Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (23.12.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Geçen hafta Fed, faiz indirimlerinde daha ihtiyatlı olunacağının mesajını verdi. Piyasa halihazırda faiz indirimlerinin ocak ayında durmasını bekliyordu. Ancak tahminlerindeki revizyonlar piyasa öngörülerinin biraz üzerindeydi. Böylelikle görünür vade için temel senaryo Fed’in durabileceği yönünde oldu. Fed sonrasında piyasalarda oynaklık artarken, riskli varlıklar satışlarla karşılaştı. Cuma günü, Fed’in yakından izlediği enflasyon göstergesi PCE verisinin beklentilerin altında gerçekleşmesi piyasayı bir miktar desteklese de ABD ana endeksleri haftayı %2 civarında düşüşle kapattılar. MSCI Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke endeksleri ise sırasıyla %2,5 ve %3,1 oranında geri çekildi. Öte yandan, haftanın son işlem gününde Dolar endeksi (DXY) %0,6 oranında düşüş kaydetti. Yurtdışı piyasalar bu hafta Noel nedeniyle tatil moduna girecek. Tatil modunun ocak ayının ikinci haftasına kadar sürmesi muhtemel ve bu süreçte piyasalarda konsolidasyon eğilimi gözlenebilir. Dolar’daki pozisyonlama da bu senaryoyu destekliyor. Yurtiçinde ise bu hafta Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı ile TCMB faiz kararı öne çıkıyor. Asgari ücretin salı veya çarşamba günü yapılacak toplantıda belirlenmesi bekleniyor. Perşembe günkü TCMB toplantısında ise son veriler ve yurtdışı piyasalardaki gelişmeler nedeniyle Merkez Bankası’nın “ufak” adımla faiz indirimine başlamasını öngörülüyor. TCMB, Fed gibi şahin bir indirim yapabilir. Öte yandan, piyasa öngörülerinden anlamlı sapma göstermeyen kararların Borsa İstanbul üzerinde önemli bir oynaklık yaratmasını beklemiyoruz. Fed sonrasında kısa vadeli satış baskısının arttığı BIST100 endeksinde ise bu hafta baskının hafifleyebileceğini ve endeksin 9.550 – 9.600 yatay destek bölgesinin üzerinde tutunabileceğini düşünüyoruz. Endeks geçen hafta %4 oranında düşerek 9.725 seviyesinden kapatmıştı. Bu sabah yurtdışı piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri %0,4 – %0,7 arasında yükselişte. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de yaklaşık %1,5 primli. Paritelerde ise sakin bir görüntü var. Bu ortamda BIST100’ün güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bugün yurtiçinde Kabine Toplantısı gerçekleştirilecek.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, Fed’in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör kasım ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar kasım ayı verileri takip edildi.

  • Buna göre, kasım ayında PCE deflatörün aylık bazda artış hızı %0,2’den %0,1 seviyesine yavaşlayarak son üç ayın en düşük seviyesinde kaydedildi ve beklentilerin (%0,2) altında gerçekleşti, yıllık bazda ise %2,3’ten %2,4 seviyesine hafif yükselmekle birlikte beklentilerin (%2,5) altında gerçekleşti.
  • Çekirdek PCE deflatörün artış hızı kasım ayında %0,3’ten %0,1 seviyesine yavaşlayarak son altı ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti ve beklentilerin (%0,2) altında kaydedildi, yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %2,8 seviyesinde gerçekleşti, beklentiler ise %2,9 seviyesine yükselmesi yönündeydi.
  • Kasım ayında kişisel gelirlerin aylık bazda artış hızı %0,7’den %0,3 seviyesine yavaşlayarak son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti ve beklentilerin (%0,4) altında kaydedildi. Kasımda kişisel harcamaların aylık bazda artış hızı ise %0,3’ten %0,4 seviyesine yükselmekle birlikte beklentilerin (%0,5) altında kaydedildi.

