Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (24.01.2022)

SABAH STRATEJİSİ

Geçen hafta sert satışlarla karşılaşan ve teknik olarak aşırı satım bölgesine gelen ABD borsaları bu sabah vadelilerde %0,5 – %1,0 arasında yükselişte. Asya borsalarında ise zayıf bir görüntü var. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %2’ye yakın satıcılı. Bu haftanın en önemli gündem maddesi çarşamba günü sonuçlanacak Fed toplantısı. Enflasyondaki yüksek seviyeler nedeniyle son zamanlarda Fed’den agresif beklentiler artmıştı. Bu toplantıda, piyasada speküle edilen (örneğin martta 50 baz puan faiz artırımı gibi) olası şahin söylem ihtimaline karşı riskli varlıklar temkinli modda kalabilir. Bu arada, ABD’de şu ana kadar açıklanan çoğu şirket finansalları beklentilerin üzerinde gelse de söz konusu finansallar daha önceki çeyreklerde alışık olduğumuz kadar güçlü değil. Diğer taraftan Ukrayna – Rusya gerginliği ile ilgili gelişmeler de bir taraftan takip edilmeye devam edilirken, Rus Rublesi bu sabah %0,5 civarında primli seyrediyor… Geçen hafta %3 oranında düşüş kaydeden BIST100 endeksinin, ABD vadelilerindeki görünü ile TL ve Ruble başta olmak üzere diğer Gelişmekte Olan Ülke para birimlerindeki kısmi olumlu seyri nedeniyle güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Hafta sonu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ekonomist ve akademisyenler ile yaptığı toplantı sonrasında takip edilen açıklamalar Dolar/TL’de aşağı yönlü riskleri arttırıyor. Bu kapsamda, bankacılık endeksi bugün pozitif ayrışabilir.

MAKROEKONOMİ

Yurt içinde tarımsal girdi fiyat endeksi kasım ayında aylık %8,52 artarken, yıllık bazda %36,2 arttı. Bütün alt gruplarda aylık ve yıllık bazda artış görülürken, en belirgin artış gübre ve toprak geliştiricileri alt grubunda oldu.

2022 Davos gündeminde konuşan ECB Başkanı Lagarde, jeopolitik ve iklim koşulları ile enerji fiyatlarının arttığını fakat ücretlerde artış olmadığını ve talebin de fazla olmadığı için ABD’deki gibi bir enflasyon görmeyeceklerini belirtirken, enflasyona karşı doğru politikanın belirlenmesinin önemine dikkat çekti.

Bu haftaki veri takvimine baktığımızda,

  • ABD’de bu hafta odak noktasında Fed toplantısı olacak. Daha önce Fed yetkililerinden gelen açıklamalar mart ayında faiz artırımı olabileceği şeklindeydi. Bu açıdan toplantıda faizlerin ne zaman ve ne ölçekte artacağına ilişkin sinyaller ve bilançonun küçültülmesine ilişkin detaylar önemli olacaktır. Veri gündeminde ise geçen senenin son çeyreğine ilişkin GSYH verileri ve ekonomik aktivitenin güncel seyrine ilişkin ocak ayı öncü IHS Markit PMI ve Fed bölgesel anketleri izlenecek. 3. çeyrekte ABD ekonomisi yıllıklandırılmış çeyreklik bazda %2,3 büyümüştü. ABD’de aralık ayında PMI’lar güçlü genişleme bölgesinde gelmeye devam etmişti. Ocak ayında ise Omicron varyantının bazı verilere olumsuz etkilerini görmeye başladık. Bu açıdan PMI verilerinde aşağı yönlü hareket görülebilir. Ayrıca Fed bölgesel anketlerinden yarın Richmond Fed, perşembe günü ise Kansas Fed imalat sanayi aktivite endeksleri açıklanacak. Daha önce açıklanan verilerde farklılaşma dikkat çekmişti. New York Fed imalat sanayi endeksi daralma bölgesinde gelirken, Philadelphia Fed iş dünyası endeksi ise genişleme bölgesindeki seyrini sürdürmüştü. Ayrıca tüketici güveninin seyrine yönelik yarın ocak ayı Conference Board tüketici güveni endeksi ile cuma günü Michigan Üniversitesi nihai tüketici güven endeksi izlenecek. Öncü verilere göre Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi Omicron varyantı ve yüksek enflasyon nedeniyle 70,6’dan 68,8’e gerilemişti. Cuma günü ise Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği aralık ayı PCE deflatör izlenecek. Daha önce açıklanan verilere göre aralık ayında TÜFE aylık %0,5 artarak, yıllık bazda 1982’den beri en yüksek seviye olan %7’ye ulaşmıştı. Ayrıca perşembe günü yeni haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Son zamanlarda kısmi de olsa artış görülmekte. Son açıklanan verilere göre 15 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 231 bin kişiden 286 bin kişiye yükseldi ve böylece ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
  • Avrupa tarafında ise bölgenin en büyük ekonomileri Almanya ve Fransa’nın geçen senenin son çeyreğine ilişkin GSYH büyüme verileri ve bölge genelinde ocak ayına ilişkin öncü PMI verileri açıklanacak. Büyüme tarafında beklenti sanayi üretimindeki artışa rağmen, tüketici harcamalarındaki seyirle son çeyrekte Almanya’da daralmanın gerçekleşebileceği yönünde. Aralık ayında imalat PMI verileri genişleme bölgesinde gelmeye devam ederken, hizmet PMI’larda ise Almanya’da daralma bölgesine geçmesi dikkat çekmişti. Beklenti ise bu ay özellikle artan vaka sayılarının PMI verilerine düşüş yönünde etki etmesi yönünde. Beklentilere yönelik veriler de önemli olacaktır. Bu kapsamda yarın Almanya’da IFO iş dünyası endeksi, perşembe günü ocak ayı GfK tüketici güveni endeksi ve cuma günü ise Euro Bölgesi ocak ayı nihai tüketici güveni açıklanacak. Öncü verilere göre Euro Bölgesi’nde artan Omicron varyantı vakaları ocak ayında da tüketici güveni endeksini aşağı çekmeye devam etti. Tüketici güven endeksi -8,4’ten -8,5’e geriledi. Almanya’da aralık ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi artan kısıtlamalar ve süregelen arz kısıtlarının etkisiyle düşüşünü sürdürmüş ve endeks 96,5’ten 94,7’ye gerilemişti. IFO verisi öncesinde açıklanan ekonomik beklentilere ilişkin finans profesyonellerinin görüşünü yansıtan ZEW endeksinde cari durum ile beklentiler alt endeksleri farklılaşmıştı. Cari durum alt endeksi kötüleşirken, beklentiler alt endeksi ise yükselmişti.
  • Asya tarafında ise veri gündeminde ise salı günü Güney Kore’nin geçen yılın son çeyrek büyüme verisi ile perşembe günü Çin aralık ayı sanayi kesimi karları olacak. Güney Kore’nin güçlü dış taleple çeyreklik bazda büyümesinin hızlanması beklenmekte. Çin’de son açıklanan kasım ayı sanayi üretimi verisi beklentilerin üzerinde gelmişti. ÜFE’deki düşüşün ise üretimdeki artış nedeniyle artan kârı baskılaması beklenmekte.

Yurt içinde bu hafta veri gündemi sakin. Perşembe günü TCMB tarafından açıklanacak yılın ilk enflasyon raporu gündemde olacak. Yarın ocak ayına ilişkin sektörel güven endeksleri, reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ve cuma günü ise ekonomik güven endeksi açıklanacak. Ayrıca perşembe günü TCMB’nin son PPK toplantısına ilişkin özetler ve hafta boyunca Hazine ihraçları takip edilecek.

  • Aralık ayında sektörel güven endekslerinde düşüş görülmüştü. İnşaat sektörü güven endeksi %3,9, reel kesim güven endeksi %1,7 hizmet sektörü güven endeksi %0,5 ve perakende ticaret güven endeksi %0,4 gerilemişti. Tüketici güveni, sektörel güven endeksleri ve reel kesim güven endeksinin alt kalemleri ile oluşturulan ekonomik güven endeksi ise aralık ayında 99,3’ten 97,6’ya gerileyerek eşik seviyenin altında kalmaya devam etmişti. Açıklanacak verilerde son dönemde kurlarda görülen durağanlaşmanın öncü göstergelere olan yansımaları izlenecek.
  • Bu arada cuma günü açıklanan ocak ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, kurdaki sakin seyirle birlikte bir önceki aya göre %6,2 artarak 68,9’dan 73,2’ye yükseldi fakat tarihi ortalamasının altında seyretmeye devam etti. Alt endekslerin tümünde artış görülmekte. Buna göre, geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi %3,6 artışla 56,1’e, gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi %9,3 artışla 71,3’e, gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi %11,8 artışla 74,5’e ve gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi %1,4 artışla 90,9’a yükseldi.

Perşembe günü TCMB tarafından yılın ilk Enflasyon Raporu yayınlanacak ve TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sunumu ve soru ve cevap kısmında vereceği mesajlar takip edilecek. Bir önceki raporda 2022 yılı enflasyon beklentisi %11,8 olarak açıklanmıştı. Son yayınlanan Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcıların 2022 yıl sonu enflasyon beklentisi %29,75 idi ve tahminlerdeki farklılaşma da dikkat çekmişti. Bu açıdan Enflasyon Raporu’nda enflasyon tahminine yönelik güncellemeler ve buna ilişkin gerekçeler takip edilecek.

ŞİRKET HABERLERİ

Emlak Konut Gayrimenkul (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Şirket arasında imzalanan “Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin İş Birliği Protokolü” çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi sözleşmesi, Yüklenici iki farklı şirket ile 21.01.2022 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli toplam 2.240,5mn TL+KDV ‘ dir.

Koç Holding (KCHOL, Nötr): Şirket’in Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanının özelleştirilmesi ihalesinde, bağlı ortaklığı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş. (Tek-Art) tarafından verilen teklifin en yüksek teklif olarak gerçekleştiği ve ihale kararının Cumhurbaşkanlığı Kararı ile onaylandığı kamuya açıklanmıştı. Bununla birlikte bahse konu ihalenin 19 Ocak 2022 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile iptal edildiği 21 Ocak 2022 tarihinde Tek-Art’a tebliğ edilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kartlı ödemelerde, salgın tedbirleri kapsamında, temassız işlem limitinin, 1 Şubat’tan itibaren geçerli olmak üzere 500 TL olarak yeniden güncellenmesine karar verdi. (Kaynak: AA)

Enerji: İran’dan Türkiye’ye gelen ve İran tarafından kalan doğal gaz iletim hattında meydana gelen arıza nedeniyle doğal gaz çevrim santrallarına gaz kısıntı uygulaması devam ederken, TEİAŞ ise tüm Türkiye’de organize sanayi bölgelerine (OSB) en az 3 gün olmak üzere elektrik kısıtlaması yapmaları uyarısında bulundu. (Kaynak: Dünya)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Atp Ticari Bilgisayar Ağı (ATATP): Şirketin 21.01.2022 tarihli Yönetim Kurulu Toplantısı’nda; küresel fırsatlara açık ve şirket için gelişim alanı potansiyeli taşıyan, teknoloji ağırlıklı girişim şirketlerine yatırım yapması ve büyümelerinde stratejik destek sağlanması amacıyla mevzuat hüküm ve koşullarına uygun olarak girişim sermayesi yatırım ortaklığı şirketi kurulmasına karar verilmiştir.

Formet Metal Ve Cam Sanayi (FORMT): Şiket’in Oyak Metal Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi unvanlı şirketin % 100 hisselerinin 65mn TL bedelle satın alınmasına izin verilmesi hakkındaki Sermaye Piyasası Kurulu’na yapmış olduğu başvuruya, Kurul tarafından, olumlu karşılanmasına karar verilmiştir.

Galata Wind Enerji (GWIND): Şirket tarafından yapılması planlanan “Taşpınar Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi (Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali İlavesi) Projesi” ile ilgili hazırlanan ÇED Raporu T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanmış, “ÇED Olumlu Kararı” alınmıştır.

Girişim Elektrik (GESAN): Şirket, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ”TEİAŞ Merkez Yerleşkesi, 8.,13. ve 19. Bölge Müdürlüklerinde Çatı Üstü Ges Kurulumu Yapımı İşi” için ihaleye girmiş ve ihale kapsamındaki TEİAŞ 8. Bölge (Ankara) ve TEİAŞ 19. Bölge (Antalya) kısımları için en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale bedelleri, TEİAŞ 8. Bölge (Ankara) için 3mn TL ve TEİAŞ 19. Bölge (Antalya) için 5mn TL olmak üzere toplam 8mn TL’dir.

Şirketin daha önce Kamu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yapmış olduğu bildirimde, %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Girishim Power Enerji ortaklığında, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ”ITM377 Referanslı 154 kV Güneşli GİS TM Yapım İşi” için girdiği ihale kararının kesinleştiği TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından Şirkete bildirilmiştir. İhale bedeli 106,9mn TL’dir.

Halk GYO (HLGYO): Şirket 1.020mn TL olan çıkarılmış sermayesinin %50 oranında artırılarak tamamı nakit karşılığı olmak üzere 1.530mn TL’ye çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştur.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR): Şirket, Gürcistan’da yer alan Upper Namakvhani Hidroelektrik Santrali ve Lower Namakvhani Hidroelektrik Santrali olmak üzere toplamda 434 MW büyüklüğündeki Namakvhani Hidroelektrik Santral Projesi kapsamında 220kV Indoor GIS Sistemi Temini; tasarım, imalat, mühendislik hizmetleri, fabrika testlerinin yapılması, sistemin sahaya teslimi, montaj süpervizörlük hizmeti, sistemin yüksek gerilim testlerinin yapılması işleri kapsamında sözleşme imzalandığını duyurmuştu. Söz konusu projeyle ilgili olarak İşverine tüm işleri durdurması yönünde yapılan bildirim neticesinde, İşveri ile arasındaki sözleşme kesin hesap yapılarak karşılıklı olarak sonlandırılmıştır.

Ulusoy Un (ULUUN): Şirketin %100 Bağlı Ortaklığı olan Rolweg S.A., Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yapmış olduğu Yemlik Arpa İthalatı ihalesinde vermiş olduğu teklif ile 7,9mn USD (106,3mn TL) değerinde ihale kazanmıştır.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB cuma günü 37 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 369 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,80 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,80-%1,87 bandında hareketin ardından %1,81 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise sınırlı düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta yatay hareket gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 5 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 140 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi