SABAH STRATEJİSİ
Devam eden jeopolitik belirsizlikler, enerji krizi, şahinleşen Fed gibi negatif gelişmelere karşın bir süredir ralli havasında olan ABD borsaları dün %1,0 – %1,5 arasında düşüş kaydetti. Dünkü düşüş momentum kaybına işaret etse de teknik olarak endekslerde bir bozulma gözlenmiyor ki bu sabah vadeliler hafif artıda seyrediyor. Avrupa vadelilerinde ise yataya yakın hafif yükseliş gözlenirken, MSCI Asya Pasifik endeksinde kısmi düşüş yaşanıyor. Bugün Avrupa ve ABD açıklanacak mart ayı hizmet ve imalat PMI verileri Ukrayna krizinin algıyı ne derecede etkilediğini gözlemlemek için önemli. Yurtiçi tarafta bakıldığında, dün 2.200 seviyesinin üzerinde tutunamayan BIST100 endeksi kar satışlarıyla karşılaştı ve günü %0,26 oranında düşüşle tamamladı. Holding ve ulaştırma endeksleri %1,1 oranında düşerken, sanayi endeksi yatay seviyede günü kapattı. Bankacılık endeksi ise %0,24 prim yaptı. Güne ise hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını beklediğimiz BIST100’ün gün içerisinde 2.165 – 2.205 seviyeleri arasında dalgalanabileceğini öngörüyoruz.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, mart ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi takip edildi. Ukrayna ve Rusya arasındaki krize rağmen tüketici güveni mart ayında 71,2’den 72,5’e yükseldi fakat tarihsel ortalamalarının altında kalmaya devam etmekte. Endeks hesaplamalarına katılan alt endekslere bakıldığında mevcut dönemde hanenin maddi durumu alt endeksi düşerken, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi en belirgin artan alt endeks oldu.
İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesi ile bulunan dış ticaret haddi ocakta aylık bazda %12,1, yıllık bazda %25,4 geriledi. Geçtiğimiz yılın aynı ayıyla kıyaslandığında 97,5’ten 72,8’e geriledi.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) tarafından şubat ayı beyaz eşya üretim ve satış verileri yayınlandı. Yurt içi beyaz eşya satışları aylık bazda şubatta %31 oranında güçlü yükseliş kaydetti ve dayanıklı mallara talebin güçlü seyrettiğine işaret etti. İç talebe dair izlediğimiz konut ve taşıt satışlarında da şubatta aylık bazda yükselişler (konut satışlarında %10,5 ve taşıt satışlarında %30 artış) gerçekleşmişti.
- Beyaz eşya üretimi ise, aylık bazda şubatta %24 oranında güçlü artış sergiledi. İhracat ise ocaktaki aylık %13 gerilemenin ardından şubatta %16 arttı. Şubatta ihracattaki artışta, devam eden ham madde tedarik sorunları ve yükselen girdi maliyetlerine karşın en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ülkelerinde şubat ayında Omicron kısıtlamalarının hafifletilmesine yönelik adımlar atılması etkili olmuş olabilir. Güçlü yurt içi satışa karşın, beyaz eşya ithalatı ise şubatta aylık %16 düştü.
- Diğer yandan yıllık bazda bakıldığında, beyaz eşya üretimi %1 oranında sınırlı artarken, yurt içi satışları %8 düşüş sergiledi, ihracat ise geçen yıla göre %14 üzerinde gerçekleşti. Şubatta beyaz eşya ithalatında ise yıllık %73 oranında sert düşüş görüldü. Öte yandan, bu yıl şubat ayında beyaz eşya üretimi, yurt içi satışı ve ihracatının, şubat ayları tarihsel ortalamalarının belirgin üzerinde seyrettiği gözlenirken, beyaz eşya ithalatının ise tarihsel ortalamasının belirgin şekilde altında kaldığı görüldü.
- Önümüzdeki önemde, beyaz eşya sektörünün üretim, yurt içi ve yurt dışı satışlarında, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin, ham madde ve enerji fiyatları ile beyaz eşyada en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ekonomisi üzerindeki etkilerinin belirleyici olması beklenmekte.
ABD tarafında, şubat ayına ilişkin yeni konut satışları, yüksek seyreden konut fiyatları ve artan mortgage faizlerinin etkisiyle aylık %2 gerileyerek düşüşünü sürdürdü.
Ayrıca İngiltere’de şubat ayına ilişkin TÜFE, artan enerji, akaryakıt ve gıda fiyatlarının etkisiyle aylık %0,8 artışla beklentileri aşarken, yıllık %5,5’ten %6,2’ye yükseldi ve böylece Mart 1992’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. BoE, yüksek enflasyonla mücadele amacıyla son üç toplantısında faiz artışına giderek %0,1 seviyesindeki politika faizini %0,75 seviyesine kadar yükseltmişti. BoE, geçen haftaki toplantısında, Ukrayna ve Rusya arasındaki kriz nedeniyle bu sene 2. çeyrekte %8’e yakın bir enflasyon görülmesinin beklendiğini ve daha sonrasında daha yüksek rakamlar görülebileceğini belirtilmişti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 16.45’te mart ayına ilişkin imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. ABD’de şubatta imalat ve hizmet PMI’lar Omicron varyantı kaynaklı vakaların azalması ve kısıtlamaların kaldırılması ile tekrar yükselişe geçmişti. Mart ayında ise Ukrayna ve Rusya krizi ile PMI verilerinde tekrar düşüş görülmesi olası. Bu kapsamda mart ayında öncü verilere göre, ABD’de imalat PMI’ın 57,3’ten 56,3’e ve hizmet PMI’ın da 56,5’ten 56’ya hafif gerilemesi, bununla birlikte güçlü büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürmesi bekleniyor.
Ayrıca ABD’de TSİ 15.30’da şubat ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri öncü verisi açıklanacak. ABD’de dayanıklı mal siparişleri ocak ayında aylık %1,6 artışla beklentilerin üzerinde artış kaydetmişti. Ayrıca firmaların yatırım harcamalarının göstergesi olan uçak hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise ocak ayında %1 artışla beklentilerin üzerinde artış sergilemişti. Şubat ayında ise öncü veriye göre dayanıklı mal siparişlerinin aylık %0,5 gerilemesi bekleniyor.
Bunun yanında, ABD’de TSİ 15.30’da 19 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. ABD’de 12 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 229 bin kişiden 214 bin kişi seviyesine gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüş ve sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine işaret etmişti.
Öte yandan, TSİ 15.30’da Minneapolis Fed Başkanı Kashkari’nin, TSİ 16.10’da Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller’in, TSİ 16.50’de Chicago Fed Başkanı Evans’ın ve TSİ 18’de Atlanta Fed Başkanı Bostic’in konuşmaları takip edilecek.
Avrupa tarafında ise, bölge genelinde mart ayına ilişkin imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. Geçen ay kısıtlamaların hafifletilmesine yönelik atılan adımların etkisiyle özellikle hizmet PMI’larda artışlar görmüştük. Ukrayna ve Rusya arasındaki krizle özellikle artan emtia fiyatları, Rusya’ya enerjide bağımlılığın yüksek olması, artan enerji fiyatlarının fiyat baskılarını artırması ve tedarik zincirine olabilecek olumsuz yansımaları ile PMI verilerinde düşüş görülebilir. Bölgede imalat ve hizmet PMI’ların mart ayında hafif gerilemekle birlikte büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmeleri bekleniyor.
Ayrıca TSİ 12’de Norveç Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek. Norveç Merkez Bankası bir önceki toplantıda beklentilerle uyumlu olarak politika faiz oranını %0,50 seviyesinde sabit tutmuş, yüksek olasılıkla mart ayında politika faizinin artırılacağı sinyalini vermişti. Aralık ayından sonra yaşanan gelişmelerin ardından fiyat baskıları artmakta. Bu yüzden beklentiler, Norveç Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısında politika faiz oranını 25 baz puan artışla %0,75 seviyesine yükseltmesi yönünde.
Diğer yandan, TSİ 11.30’da İsviçre Merkez Bankası’nın faiz kararı izlenecek. Banka, bir önceki toplantısında beklentilerle uyumlu olarak politika faizini -%0,75’te sabit tutmuştu. Banka’nın bugünkü toplantısında da politika faizini sabit tutması bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 11’de TCMB’nin, yatırımcı, ekonomist ve analistler ile videokonferans yöntemiyle toplantısı takip edilecek. Öğleden sonra ise TCMB’nin yabancı yatırımcılarla toplantısı bulunmakta.
Ayrıca TSİ 14’te TCMB’nin geçen haftaki PPK Toplantısı’na ilişkin özeti yayınlanacak.
Bunun yanında, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
- Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 18 Mart haftasında toplam DTH miktarı 0,28 milyar USD (bireysel 1,03 milyar USD azalış ve kurumsal 1,31 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %58,6’dan %58,3’e geriledi. TL kredilerde haftalık %1,25 artış, YP kredilerde %0,2 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,8 artış görmekteyiz.
- TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 18 Mart haftasında toplam rezervin azaldığını ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 0,2 milyar USD azalarak 108,6 milyar USD’ye gerilediğini, net uluslararası rezervin ise 1,2 milyar USD artarak 17,1 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Girişim Elektrik Sanayi (GESAN, Nötr): Şirket, Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ”Fider Koruma Rölesi Alımı İşi” ihalesine katılmış ve vergiler hariç 604bin USD bedel ile en avantajlı fiyatlı vererek ihalede 1. olmuştur. (Güncel baz USD/TL kuru ile ihalenin toplam bedeli 9mn TL’dir.)
Otokar (OTKAR, Nötr): Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. tarafından hazırlanan Kurumsal Yönetim Derecelendirme Raporu çerçevesinde, Şirketin mevcut derecelendirme notu, yükseltilmek suretiyle, 9,55 (95,53) olarak revize edilmiştir.
Ziraat GYO (ZRGYO, Sınırlı Pozitif): Dün bazı basın yayın kuruluşları ve internet sitelerinde Başakşehir Kayaşehir bölgesinde bulunan ve Şirket tarafından Satış Vaadi Sözleşmesiyle edinilmiş olan Kayaşehir Palladium AVM’nin satışına ilişkin haberler üzerine Sermaye Piyasası Kurulu’nun, II-15.1 “Özel Durumlar Tebliği”nin “Haber ve söylentilerin doğrulanması” başlığını taşıyan 9.maddesi hükümleri kapsamında şu açıklama yapılmıştır: “Yönetim Kurulumuzca söz konusu taşınmazın ihale yoluyla satışa çıkarılmasına karar verilmiş olup, düzenlenen fiziki ihalede taşınmazın ekspertiz değeri üzerinde teklif veren İsra Group İnşaat A.Ş.’ye satılması hususu Yönetim Kurulumuz tarafından onaylanmıştır. Gayrimenkulün satışına yönelik Satış Vaadi Sözleşmesi henüz imzalanmamış ve yürütülmesi gereken işlemler sonuçlandırılmamıştır. Satış süreci tamamlandığında ilgili mevzuat çerçevesinde kamuoyuna gerekli açıklamalar yapılacaktır.”
SEKTÖR HABERLERİ
İnşaat: Bloomberg HT’ye konuk olan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın bu ülkelerde inşaat projeleri yürüten Türk firmalarına olan etkisini değerlendirdi. Eren, Rusya ve Ukrayna’da iş yapan müteahhitlerin son durumu hakkında şu ifadeleri kullandı: “Rusya’da çok büyük bir potansiyelimiz var. Tüm dünyada yaptığımız işlerin yüzde 20’sinden fazlasını Rusya’da yapıyoruz. Rusya’da hala devam eden 20-22 milyar dolarlık işlerimiz var. Avrupa Birliği’nin yasaklamaları sebebiyle Avrupalı firmalar yatırımlarını durdurdular. İkinci bir sorunumuz, devam eden projelerde rubleyle yapılan projeler var. Bir anda rublede görülen devalüasyon sebebiyle firmalarımız Rusya’daki iş verenlerle görüşmeye başladılar. Rus bankalarından kredi kullananların faiz oranı yüzde 9’dan yüzde 20’ye yükseldi. Ruble ile yapılan inşaat işlerinde fiyat belirsizliği oluştu.”
Telekomünikasyon: Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, TÜRKSAT 5B uydusunun bu yaz hizmete gireceğini belirterek, uydunun Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu ve Afrika bölgelerinin geniş bant uydu data ve internet ihtiyacını karşılayacağını, farklı ülkelerdeki uydu ve telekomünikasyon operatörleriyle TÜRKSAT 5B üzerinden hizmet verme konusunda görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildirdi. (Kaynak: AA)
Uluslararası Yatırım: Amazon, İstanbul’un Tuzla ilçesinde kurmayı ve bu yılın son çeyreğinde hizmete almayı planladığı ilk lojistik üssü için 100 milyon doların üzerinde yatırım planlıyor.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Batıçim Batı Anadolu Çimento (BTCIM): Fabrikanın Döner Fırın-1 hattında yapılacak planlı revizyon çalışmaları nedeniyle, Döner Fırın-1 13.04.2022 tarihine kadar durdurulmuştur. Yeterli miktarda klinker stoku bulunması dolayısıyla, çimento üretim ve satışları bu duruştan etkilenmeyecektir.
Birleşim Mühendislik (BRLSM): Gaziantep Entegre Sağlık Kampüsü Projesi kapsamında gerçekleşen ihaleye, Şirket ve bağlı ortaklığı Erde Mühendislik A.Ş. teklif vermiştir. İhale, Birleşim Mühendislik tarafından yapılacak mekanik tesisat işleri için 10,3mn EUR+KDV, 98,3mn TL+KDV, Erde Mühendislik tarafından yapılacak elektrik tesisat işleri için 9,2mn EUR+KDV, 82,9mn TL+KDV, şeklinde Şirket uhdesinde kalmıştır. Gaziantep Entegre Sağlık Kampüsü Projesi kapsamında Şirket ve bağlı ortaklığının imzalayacağı sözleşme bedeli güncel kurla toplam 590,4mn TL (KDV Dahil)’dir. İş süresi 14 ay olarak planlanmıştır.
Dinamik Isı Makina Yalıtım (DNISI): Şirket’in Elastomerik Kauçuk Köpüğü Yalıtım Malzemeleri Üretim Tesisinde gerçekleşen, makina ve ekipmanların montaj ve kurulum çalışmaları tamamlanmış olup test ve deneme üretimlerine başlandığı açıklanmıştır.
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Şirket, Cenergo LLC firmasından, Özbekistan Siriderya’da kurulacak 220 Mw Doğalgaz Kombine Çevrim Santraline ait 220 kV Guzal Substation projesi kapsamında vergiler hariç 2,3mn USD tutarında sipariş almıştır.
Orge Enerji (ORGE): İnşası devam etmekte olan İstanbul Yeni Havalimanı – Halkalı Metro Projesi’nin Kayaşehir ve Olimpiyatköy İstasyonları Elektrik İşleri’nin yapımına yönelik olarak verilmiş olan 2,7mn EUR+KDV tutarındaki teklifin kabul edildiği ve ihalenin Şirket lehine sonuçlandığı bildirilmiştir. İşveren ile sözleşme görüşmelerine başlanmıştır. İşin 400 günde bitirilmesi planlanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 80 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 297 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,38 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,29-%2,42 bandında hareketin ardından %2,29 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 60 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 115 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi