Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (24.09.2019)

SABAH STRATEJİSİ

ABD – Çin ticaret görüşmelerinin önümüzdeki ay gerçekleşeceğinin açıklanmasıyla küresel borsalarda bu sabah kısmi iyimserlik söz konusu. ABD vadelileri ile birlikte Asya’da birçok borsa artıda seyrediyor. Diğer yandan, dün özellikle Almanya’dan zayıf gelen veriler küresel büyüme endişelerini artırsa da, merkez bankalarının güvercin duruşlarının yanı sıra zayıf verilerin hükümetlerden de mali yönde destekleme programlarını gündeme getirmesi şu aşamada risk iştahında önemli bir bozulmaya yol açmadığı söylenebilir. Resesyon endişelerinden jeopolitik gelişmelere kadar birçok risk unsuruna karşın merkez bankaları ve hükümetlerden beklentiler piyasaları destekleyen ana hikaye olmaya devam ediyor. Bu sabah küresel borsa endekslerindeki yükseliş eğilimi ve TL’deki hafif alıcılı görüntüye bağlı olarak BIST100 endeksi de güne pozitif bölgede başlayabilir. Bugün başlayacak Birleşmiş Milletler (BM) Liderler Zirvesi takip edilecekken, bu sabah, ABD’nin Türkiye ile ticaret hacmini 100 milyar dolara ulaştıracak yeni teklif sunacağına yönelik haber akışı endekste pozitif fiyatlamalara neden olabilir. Yaşanan düşüşlerin ardından dün 50 günlük ortalamasından dönen ve günü psikolojik 100bin seviyesinin üzerinde kapatmayı başaran endekste olası yükselişlerde 101.500 hedef olarak izlenebilir.

MAKROEKONOMİ

Bugün TSİ 15’de Birleşmiş Milletler (BM) Liderler Zirvesi başlayacak. Genel Kurulu Görüşmelerinde ABD ve İran arasında yaşanan gerilim ve iklim değişikliğinin öne çıkması beklenirken, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda bugün bir konuşma gerçekleştirecek.

Euro Bölgesi’nde hayal kırıklığı yaratan PMI (satın alma yöneticileri endeksi) verileri ve ECB Başkanı Draghi’nin Euro Bölgesi ekonomisinin toparlanmaya dair ikna edici bir işaret göremediğini belirtmesiyle Avrupa borsaları dün %1’e varan ekside kapanırken, ABD borsalarında ABD PMI verilerinin beklentilerden çok uzaklaşmamasının da etkisiyle yatay bir görüntü vardı. Bugün Asya borsalarında ise Çin Başbakan Yardımcısı’nın gelecek hafta Washington’a ticaret görüşmeleri için geleceğinin gözlenmesiyle hafif alıcılı bir seyir görüyoruz. Genel olarak son dönemde ticaret savaşı temalı haber akışı yumuşasa da ekonomik verilerdeki seyir kırılganlık oluşturuyor.

Dün Euro Bölgesi’nde açıklanan PMI verileri imalat sektöründeki ısrarcı zayıflığın hizmet sektörüne de yansıdığını gösterdi. Euro Bölgesi, İtalya, İngiltere ve Almanya’da imalat PMI verisi 50 eşik seviyesinin altında daralmayı sürdürüyor. Neticede bölgenin en büyük ekonomisi Almanya’da kötüleşme sürüyor ve ülkede resesyon beklentileri artıyor. Bu durum hem ECB’yi para politikaları hem de Almanya hükümetini mali politikalar tarafından ekonomisine destek vermesi için zorluyor.

Bugün Asya seansında açıklanan Japonya imalat PMI verisinin de 7 ayın en düşük seviyesine gerilediğini ve gelecek ayki toplantısında Japonya Merkez Bankası’nın ekonomisine ek teşvikler açıklamasını güçlendirdiğini gözlemliyoruz.

Bugün yurtiçinde ve Almanya’da reel sektöre ait öncü göstergeleri takip edeceğiz. Ayrıca TSİ 17’de ABD’de Conference Board tüketici güven endeksi ve Richmond Fed imalat sanayi endeksi açıklanacak. İngiltere’de Yüksek Mahkeme parlamento kararını da bugün açıklayacak.

  • Yurtiçinde bugün TSİ 10’da eylül ayına ait reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı izlenecek. Ağustosta reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 4,2 puan artarak 102,5 seviyesine yükselmişti. Eylül ayında tüketici güven endeksi zayıflamıştı, bunun daha profesyonel kesim olan reel sektör tarafına nasıl yansıyacağını izleyeceğiz. Kapasite kullanım oranı şubatta %74 seviyesine kadar gerilemesi ardından ağustosta bir önceki aya göre 0,4 puan artarak %76,6 seviyesinde gerçekleşmişti.
  • TSİ 11’de Almanya’da eylül ayına ait IFO endeksi açıklanacak. IFO endeksi, imalat, inşaat, toptan ve perakende sektörlerinden yaklaşık 9000 şirketin aylık anket yanıtlarına göre açıklanan bir değer. Endeks, bu yılın ağustos ayında 94,3 seviyesine kadar gerileyerek Kasım 2012’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti.

Bugün ayrıca TSİ 16’da ABD’de temmuz ayına ilişkin S&P CaseShiller Konut Fiyat Endeksi verisi de takip edilecek. Veri geriden geldiği için diğer konut verileri gibi piyasada oynaklığı belirgin artırmıyor. TSİ 15’de Macaristan Merkez Bankası’nın faiz kararı bulunmakta, bankanın mevcut durumda politika faizi %0,90 seviyesinde bulunuyor.

TCMB, TL cinsi zorunlu karşılıklara uygulanan referans faiz oranını 4 Ekim’den geçerli olmak üzere %13’ten %8’e düşürdü. TL zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı, kredilerinin yıllık büyümesi referans  değerler olan %10 ile %20 aralığı içinde olan bankalara %10, dışında olan bankalara ise %0 faiz uygulanacak. TCMB, zorunlu karşılık oranlarını ve zorunlu karşılıklara ödenen faizleri TL kredilerin yıllık büyüme oranı ile ilişkilendirdirmişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (EREGL, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, Şirketin “B1” olan kredi notunu ve “Negatif” olan görünümünü teyit etmiştir.

Kardemir Karabük Demir Çelik (KRDMA, KRDMB, KRDMD, Nötr): Katma değerli ürünlerde pazar payını artırmayı hedefleyen Şirket, ağırlıklı olarak otomotiv ve savunma sanayilerinde kullanılan 4140 (42CrMo4) kalite çelik kangal üretti. Otomotiv ve savunma sanayi sektörleri ile makine imalat sektörünün aşınmaya dayanıklı muhtelif parça imalatlarında kullandığı 4140 (42CrMo4) kalite çelikleri kangal formunda üreten Kardemir, bu yeni ürünün ilk ticari satışını da gerçekleştirdi. Kaynak: Matriks

Tekfen Holding (TKFEN, Sınırlı Pozitif): 23.09.2019 tarihinde Tekfen Holding A.S. payları ile ilgili olarak 18,38 TL. ile 18,69 TL. fiyat aralığından toplam 100.000 adet, alış işlemi Şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Tekfen Holding A.S. sermayesindeki payları / oy hakları 23.09.2019 tarihi itibariyle %7,9632′ e yükselmiştir.

Türk Telekom (TTKOM, Nötr): Şirketin stratejik hedefleri doğrultusunda, rekabetçi sektör dinamiklerine göre çevikliğini artıracak, büyüme ve karlılığını sürdürülebilir hale getirecek daha odaklı bir organizasyon yapısı oluşturma amacıyla üst yönetim yapısında aşağıdaki değişiklikler gerçekleşmiştir.

Operasyonel yapıyı daha verimli hale getirme ve daha etkin çalışan bir liderlik takımı inşa etmek amacıyla “İnsan Kaynakları, Regülasyon ve Destek Genel Müdür Yardımcılığı”, “Hukuk Genel Müdür Yardımcılığı” ve “Satınalma Ve Tedarikçi Yönetimi” birimleri bünyesindeki sorumluklar yeniden yapılandırılmıştır. “İnsan Kaynakları, Regülasyon ve Destek Genel Müdür Yardımcılığı” tarafından yönetilmekte olan Regülasyon fonksiyonu “Hukuk Genel Müdür Yardımcılığı” ile birleştirilerek “Hukuk ve Regülasyon Genel Müdür Yardımcılığı” oluşturulmuştur. “İnsan Kaynakları, Regülasyon ve Destek Genel Müdür Yardımcılığı” tarafından yönetilmekte olan Destek Hizmetleri fonksiyonu, mevcutta CEO’ya raporlayan “Satınalma ve Tedarikçi Yönetimi Direktörlüğü” ile birleştirilerek “Destek Hizmetleri ve Satınalma Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı” ihdas edilmiştir. “İnsan Kaynakları, Regülasyon ve Destek Genel Müdür Yardımcılığı” tarafından yönetilmekte olan İnsan Kaynakları fonksiyonu “İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcılığı” olarak oluşturulmuştur.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Banka tarafından yurtiçinde 25 milyar TL nominal tutara kadar borçlanma aracı, 5 milyar TL nominal tutara kadar yine yurtiçinde yapılandırılmış borçlanma aracı ihraç edilebilmesine ilişkin gerekli başvuru SPK’ya yapılmıştır.

Zorlu Enerji (ZOREN, Sınırlı Pozitif): Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak enerji sektöründeki gelişmeleri Bloomberg HT’de değerlendirdi. Geçen sene başlatılan satış süreçlerinin devam ettiğini, rüzgar santrallerinin satışıyla ilgili bir firmayla görüştüklerini belirten Ak aynı zamanda doğalgaz dağıtım bölgelerinde ortaklık arayışları olduğunu, orada da sürecin devam ettiğini söyledi. Geçen yılki dalgalanmaların bu süreçleri biraz yavaşlatsa da zaman kaybı olmadığını ve ilginin artarak devam ettiğini söyleyen Ak “Bunun yanı sıra başka birtakım ortaklıklar da olabilir. Hedefimiz borçluluk oranını hızlı şekilde 5’lerin altına çekmek.” şeklinde konuştu. Açıklamaların ardından, hisse dün günü %4,2 oranında artışla kapattı. Kaynak: Bloomberght

SEKTÖR HABERLERİ

Beyaz Eşya: Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD)’in açıkladığı verilere göre altı ana üründe beyaz eşya satışları Ağustos ayında bir önceki yıla göre %8 azalarak 616.594 oldu. Beyaz eşya üretimi Ağustos’ta %3 azaldı ve 2,24mn indi, ihracat ise %3 artışla 1,85mn oldu. Ocak-Ağustos döneminde ise satışlar %12 azalarak 4,7mn’a düştü, ihracat %2 arttı ve 13,7mn’a yükseldi. Kaynak Bloomberg

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16,34 seviyesinden %16,35 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 39,8 milyar TL ile 34 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 5,8 milyar TL ise %15,5 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, bugün %1,71 seviyelerinde dünkü başlangıca yakın bir görünüm sergiliyor. Ticaret görüşmelerine yönelik kısmi bir rahatlama gözlense de başta Euro Bölgesi kaynaklı makroekonomik verilerin zayıf gelmesi risk iştahında toparlanmayı sınırlıyor.

Yurtiçi tahvil piyasasında, TL’deki ılımlı seyrin etkisiyle, günlük bazda verim eğrisinin tüm vadelerinde düşüşler gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 7 baz puanlık düşüşle %14,89 seviyesine ve 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 33 baz puanlık düşüşle %14,95 ile Mayıs 2018’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 7 baz puanlık düşüşle %14,82 seviyesine geriledi.