Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (23.09.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Dün Fed’in varlık alımlarının azaltılmasına yakında başlayacağına yönelik net bir söylemde bulunması ve 2022’de faiz artımı bekleyen üye sayısının artması Dolar güçlenmesi ile sonuçlandı. Verim eğrisi ise yataylaştı. Diğer yandan, beklentilerden daha şahin Fed’e karşın ABD borsalarının günü %1 civarında yükselişle kapattığını izledik. Bu sabah da vadelilerde %0,3 civarında yükseliş gözleniyor. Çin’de de endeksler artıda seyrederken, Evergrande ile ilgili olumlu haber akışı hisse piyasası için önemli bir katalizör olmaya devam ediyor. Şirket’in bugün Dolar cinsi tahvilin kupon ödemesini yapıp yapmayacağı ise risk iştahı açısından önemli olacak. Küresel borsalardaki olumlu seyir nedeniyle şahin Fed’in BIST100 endeksine ektisi sınırlı kalabilir ve endeks güne yatay bir görüntüyle başlayabilir ki endekste önemli bir ağırlığı olan EREGL, demir cevheri fiyatının stabilize olmasından destek bulmaya devam edebilir. Yukarıda belirttiğimiz gibi Evergrande’nın kupon ödemesi yapıp yapmayacağı gün içerisinde önemli bir haber akışı olarak izlenecekken, yurtiçinde bugün saat 14’te TCMB faiz kararı kritik olacak. TCMB’nin çoğu ekonomistin beklediği gibi faizde değişiklik yapmaması durumunda BIST100 endeksinde ralli görülebilir. Bu yöndeki bir karar endeksin ilk etapta 1.435 seviyesine kadar yükselmesini sağlayabilir. Diğer yandan, olası bir faiz indiriminde 1.383 ilk etapta hedef olabilir. Ana destek ise 1.368 seviyesinde.

MAKROEKONOMİ

Dün Fed toplantısı izlendi. 2022’de faiz artırımı bekleyen üye sayısı 7’den 9’a çıktı (6 üye 1 kere, 3 üye 2 artış öngörmekte). Toparlanmanın beklendiği gibi gitmesi durumunda varlık alım hızında yavaşlamanın bu sene olabileceğine dair güçlü sinyal verildi. Varlık alımlarının azaltılmasına yönelik duyurunun kasımda olma ihtimali yükseldi. Ayrıca ekonomik aktivitenin ve istihdamın güçlenmeye devam ettiği, salgından etkilenen sektörlerde son dönemde görülen toparlanmanın, Covid 19 vakalarındaki artışla sekteye uğradığı belirtilmekte. Enflasyondaki yükselişin ise geçici faktörlerden kaynaklandığı yinelendi. Ekonomik görünüm üzerinde risklerin devam ettiği belirtildi.

  • Projeksiyonlara bakıldığında sene sonu büyüme tahmini %7’den %5,9’a aşağı yönlü revize edildi. Önümüzdeki sene ise ABD ekonomisinin %3,8 büyümesi beklenmekte. PCE enflasyon beklentisi ise %3,4’ten %4,2’ye yükseltildi. 2022’de ise %2,2’ye gerileyerek uzun vadeli hedefe yakınsaması beklenmekte. Politika faizinin ise 2022’de %0,3’e, 2023’te %1’e, 2024’te ise %1,8’e gelmesi öngörülmekte.
  • Toplantı sonrası konuşan Powell ise Fed yetkililerinin tapering’in önümüzdeki senenin ortalarında sona ereceğini düşündüklerini belirtirken, varlık alımlarının sona ermesinin faiz artırımı için sinyal olmayacağını ve iyi bir istihdam verisi sonucu varlık alım azaltımı duyurusunun bir sonraki toplantıda olabileceğini belirtti. Yılın geri kalanında ekonomik toparlanmanın hızlı şekilde devam etmesinin olası olduğunu, Delta varyantın ekonomik toparlanmayı yavaşlattığını ve istihdam piyasasında halen tam toparlanma olmadığını belirtti. Tedarik zincirindeki sıkıntıların ise enflasyona yukarı yönlü risk oluşturduğunu ve enflasyonunun ılımlı seviyelere gelmeden önce yüksek seyredeceği söylemini yineledi. Gündemdeki diğer konulardan ise Evergrande’nin yayılma etkisini dışlayarak Çin’e özgü bir konu olduğunu belirtti.

ECB Yönetim Konseyi Üyesi Muller, pandemi acil varlık alım programının (PEPP) sona ermesinden sonra normal tahvil alımlarının artırılmasının gündeme gelebileceğini belirtti. Muller, ekonomideki toparlanma, enflasyon görünümü ve en önemlisi finansman koşullarındaki olumlu görünüm nedeniyle orijinal plana sadık kalarak PEPP’i mart ayında sonlandırmaları gerektiğini vurguladı.

Dün yurt içinde eylül ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi açıklandı. Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, enflasyondaki yüksek seviyelere karşın kurun son günlerdeki hareketini dışlarsak yatay seyretmesinin de etkisiyle eylülde bir önceki aya göre %1,8 artışla 79,7 seviyesine yükseldi fakat tarihsel ortalaması olan 87,9’un altında seyretmeye devam etti. Alt endekslerde genel olarak artış dikkat çekmekte. Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi eylül ayında %2,2 oranında artışla 62,6 seviyesine, gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi %0,5 oranında artışla 79,0 seviyesine ve gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi %5,3 oranında artışla 79,3 seviyesine yükselirken, geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise 97,7 seviyesinde yatay seyretti.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

TSİ 16.45’te ABD tarafında eylül ayına ilişkin imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. Ağustos ayında artan vaka sayılarının da etkisiyle hizmet sektöründe daha belirgin olmak üzere PMI verileri düşmüştü fakat genişleme bölgesindeki seyirlerini sürdürmüştü. Eylül ayında ise imalat PMI’ın 61,5’e hafif yükselmesi ve hizmet PMI ise 55’e hafif gerilemesi ancak güçlü seyirlerini sürdürmeleri bekleniyor.

Diğer yandan, TSİ 15.30’da ABD’de ağustos ayına ilişkin Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi ve TSİ 18’de ABD’de eylül ayına ilişkin Kansas City Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi açıklanacak.

Bunun yanında TSİ 15.30’da ABD’de 18 Eylül haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. 11 Eylül haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları pandemi sonrası en düşük seviye olan 312 binden 332 bine yükselmişti. İlgili hafta federal ek yardımların ve kasırganın kısmi yükselişte faktör olabileceği belirtilmekteydi. Özellikle ek federal yardımların sona ermesi ile iş gücüne katılımın artmasıyla haftalık yeni işsizlik maaşı başvurularında önümüzdeki haftalarda belirgin düşüş görebiliriz fakat Delta varyantın ekonomik aktivite üzerindeki etkisi bu düşüşü sınırlandırabilecek bir etken olabilir.

Avrupa tarafında, eylül ayına ilişkin imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri açıklanacak. Ağustosta imalat PMI’lar kısmi düşüş sergilese de güçlü genişleme bölgesindeki seyrini sürdürürken, artan Delta varyantı vakalarına ve arz kısıtlarına yönelik endişelerle hizmet PMI’larda sınırlı düşüşler görülmüştü fakat imalat PMI verisine benzer şekilde genişleme bölgesinde gelmeye devam etmişti.

Bunun yanında, TSİ 14’te İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası toplantısı takip edilecek. BoE’nin bugünkü toplantısında değişiklik yapması beklenmiyor. Son toplantısından bu yana ekonomik toparlanma yavaşladı ve enflasyon da yüksek seyretmekte, ayrıca bu ay istihdam piyasasına yönelik teşvikler sona ermekte ki bu da ek belirsizlik yaratmakta. Bu açıdan BoE’nin karar metninde daha temkinli bir duruş görebiliriz. Faiz artırımlarına ise 2022 yılında başlaması beklenmekte.

Ayrıca TSİ 10.30’da İsviçre Merkez Bankası’nın politika faiz oranını -%0,75 seviyesinde ve TSİ 11’de Norveç Merkez Bankası’nın ise politika faiz oranını 25 baz puan artışla %0,25 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.

Asya tarafında ise, bugün Japonya piyasaları resmi tatil nedeniyle kapalı olacak.

Yurt içi tarafta ise, piyasaların odak noktasında TSİ 14’te TCMB’nin PPK toplantısı olacak. TCMB ağustostaki toplantısında, enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeleri göz önüne alarak mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini belirterek para politikası duruşunu değiştirmemiş ve politika faizini beklentiler doğrultusunda %19 seviyesinde sabit tutmuştu. Foreks Anketi’ne göre TCMB’nin bugünkü toplantısında değişiklik yapması beklenmemekte (25 ekonomistin 22’si faizin sabit bırakılacağını, geri kalanlar ise 100 baz puan indirileceğini düşünmekte). TCMB’nin Piyasa Katılımcıları Anketi’nde bu toplantıda politika faizinin %19 seviyesinde sabit tutulması beklenirken, gelecek 3 ay içerisinde de kasım ayındaki enflasyondaki beklenen düşüşün de katkısıyla 100 baz puana yakın düşüş beklenmekte. TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun çekirdek enflasyona vurgu yapan açıklamaları sonrası karar metninde buna yönelik olası ifadeler de önemli olacaktır.