Almanya’da kasım ayı ÜFE verisi izlendi. Almanya’da ÜFE, aylık bazda ekim ayında %0,2 oranında artışın ardından kasım ayında %0,5 oranında artış sergileyerek beklentilerin (%0,3) üzerinde kaydedildi ve böylece Nisan 2023’ten bu yana en yüksek artışı sergiledi, yıllık bazda ekimde %1,1 oranında düşüş kaydetmesinin ardından kasımda %0,1 oranında sınırlı artış sergiledi ve böylece on altı ayın ardından artış kaydetmiş oldu, beklentiler ise %0,3 oranında düşüş kaydetmesi yönündeydi.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından aralık ayı tüketici güven endeksi verisi yayımlandı. Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi verisi, aylık bazda kasım ayında %1 azalışın ardından, aralıkta %1,9 oranında artış kaydederek 79,8’den 81,3 seviyesine yükseldi ve böylece son on sekiz ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi.

TÜİK tarafından kasım ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) verisi yayımlandı. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen YD-ÜFE aylık bazda ekim ayında %0,09 oranında artışın ardından kasımda %0,86 oranında düşüş kaydederek Ağustos 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşirken, yıllık bazda ise %30,70’ten %25,19 seviyesine geriledi ve böylece Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.

Ayrıca TCMB tarafından aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı.

  • Katılımcıların, bu yıl sonu yıllık TÜFE beklentisini, %44,81 seviyesinden %45,28’e yukarı yönlü revize ettikleri görülürken, gelecek yıl sonuna ilişkin yıllık enflasyon beklentisini %27,20’den %27,07 seviyesine hafif aşağı yönlü revize ettiği gözlendi ve böylece 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi yaklaşık son üç yılın en düşük seviyesinde kaydedildi. Orta vadeli TÜFE beklentilerinden 24 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisinin ise %18,33’ten %18,47 seviyesine yukarı yönlü revize edildiği ve son dört ayın en yüksek seviyesinde gerçekleştiği gözlenmekte.
  • Ayrıca politika faizinin TCMB’nin bu haftaki toplantısında 150 baz puan indirim ile ortalamada %48,51 seviyesine düşmesi beklenirken, 3 ay sonrasında ortalamada %43,50 seviyesine düşürülmesi bekleniyor. 12 ay sonrasına ilişkin politika faizinin ortalamada %30,88 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, 24 ay sonrasına ilişkin politika faizinin ise %21,12 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülmekte.
  • Katılımcıların USD/TL döviz kuru beklentilerinde ise cari yıl sonuna ilişkin beklentileri 35,72’den 35,30 seviyesine gerilerken, 12 ay sonrasına ilişkin beklentileri ise 42,75’ten 43,23 seviyesine kısmi yükseldi.
  • Piyasa katılımcılarının bu yıl sonu ve gelecek yıl sonu için büyüme beklentilerinde hafif aşağı yönlü revizyon gözlendi. Katılımcıların 2024 yılı GSYH büyüme beklentisi %3,07’den %3,02 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edilirken, 2025 yılı büyüme beklentisi ise %3,22’den %3,13 seviyesine aşağı yönlü revize edildi.
  • Cari açık beklentisi bu yıl sonu için 14,1 milyar USD’den 9,8 milyar USD’ye belirgin şekilde aşağı yönlü revize edilirken, gelecek yıl sonu cari açık beklentisi de 19,8 milyar USD’den 18 milyar USD’ye kısmi aşağı yönlü revize edildi.

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

  • ABD tarafında, bugün tüketici güveni göstergelerinden aralık ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi takip edilecek. Yarın üretimin seyrine ilişkin olarak kasım ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi yayımlanacak. Ayrıca yarın konut piyasası verilerinden, kasım ayı yeni konut satışları verisi takip edilecek. Perşembe günü, istihdam piyasası verilerinden, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi de izlenecek. Cuma günü ise, konut piyasası verilerinden, ekim ayına ilişkin S&P/Case-Shiller Konut 20 Kent Fiyat Endeksi izlenecek.
  • Avrupa tarafında, bugün İngiltere’de bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyüme nihai verileri takip edilecek.

Yurt içinde ise, bugün ekim ayı tarımsal girdi fiyat endeksi ve çarşamba günü aralık ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Ayrıca perşembe günü TCMB’nin PPK toplantısı izlenecek. Bunun yanında, perşembe günü TCMB tarafından aralık ayı Sektörel Enflasyon Beklentileri Anketi yayımlanacak.

  • Sektörel güven endeksleri kasım ayında hizmet sektörü hariç artış sergilemişti. Bu kapsamda, kasım ayında mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda hizmet sektörü güven endeksi %2,9 oranında gerilerken, buna karşın perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,9 oranında, inşaat sektörü güven endeksi ise %1,7 oranında ve reel kesim güven endeksi ise %3 oranında artış sergilemişti. Arındırılmış kapasite kullanım oranı ise ekim ayında 0,7 puanlık düşüşün ardından kasımda 0,4 puanlık artışla %75,2’den %75,6 seviyesine yükselerek ekim ayında gerilediği Mart 2023’ten bu yana en düşük seviyeden kısmi toparlanma kaydetmişti.
  • TCMB, kasım ayı toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak %50 seviyesinde sabit tutmuştu ve böylece son sekiz toplantıda faizleri değiştirmemişti. Karar metninde, önceki metne göre enflasyon görünümüne ilişkin daha olumlu değerlendirmelerin yer aldığı gözlenmişti. Diğer yandan, ”aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği”ne ilişkin ifade yinelenmişti. Bunun yanında, “bu doğrultuda, politika faizinin seviyesinin, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleneceği”ne ilişkin ifade karar metnine eklenmişti. Söz konusu ifade ile, enflasyon gerçekleşmelerinin ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesi durumunda, bu gelişmelerin politika faizinin ayarlanmasında alan sağlayabileceğine işaret edilmişti. “Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun yinelendiği” ifadesi korunurken, “enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağı”na ilişkin ifade de yinelenmişti. Bloomberg Anketi’ne göre, Banka’nın bu haftaki toplantısında politika faiz oranını 150 baz puanlık indirimle %50’den %48,50 seviyesine çekerek faiz indirim döngüsünü başlatması bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Adel Kalemcilik (ADEL, Nötr): Şirket, Türkiye’de faaliyet gösteren Ottonya İnovasyon Stüdyoları ve Dış Tic. A.Ş. ile, lisans hakları Ottonya bünyesinde bulunan The Walt Disney Company lisanslı kırtasiye ürünlerinden Disney karakterleri ile hazırlanan okul çantası, kalem çantası, beslenme çantası ve diğer kırtasiye ürünleriyle, belirlenen satış ve dağıtım kanallarında Adel Kalemcilik tarafından satışı konusunda bir ticari işbirliği yapma kararı almıştır.

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Şirket bağlı ortaklıklarından Alarko Konut Projeleri Geliştirme A.Ş.’nin aktifinde kayıtlı, İstanbul’da bulunan 95.351,39m2 yüzölçümlü arsanın KDV dahil 1.857mn TL satış bedeli karşılığında Universal Wind Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’ye peşin olarak satılmasına karar verilmiştir.

İş Bankası, Şişe Cam (ISCTR, Nötr – SISE, Sınırlı Pozitif): Cuma günü İş Bankası, Şişe Cam payları ile ilgili olarak 42,16 – 44,02 TL fiyat aralığından 7mn TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirmiştir. Bu işlemle birlikte “SISE” sermayesindeki paylar %51,82 sınırına ulaşmıştır.

Kardemir (KRDMD, Nötr): Şirket’in Kardemir Kuvvet Santrali 3,3 kV Ana Enerji Dağıtım Merkezi devreye alınmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredilerde risk ağırlıklarını güncelledi. Mayıs 2022’den itibaren, tarım krediler, KOBİ krediler, ihracat ve yatırım kredileri, kurum ve kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların müessese, bağlı ortaklık ve iştiraklerine kullandırılacak krediler, kurumsal kredi kartları ve bankalara ya da finansal kuruluşlara kullandırılacak krediler hariç ticari nakdi kredilere sermaye yeterliliği hesaplamasında mevzuata göre daha ihtiyatlı bir şekilde %200 risk ağırlığı uygulanıyordu. Yeni düzenlemeyle bu karar kaldırıldı ve tekrar yönetmelikte uygulanan risk ağırlıklarına dönüldü. Bu kapsamda, karar tarihinden itibaren stok olan krediler de dahil ticari kredilere, bunların kredi derecesi dikkate alınarak %20, %50 ya da %100 risk ağırlığı uygulanacak. Ayrıca BDDK daha önce Haziran 2023 kurunun dikkate alındığı bankaların sermaye yeterliliği oranlarının hesaplamasında yabancı para kalemler için 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanmak üzere Haziran 2024 (32,83) tarihindeki döviz kurlarının kullanılabilmesi imkanını getirdi. (Kaynak: BloombergHT)

Öte yandan, TCMB, Kur Korumalı Mevduat (KKM) bakiyesindeki azalışın desteklenmesi amacıyla aşağıdaki adımların atılmasına karar vermiştir. KKM’nin TL’ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef %70’ten %60’a indirilmiştir. KKM hesapları için belirlenen asgari faiz oranı politika faizinin %70’inden %50’sine düşürülmüştür. KKM için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıklara faiz veya telafi ödemesi uygulaması yeni açılan ve yenilenecek olan KKM hesapları için kaldırılmıştır.

Borsa İstanbul: 2025 yılı birinci üç aylık dönemi için BIST Pay Endeksleri kapsamında yer alacak paylar belirlenmiştir. Bağlantı için tıklayınız.

Diğer taraftan, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, temettü ödemelerinde uygulanan stopaj kesinti oranında daha önce %10 olarak uygulanan stopaj oranı, alınan karar doğrultusunda %15’e yükseltildi.
Ticaret: E-ticaret kapsamında mal satışı ve hizmetlerde tevkifat oranı %1 olarak belirlendi.

Ek olarak Ticaret Bakanlığı, belirli fiyatlarda satışa sunulan yenilenmiş ürün niteliğindeki cep telefonları ile taşıt satışlarında uygulanacak taksit sayılarında düzenlemeye gitti. Buna göre, yenileme merkezleri ve yetkili satıcılarca gerçekleştirilen, yenilenmiş ürün niteliğinde olup fiyatı 25bin TL’yi geçen veya bu nitelikte olmayıp fiyatı 20bin TL aşan cep telefonu satışlarında taksit süresi 3 ayla sınırlandırıldı. Taşıt satışlarında da taksitler düzenlendi. Buna göre, taksitlendirme süresi, nihai fatura değeri 400bin TL ve altında olan taşıt satışlarında 48 ayı, 400bin TL’nin üzerinde olup 800bin TL’yi aşmayanlarda 36 ayı, 800bin liranın üzerinde olup 1,2mn TL’yi geçmeyenlerde 24 ayı ve 1,2mn TL ila 2mn TL arasındakilerde 12 ayı geçemeyecek. Nihai fatura değeri 2mn TL’nin üzerindeki taşıt satışlarında ise taksitlendirme yapılamayacak. (Kaynak: AA)

Sermaye Piyasası Kurulu: SPK haftalık bültenine göre, Kurul, Armada Gıda Ticaret Sanayi A.Ş.’nin pay başına 40 liradan ilk halka arz başvurusunu onayladı. Tat Gıda Sanayi A.Ş.’nin (TATGD) 108,8mn TL’lik bedelli sermaye artırımına onay veren Kurul, Sekuro Plastik Ambalaj Sanayi A.Ş.’nin (SEKUR) 200mn TL tutarındaki kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 48,6mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, mevcut pay sahiplerinin yeni pay alma hakları tamamen kısıtlanarak toplam satış değeri 70mn TL olacak şekilde, Borsa İstanbul A.Ş.’nin Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürü doğrultusunda belirlenecek satış fiyatına göre hesaplanacak toplam nominal sermaye tutarı kadar artırılmasına karar verdi. (Kaynak: BloombergHT)

Turizm: Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre, Türkiye’nin 2024 yılının 11 ayındaki yabancı ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,09 artışla 50,4mn oldu. Toplamda ise 57,3mn ziyaretçi ağırlandı. Kasım ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,25 artış göstererek 2,7mn olarak gerçekleşti.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Adra GYO (ADGYO): Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Cem Okullu, 8,8mn adet ADGYO payının borsada işlem gören tipe dönüşümü için MKK’ya başvurmuştur.

Agesa Hayat ve Emeklilik (AGESA), Aksigorta (AKGRT): Aksigorta A.Ş.’ye ait Medisa Sigorta A.Ş.’nin sermayesinin %20’sini temsil eden 100mn adet pay 157,2mn TL bedelle Agesa Hayat ve Emeklilik tarafından Aksigorta’dan satın alınarak ortaklık payı %100’e çıkarılmıştır.

Akın Tekstil (ATEKS): Şirket Kırklareli İli Lüleburgaz İlçesinde bulunan fabrikasında uzun süredir zarar etmesi nedeniyle toplam satışlarının %35’i ve toplam üretimin de %14’ünü oluşturan konfeksiyon faaliyetlerinin 20.01.2025’den itibaren durdurulmasına, üretimine başlanmış fakat henüz tamamlanmamış konfeksiyon siparişlerinin ise tamamlanarak sevkiyatları yapılmasına karar vermiştir. Şirket boyahane ve dokuma faaliyetlerinin üretim planlarına uygun şekilde devam ettiğini açıklamıştır.

Altınyağ Madencilik (ALMAD): Şirket’in sermayesinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı Altınyağ Yenilenebilir Enerji Yatırımları San. ve Tic. A.Ş. tarafından yatırım amaçlı değerlendirilmek üzere, yönetim kurulu başkanı Mehmed Nureddin Çevik’in sahip olduğu, İzmir’de bulunan 17.916,62m2 Zeytinlik niteliğindeki taşınmazın 27mn TL peşin bedelle satın alınmasına karar verilmiştir.

Arsan Tekstil (ARSAN): Şirket %27,50 oranında iştiraki olan Akedaş Elektrik Dağıtım’ın kullanacağı 1.150mn TL tutarındaki banka kredisine söz konusu şirketteki payının oranında kefalet verilmesine oy birliği ile karar vermiştir.

Borlease Otomotiv (BORLS): Şirketin hakim ortağı Bor Holding, 16,8mn adet payın borsada işlem gören tipe dönüşümü için MKK’ya başvurmuştur.

DMR Unlu Mamulleri (DMRGD): Şirket faaliyetlerinin geliştirilmesi ve mağazacılık yatırımları kapsamında ‘Airport Unlu Mamuller Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ 250mn TL bedel karşılığında ve ‘İva Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ 222,5mn TL bedel karşılığında satın alınmıştır.

Gersan Elektrik (GEREL): Şirket ile Belçika’da yerleşik Ineos Olefins Belgium NV SA firması arasında kablo taşıma sistemleri ve ekipman projelerinin tedariki için firma tarafından yaklaşık 1,7mn USD tutarında sipariş alınmıştır. Bahse konu ürünlerin üretim sürecine başlanmıştır.

Graintürk Holding (GRTHO): Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Murat İçcan, 835bin adet GRTHO payının satış işlemini gerçekleştirmiştir.

Hedef Holding (HEDEF): Şirket sermayesine %30,51 oranında iştirak ettiği Colendi Menkul Değerler 20 Aralık’ta yapılan Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında, 29,5mn TL çıkarılmış sermayesini 17,7mn TL nakden artırarak çıkarılmış sermayesini 47,2mn TL’ye artırma kararı almıştır.

Parsan Makina (PARSN): Şirket, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir müşteri ile, 2025 yılından başlamak üzere kademeli şekilde artarak 2027 yılında 6,1mn EUR ciro büyüklüğünde bütçelenen yeni bir proje almıştır. 2025-2032 yıllarını kapsayacak bu proje kapsamında üretilecek güç aktarma parçalarının hem içten yanmalı motorlu hem de elektrikli araçlarda kullanılacağı ve Türkiye’de ilk kez üretileceği açıklanmıştır.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!