SABAH STRATEJİSİ
Bu hafta net bir yön çizemeyen küresel borsalarda bu sabah da nötr risk iştahı hakim. Brexit belirsizliği piyasalar üzerinde şu aşamada belirleyici bir fiyatlamaya yol açmazken, ABD’de şirket bilançoları da kısmi oynaklık yaratıyor. S&P500 endeksi 3.000 seviyesi etrafında yatay bir görüntü sergilemekte. Ons Altın da dar bir bantta hareket etmeye devam ediyor. Yurtiçinde ise azalan jeopolitik riskler TL varlıkları desteklerken, dün akşam ABD Başkanı Trump’ın, Türkiye’ye yaptırımların kaldırılacağını açıklamasının da önemli etkisiyle TL günü %1,3 oranında primle kapattı. Bugün TSİ 14’teki TCMB faiz kararı öncesinde ise TL güne bir miktar baskı altında başlıyor. Düşen enflasyonun yanı sıra enflasyon beklentilerinin de iyileşmesi ve jeopolitik risklerin azalması faiz indirimi için alan yaratıyor. Bu toplantı için, 100 – 150 baz puanlık (beklenti100 baz puan indirim) faiz indirimini ve karar metninde bir miktar şahin açıklamaları, TL varlıklar açısından şu aşamada en olumlu senaryo olarak değerlendiriyoruz. Dün sert bir yükseliş kaydeden endeksin bugün de güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını beklerken, tahminen TL’deki bu sabahki baskı TCMB beklentileriyle ilgili ki bu da endeks tarafında ek olumlu fiyatlamalara yol açabilir. Dolayısıyla, endeksin merkez bankası toplantısı öncesinde 101bin seviyesini hedefleyebileceğini düşünüyoruz. Mevcut gelişmeler endekste yukarı yönlü riskleri artırırken, 102binli seviyelerin de gün içerisinde görülmesi mümkün.
MAKROEKONOMİ
ABD borsaları, şirket bilançolarının izlenmesiyle dün ılımlı ve alıcılı bir şekilde kapandı. Asya borsaları da benzer iyimser görüntüyü Brexit ve ticaret gelişmelerine odaklanılması ve Suriye özelinde jeopolitik risklerinde hafiflemesiyle bugün kısmen koruyor. Haftanın Merkez Bankaları faiz kararları bugüne toplanmış durumda. İki gün sürecek NATO savunma bakanları toplantısı bugün Brüksel’de başlıyor. Twitter ve Amazon üçüncü çeyrek bilançolarını yayımlayacak, ABD’de eylül ayına ait dayanıklı mal siparişleri günün en önemli verilerinden biri. Küresel arenada bizi ayrıca ekim ayına ilişkin öncü imalat ve hizmet PMI’lar ağırlıklı bir gün bekliyor. Japonya imalat PMI ekim ayında 48,5 ile 3 yılın en düşük seviyesine ve hizmet PMI da 50,3 ile yaklaşık bir yılın en düşük seviyesine geriledi. 30-31 Ekim’deki BoJ toplantısında atılacak adımlar ve BoJ’un bu sene için ekonomik büyüme ve enflasyon görünümünü düşürmesi bekleniyor. Jeopolitik risklerin hafiflemesi ve Trump’ın, Türkiye’nin operasyonu bağlamında getirilen yaptırımların kaldırılması için talimat vermesiyle birlikte kur dün akşam saatlerinde düşüşünü sürdürdü.
Türkiye’nin ABD ve Rusya ile Suriye anlaşmasının jeopolitik riskleri hafifletmesiyle yatırımcılar bugünkü TCMB faiz kararına odaklanacak. Eylül ayı enflasyon verisi sonrası TCMB’den faiz indirim beklentilerinin arttığını, ancak son dönemdeki jeopolitik gelişmelerle Merkez Bankası’nın daha sınırlı bir faiz indirimini tercih edebileceği veyahut toplantıyı pas geçebileceği görülmüştü. Merkez Bankası son iki toplantısında toplamda 750 baz puan indirime gitti. Anketlerde bugünkü faiz toplantısında ise 100 baz puan civarında bir faiz indirimin ağırlık kazandığını görmekteyiz.
- Enflasyonun eylül ayında tek haneye inmesinin ardından ekimde de tek haneli seviyelerini sürdürmesi beklenmekte, yılı ise sınırlı bir çift hane rakamıyla bitirebileceğimiz öngörülmekte. Hem enflasyon beklentilerinin iyileşmesi hem de TL’deki stabil seyir ise Merkez Bankası’na faiz indirimi için alan oluşturmakta. Bugün gerçekleştirebilecek 100 baz puan civarındaki bir indirim sonrasında aralık ayındaki toplantıda ise 50-100 baz puanlık bir indirim olası görülmekte.
Bugünkü TSİ 14.45’deki ECB toplantısında ise herhangi bir politika değişikliği beklenmiyor. Buna rağmen toplantıyı özel kılan bir gelişme mevcut. 2011 yılında göreve gelen ECB Başkanı Draghi’nin bu faiz toplantısı son toplantısı olacak. TSİ 15.30’da Draghi’nin konuşması bulunuyor. Halefi Lagarde’ın ise Draghi gibi güvercin bir duruş sergilemesi bekleniyor.
- Bununla birlikte varlık alım programı konusunda ECB üyeleri arasında fikir ayrılıklarının yaşandığını görmekteyiz, bu faiz kararında da bu noktalara odaklanmayı sürdüreceğiz. ECB, eylüldeki toplantısında, mevduat faizini 10 baz puan düşürerek -%0,50’ye çekerken, varlık alım programlarına 1 Kasım itibarıyla aylık 20 milyar Euro seviyesinde tekrar başlanacağını duyurmuştu. Draghi ayrıca son dönemlerde Euro Bölgesi’nde daha aktif bir maliye politikası uygulanmasının gerektiğini vurguluyor ve hükümetlerin ECB’nin faiz oranlarını yükseltmesini istiyorlarsa harcama yanlısı olmaları gerektiğini vurguluyordu, dolayısıyla benzer açıklamaları da takip edeceğiz.
TCMB ve ECB faiz kararının yanında TSİ 10.30’da İsveç Merkez Bankası’nın, politika faizini -%0,25 seviyesinde ve TSİ 11’de Norveç Merkez Bankası’nın, politika faizini %1,50 seviyesinde ve TSİ 14’de Ukrayna Merkez Bankası’nın ise, politika faizini %16,50 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. TSİ 10.30’da ise Endonezya Merkez Bankası’nın, %5,25 seviyesinde bulunan politika faizini, %5 seviyesine çekmesi bekleniyor. Gece saatlerinde Şili Merkez Bankası da, %2 seviyesinde bulunan politika faizini, beklentilerle uyumlu olarak %1,75 seviyesine çekti.
- TSİ 16.45’de ABD’de imalat PMI’ın 50,9 seviyesinde gerçekleşmesi, buna karşın, TSİ 11.15’de Almanya’da ekimde imalat PMI’ın 42 seviyesinde ve TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde imalat PMI’ın 46 seviyesinde gerçekleşerek 50 eşik değerinin altındaki seyrini sürdürerek sektörde daralmaya işaret etmesi beklenmekte.
- Hizmet sektörü PMI’lara bakıldığında ise, tüm ülkelerde bir önceki aya göre sınırlı artış göstermesi ve 50 eşik değerinin üzerindeki seyrini sürdürerek hizmet sektörlerinde genişlemeye işaret etmesi bekleniyor. Bu kapsamda, ekim ayına ilişkin hizmet PMI’ın ABD’de 51 seviyesinde, Almanya’da 52 seviyesinde ve Euro Bölgesi’nde ise 51,9 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
TSİ 15.30’da ABD’de eylül ayına ilişkin dayanıklı tüketim malları siparişleri, TSİ 18’de ABD’de ekim ayına ilişkin Kansas City Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi verisi ve TSİ 17’de ABD’de eylül ayına ilişkin yeni konut satışları da açıklanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK, Sınırlı Negatif): Banka 900mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı nakden (bedelli) karşılanmak suretiyle 450mn TL artırılarak 1.350mn TL’ye çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştur.
Tofaş (TOASO, Nötr): Son dönemde ihracattaki düşüşe bağlı olarak üretimde kayıplar yaşayan Tofaş’ın CEO’su Cengiz Eroldu, “Hem modellerin yaşam döngüsü, hem Avrupa’da orta sınıfta düşüş hem de Opel-Vauxhall ile işbirliğinin bitmesini daralmanın sebepleri olarak sayabiliriz. Egea ailesinin seneye son çeyrekte 225 milyon dolar yatırımla yenilenmesiyle yeniden yükselişe geçeceğiz” dedi. Eroldu, şu an için SUV üretme planlarının ise olmadığını söyledi. Kaynak: Hürriyet
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ve bazı AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Değişiklikle BDDK’nin bazı yetkilerinin TCMB’ye devredilmesi öngörülüyor. Kaynak: Dünya
Demir-Çelik: Ordu Yardımlaşma Kurumu’na (OYAK) İngiltere’nin ikinci büyük çelik üreticisi British Steel’i satın alması için verilen sürenin sonuna gelirken şirketi çöküşten kurtaracak bir anlaşmaya hala varılamadı. OYAK’ın sahibi olduğu Ataer Holding’e 22 Mayıs’ta tasfiye edilen British Steel’i satın alması için Perşembe sona erecek 10 haftalık bir münhasırlık süresi tanınmıştı. (Kaynak: Reuters)
Sigorta: 2019 yılı Eylül sonu itibarı ile toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %22,5 artış ile 48,4milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan, katılım sigortacılığı toplam prim üretimi ise geçen yılın aynı dönemine göre %66,8 artış ile 2,5milyar TL TL olarak gerçekleşmiştir.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Bera Holding (BERA): Denizbank A.Ş. ile (Kefalet, Müşteri Çeki Teminatlı ve İpotek Teminatlı olmak üzere) Holding’in Grup şirketleri İşletme sermayesi ve yatırım harcamalarında kullanılacak 153mn TL’si 36 ay vadeli 20mn TL’si kısa vadeli olmak üzere toplam 173mnTL’lik Nakdi Grup Limiti artırımı gerçekleştirilmiştir.
Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ile Grup şirketleri Kompen A.Ş., Kombassan A.Ş., Adaçal A.Ş., MPG A.Ş., ve Divapan A.Ş. için 2 yılı ödemesiz 10 yıla kadar vadeli toplam 42,3mn TL’lik İvme kredisi ve işletme sermayesi kredi sözleşmesi imzalanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,00 seviyesinden %16,02 seviyesine hafif yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 19,1 milyar TL ile 10 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 9,1 milyar TL ise %15,5 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, Brexit gelişmeleri, ABD dayanıklı mal siparişleri ve PMI verileri ile ECB toplantısının beklenmesiyle dün görece dar bir bantta seyretti ve bugün %1,76 seviyelerinde işlem görüyor.
Yurtiçi tahvil piyasasında, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Suriye konusunda Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleştirilen görüşmesinin ardından, mutabakata varmaları ve dün Trump’ın, ilgili birimlere Türkiye’ye yönelik 14 Ekim’de getirilen yaptırımların kaldırılması için talimat verdiğini bildirmesiyle birlikte, TL’nin değer kazandığı gözlenmekte. Bu görüntü ışığında bugün tahvil faizlerindeki düşüşün sürmesini bekleriz. Dün de 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 41 baz puanlık düşüşle %13,75 seviyesine ve 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 137 baz puanlık düşüşle %13,76 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 73 baz puanlık düşüşle %13,56 seviyesine geriledi.