Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (24.07.2020)

SABAH STRATEJİSİ

ABD – Çin gerilimi haftanın son işlem gününde fiyatlamalarda belirleyici oluyor. Konsolosluklar üzerinden başlayan gerilim sonrasında bu sabah Şanghay endeksi %3 civarında düşüyor. Çin öncülüğünde, Asya’daki çoğu borsa, Avrupa ve ABD vadelilerinde de %0,4 ile %1 arasında satıcılı bir görüntü var. Diğer yandan, borsalardaki yükselişe katalizörlük eden teknoloji şirketlerine gelen satışlar ve dün ABD’de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvurularının Mart’ın sonundan beri ilk kez artış göstermesi olumsuz olarak takip edilen diğer gelişmeler oldu. Şu aşamada, paritelerde sakin bir görüntü gözlense de haftanın son işlem gününde söz konusu gelişmeler borsa endekslerinde baskı yaratmaya devam edebilir… Küresel borsalardaki görüntüye paralel BİST100 endeksi de güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir ve açılışta 118.400 seviyesini hedefleyebilir. Endekse katalizörlük eden ve endeks ağırlığı yüksek BİM hissesi bir süredir yaptığı bant hareketini dün terk ederken, tarihi zirvesinden günü kapattı. Teknik olarak da yükselen üçgen formasyonu gözlenen hissede dünkü yükseliş eğiliminin devam edebileceğini düşünürken, endeks BİM’in desteğiyle 118.400 desteğinin üzerinde tutunabilir. Aksi durumda 117.500 güçlü destek konumunda. Dün politika faizinin değiştirilmediği ve enflasyonda yukarı yönlü risklerin dikkat çekildiği TCMB toplantısı ile birlikte GYO hisselerinde yaşanan kar satışları sürebilir.

MAKROEKONOMİ

Bugün yurt içi veri takvimi sakin olmakla birlikte S&P’nin Türkiye’ye yönelik değerlendirmesi takip edilecek.TSİ 23’te açıklama yapılması beklenirken, kredi notunda veya görünümünde değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Yurt dışında ise küresel çapta PMI verileri takip edilecek. Mayısta ekonominin yavaş yavaş açılması sonrası PMI verileri tarihi dip seviyelerden dönmüştü, ekonomik normalleşmenin devam etmesiyle PMI verilerinde artışın devam etmesi beklenmekte. Ayrıca TSİ 13.30’da Rusya Merkez Bankası toplantısı da takip edilecek. Beklentiler 50 baz puan indirim yapması yönünde.

Dün ise TCMB’nin politika faizi kararı takip edildi. Merkez Bankası, beklentiler doğrultusunda %8,25 seviyesinde sabit bıraktı. Faizin sabit tutulmasının çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerindeki bir miktar yükselişe bağlandığı görülmekte ve yılın ikinci yarısında dezenflasyonist etkilerin belirginleşeceğine fakat enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü risklerin varlığına da dikkat çekilmekte. Yılın üçüncü Enflasyon Raporu ise 29 Temmuz’da TCMB Başkanı’nın sunumuyla paylaşılacak. Enflasyon tahminindeki olası güncellemeler faiz tarafında sınırlı alanı kalan Merkez Bankası’nın para politikası hakkında da ipucu verebilir. Yukarı yönlü risklerin varlığından dolayı bir sonraki enflasyon raporunda kısmi yukarı yönlü revize gelmesi muhtemel gözükmekte ve faiz indiriminde alanın daraldığı anlaşılmakta.

Karar metninde ise;

-Bir önceki karar metnine benzer şekilde küresel ekonomide kısmi toparlanma sinyallerine vurgu yapılmakta. Belirsizliklerin ve ülkelerin genişlemeci adımlara devam ettiği belirtilmekte.

– İktisadi faaliyetteki kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte mayıs ayında başlayan toparlanmanın güç kazandığı vurgulanmakta.

– Normalleşmeyle birlikte mal ihracatında görülen toparlanma ve emtia fiyatlarının düşük seviyelerinin önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini desteklemesinin beklendiği ifade edilmekte. Turizmdeki zayıflık beklentisi sürmekle birlikte kısmi seyahat kısıtlamalarının kalkmasıyla kısmi toparlanma beklenmekte.

– Toplam talebin sınırlayıcı etkisine rağmen salgına bağlı birim maliyet artışlarının çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerini arttırdığı ifadesi devam etmekte. Emtia fiyatlarının enflasyonu sınırlamaya devam ettiği, gıda fiyatlarının dönemsel ve salgına özgü koşullar nedeniyle arttığı, arz yönlü unsurların ekonomik normalleşme ile ortadan kalkacağı ki hizmet fiyatlarındaki artışların yavaşlamaya başladığı buna kanıt olarak gösterilmekte. Yılın ikinci yarısında dezenflasyonist etkilerin baskın hale geleceği belirtilmekle birlikte bir önceki metinden farklı olarak enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü risklere dikkat çekilmekte.

Dün ise mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi beklentilerin aksine temmuz ayında %2,7 gerileyerek 60,9 seviyesine geldi. Veriyle salgın sonrası artış eğilimi kırılımış oldu. geçen ayın aksine konut ve otomobil alma ve gelecek 12 ayda tasarruf yapma ihtimalinde belirgin düşüş görülmekte. Veride pozitif olarak ise hanenin içinde bulunduğu mali durum kalemi yükseldi.

Yurt içi yerleşiklerin DTH’ları, 17 Temmuz haftasında yaklaşık 1,5 milyar USD artış sergiledi, buna gerçek kişiler 1,1 milyar USD’lik artış ve tüzel kişiler ise 0,3 milyar USD’lik artışla katkıda bulundu. Altın mevduatlarında ise 0,2 milyar USD’lik artış görüldü. Döviz mevduatların, toplam mevduatlar içerisindeki payı, %50,4 seviyesine gerileyerek düşüşünü sürdürdü.

Merkez Bankası’nın toplam döviz rezervleri, 17 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre yaklaşık 0,6 milyar USD azalarak 89,5 milyar USD seviyesine geriledi. Brüt döviz rezervleri, bir önceki haftaya göre 0,4 milyar USD’lik azalışla 49,2 milyar USD seviyesine gerilerken, altın rezervleri ise 0,2 milyar USD azalışla 40,2 milyar USD seviyesine geriledi.Net uluslararası rezervler ise, bir önceki haftaya göre yaklaşık 1,1 milyar USD azalışla 31 milyar USD seviyesine geriledi.

TCMB’nin Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri’ne göre, yabancı yatırımcılar, 17 Temmuz haftasında DİBS/tahvil ve hisse senedi tarafında satış yönünde hareket sergilediler. Yabancı yatırımcılar 17 Temmuz haftasında yurt içinde hisse senedi piyasasında 174 milyon USD, repo hariç DİBS tarafında ise 52 milyon USD satış gerçekleştirdi. Öte yandan, eurobond tarafında ise, yabancı yatırımcılar devlet eurobondlarında 46 milyon USD’lik, şirket eurobondları tarafında ise ilgili haftada 133 milyon USD’lik satış gerçekleştirdiler. Şirket eurobondlarının detayına bakıldığında ise, yabancı yatırımcılar, yurt dışında ihraç edilen eurobondlarda ilgili haftada 84 milyon USD’lik, yurt içinde ihraç edilen eurobondlarda ise 49 milyon USD’lik sınırlı satışta bulundular. Hisse senetleri piyasasındaki yabancı payı ise 17 Temmuz haftasında %49,4 seviyesinde gerçekleşirken, tahvil piyasasındaki yabancı payı ise %3,86 seviyesine kadar gerileyerek rekor düşük seviyelerini yeniledi.

Dün yurt dışında ise ABD’de 18 Temmuz haftasına ilişkin işsizlik maaşı başvuruları takip edildi. Yeni işsizlik maaşı için başvuran kişi sayısı 1,42 milyon kişi oldu ki martın sonundan beri ilk kez artış göstererek ekonomik toparlanmaya ilişkin iyi sinyaller vermedi. Mart ayında haftalık 6,9 milyon kişi işsizlik maaşı için başvurmuştu, o tarihten beri veri milyon üzerinde seyretmekte.

Ayrıca temmuz ayına ilişkin Euro Bölgesi Tüketici güveni de -14,7’den -15’e gerileyerek Avrupa tarafında da ekonomik toparlanmanın zaman alacağına dair sinyal verdi.

ŞİRKET HABERLERİ

Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): 2020’nin 2. çeyrek finansallarına göre şirketin ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %85,6 artışla 406,6mn TL olmuş ve 358mn TL’lik piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in 2Ç2020 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,1 azalışla 7.832mn TL olmuştur. Satışların %41’ini oluşturan yurtiçi satışlar %10,9 oranında artış kaydederken, yurtdışı satışlar %16,6 oranında gerilemiştir. %16,6’lık yurtdışı satışlardaki gerilemenin 26,2 puanı organik daralmadan kaynaklanırken, kur etkisinin 9,5 puan olumlu etkisi olmuştur. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %6,4 oranında düşüş kaydetmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar %8,5 düşüşle 2.419mn TL olurken, brüt kar marjı 0,5 puan azalışla %30,9 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %3,6 düşüşle 1.922mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden gelirler 215mn TL’yi göstermiştir. 2Ç2019’da diğer faaliyetlerden sadece 14mn TL gelir kaydedilmişti. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı %7,3 artışla 712,2mn TL olurken, faaliyet karı marjı ise 1,2 puan artışla %9,1’e yükselmiştir. 2Ç2020 FAVÖK’ü ise %2 azalışla 869mn TL’yi göstermiştir. FAVÖK marjı ise 0,1 puan azalışla %11,1 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 227mn TL gelir, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 17,1mn TL gelir yazılmıştır. Şirket, %100 sahibi olduğu bağlı ortaklıklarından Token Finansal Teknolojiler A.Ş. paylarının tamamını, 312,4mn TL bedel üzerinden ana ortakları Koç Holding A.Ş. ve Temel Ticaret ve Yatırım A.Ş.’ye 30 Nisan 2020 tarihinde satması sonucu şirket yatırım faaliyetlerinde yüksek gelir kaydetmiştir. Bu durum ana ortaklık net dönem karında bir önceki yılın aynı çeyreğine göre kaydedilen yüksek artışta ana etken olmuştur. Finansman tarafında ise net giderler 2Ç2019’da göre %18,4 artışla 430mn TL olmuştur. Böylece, 117,2mn TL’lik vergi gideri sonrasında, ana ortaklık net dönem karı geçen sene 2. çeyreğe göre %85,6 artarak 406,6mn TL’ye yükselmiştir. Şirketin ana ortaklık karı üstünden hesaplanan net kar marjı da geçen sene aynı çeyreğe göre 2,6 puan artarak %5,2 seviyesine yükselmiştir. 2. çeyrek karıyla birlikte yılın ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı döneminin %49 üzerinde gerçekleşmiş ve 662,4mn TL’ye yükselmiştir.

Şirket 2020 yılı beklentilerini de güncellemiştir. Buna göre 2020 yılında konsolide cironun %10-15 arasında artmasını beklenirken, FAVÖK marjının %10,5-11 aralığında gerçekleşmesi öngörülmektedir. Yatırım harcamalarının ise 150-160mn TL arasında olabileceği tahmin edilmekle birlikte net işletme sermayesinin ciroya oranın beklentisi de %30 altı seviyelerdir.

Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): Şirket’in, tamamı geçmiş yıl karlarından karşılanmak üzere, ödenmiş sermayesini 1.140mn TL’den 2.280mn TL’ye (%100 bedelsiz) çıkarılması hususunda SPK’ya yaptığı başvuru onaylanmıştır. Aselsan hisseleri dün günü %4,1 oranında artışla kapamıştı.

Karsan (KARSN, Nötr): Yıllık izin ve planlı bakım faaliyetleri nedeniyle; Hasanağa Organize Sanayi Bölgesindeki Fabrikada 4 – 17 Ağustos 2020 tarihleri arasında, Bursa Organize Sanayi Bölgesindeki Fabrikada ise 4 – 10 Ağustos 2020 tarihleri arasında üretime ara verilecektir.

Şişe Cam (SISE, Sınrılı Pozitif) tarafından, Anadolu Cam (ANACM, Sınırlı Pozitif), Denizli Cam Sanayii (DENCM, Sınırlı Pozitif), Paşabahçe Cam, Soda Sanayii (SODA, Sınırlı Pozitif) ve Trakya Cam’ın (TRKCM, Sınırlı Pozitif) tüm aktif ve pasifleriyle birlikte bir bütün halinde devralınması suretiyle Şişe Cam bünyesinde birleşme işlemine ilişkin hazırlanan duyuru metnine SPK tarafından onay verilmiştir.
Şişe Cam’da gerçekleştirilecek sermaye artırım ve yeni sermaye tutarı birleşme işleminin genel kurullarda onaylanması ve ayrılma haklarının kullanımı sonrasında kesinleşecektir.

Odaş Elektrik (ODAS, Nötr): İştirakimiz Çan Kömür ve İnşaat A.Ş.’nin paylarının halka arz çalışmaları ve aracılık hizmeti kapsamında Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracı kurum olarak yetkilendirilmiştir.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Banka’nın hakim pay sahibi olduğu TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi (TSKB GYO) tarafından, 200mnTL sermaye artırımına karar verilmiş olup, 23.07.2020 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında; TSKB GYO tarafından yapılan sermaye artırımında, Banka’nın TSKB GYO’da sahip olduğu tüm paylardan (%89,09) kaynaklanan yeni pay alma haklarının kullanılmasına, gerekli tüm iş ve işlemlerin yürütülmesi için Genel Müdürlüğe yetki verilmesine karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir- Çelik: WorldSteel verilerine göre global ham çelik üretimi Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azalarak 148,2 milyon ton oldu. Yılın ilk 6 ayında ise üretim geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 düşüşle 873 milyon 134 bin ton seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’nin çelik üretimi ise Haziran ayında yüzde 4,1 artışla 2 milyon 689 bin tondan 2 milyon 799 bin tona çıktı. Ocak-Haziran döneminde Türkiye’nin ham çelik üretimi yüzde 4,1 düşüşle 16,29 milyon ton oldu. Haziran ayında Çin’in ham çelik üretimi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artarak 91,58 milyon ton olarak gerçekleşti. İlk 6 ayda ise üretim yüzde 1,4 artışla 499,01 milyon tona ulaştı. Kaynak: Foreks

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Demisaş Döküm (DMSAS): Şirket Yönetim Kurulu’nun almış olduğu karar çerçevesinde, yurtiçi ve yurtdışı müşterilerden gelen geri bildirim ve sipariş durumlarına istinaden Bilecik İli Vezirhan Beldesinde bulunan fabrikada, ikmal ve talaşlı imalat tesisleri hariç olmak üzere 27.07.2020 – 04.08.2020 tarihleri arasında döküm faaliyetlerinde üretime ara verileceği duyurulmuştur.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Ordu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan ve Şirketin 02.06.2020 tarihinde duyurusunu yaptığı “36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı” ihalesi sonuçlanmış olup, ihaleyi Şirket kazanmıştır. İhale bedeli 11,5mn TL’dir.

Naturel Yenilenebilir Enerji (NATEN): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş.’nin sermayesinin %100’üne sahip olduğu Margün Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. mevcut sermayesini nakit olarak 18,1mn TL’den 40mn TL’ye artırma kararı almıştır. Anılan sermaye artışına Şirket bağlı ortaklığı Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş. iştirak edecektir. Margün Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. kendisine ait Güneş Enerji Santralleri ile elektrik üretimi yapmakta, ayrıca yurt dışı proje geliştirme ve müteahhitlik hizmetleri vermektedir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,52 seviyesinde sabit kaldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 177 milyar TL ile 139,9 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 35,6 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara, geri kalan 1,5 milyar TL ise BİST’te %9,75’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün %0,60 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,57-%0,60 dar bandında hareketin ardından, zayıf istihdam verisinin etkisiyle %0,58 seviyesinden günü hafif düşüşle kapattı.

Yurtiçi tahvil piyasasında, dün TCMB’nin PPK kararının ardından verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 26 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 10 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi