflator eylülde yıllık bazda %4,2’den %4,4’e yükselerek fiyat baskılarının devam ettiğini göstermişti. Ayrıca TSİ 16.30’da ABD’de ekim ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri verisi açıklanacak.
Ayrıca ABD’de TSİ 18’de kasım ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi açıklanacak. Kasım ayına ilişkin öncü tüketici güven endeksi, kısmi artış beklentisine karşın 71,7’den 66,8 seviyesine gerilemiş ve böylece tüketicilerin, artan enflasyonist baskılar karşısında olumsuz etkileri azaltmak için henüz etkili politikaların geliştirilmediğine dair artan endişeleri nedeniyle Kasım 2011’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti.
Bunun yanında, TSİ 18’de ABD’de yeni konut satışlarının eylül ayında aylık bazda %14 artmasının ardından ekim ayında yavaşlayarak yatay seyretmesi bekleniyor.
Diğer yandan, ABD’de TSİ 16.30’da 20 Kasım haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 13 Kasım haftasında beklentilerin altında kalmış ve 269 bin kişiden 268 bin kişiye sınırlı gerilemesine rağmen salgın sonrası en düşük seviyesini yenilemişti. 20 Kasım haftasında ise yeni işsizlik maaşı başvurularının düşüşünü sürdürerek 260 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Ayrıca Almanya’da TSİ 12’de kasım ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi verisi açıklanacak. Ekim ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi artan vaka sayıları, girdi tedariki ve arz kısıtlarına yönelik endişelerin yanında enerji fiyatlarındaki dalgalanmaların etkisiyle özellikle beklentilerin kötüleşmesiyle 98,9’dan 97,7 seviyesine gerilemiş, böylece aralıksız şekilde son dört aydır düşüşünü sürdürmüş ve nisan ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da kasım ayına ilişkin Reel Sektör Güven Endeksi ve Sektörel Güven Endeksleri (Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Sektörleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Ekim ayında sektörel güven endeksleri ekonomik toparlanmanın sürdüğüne işaret etmekteydi. Ekim ayında perakende ticaret sektörü güven endeksi %4,8 artışla 121,1’e, hizmet sektörü güven endeksi %2,1 artışla 120,3’e, inşaat sektörü güven endeksi %1 artışla 92,7’ye yükselmiş, reel kesim güven endeksi ise %1,8 düşüşle 111,3’e gerilemişti. Arındırılmış kapasite kullanım oranı ise, aylık 0,3 puan düşüşle %77,5 seviyesine gerilemişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Banka 22 Kasım 2021 tarihinde 367 gün vadeli 365mn ABD Doları ve 247mn Euro tutarında iki ayrı dilimden oluşan sendikasyon kredisi anlaşması imzalamıştır. 20 ülkeden 36 finansal kurumun katılımıyla ve dış ticaretin finansmanı amacıyla kullanılacak olan kredinin toplam maliyeti ABD Doları dilim için Libor + %2.15, Euro dilim için Euribor + %1.75 olarak gerçekleşmiştir.
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Bankanın, 25.10.2019 tarihli Özel Durum Açıklamasında Yapı Kredi Bank Malta Ltd.’nin tasfiye edilmesine Yönetim Kurulu tarafından karar verildiği duyurulmuştu. Tasfiye işlemleri çerçevesinde Yapı Kredi Bank Malta’nın bankacılık yetkisinin iptaline ilişkin Avrupa Merkez Bankası’ndan gerekli onayın alındığı açıklandı.
SEKTÖR HABERLERİ
Demir-Çelik: Küresel ham çelik üretimi, ekimde Çin’deki üretimin %23’ün üzerinde düşmesiyle geçen yılın aynı dönemine göre %10,6 azalarak 145,7mn tona geriledi. Söz konusu dönemde Çin’in üretimi %23,3 azalarak 71,6mn tona düştü. (Kaynak: AA)
Enerji: Elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edildi. Kaynak: Bloomberght
Kimya: İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akyüz kur sıkıntısı ve tedarik zincirindeki aksamalardan dolayı üreticilerin hammadde bulmakta zorlandığını söyledi. Bloomberg HT’ye konuk olan Akyüz, hammadde tedariğinin yüzde 80’inin yurtdışına bağlı bu yüzden tedarik zincirindeki aksamaların üreticileri sıkıntıya soktuğunu söyledi. Akyüz, “Tedarik zincirindeki bozulmalar, diğer taraftan nakliyelerdeki artışlar süreci zorluyor. Artışlara uyum sağlasanız dahi zamanında konteynerleri getirtme şansınız olmuyor. Döviz bazında da yükselmeler neredeyse yüzde yüze yakın. Yurtiçinde bunun da etkisi iki katına çıkıyor. Üreticiler zamanında alamadıkları hammaddeden dolayı, zamanında üretim de yapamıyorlar” diye belirtti. Kur sıkıntısının da altını çize Akyüz “Özellikle petrokimya ürünlerinde pek çok tesiste ciddi sıkıntılar var. Örneğin cam elyafı bunlara bir örnek.” dedi.
Uluslararası Yatırım: Dünya genelinde 68 ülkede 80’den fazla limana sahip olan ve Türkiye’de Yarımca Limanı ile faaliyetlerini sürdüren dünyanın en büyük limancılık şirketlerinden DP World, Türkiye’de yatırımlara devam edeceğini açıkladı. DP World Yarımca CEO’su Kris Adams, “Türkiye’ye şu ana kadar 600 milyon dolar yatırım yaptık. Potansiyele inanıyoruz. Yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
DAGİ Giyim (DAGI): Şirketin 19.10.2021 tarihinde yer vermiş olduğu özel durum açıklamasına göre; Almanya’da elektronik ortamda satış faaliyetlerini yürütmek amacı ile, %100 hissedarı olduğu sermayesi 25bn EUR olan “Dagi Retails GmbH” unvanlı Şirketin kuruluş işlemleri tamamlanmıştır.
Ral Yatırım Holding (RALYH): Şirketin Bağlı Ortaklıklarından Hera Teknik Yapı A.Ş., T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen ” Şanlıurfa Merkez Eski Sanayi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 2. Etap 1. Bölüm 246 Adet Konut, 223 Adet Dükkan ve 56 Adet Ofis İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi ” ihalesine katılmıştır. 225mn TL teklif sunarak katılımcılar arasında 1. en düşük teklifi vermiştir. Teklif değerlendirme aşamasındadır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %15,45 seviyesinden %15,36 seviyesine geriledi. TCMB dün 37 milyar TL’lik (%16’dan, 7 gün vadeli) repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 348,6 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,62 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,61-%1,68 bandında hareketin ardından %1,68 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 150 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 110 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi