SABAH STRATEJİSİ
Dün ABD borsaları günü artıda tamamladı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın, mevduatlarını güvende tutmak için önlemler alınacağına dair güvence vermesi borsaları destekledi. Bir önceki gün, Yellen’ın, banka mevduatları konusunda kapsamlı sigorta sağlamayı düşünmediklerini belirtmesi piyasaları baskılamıştı. Bu sabah ise ABD vadelileri yatay bir görüntü sergiliyor. Diğer yandan, Asya borsaları ve Avrupa vadelileri baskı altında. Fed’den sonra tekrar bankacılık ile ilgili gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecekken, veri tarafında bugün ABD ve Avrupa genelinde mart ayına ait PMI rakamları takip edilecek. Ayrıca, ABD şubat ayı dayanıklı mal siparişleri verisi de ajandada yer alıyor. Yurtiçi tarafta ise TCMB’nin politika faizini %8,50 seviyesinde sabit tuttuğu günde borsadaki toparlanma devam etti. Bankacılık hisselerinin biraz daha öne çıktığı ve 74 hissenin artıda kapattığı günde BIST100 günü %1,22 oranında primle tamamladı. Öte taraftan, işlem hacmi yine düşük kaldı. Endeksin haftanın son işlem gününe hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını beklerken, kısa vadeli teknik görünüm yükselişin sürebileceğine işaret ediyor.
MAKROEKONOMİ
ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 18 Mart haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif yükseliş beklentilerine karşın 191 bin kişi seviyesine gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etti.
Ayrıca ABD’de konut piyasası verilerinden, yeni konut satışları şubat ayında aylık bazda %1,1 artışla yükselişini üçüncü aya taşıdı, bununla birlikte şubatta aylık artış hızı son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
Diğer yandan, İngiltere Merkez Bankası (BoE), dünkü toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puanlık artışla %4,25 seviyesine yükselterek faiz artış hızını yavaşlattı, bununla birlikte politika faiz oranını 2008 yılından bu yana en yüksek seviyelerde sürdürdü. Bunun yanında Banka, enflasyonda daha kalıcı baskılara yönelik kanıt olması durumunda daha fazla sıkılaştırmanın gerekli olabileceğine işaret etti.
Norveç Merkez Bankası, dünkü toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan artışla %3 seviyesine yükseltti. Ayrıca Banka, enflasyonun, hedefin belirgin şekilde üzerinde seyrettiğini ve enflasyonu kontrol altına almak için daha yüksek bir politika faizine ihtiyaç bulunduğunu değerlendirdiğini vurguladı.
İsviçre Merkez Bankası, artan enflasyonist baskılar nedeniyle politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puanlık artışla %1,50 seviyesine yükseltti. Ayrıca Banka, fiyat artışlarının artık geniş tabanlı olduğunu belirterek, orta vadede fiyat istikrarının sağlanması için politika faizinde ek artışların gerekli olabileceğine işaret etti.
Yurt içinde ise, TCMB’nin PPK toplantısı izlendi. TCMB, politika faizini %8,50 seviyesinde sabit tuttu. Anketlerin de politika faizi medyan tahmininin %8,50 ile sabit tutulması yönünde olduğu gözlenmişti, bununla birlikte bazı katılımcılar faiz indirimini de dışlamıyordu.
- Küresel ekonomiye ilişkin olarak önceki metindeki değerlendirmelerin genel olarak korunduğu, bununla birlikte bazı yeni değerlendirmelerin eklendiği görülmekte. Bu kapsamda, jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisi ile gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişelerinin sürmekte olduğu yinelenirken, finansal istikrarı tehdit eden koşulların oluştuğunun gözlendiği ifade edilmiş. Söz konusu yeni açıklama ile, ABD’de son günlerde orta ölçekli birkaç bankanın iflasıyla yaşanan banka krizinin Avrupa bankacılık sektöründe de endişelere neden olmasının ardından gündeme gelen finans sektöründeki sistemik risklere yönelik atıf yapılmakta. Ayrıca gelişmiş ülkelerde takas anlaşmaları ve yeni likidite imkânları ile finansal istikrarı öncelikleyen eşgüdümlü adımlar atıldığı belirtilerek, küresel çapta dalgalanmaya neden olan banka krizinin olumsuz etkilerine karşın hükümetler ve merkez bankaları tarafından açıklanan kapsamlı tedbirlere işaret edilmiş.
- Kurul, depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkilerini yakından takip edeceğini ve depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerini yakından izlediğini yinelerken, para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşünü korumakta.
- Ayrıca Kurul’un, ”yaşanan felaketin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını önceliklendireceği” ifadesi yinelenmiş. Bunun yanında, sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olmasının deprem sonrasında daha da önemli hale geldiği belirtilerek, destekleyici finansal koşulların deprem sonraki süreçte sürmesinin öneminin arttığına işaret edilmekte.
- Türkiye ekonomisinin büyüme görünümüne ilişkin olarak da, ”asrın felaketi öncesindeki öncü göstergelerin 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduğu ve büyüme eğiliminde artışa işaret etmekte olduğu” yinelenmekle birlikte, ”depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkilerinin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmekte olduğu” ifadesi korunmuş. Depremin kısa vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesinin beklendiği, buna karşın orta vadede ekonomide kalıcı bir etkide bulunmayacağı değerlendirilmeye devam edilmekte.
- Öte yandan, iç tüketim talebi, enerji fiyatlarındaki yüksek seviye ve ana ihracat pazarlarındaki zayıf iktisadi faaliyetin cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmakta olduğuna ilişkin ifade korunmuş. Ayrıca büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payının yüksek seyrettiği belirtilmiş, önceki metinde ise sürdürülebilir bileşenlerin payının arttığı ifade edilmişti. Bu kapsamda, yatırım ve ihracat gibi büyümenin sürdürülebilir bileşenlerin paylarının artışının ivme kaybına işaret edilmekte. Bunun yanında, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısının yılın tüm aylarına yayılarak devam ettiği yinelenmiş.
Ayrıca TÜİK tarafından yayınlanan mart ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi aylık bazda %2,9 düşüşle 80,1 seviyesine geriledi. Ayrıca TÜİK tarafından yapılan açıklamada, tüketici eğilim anketinin, deprem felaketinden etkilenen Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya ve Osmaniye illerinde yapılmadığı belirtildi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan mart ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri TSİ 16.45’te takip edilecek. Şubat ayında imalat PMI, 46,9’dan 47,3 seviyesine beklentilerin üzerinde artışla imalat sektöründe daralma hızının yavaşladığına işaret etmekle birlikte zayıf talep nedeniyle 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyrini dördüncü aya taşımıştı. Hizmet PMI ise şubatta beklentilerin üzerinde artışla 46,8’den 50,6 seviyesine yükselerek hazirandan bu yana ilk kez daralma bölgesinden büyüme bölgesine geçmişti. Öncü verilere göre, mart ayında ise imalat PMI’ın 47 seviyesine hafif gerileyerek imalat sektörünün daralma hızının hafif arttığına ve hizmet PMI’ın ise 50,3 seviyesine hafif gerileyerek hizmet sektöründe büyüme hızının hafif yavaşladığına işaret etmesi bekleniyor.
Öte yandan, ABD’de şubat ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi TSİ 15.30’da takip edilecek. Ocak ayı dayanıklı mal siparişleri, aylık %4,5 oranında belirgin düşüş kaydetmişti.
Ayrıca Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan mart ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. Bölgede şubatta imalat PMI’lar, Fransa’da yeniden daralma bölgesine geçerken, diğer bölgelerde de daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürmüştü. Şubatta hizmet PMI’lar ise bölge genelinde büyümeye işaret etmişti, Almanya’da ve Euro Bölgesi’nde büyüme bölgesindeki seyirlerini ikinci aya taşırken, Fransa ve İngiltere’de büyüme bölgesine geçmişti. Öncü verilere göre, mart ayında ise, bölge genelinde imalat PMI’ların hafif yükselişlerle imalat sanayinde daralma hızının hafif yavaşladığına işaret etmesi beklenirken, hizmet PMI’ların ise Almanya’da hafif yükselişle hizmet sektöründe büyümenin hafif hızlandığına, Euro Bölgesi’nde, Fransa’da ve İngiltere’de ise hafif düşüşlerle sektörde büyümenin hafif yavaşladığına işaret etmesi beklenmekte.
Bunun yanında, İngiltere’de iç talebin seyrine ilişkin olarak şubat ayı perakende satışlar verisi TSİ 10’da takip edilecek.
Ayrıca TSİ 16.30’da St. Louis Fed Başkanı Bullard’ın ve TSİ 12.15’te ECB Yönetim Konseyi Üyesi Nagel’in konuşmaları, Fed’in ve ECB’nin para politikasına ilişkin verebilecekleri olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 11’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından şubat ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı verileri yayınlanacak. Gelen yabancı ziyaretçi sayısı ocakta aylık %16,4 düşmüştü ve altı aydır aylık gerilemekteydi. Bununla birlikte veri tarihsel olarak en iyi ocak ayına işaret etmekteydi. Gelen yabancı ziyaretçi sayısının ocakta yıllık bazda artış hızı ise %26,8’den %56,5’e yükselmişti ve turizm gelirlerinin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etmişti. Öncesinde açıklanan DHMİ şubat ayı verilerine göre, dış hat yolcu sayısı, aylık bazda %10,7 oranında düşüş sergilemişti. Öte yandan, dış hat yolcu sayısının şubat ayındaki aylık 6,13 milyon kişilik seviyesi, tarihsel olarak en yüksek şubat ayı verisi olmuştu. Şubatta dış hat yolcu sayısının yıllık artış hızı ise %61,9’dan %47,5’e yavaşlamıştı.
Ayrıca TOBB kurulan ve kapanan şirketler şubat ayı istatistikleri TSİ 10’da takip edilecek.
ŞİRKET HABERLERİ
AG Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Nötr): Şirket’in Yönetim Kurulu, hisse başına brüt 0,62TL (net 0,55TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Son kapanış değerine göre temettü verimi %0,6 olarak hesaplanmaktadır.
Akçansa (AKCNS, Sınırlı Pozitif): Şirket’in sahip olduğu 12.130.560 TL nominal değerli borsada işlem görmeyen statüdeki Çimsa paylarının Borsada işlem gören statüye dönüşüm başvurusu Şirket tarafından MKK’ya yapılmıştır. Yapılan başvuru sonucunda sahibi olunan tüm Çimsa (CIMSA, Sınırlı Negatif) hisseleri borsada işlem gören statüye dönüştürülecek olmakla birlikte, söz konusu hisselerin tasarrufuna ilişkin olarak kamuoyuna açıklanmamış Şirket tarafından alınmış herhangi bir karar bulunmamaktadır.
Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Nötr): Şirket, Gdz Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından 23/03/2023 tarihinde gerçekleştirilen ”IH20235020 Hermetik Dağıtım Trafosu Alımı (1.Grup Ve 2.Grup)” konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek, ihalede 1. olmuştur. İhalede teklif edilen toplam bedel KDV hariç 3,7mn USD’dir.
Koza Anadolu (KOZAA, Nötr): Basın ve sosyal medyada yer alan haber ve söylentiler ile ilgili Şirket KAP’a şu bildirimi yapmıştır : “Sosyal medya mecralarında, şirketimizin %99.04 oranında sahibi olduğu, ATP İnşaat AŞ’nin tarafı olduğu bir dava ile ilgili olarak yapılan beyanatlara ilişkin aşağıdaki açıklamaları kamuoyunun dikkatine sunmak zorunluluğu hasıl olmuştur. Bu kapsamda İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2017/976 E. sayılı dosyasıyla görülen ilgili dava; Kanaltürk’ün lisans sahibi ve işleteni olan şirket hisselerinin devrine ilişkin 12.05.2008 tarihli Pay Satım ve Devir Sözleşmesi’nin; hisselerini devreden Ahmet Burak Mızrak ve Ahmet Tuncay Özkan’ın iradelerinin ortadan kaldırılarak yapıldığı ve söz konusu sözleşme ile Kanaltürk’ün lisans sahibi ve işleteni olan Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri AŞ, Rektur Reklam Paz. ve Tic. Ltd. Şti. ve Gökcan Prodüksiyon Tic. AŞ’deki hisselerinin değerinin altında bir bedel ile davalıların arasında bulunan ATP İnşaat AŞ’ne devredilmek zorunda kalındığı iddiasıyla toplamda 300.000 USD maddi tazminat talebine ilişkindir. Gelinen aşamada 15.03.2023 tarihinde dosyaya bilirkişiler tarafından ek rapor sunulmuş olup sosyal medyada telaffuz edilen rakam, bilirkişi heyetinin kanaati olarak söz konusu raporda yer almaktadır. Şirket aleyhine olan rapora karşı sunulacak hukuki itirazlarımıza dair süreç devam etmekte olup henüz mahkeme tarafından verilmiş bir karar bulunmamaktadır.”
Tukaş Gıda (TUKAS, Sınırlı Pozitif): Şirketin Manyas / Balıkesir adresinde bulunan fabrikasında maliyetlerin iyileştirilmesi ve modernizasyon niteliğindeki makine yatırımları için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne yapılan teşvik müracaatı onaylanmış ve 87,5 mn TL tutarında yatırım teşvik belgesi düzenlenmiştir.
Zorlu Enerji (ZOREN, Sınırlı Pozitif): 23.12.2021 tarihli özel durum açıklamasına istinaden, Şirketin %100 dolaylı bağlı ortaklığı Zorlu Doğal Elektrik Üretimi AŞ’nin Aydın ili, Buharkent ilçesinde işletmekte olduğu 165 MWm / 165 MWe kurulu güce sahip Kızıldere 3 Jeotermal Enerji Santrali’ne entegre olarak güneş enerjisinden elektrik üretmek üzere 24,75 MWp gücünde Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi (Ana Kaynak JES + Yardımcı Kaynak GES) kurmak amacıyla EPDK’ya yapmış olduğu başvuru sonucunda santralin mevcut elektrik üretim lisansı 189,75 MWm / 165 MWe olarak tadil edilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Demir-Çelik: Küresel ham çelik üretimi, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre %1 azalarak 142,4mn ton oldu. Türkiye’nin ham çelik üretimi ise şubatta geçen yılın aynı dönemine göre %28,9 azalarak 2,1mn tona geriledi. (Kaynak: AA)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Anel Elektrik (ANELE): Birleşik Arap Emirlikleri dahilinde Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) ve Abu Dhabi Ports tarafından ihale edilen/edilecek muhtemel projelerle alakalı olarak ADNOC/ Abu Dhabi Ports otoritelerinin yerel ortaklı şirketlere ön yeterlilik verdiği ve bu nedenle bu projelere teklif verebilmek için ortaklık yapısı içerisinde yerel ortağın da yer alacağı şekilde şirket kurulması ihtiyacı değerlendirilmiştir. Toplantı neticesinde Birleşik Arap Emirlikleri’nde mukim bağlı ortaklığı Anel Emirates General Contracting- Sole Proprietorship LLC’ nin (Anel Emirates) %100 yabancı sermayeli olması nedeniyle ADNOC/Abudhabi Ports projeleri için öncelikle ön yeterlilik alıp devamında teklif verebilmek adına;
- Hakim ortak Anel Emirates olacak şekilde Hamid Mohamed Abdulraheem Alshaer Al Marzooqi ile ortak yeni şirket kurulmasına,
- Kurulacak şirketin isminin Anel Consultancy & Engineering LLC olarak belirlenmesine,
- Ortaklık payının Anel Emirates %49, Hamid Mohamed Abdulraheem Alshaer Al Marzooqi %51 olacak şekilde belirlenmesine,
- Kurulacak şirketin her türlü yönetiminin Anel Emirates tarafından üstlenilmesine,
- Kar dağıtımında dikkate alınacak oranların Anel Emirates %80, Hamid Mohamed Abdulraheem Alshaer Al Marzooqi %20 olarak belirlenmesine,
karar verilmiştir.
Hun Yenilenebilir Enerji (HUNER): Şirketin bağlı ortaklığına ait Bağbaşı Hidroelektrik Santrali için 9.99 MW kapasiteli yardımcı kaynak GES tesisi kurulum izni başvurusu EPDK’ya yapılmıştı. Başvuru sonucunda 3,74 MW kapasiteli yardımcı kaynak GES yatırımı kabul edilmiş olup, kalan 6,25 MW için bugün EPDK’ya başvuru yapılmıştır.
Özerden Plastik (OZRDN): 24.02.2023 tarihli özel durum açıklaması ile 2023 Şubat ayı içerisinde rutin ürün sipariş ve satışlarına ilave 41,5mn TL tutarında ek sipariş alındığı kamuoyu ile paylaşılmıştı. 24.02.2023-22.03.2023 tarihleri aralığında aynı ürün segmenti için 71,3mn TL tutarında ek yeni sipariş alınıp Dilovası tesisinde üretim ve sevkiyat programına dahil edilmiştir.
Yünsa (YUNSA): Şirket 2023 yılına ilişkin beklentilerini açıklamıştır. Buna göre, satış gelirlerinin 2022 yılındaki 1.280mn TL’den 2.200mn TL’ye yükselmesi beklenmekte olup, FAVÖK marjının da %26-28 aralığında gerçekleşmesi öngörülmektedir. 2023 yılında ağırlıklı makine ekipman modernizasyonu ve dijitalizasyona yönelik 2,5mn EUR yatırım planlanmıştır. Bununla birlikte iplik hatlarımızın yenilenmesi amaçlı yatırım alternatifleri de değerlendirilmektedir.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,50 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 20 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 224 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 25 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana varan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi