SABAH STRATEJİSİ
Koronavirüs salgınında artan vaka sayılarına karşın küresel piyasalarda iyimserlik devam ediyor. Bol likidite ortamında son açıklanan makro veriler ekonomilerde beklenen toparlanmaya işaret ederlerken, dün MSCI Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke endeksleri sırasıyla %0,8 ve %1,4 oranında değer kazandılar. Bu sabah da ılımlı pozitif fiyatlamalar gözlemlerken, piyasalardaki ısrarlı risk alma iştahı sürebilir. Halihazırda Dolar da küresel çapta zayıf görüntü sergilemeye devam ediyor. Üç günlük pozitif ayrışmanın ardından dün emsallerin gerisinde kalan BIST100 endeksi, bankacılık endeksindeki (XBANK) baskıyla birlikte 116bin seviyesinin üzerinde tutunamadı. Şu aşamada XBANK’taki mevcut kısa vadeli teknik görüntü kar satışlarının sürebileceğine işaret ediyor. Bu kapsamda, olası yükselişlerde endeksin yine 116bin seviyesinin üzerinde tutunamayacağını öngörüyoruz. Öte yandan, olası düşüşlerde ise 114,3bin seviyesi tepki gelebilecek destek olarak takip edilebilir. Endeksin güne yaklaşık %0,3 oranında alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.
MAKROEKONOMİ
ABD’de yeni konut satışları, PMI verileri ve Richmond Fed imalat sanayi endeksinin toparlanmanın sürdüğüne işaret etmesiyle borsa endeksleri alıcılı bir şekilde kapandı. Bugün de ABD vadelileri ile Asya borsalarında ılımlı seyrin devam ettiği görülüyor. Yeni Zelanda Merkez Bankası faizlerde ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi ancak daha fazla teşvik için alanı olduğunu belirtti. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in, başka bir teşvik paketini ciddi şekilde değerlendirdiklerini belirtti. AB üyesi ülke liderlerinin ise 17-18 Temmuz’da olağanüstü toplantı yapacakları ve bölgeye yönelik 750 milyar Euro’luk kurtarma programını görüşecekleri görülüyor.
- Dün Japonya haziran ayı öncü imalat PMI verileri pek umut vermemişti fakat Avrupa tarafında salgına ilişkin kamu sağlığı tedbirlerinin yavaş yavaş kaldırılmasının etkisini PMI rakamlarında belirgin toparlanmayla gördük. Euro Bölgesi’nde bileşik PMI 31,9’dan 47,5’a geldi. Veri bölge genelinde yavaşlamanın hız kestiğine işaret etmekte. Fransa’da haziran ayı öncü imalat PMI 52,1, hizmet PMI’da 32,1’den 50,3’e gelerek genişleme bölgesine geçti ki 21 ayın en yüksek rakamına ulaşıldı. Almanya’da rakamlar umut vericiydi fakat Fransa’nın aksine daralma bölgesinde kaldı. İmalat PMI 44,6’ya gelirken hizmet PMI 45,8’e yükseldi. İngiltere’de de rakamlar pozitif geldi. İmalat PMI 40,7’den 50,1’e gelerek daralma bölgesinden kurtulurken, hizmet PMI ise 29’dan 47’ye yükseldi ve daralmanın hız kestiğine işaret etti.
- ABD tarafında da PMI verileri, Avrupa’daki duruma yakın bir görünüm sergiledi ve PMI verileri toparlanmasını sürdürdü, ancak beklentilerin hafif altında kaldı. Neticede bileşik PMI son 4 ayın en yükseği olan 46,8’e gelerek, ekonomik yavaşlamanın hız kestiğini göstermekte. ABD’de yeni konut satışları mayısta aylık bazda %2,7 oranında artması beklenirken, %16,6 oranında artışla beklentilerin üzerinde yükseldi. Richmond Fed imalat sanayi endeksi, haziranda -11 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, 0 seviyesine yükselerek eşik bölgeye ulaştı.
Bugün Uluslararası Para Fonu (IMF), TSİ 17’de Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun güncel halini yayınlayacak. 2020 yılı büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revize beklenmekte. IMF’nin son raporunda, 2020’de dünya ekonomisinin %3 daralması beklenirken, ABD’nin %5,9, Euro Bölgesi’nin %7,5, gelişmekte olan ülkelerin %1 daralacağı ve Türkiye ekonomisinin ise %5 oranında daralacağı öngörülmüştü.
Almanya’da ise TSİ 11’de haziran ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi verisi takip edilecek.
Yurt içinde bugün TSİ 10’da haziran ayı reel sektör güven endeksi verisi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. TSİ 10’da haziran ayı sektörel güven endeksleri verileri de takip edilecek.
Pazartesi günü açıklanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi haziran ayında %5,22 artarak son 14 ayın en yüksek rakamı olan 62,6 seviyesine gelmişti. Bugün açıklanacak diğer öncü göstergelerin de benzer görünüm sergileyerek toparlanmasını sürdürmesi beklenmekte.
- Mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi, mayıs ayında aylık 11,2 puan artarak 73,5 seviyesine çıkarak dipten çıkış sinyali vermiş ancak iyimserlik eşiği olan 100 seviyesinin altında kalmıştı. Arındırılmış verilerle kapasite kullanım oranı ise aylık 0,8 puan artarak %62,7 seviyesine çıkmış ancak geçen senenin ortalaması olan %75,7 seviyesinin oldukça altında kalmıştı. Koronavirüs salgınının olumsuz etkileriyle üretim, sipariş, ihracatın azalması ve birçok firmanın üretimini durdurması veya ara vermesi kapasite kullanım oranındaki zayıflığın başlıca nedenleriydi.
- Ayrıca bugün haziran ayı sektörel güven endeksleri açıklanacak. Sektörel güven endekslerinden; mayıs ayında en hızlı toparlanmayı gösteren faizlerin aşağı inmesi sebebiyle %13,9 iyileşerek inşaat sektörü güven endeksi olmuş, inşaat sektöründeki iyileşmeyi hizmet ve perakende sektör güven endeksindeki toparlanma izlemişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden İstanbul Küçükçekmece’de yer alan “İstanbul Küçükçekmece Emlak Konut Bizim Mahalle” kapsamında, 670 adet Konut ve 113 adet Ticari Üniteden oluşan toplam 783 adet Bağımsız Bölüme ait Yapı Ruhsatları 19.06.2020 tarihinde alınmıştır.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY ve Lufthansa’nın iştiraki SunExpress, temel faaliyet alanını Türkiye üzerine konumlandırırken; turistik uçuşların yanı sıra iç hat hava ulaşımı üzerine yoğunlaşma kararı aldı. Almanya’daki yan kuruluşu SunExpress Almanya’nın uçuş operasyonlarını da durduracağını açıklayan şirket, Türkiye merkezli faaliyetlerinde konumunu sağlamlaştırmak için tüm filosunu tek bir Genel Havacılık İşletme Ruhsatı (AOC) altında toplayacak. (Kaynak: Reuters)
SEKTÖR HABERLERİ
Savunma: Türkiye’nin, kısmi olarak Birleşik Krallık’tan alınan teknoloji ile 10 yılda geliştirip üretmeye başladığı, SİHA’ların Suriye, Libya ve Kuzey Irak’ta oynadığı önemli rol sonrasında pek çok ülke Türkiye’den SİHA satın almayı planlarken Azerbaycan Savunma Bakanı Kıdemli Orgeneral Zakir Hasanov, Azerbaycan’ın Türkiye’den silahlı insansız hava aracı (SİHA) satın alacağını açıkladı. Kaynak: Dünya
Ulaştırma: Yurtdışına yönelik havayolu kargo taşımacılığında yüzde 52 pazar payı olan DHL Express Türkiye’nin CEO’su Claus Lassen, mayıs ayında hava kargo işlerinin nisana göre yüzde 44 arttığını söyledi. E-ticaret gönderilerinin de 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 44 arttığını söyleyen DHL Express Türkiye CEO’su Claus Lassen, Türkiye’nin potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu ifade ediyor. Kaynak: Dünya
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Bera Holding (BERA): Grup Şirketlerinden MPG Makine Prodüksiyon Grubu Makine İmalat San. Tic. A.Ş. ile STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. arasında yapılan toplam 29 adet özel maksatlı teçhizat ve hizmet alımına ilişkin sözleşme kapsamında olmak üzere, 5 adet Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı, Kabul Heyeti tarafından düzenlenen kabul tutanağı ile birlikte teslim edilmiştir. Bu teslimatla birlikte teslim edilen Kurtarıcı sayısı 23 olmuştur.
Yonga Mobilya (YONGA): COVID-19 nedeniyle alınan önlemler kapsamında, 17.04.2020 tarihli, 31102 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7244 Sayılı Yeni Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) uyarınca, kar payı dağıtımına sınırlamalar getirilmiştir. Bu nedenle kar dağıtım önerisinde değişiklik yapılmıştır. Yeni kar payı teklifi brüt 0,0226179 TL (net 0,0192252 TL)’dir ve kar payının teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 05.10.2020’dir. Dünkü kapanışa göre temettü verimliliği %0,1’dir.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,53 seviyesinden %7,52 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 158,9 milyar TL ile 123,4 milyar TL’si (37 milyar TL haftalık %8,25 + 86,4 milyar TL 3 aylık %7,31) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 35,5 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,70 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,67-%0,73 bandında hareketin ardından, %0,71 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, kısa vadeli faizlerde zayıf hacimde 20 baz puana varan kısmi yükselişler gözlenirken, hacmin daha ağırlıklı olduğu orta ve uzun vadeli tarafta ise 10 baz puana kadar düşüşler gözlendi. En çok işlem hacmine sahip Şubat 2026 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 10 baz puanlık düşüşle %11,32 seviyesine geriledi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi