SABAH STRATEJİSİ
Tekrarlanan İstanbul seçimleri sonrasında potansiyel bir belirsizlik unsuru da geride kaldı. Seçim gündeminin geride kalmasıyla birlikte TL haftaya %1’in üzerinde alıcılı bir görüntüyle başlıyor. Haftanın son iki işlem gününde kar satışlarıyla karşılaşan ancak cuma günü seans sonuna doğru toparlanarak yükseliş isteğinin devam ettiğinin işaretini veren BIST100 endeksi de güne TL’deki değer kazancına yakın bir oranda alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Geçen hafta endeksteki yükselişe katalizörlük eden bankacılık hisseleri öncülüğünde olası alıcılı görüntü gün içerisinde devam edebilir. Cuma günü 129bin seviyesinden kapatan XBANK endeksi, bu hafta nisan ayının ilk haftasında görülen 135bin civarındaki seviyeyi test edebilir. Halihazırda majör merkez bankalarının piyasayı dostu adımlarının yarattığı iyimserlik çeşitli risklere (ABD – İran gerilim, ticaret savaşı vs.) rağmen devam ediyor. Bu hafta yapılacak (28 – 29 Haziran) ve beklentilerin düşük olduğu G20 zirvesi öncesinde Asya borsaları karışık bir görüntü sergilese de, ABD vadeliler alıcılı bir görüntü sergiliyorlar.
MAKROEKONOMİ
Yurtiçinde İstanbul seçimleri geride kalırken, ABD-İran geriliminin sürdüğü ve G-20 Zirvesinin odak noktasında olduğu haftaya başlıyoruz. Geride bıraktığımız haftada Fed, ECB ve BOJ gibi gelişmiş ülke Merkez Bankalarının güvercin bir duruş benimsediğini gözlemlemiştik. Bu hafta salı günü Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması bulunuyor. Petrol fiyatları da ABD-İran gerilimiyle 65,4 dolar seviyelerinde. Zayıf dolarla birlikte altın fiyatları da 6 yılın zirvesinde.
- Bu hafta 28-29 Haziran tarihlerinde Japonya’nın Osaka kentinde gerçekleşecek G20 Zirvesi’nde ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in görüşmesi piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek. Öte yandan, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Trump’ın ikili görüşmelerinden çıkacak sonuçlar dikkatle izlenecek.
Cuma günü Fed yetkililerinin konuşmaları da dikkatle takip edildi.
- Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, daha fazla genişlemeci politika ihtimalinin arttığını ve ticaret konusundaki belirsizliğin güven üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi.
- Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, geçen haftaki Fed toplantısında 50 baz puan faiz indirimini savunduğunu söyledi.
Bugün yurtiçinde saat 10’da reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. TL’deki son dönemdeki ılımlı seyir ardından tüketici güvenine benzer şekilde reel kesim güven endeksinde de toparlanma görebiliriz. Reel kesim güven endeksi, mayıs ayında aylık bazda 6,6 puan azalarak 98,9 seviyesine gerilemişti.
Ayrıca TSİ 11’de Almanya’da haziran ayına ait IFO iş dünyası güven endeksi açıklanacak. Almanya ekonomisinde ikinci çeyrekte daralma beklentisiyle IFO endeksinde zayıflamanın sürmesi beklenebilir. IFO endeksi, yaklaşık 9000 şirket yöneticisiyle yapılan anketle ekonomik görünüme ışık tutmakta. 9000 şirket ise imalat, inşaat, hizmet ve ticaret sektöründeki yöneticilerden oluşmakta.
Bu hafta yurtdışında veri takviminde,
- Salı günü, ABD Conference Board Tüketici Güveni endeksi, Yeni Konut Satışları ve inşaat izinleri verileri takip edilecek. Ayrıca, New York Fed Başkanı John Williams’in, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in, Richmond Fed Başkanı Tom Barkin’in, Fed Başkanı Jerome Powell’ın ve ECB Başkan Yardımcısı Luis De Guindos’un konuşmaları dikkatle takip edilecek. Bunun yanında, Macaristan ve Kırgızistan Merkez Bankaları faiz kararları ve Avrupa Birliği (AB) Genel İşler Konseyi Toplantısı da izlenecek.
- Çarşamba günü, ABD’de Dayanıklı Tüketim Malları Siparişleri takip edilecek. Ayrıca, St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın, ECB Yönetim Kurulu Üyesi Yves Mersch’in ve BoE Başkanı Mark Carney’in konuşmaları da bulunmakta. Öte yandan, Çekya ve Yeni Zelanda Merkez Bankaları faiz kararları da takip edilecek.
- Perşembe günü, Çin sanayi karları, Almanya TÜFE, ABD’de Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi, ABD 1. çeyreğe ilişkin nihai GSYH büyümesi, Mevcut Konut Satışları ve Kansas City Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi verileri takip edilecek. Bunun yanında, ECB Genel Konsey Toplantısı, Fed’in büyük bankalar için 2019 stres testinin kapsamlı sermaye analiz ve incelemesinin açıklanması ve Meksika Merkez Bankası faiz kararı da izlenecek.
- Cuma günü ise, Euro Bölgesi TÜFE, ABD’de Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Deflatör, Chicago PMI takip edilecek. Bunun yanında, Kolombiya Merkez Bankası faiz kararı ve G20 Zirvesi de izlenecek.
Yurtiçi tarafta ise,
- Perşembe günü, haziran ayı ekonomik güven endeksi,
Cuma günü mayıs ayı dış ticaret dengesi ve yabancı turist sayısı verileri takip edilecek. Bunun yanında, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu da izlenecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Pegasus (PGSUS, Nötr): Şirketin Mayıs ayındaki yolcu sayısı 2018’in Mayıs ayına göre %11,7 azalışla 2,24mn kişi olmuştur. Yolcu doluluk oranı ise 4 puan düşüşle %80,7’yi göstermiştir. 2019’un ilk 5 ayında yolcu sayısı %4,4 azalışla 11,31mn olurken, yolcu doluluk oranı 1,2 puan gerilemeyle %84,2 olarak gerçekleşmiştir.
Soda Sanayii (SODA, Pozitif): Şirket ile Ciner Grubu şirketlerinden Imperial Natural Resources Trona Mining Inc. şirketi arasında ABD’nin Wyoming eyaleti Green River bölgesinde çözelti madenciliği metoduyla yıllık 2.5 milyon ton soda ve 200 bin ton sodyum bikarbonat olmak üzere toplamda 2.7 milyon ton kapasiteli doğal soda yatırımı yapmak üzere eşit hissedarlık yapısı ile bir üretim ortaklığı hususunda sözleşme imzalanmış ve kapanış işlemleri gerçekleştirilmiştir.
Yatırımın 5 yılda tamamlanarak 2024 yılında faaliyete geçmesi hedeflenmektedir. Toplam yatırım tutarının ortaklarca eşit oranda paylaşılması ve yaklaşık %80’inin kredi, kalan %20’sinin ise özkaynaklardan karşılanması öngörülmektedir. Yatırımın tamamlanmasını takiben, tam kapasite ile üretimin başlayıp, Şirket’in konsolide cirosuna ve FAVÖK marjına olumlu yönde ilave katkı yapması beklenmektedir.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nca (TCMB), mevduat ve katılım fonlarının vadeleri ve türleri ile zorunlu karşılıklara ilişkin iki tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. TCMB’nin Resmi Gazete’de yer alan tebliğine göre, Mevduat ve Katılım Fonlarının Vadeleri ve Türleri Hakkında Tebliğ’in katılım fonları vadelerini düzenleyen 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine “Yatırım vekaleti sözleşmesine dayalı katılma hesapları 1 ayın altında vadelerde de açılabilir.” cümlesi eklendi. Bu tebliğ, 1 Temmuz 2019 tarihinde yürürlüğe girecek. TCMB’nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’in zorunlu karşılık oranlarını belirten 6’ncı maddesine de “Finansman şirketleri için birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen zorunlu karşılık oranları yüzde 0 olarak uygulanır.” fıkrası eklendi. Bu arada, söz konusu birinci ve ikinci fıkra zorunlu karşılık oranlarının Türk lirası ve yabancı para yükümlülüklerini düzenliyor. Bu tebliğ ise 14 Haziran 2019 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Kaynak: Dünya
Çimento: Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) verilerine göre, 2019 yılı Ocak-Mart döneminde çimento üretiminde, geçen yıla oranla %32,7’lik bir düşüş yaşanmıştır. Yine 2019 yılı ilk 3 ayında büyük bir artışla üretilen çimentonun yaklaşık %19,9’u ihracata konu olmuştur. 2019 yılı Ocak-Mart döneminde iç satışlarda %41,5 azalma yaşanırken, çimento ihracatında ise %41,5’lik artış gerçekleşmiştir. 2018 yılının ilk aylarında mevsim normallerinin üstünde sıcak bir kış geçirilmesi sebebiyle, geçen sene Ocak ayında satışlar beklenenden fazla artış göstermiştir. Ancak hem bu mevsimselliğin getirdiği olumsuz durum, hem de geçen yılın son 5 ayında görülen küçülmenin etkisiyle, çimento iç satışlarındaki daralma devam etmiştir. Bölgesel bazda iç satışlarda en az küçülen bölgeler Güney Doğu Anadolu ve Ege bölgeleri olmuştur.
Dönemsel endeks değişiklikleri: Borsa Genel Müdürlüğü’nce; BIST 100, BIST 50 ve BIST 30 endekslerinde 2019 yılı üçüncü üç aylık dönemi için (01.07.2019-30.09.2019) aşağıdaki tabloda yer alan değişikliklerin yapılmasına karar verilmiştir.
Otomotiv: Alman gazete Frankfurter Allgemeine Zeitung’un (FAZ) haberine göre Volkswagen AG (VW), Seat ve Skoda markalarının üretileceği yeni tesis için Türk yetkililerle görüşme yaptı. Habere göre Türkiye, Bulgaristan ile birlikte yeni fabrika yatırımı için finale kalan iki ülkeden birisi. Volkswagen sözcüsüne atıfta bulunulan haberde, Ankara ile görüşmelerin somut ve yüksek seviyede gerçekleştiği ancak henüz bir sonuca varılmadığı bildirildi. FAZ’a före VW CEO’us Herbert Diess Çarşamba günü Türkiye’yi potansiyel yatırım için ziyaret etti. Volkswagen’in Türkiye’de halihazırda otobüs markası MAN için Ankara’da üretim tesisi bulunuyor. Kaynak: Bloomberg
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Demisaş Döküm (DMSAS, Sınırlı Pozitif): T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü’ne, Şirket’in AR-GE Merkezi kurulması ile ilgili başvurusu 21.06.2019 yapılmıştır.
Mega Polietilen Köpük Sanayi (MEGAP): Şirket Yönetim Kurulu 21.06.2019 tarihinde 99mn TL olarak belirlenen kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 13,2mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı nakden karşılanmak suretiyle mevcut ortakların nakdi alacaklarının sermayeye mahsup edilerek 13,2mn TL (%100 oranında) artırılarak 26,4mn TL’ye çıkarılmasına karar vermiştir.
FAİZ PİYASALARI
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %23,81 seviyesinden %23,80 seviyesine hafif geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 81 milyar TL ile 65 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı.Geri kalan 16 milyar TL ise %23 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
Fed’in, küresel yavaşlamadan ve ticaret gerilimlerinden endişelenerek ABD ekonomisini desteklemek için faiz indirebileceğinin gözlenmesiyle geçen hafta %1,96 seviyesine kadar düşüş gösteren ABD 10 yıllık tahvil faizi, haftalık bazda yaklaşık 3 baz puan düşüşle haftayı sonlandırmıştı. ABD 10 yıllıkların faizi, bugün sabah saatlerinde %2,05’lerde. ECB Başkanı Draghi’nin geçen hafta güvercin açıklamalarda bulunması ile piyasalarda ECB’nin bu yıl faiz indirimine gideceği beklentilerinin artmasıyla Almanya 10 yıllık hazine tahvili faizleri rekor düşük seviyelere yakın olarak -%0,28 seviyelerinde seyrediyor.
Yurtiçi tahvil piyasasında, gelişmiş ülke Merkez Bankalarının, parasal gevşemeye gitme sinyali vermesi, hafta genelinde küresel risk iştahının canlılığını korumasıyla GOÜ para birimlerine yönelik artan ilgi ve TL’deki pozitif seyirle birlikte haftalık bazda verim eğrisinin tüm vadelerinde belirgin düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 275 baz puanlık düşüşle %19,92 seviyesine gerilerken, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise haftalık bazda 161 baz puanlık düşüşle %16,43 seviyesine geriledi.