SABAH STRATEJİSİ
Haftanın son işlem gününde risk iştahı zayıf seyrediyor. İlaç şirketi Gilead’ın koronavirüs ilacının hastaların durumunda iyileştirme sağlamadığına yönelik haber akışı piyasalarda bir miktar hayal kırıklığı yaratmış gözüküyor. Geçen haftanın son işlem gününde, söz konusu ilacın yapılan klinik testlerde olumlu sonuçlar verdiğine yönelik haber risk iştahını desteklemişti. Diğer yandan, birkaç gündür toparlanma eğiliminde olan petrol fiyatlarının borsa endekslerindeki baskıyı sınırlandırdığı söylenebilir. Petrol fiyatlarındaki sert hareketler bu hafta piyasanın odağında idi. Bu sabah da petrol fiyatlarında toparlanma devam ederken, ABD vadelilerindeki kayıp %0,5 civarında. Paritelerde ise görece sakin bir görüntü var. Bu gelişmeler kapsamında, küresel risk iştahı haftanın son işlem gününü kısmi baskı altında kalarak geçirebilir… Küresel borsalardaki görüntü ve 7,0 psikolojik seviyeye yakın seyreden Dolar / TL ile birlikte BIST100 endeksi güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Halihazırda banka hisselerindeki zayıflık sürerken, endeks, bir süredir geçilemeyen 99.000 – 99.200 direnç bölgesinin altında kalmaya devam edebilir.
MAKROEKONOMİ
Kovid-19’u tedavi etmeye yönelik ilaçların geliştirilmesindeki sonuçlara odaklanılması ve Gilead firmasının ilacının ağır hastalarda başarılı olmadığının gözlenmesi ile dün açıklanan verilerle virüsün ekonomik etkilerine odaklanılmasıyla küresel borsalar bugün düşüş gösteriyor. Petrol fiyatları ise toparlanma eğiliminde.
- ABD Temsilciler Meclisi Kovid-19 için 484 milyar dolarlık ek bütçeyi onayladı. Tasarının Trump tarafından onaylanması bekleniyor. ABD’de işsiz sayısı 26,5 milyona ulaşırken, 18 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 4,5 milyon kişi artması beklenirken, 4,4 milyon kişi artış sergiledi. Başvuruların en azından daha kötüye gitmemesi alınan bazı teşviklerin kısmen işe yaradığını gösteriyor olabilir.
- Japonya Merkez Bankası’nın sınırsız tahvil alımını gelecek hafta pazartesi günkü toplantısında görüşeceği görülüyor. Dünya Bankası, salgının etkisiyle petrol, doğal gaz ve kömürün oluşturduğu enerji emtia fiyatlarında bu yıl %40,3, enerji dışı emtia fiyatlarında ise %5,1’lik azalma olacağını öngördü.
- Avrupa Birliği, 1 trilyon Euro’ya kadar ortak finans fonu kurmayı kabul etti, ancak detaylar sonra paylaşılacak. ECB Başkanı Christine Lagarde, AB ekonomik bölgesinin GSYH’ının koronavirüs salgınının bir sonucu olarak -%15 kadar düşebileceğini belirtti.
Dün yurt dışında nisan ayına ilişkin imalat ve hizmet PMI verileri takip edildi. Gelişmiş ülkelerin GSYH’sinin ağırlıklı kısmını oluşturan hizmet sektörünün, imalat sektörüne göre oldukça fazla etkilendiği görülmekte.
- Japonya hizmet PMI verisinin datanın tutulmaya başladığı tarih olan 2007’den beri en düşük rakama olan 22,8’e düştüğünü gördük. İmalat PMI’da küresel krizden bu yana görülen en düşük rakam olan 43,7’ye geriledi.
- İngiltere’de hizmet PMI, 12,3 seviyesine indi. Beklentiler 30 gelmesi yönündeydi. Veriler İngiltere’de tarihinde görülmemiş bir daralma olabileceğini işaret etmekte ve salgın sonrası toparlanmanın V-şeklinden ziyade U-şeklinde olabileceğini desteklemekte.
- Avrupa Bölgesi’nde de rakamlar farklı değildi. İmalat PMI 44,5’ten nisanda 33,6’ya, hizmet PMI ise 26,4’ten 11,7’ye geriledi.
- ABD tarafında hizmet PMI, verinin açıklanmaya başladığı tarihten beri en kötü veri iken, imalat PMI son 11 senenin en kötüsü. Hizmet PMI 39,8’den 27’ye gerilerken, imalat PMI 48,5’ten 36,9’a geriledi.
Bugün TSİ 11’de Almanya’da nisan ayına ilişkin IFO İş Dünyası endeksi izlenecek. ABD tarafında ise, TSİ 15.30’da mart ayına ilişkin dayanıklı tüketim malları siparişleri açıklanacak. TSİ 17’de nisan ayına ilişkin Michigan Üniversitesi Güven Endeksi verisi takip edilecek. TSİ 13’te Rusya Merkez Bankası’nın, politika faiz oranını 50 baz puan indirimle %5,50 seviyesine çekmesi bekleniyor.
- IFO endeksi, şirketlere yönelik cari duruma ve beklentilerine ilişkin iken, ZEW endeksinde katılımcılar ekonomistler ve analistlerin fikirleri alınmakta. Bu hafta yayınlanan ZEW endeksi, nisan ayında cari durumun beklenenden kötüleştiğini, ilerisi için ise beklentilerin olumlu olduğunu gösterdi. IFO endeksi, reel kesimdeki bozulmayı resmetmesi adına dikkatle izlenecektir.
Yurtiçinde TSİ 10’da nisan ayına ilişkin Reel Sektör Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı verileri açıklanacak. Son dönemde koronavirüs salgınının yarattığı belirsizlik neticesinde mart ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi, mayıs ayından bu yana en düşük seviye olan 98,6’ya düşmüştü. Arındırılmış verilerle kapasite kullanım oranı ise aylık 0,4 puan gerileyerek %76,2 seviyesine düşse de geçen senenin ortalaması olan %75,7 seviyesinin üzerinde gerçekleşmişti. Son gerçekleşen TCMB Beklenti Anketi’nde katılımcılar büyüme tarafının baskı altında kalacağını belirtmişlerdi, bu açıdan endekste düşüş olağan karşılanacaktır.
Yurt içinde çarşamba günü TCMB’nin faiz toplantısı takip edildi.
- Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini, 50 baz puan olan beklentilerin üzerinde 100 baz puan indirerek %9,75’ten %,8,75’e çekti. Böylece Merkez Bankası, enflasyonun destekleyici görünümünden faydalanarak ardı ardına 8. faiz indirimini gerçekleştirdi ve bu yılın ilk dört ayında toplamda 325 baz puanlık indirime gitti.
- PPK toplantısı sonrası dikkatlerimiz 30 Nisan’daki TCMB Enflasyon Raporu’nda ve TCMB Başkanı’nın açıklamalarında olacak. Petrol fiyatları ve talep koşullarını dikkate alınca enflasyonun şu süreçte Merkez Bankası’na manevra alanı sağladığını görmekteyiz. Bir sonraki PPK toplantısı 21 Mayıs’ta gerçekleşecek. Faiz kararlarının yanı sıra önümüzdeki vadede küresel merkez bankaları ile TCMB’nin yapabileceği swap hattı kayda değer önem teşkil etmekte.
ŞİRKET HABERLERİ
TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Negatif): TAV Havalimanları 2020 yılının ilk çeyreğinde 376,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Piyasa beklentisi TAV’ın 290mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedeceği yönündeydi. Özellikle Covid-19 salgınının etkileri mart ayından itibaren sert bir şekilde hissedilmeye başlanmış ve bu durum zarar rakamında ana etken olmuştur. Şirket 2019 yılının aynı döneminde 145,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. TAV’ın satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre, %23 oranında azalan hizmet verilen yolcu sayısının etkisiyle %13,4 oranında azalarak 919,6mn TL’ye gerilemiştir. Diğer taraftan satışların maliyetleri yaklaşık aynı seviyede kalmış ve buna bağlı olarak brüt kar %32,3 oranında azalarak 265,1mn TL’ye gerilemiştir. Faaliyet karı da %82,7 oranında azalarak 15,4mn TL’ye gerilemiştir. Ayrıca, yatırım faaliyetlerinden ilk çeyrekte 17,1mn TL gelir kaydedilirken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 131,7mn TL gider kaydedilmiştir. Finansman giderleri ise 172,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Vergi gideri ilk çeyrekte 38,9mn TL olurken, İstanbul Atatürk Havalimanı kaynaklı durdurulan faaliyetlerden de 55,8mn TL gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak şirketin ana ortaklık net dönem zararı ilk çeyrekte 376,74mn TL olarak gerçekleşmiştir.
TAV, Şubat ayı başında 2019 yılsonu finansalları ile birlikte, normal piyasa koşulları altında 2020 yılı beklentileri açıklamıştı. Şirket bu beklentilerin, covid-19 salgını ile birlikte artık geçerli olmadığını belirtmiştir. Salgın nedeniyle alınan önlemlerin devam süresine ilişkin belirsizlik nedeniyle, Şirket, şu aşamada yeni bir 2020 beklentisi paylaşamamaktadır. Mücbir sebebin devam etmesi nedeniyle, havayolu yolcu trafiğinde yaşanan düşüşün etkilerini azaltmak için şirket tarafından maliyet azaltıcı önlemler alınmış ve sabit giderlerde önemli miktarda düşüş sağlanmıştır. Alınan önlemlerin devam süresine ilişkin belirsizliğin ortadan kalkması ile birlikte Şirket, revize 2020 hedefleri kamuya açıklayacağını belirtmiştir.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden İstanbul Şişli Teşvikiye Mahallesi İstanbul Şişli Teşvikiye Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi kapsamında, 68 adet konuta ait Yapı Ruhsatları 22.04.2020 tarihinde alınmıştır. Proje kapsamında toplam bağımsız bölüm sayısı 161 adet olmuştur.
Goodyear (GOODY, Sınırlı Negatif): Şirket Yönetim Kurulu’nun 22.04.2020 tarihli kararıyla, Yeni Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la 13.01.011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa eklenen Geçici Madde 13’e istinaden, küresel piyasalarda değişen talebi ve fabrikalar ile ilgili olarak duyurulan duruş sürelerini de göz önünde bulundurarak, COVID-19’un henüz küresel piyasalara bir etkisi yokken Genel Kurul’a önerilmiş olan 27.02.2020 tarihli Kar Dağıtım Teklifi’ne ilişkin kararın iptaline, 2019 yılı faaliyetleri sonucunda Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine göre oluşan 269.362.260,98 TL net dönem karından; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) 519/1 maddesinde öngörülen yasal kayıtlarda yer alan net dönem karının %5’i olan 10.375.971,12 TL’nin genel kanuni yedek akçe olarak ayrılmasının ve SPK’nın kar dağıtımına ilişkin düzenlemelerine uygun olarak, dağıtılabilir net dönem karından ortaklara kar payı dağıtılmamasının Genel Kurul’a önerilmesine karar vermiştir.
Güneş Sigorta (GUSGR, Negatif), Halk Sigorta (HALKS, Negatif), Ziraat Sigorta, Vakıf Emeklilik ve Hayat, Ziraat Hayat ve Emeklilik ile Halk Hayat ve Emeklilik’in Türkiye Varlık Fonu (TVF), çatısı altında birleşmesi için satın alma işlemlerinin tamamlandığı duyurulmuştur. Kamu sermayeli sigorta şirketlerinin kamu bankalarına ve diğer ilgili taraflara ait hisseleri toplam 6,54 milyar TL’lik yatırımla TVF tarafından devralınmıştır. Güneş Sigorta için Bankaya ödenecek pay bedeli beher pay başına 2,22 TL olarak belirlenmiş olup, toplam satış bedeli 612,6mn TL’dir. Satış bedelinin tamamı, özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecektir. Halk Sigorta için Bankaya ödenecek pay bedeli beher pay başına 0,0186 TL (1 TL nominal hisse için 1,86 TL) olarak belirlenmiş olup, toplam satış bedeli 578,9mn TL’dir. Satış bedelinin, 399,8mn TL’lik kısmı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile kalan tutar ise hisse devrinden sonra nakit olarak ödenecektir. Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş. hisseleri için Bankaya ödenecek bedel ise beher pay başına 4,1149 TL olarak belirlenmiş olup toplam satış bedeli 1.695,3mn TL’dir. Satış bedelinin, tamamı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecektir. Ziraat Sigorta hisseleri için Bankaya ödenecek bedel beher pay başına 18,63 TL olarak belirlenmiş olup, toplam satış bedeli 931,2mn TL’dir. Satış bedelinin, tamamı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecektir. Ziraat Hayat ve Emeklilik hisseleri için Bankaya ödenecek bedel ise beher pay başına 23,00 TL olarak belirlenmiş olup, toplam satış bedeli 1.839,4mn TL’dir. Satış bedelinin, tamamı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecektir. Vakıf Emeklilik ve Hayat hisseleri için Bankaya ödenecek bedel ise beher pay başına 0,0896 TL olarak belirlenmiş olup, toplam satış bedeli 724,6mn TL’dir. Satış bedelinin, tamamı özel tertip devlet iç borçlanma senedi ile ödenecektir.
İş Bankası (ISCTR, Nötr): 22.04.2020 tarihinde Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 5,13 – 5,23 TL fiyat aralığından 4.250.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şişe Cam sermayesindeki Banka payları %69,05 sınırına ulaşmıştır.
Turkcell (TCELL, Nötr): Turkcell katma değerli GSM servislerini işleten bağlı ortaklığı Turktell’in altında Lifecell Bulut Çözümleri, Lifecell Müzik ve Lifecell TV olmak üzere üç ayrı şirket kurdu. Turkcell’in yaptığı açıklamaya göre, şirketler yurtiçi ve yurtdışına radyo ve televizyon yayın hizmeti sunabilecek, internet üzerinden her türlü cihazla son kullanıcıya içerik ulaştırabilecek ve bulut hizmetleri sunabilecek. Her bir şirketin 100.000’er lira sermayesi olacak. Turkcell hali hazırda TV+, fizy ve lifebox gibi ürünlerle OTT olarak adlandırılan GSM şebekesinden bağımsız şekilde dijital servis satışı yapıyor.
SEKTÖR HABERLERİ
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES): Bireysel emeklilikte işveren tarafından ödemeler hariç katılımcı adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı payları için devlet katkısı yabancı para biriminde %10 olarak belirlendiği Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Bilici Yatırım (BLCYT):Şirketin 23 Mart 2020 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yapmış olduğu bildirim ile 2019 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın daha sonra belirlenecek ileri bir tarihte yapılmasına karar verildiği duyurulmuştu. Kar payı dağıtımının Genel Kurul onayına tabi olması nedeniyle, 27 Şubat 2020 tarihinde KAP’ta duyurulan kar payı dağıtım tarihinin uygulanma imkanı bulunmadığı açıklanmıştır. 17 Nisan 2020 tarihli ve 31102 sayılı ResmiGazete’de yayımlanan 7244 sayılı “Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 12. maddesine istinaden konuya ilişkin alınacak yeni kararların Kamuyu Aydınlatma Platformu üzerinden kamuoyu ile paylaşılacağı bildirilmiştir.
Çuhadaroğlu Metal (CUSAN): COVID-19 kaynaklı olarak, şirketlerin finansman yapılarını ihtiyatlılıkla takip etmeleri ve daha çok likiditeye sahip olmaları gereken bir dönemde bulunulması nedeniyle, Yönetim Kurulu’nun bir aydan daha uzun süre önce henüz COVID-19’un ülke ve dünya ekonomisine etkileri daha az öngörülebilir seviyedeyken oluşturduğu kar dağıtılmasına ilişkin teklifinin içinde bulunulan güncel koşullar nedeniyle kabul edilmeyerek, kar dağıtımı yapılmaması; Türk Ticaret Kanunu’nun 519. maddesi uyarınca ayrılması gereken %5 oranında 983.601,00 TL genel kanuni yedek akçe ayrıldıktan sonra kalan 2019 yılı kârının tamamının Olağanüstü Yedek olarak ayrılması teklifinin Genel Kurul tarafından kabul edildiği açıklanmıştır.
DemisaşDöküm (DMSAS):COVID-19 salgını dolayısıyla Bilecik İli Vezirhan Beldesinde yer alan fabrikadaki ikmal ve talaşlı imalat tesisleri hariç olmak üzere 27.04.2020 tarihine kadar olan döküm hatlarımızdaki üretim duruşu, Şirket Yönetim Kurulu’un almış olduğu karar ile 04.05.2020 tarihine kadar uzatılmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,04 seviyesinden %9,13 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 127 milyar TL ile 108,5 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 18,5 milyar TL’si %8,75’den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
ABD 10 yıllıkların faizinin, artan güvenli liman talebi sonucunda %0,60 seviyesinin üzerinde kalıcı olmadığı gözleniyor.
Küresel çapta doların güçlenmesi ve TL dahil GOÜ para birimlerinin baskı altında kalmasına karşın, TCMB’nin PPK karar metninde yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğunu bildirmesinin oluşturduğu iyimserliğin ve bankaların aktif rasyosu kaynaklı talebinin etkisiyle, günlük bazda verim eğrisinin tüm vadeli kısımlarında düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, 2 gösterge kağıdın faizi günlük bazda 19 baz puanlık düşüşle %9,45 seviyesine geriledi. 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 43 baz puanlık düşüşle %12,11 seviyesine geriledi ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 21 baz puanlık düşüşle %12,46 seviyesine geriledi.