Bugün TCMB, DTH, rezerv ve menkul kıymet istatistiklerini açıklayacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 17 Eylül haftasında toplam DTH miktarı 0,88 milyar USD azalış (bireysel 1,09 milyar USD azalış ve kurumsal 0,21 milyar USD artış) kaydetti. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %55,2’den %55,1 seviyesine geriledi. TL kredilerde haftalık %0,14 artış, YP kredilerde %0,16 azalış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,04 oranında sınırlı artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 17 Eylül haftasında toplam rezervlerin arttığını, net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada TCMB dış varlıkları 0,6 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 120,8 milyar USD’ye yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,1 milyar USD arttı. Buna göre net uluslararası rezervin 0,5 milyar USD azalarak 28,4 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. Geçen hafta yurt içi bankalarla olan swap miktarı 0,42 milyar USD artarak rezervleri artırıcı yönde etkide bulundu. Ayrıca geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı 2,25 milyar USD tutarında dış borçlanmaya gitmişti, ilgili bakiyenin pazartesi günü itibarıyla Hazine hesaplarına girmesi, gelecek hafta açıklanacak olan rezerv rakamlarını olumlu yönde etkileyecektir.

ŞİRKET HABERLERİ

Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Sınırlı Pozitif): Şirket’in Indokordsa operasyonlarında yaklaşık bir ay önce meydana gelen yangın sonrası kesintiye uğrayan Naylon 6.6 iplik üretim hattı üretime başlamıştır.

Şişe Cam (SISE, Nötr): 22 Eylül 2021 tarihinde 8,07 TL – 8,12 TL fiyat aralığından (ortalama 8,09 TL) 1,7mn adet pay geri alınmış ve Şirket’in sahip olduğu SISE payları 18.481.820 adede ulaşmıştır (Şirket sermayesine oranı %0,60).

SEKTÖR HABERLERİ

Beyaz Eşya: Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği verilerine göre altı ana üründe beyaz eşya satışı ağustosta 683.799 adet oldu. Üretim ise ağustosta yıllık %12 artışla 2,78 milyon seviyesinde gerçekleşirken, ihracat %16 artışla 2,17 milyonu gösterdi. Ocak-Ağustos döneminde iç satış geçen yıl aynı döneme göre göre %12 artışla 5,85 milyon, üretim %31 artışla 22,4 milyon, ihracat ise %32 artışla 16,7 milyon olmuştur.

Turizm: TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, İngiltere’nin bugünden itibaren Türkiye’yi, seyahat sonrası zorunlu otel karantinası gerektiren kırmızı listeden çıkarması yönündeki kararını olumlu bulduklarını, turizme olumlu yansımasını beklediklerini belirterek, Türkiye’ye seyahat edecek İngiliz vatandaşlarının sayısının 3 ayda yaklaşık 200 bin civarında olmasını öngördüklerini söyledi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Kütahya Şeker (KTSKR): Şirket ile Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş) arasında 01.02.2021 – 31.01.2023 tarihleri arasında geçerli olacak 2 yılı kapsayan 9. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 21.09.2021 tarihi itibari ile anlaşma ile sonuçlanmıştır.

Türk İlaç (TRILC): ChemRar Şirketler Grubu ve “Sputnik Light” aşısı teknoloji transferinden sorumlu Biointegrator Firmaları Resmi heyeti tarafından yapılan ziyaretin neticesinde TURK İlaç tesisleri Sputnik light aşısının üretim ve dağıtımı için uygunluk onayı alınmış, Sputnik Light aşısı için tahsis edilen kapasite 50 milyon/doz/ay olarak belirlenmiştir.

Ayrıca, şirket pay geri alım programı başlatılmasına karar vermiştir. Pay geri alımı için ayrılabilecek azami fon tutarı 12mn TL, pay geri alımına konu olabilecek azami pay sayısı ise nominal 1mn TL olarak belirlenmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 61 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 285 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,32 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,29-%1,34 bandında hareketin ardından %1,30 seviyesinden günü kapattı.Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta sınırlı düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise sınırlı yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 5 baz puana varan sınırlı düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan sınırlı yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi