SABAH STRATEJİSİ
Merkez bankalarının faiz kararlarının takip edildiği haftanın son işlem gününde 9.887-10.009 arasında hareket eden BIST100 günü 9.900 seviyesinden %0,8 oranında düşüşle tamamladı. Endekste 37 hisse günü artıda tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak GARAN, HEKTS ve SASA öne çıkarken; BIMAS, AKBNK ve TUPRS ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) %0,4, Sınai endeksi (XBANK) %0,2 oranında düşüş kaydetti. Büyük merkez bankalarının faiz indirimi döngüsüne başlamaları global piyasalarda risk iştahının artmasına sebep olurken, bir süredir dip bulma çabasında olan BIST100 endeksi de haftalık bazda %2,2’lik bir yükseliş kaydetti. Öte yandan hafta sonu TCMB, sistemdeki fazla likiditeyi azaltmaya yönelik çabaların bir parçası olarak, bankaların kısa ve uzun vadeli lira mevduatları için ayırmaları gereken zorunlu karşılıkları artırdı. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri hafif artıda seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,2 oranında yükseliyor. Fed’in faiz indirimi sonrasında Dolar’a olan talep azalırken, Ons Altın tarihi zirvesini yineledi. Brent petrol haftayı pozitif kapattı. Haftanın veri takviminde, yurtiçinde perşembe para politikası toplantı özeti; yurtdışında ise ABD tarafında bugün PMI verileri, perşembe büyüme ve Başkan Powell’in konuşması ile cuma günü PCE verisi piyasalar tarafından yakından takip edilecek.
MAKROEKONOMİ
Avrupa tarafında, Almanya’da ağustos ayına ilişkin ÜFE verisi takip edildi. Almanya’da ÜFE, aylık bazda ağustosta bir önceki aya benzer şekilde %0,2 oranında artış sergilerken, yıllık bazda düşüş hızı da bir önceki aya benzer şekilde %0,8 seviyesinde kaydedilmekle birlikte on dördüncü ay üst üste geriledi.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından eylül ayı tüketici güven endeksi yayımlandı. Mevsim etkilerinden arındırılmış eylül ayı tüketici güven endeksi verisi, aylık bazda %2,4 oranında artışla 76,4’ten 78,2 seviyesine yükseldi ve böylece son üç ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi.
TÜİK tarafından yayımlanan temmuz ayı tarımsal girdi fiyat endeksinin aylık bazda artış hızı, %0,93’ten %3,42 seviyesine yükselirken, yıllık bazda ise %47,56’dan %41,60 seviyesine geriledi ve böylece son sekiz ayın en düşük seviyesinde kaydedildi.
TÜİK tarafından ağustos ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi verisi yayımlandı. Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksinin (YD-ÜFE) aylık bazda artış hızı ağustos ayında %1,70’ten %2,95 seviyesine yükselerek son beş ayın en yüksek seviyesinde kaydedilirken, yıllık bazda ise %27,41’den %28,67 seviyesine kısmi yükseldi.
Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,
- ABD tarafında, bugün ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan eylül ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. Bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme nihai verisi perşembe günü takip edilecek. Ayrıca Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin nihai verileri perşembe günü açıklanacak. Diğer yandan, perşembe günü istihdam piyasası verilerinden, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Yarın tüketici güveni göstergelerinden eylül ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi takip edilecek. Ayrıca üretimin seyrine ilişkin olarak ağustos ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri öncü verisi perşembe günü izlenecek. Cuma günü, eylül ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi takip edilecek. Cuma günü, Fed’in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör ağustos ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar ağustos ayı verileri takip edilecek. Ayrıca konut piyasası verilerinden, yarın temmuz ayına ilişkin S&P/Case-Shiller Konut 20 Kent Fiyat Endeksi, çarşamba günü ağustos ayı yeni konut satışları verisi ve perşembe günü ağustos ayı bekleyen konut satışları verisi takip edilecek.
- Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan eylül ayı HCOB imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri bugün takip edilecek. Almanya’da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi eylül ayı verisi yarın açıklanacak. Perşembe günü Almanya’da gelecek aya yönelik değerlendirmeleri yansıtan ekim ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi takip edilecek. Cuma günü, ayıca Euro Bölgesi’nde eylül ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi takip edilecek.
- Ayrıca çarşamba günü İsveç ve perşembe günü ise İsviçre Merkez Bankalarının toplantıları izlenecek. İsveç Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısında politika faizini 25 baz puan indirimle %3,25 seviyesine çekmesi bekleniyor. İsviçre Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısında politika faizini 25 baz puan indirerek %1 seviyesine çekmesi bekleniyor.
- Diğer yandan, yarın Avustralya Merkez Bankası’nın toplantısı takip edilecek. Banka, ağustos ayındaki toplantısında piyasa beklentileriyle uyumlu olarak politika faiz oranını %4,35 seviyesinde sabit tutmuştu ve böylece art arda altıncı toplantıda değiştirmemişti, bunun yanında enflasyonu kontrol altına almak için gerektiği durumda yeni faiz artırımlarını da göz ardı etmediğini yinelemişti. Banka’nın bu haftaki toplantısında da politika faizini sabit tutması bekleniyor.
Yurt içinde ise, yarın eylül ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri ve ağustos ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri ve cuma günü ise ağustos ayı dış ticaret dengesi verisi ve eylül ayı ekonomik güven endeksi takip edilecek. Ayrıca çarşamba günü TCMB tarafından eylül ayı Sektörel Enflasyon Beklentileri Anketi ve perşembe günü geçen haftaki TCMB PPK toplantısına ilişkin özet yayımlanacak.
- Sektörel güven endeksleri ağustos ayında karışık görünüm sunmuştu. Bu kapsamda, ağustos ayında mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda hizmet sektörü güven endeksi %2 oranında ve reel kesim güven endeksi %0,7 oranında gerilerken, buna karşın perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,8 oranında ve inşaat sektörü güven endeksi ise %1,1 oranında artış sergilemişti. Arındırılmış kapasite kullanım oranı ise temmuz ayında 0,3 puanlık azalışın ardından ağustosta 0,2 puanlık düşüşle son beş ayda gerilemeyi sürdürmüştü ve %75,7 seviyesinde kaydedilerek son bir yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti, bunun yanında 2023 yılı ortalamasının ve tarihsel ortalamasının (%76,3) hafif altındaki seyrini sürdürmüştü.
- Ekonomik güven endeksi, aylık bazda temmuzda %1,5 oranında düşüşün ardından ağustosta %1,3 oranında gerilemeyle düşüşünü beşinci aya taşıyarak 94,4 seviyesinden 93,1 seviyesine gerilemişti ve Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti, böylece 100 iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini beşinci ayda sürdürmüştü.
- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan verilere göre, temmuzda gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık bazda %25,1 artışla 7,3 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmekle birlikte, temmuz ayındaki veri tarihsel olarak en iyi temmuz ayına işaret etmişti. Gelen yabancı ziyaretçi sayısı temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ise %2,6 oranında artış kaydetmişti. Bu kapsamda, 12 aylık kümülatif bazda gelen yabancı ziyaretçi sayısı ise haziran ayındaki 51,2 milyon kişi seviyesinden temmuz ayında 51,4 milyon seviyesine yükselerek rekor seviyede kaydedilmişti.
- Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan ağustos ayı geçici dış ticaret dengesi verisine göre, ağustos ayında ihracat aylık bazda %2 oranında düşüşle 22,5 milyar USD’den 22,1 milyar USD seviyesine gerilemişti. İthalat ise aylık bazda ağustos ayında %9,4 oranında düşüşle 29,8 milyar USD’den 27 milyar USD seviyesine gerilemişti. Bu kapsamda, ağustos ayında aylık bazda dış ticaret açığı ise %32,4 oranında düşüşle 7,3 milyar USD’den 4,9 milyar USD seviyesine gerilemişti ve böylece Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Dış ticaret verilerine 12 aylık kümülatif bazda bakıldığında ise, ihracat temmuz ayındaki 261,5 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibariyle 262 milyar USD seviyesine yükselerek rekor seviyeye ulaşmıştı. İthalat ise temmuz ayındaki 343,9 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibarıyla 340,6 milyar USD seviyesine gerilemişti. Dış ticaret açığı da temmuz ayındaki 82,4 milyar USD seviyesinden ağustos ayı itibarıyla 78,6 milyar USD seviyesine gerilemişti ve böylece Temmuz 2022’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü.
ŞİRKET HABERLERİ
Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Negatif): 2024’ün 2. çeyrek finansallarına göre Şirket’in 39,4mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 1.124mn TL net dönem karı kaydedilmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %17,5 oranında azalarak 2.087mn TL’ye gerilerken, brüt kar %19,7 oranında azalmış ve 648,9mn TL olmuştur. Brüt kar marjı 0,8 puan düşerek %31,1 olarak hesaplanmaktadır. Operasyonel giderler de %3,5 oranında azalarak 486,8mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net giderler 195,2mn TL’yi göstermiştir. Bu gelişmeler neticesinde faaliyet zararı 33,2mn TL olarak kaydedilmiştir. 2Ç2024’de Şirket’in FAVÖK’ü %21,5 oranında artarak 593,8mn TL olurken, FAVÖK marjı %28,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde Şirket, yatırım faaliyetlerinden ağırlıklı olarak yatırım fonu ve hisse senedi gerçeğe uygun değer artışları ve faiz gelirleri kaynaklı 824,8mn TL gelir elde etmiştir. 1.706mn TL’lik parasal kayıp (2Ç2023 döneminde 1.268mn TL parasal kayıp) kaydedilmiştir. 875,4mn TL’lik vergi geliri sonrasında net dönem zararı 39,4mn TL’yi göstermiştir.
2. çeyrek zararıyla beraber şirketin 6 aylık net dönem zararı 237,6mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 730,3mn TL net dönem karı kaydedilmişti.
ASELSAN (ASELS, Nötr): Şirket, Asya-Pasifik bölgesindeki müşterileriyle kara platformları için uzaktan komutalı silah sistemi ve deniz platformları için uzaktan komutalı silah sistemi, radar, ataletsel navigasyon, dost düşman tanıma sistemleri ve elektronik harp süitinden oluşan faydalı yüklerin satışına yönelik toplam tutarı 44mn USD olan ihracat sözleşmeleri imzalamıştır.
Biotrend Enerji (BIOEN, Nötr): Şirket’in 27.03.2024 tarih yönetim kurulu kararı ile; Şirket’in %100 bağlı ortaklığı Biotrend Ayvacık Enerji’nin sermayesinde sahibi bulunduğu paylarının tamamının Demiroğlu Turizm’e devredilmesine ilişkin 27.03.2024 tarihli pay devir sözleşmesinin ertelenme sebepleri 20.09.2024 tarihi itibarıyla ortadan kalkmıştır.
Bu doğrultuda, Şirket’in 20.09.2024 tarihli yönetim kurulu kararı ile anılan pay devrinin 20mn TL satış bedeli karşılığında gerçekleşmesine yönelik işlemlerin başlanmasına karar verilmiş olup Şirket’in Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesinde bulunan yenilenebilir enerji kaynağına dayalı biyokütle tipinde Ayvacık Çöp Gaz Elektrik Üretim Tesisine ilişkin lisansa sahip Bağlı Ortaklığın paylarının tamamının 20mn TL satış bedeli üzerinden Demiroğlu Turizm’e devri 20.09.2024 tarihi itibarıyla tamamlanmıştır.
Koç Holding (KCHOL, Nötr): Şirket, Stembio Kök Hücre Teknolojileri’nin %65’inin devralınması için Rekabet Kurumu’na başvuruda bulundu.
Ülker Bisküvi (ULKER, Nötr): Yönetim Kurulu’nun 20.09.2024 tarihli kararı ile her nevi gıda maddesinin üretimi, pazarlanması ve satışı, ithali, ihracı ile gerçek ve tüzel kişilere (iştirak ettikleri dahil olmak üzere) danışmanlık hizmetleri vermek amacıyla bir “Anonim Şirket” kurulmasına ve kurulacak olan bu şirkete %100 oranında iştirak edilmesine karar verilmiştir.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında bireysel kredilere ve konut kredilerine uygulanan ilave risk ağırlıkları kaldırıldı. (Kaynak: BloombergHT)
Borsa İstanbul: 2024 yılı dördüncü üç aylık dönemi için BIST Pay Endeksleri kapsamında yer alacak paylar belirlenmiştir. Bağlantı için tıklayınız:
Enerji: EPDK tarafından, 2025 yılında uygulanacak iletim ek ücreti, Türkiye Elektrik İletim’in (TEİAŞ) iletim tarifesinin binde beşi olarak belirlendi. (Kaynak: BloombergHT)
Otomotiv: Elektrikli otomobil ithalatı ve satışında tüketiciyi koruyan düzenlemenin kapsamı genişletildi. Elektrikli otomobil ithalatında tüketicinin korunmasına yönelik getirilen şartlar, “plug-in hibrit araçlar” için de geçerli olacak. (Kaynak: AA)
TCMB: TCMB, makrofinansal istikrar ve parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi amacıyla bazı adımların atılmasına karar vermiştir.
Buna göre, kısa vadeli TL mevduatta %12 olan oran %15’e, uzun vadeli TL mevduatta %8 olan oran da %10’a çıkarılırken, YP mevduat için TL tesis oranı %8’den %5’e indirildi. Zorunlu karşılıklar, 27 Eylül 2024’te tesis edilecek.
TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıklara faiz uygulamasında TL’ye geçiş oranı koşulu kaldırıldı.
TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan azami komisyon oranı %5’ten %8’e yükseltildi.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Ebebek Mağazacılık (EBEBK): Şirket Yönetim Kurulu, Kuzey Irak’ta Erbil, Süleymaniye ve Duhok şehirlerinde mağaza açma için fizibilite çalışmalarının yapılması, bu amaçla gerekli görüşmelere başlanmasına karar vermiştir.
Link Bilgisayar (LINK): Yönetim Kurulu kararında Türk Ticaret Kanunu, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde hazırlanacak Uzman Kuruluş Raporunda belirlenecek şirket değerleri ve değişim oranları çerçevesinde Vitalis Teknoloji’nin Mia Teknoloji “MIATK” iştiraki) Link Bilgisayar’a devrolmak suretiyle birleşmesine karar verilmiş ve SPK’ya gerekli başvurular yapılmıştır.
Platform Turizm (PLTUR): İBB Destek Hizmetleri tarafından yapılan Araç Kiralama Hizmet Alımı işi 3.060mn TL + KDV bedel ile ekonomik olarak en avantajlı teklif sahibi olan firma üzerinde kalmış olup, kesinleşen ihale kararı şirkete tebliğ edilmiştir.
Yiğit Akü (YIGIT): Şirket 01.08.2024 tarihinde yurtiçi bir müşterinin açmış olduğu “Akü Alım İhalesi”ne teklif vermiş olup söz konusu ihale 20.09.2024 tarihi itibariyle sonuçlanmıştır. Şirket 20 kalem için toplam 119mn TL bedelle söz konusu ihaleyi almıştır.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi