Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (23.08.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Fed’in varlık alımında azatlıma yaklaştığı beklentileri ve Delta varyantının yayılması ile son açıklanan verilerin büyüme endişesi yaratması özellikle borsalarda geçen hafta çalkantıya yol açmıştı. PMI’lar ve ABD’de PCE enflasyonunun açıklanacağı diğer yandan Jackson Hole toplantısının başlayacağı haftada ise borsalar güne güçlü bir toparlanma ile başlıyor. Çin de yaklaşık bir ay sonra sıfır vaka açıklarken, MSCI Asya endeksindeki yükseliş %1,5 civarında. ABD ve Avrupa vadelilerinde de %0,5 civarında yükseliş var. Jackson Hole toplantısında 27 Ağustos’ta konuşacak Powell’ın Fed’in varlık alımında azatlıma yaklaştığına yönelik beklentileri bir adım daha artırması ancak artan vakalar ve beklentilerin altında kalan veriler nedeniyle tapering zamanlaması ve yöntemi ile ilgili bir net bir bilgi vermeyeceği spekülasyonları daha çok ağırlık kazanmış durumda. Bu çerçevede haftaya ümitli bir görüntüyle başlayan küresel piyasalarla birlikte BIST100 endeksi de güne ABD ve Avrupa vadelilerine paralel güne %0,5 civarında yükselişle başlayabilir. Emsallerinden pozitif ayrışmaya devam eden ve pozitif bölgede seyreden Borsa İstanbul, yurtdışı piyasalardaki toparlanmaya daha hızlı reaksiyon verebilir ve tekrar 1.460/69 yatay direnç bölgesine yönelebilir. Yurtiçinde alınan makro kararların ve düşen emtia fiyatlarının enflasyon beklentilerinde kısmi iyileşmeye yol açması ve güçlü açıklanan ikinci çeyrek bilançoları endekse momentum kazandırmıştı.

MAKROEKONOMİ

İngiltere’de temmuz ayına ilişkin perakende satışlar, beklentilerin aksine sürpriz bir şekilde aylık %2,5 oranında geriledi. Söz konusu düşüşte, tüketicilerin İngiltere’de Euro 2020 futbol turnuvasını takip etmek için daha az alışveriş yapması ve artan Delta varyant vakaları nedeniyle evde zaman geçirmesinin etkili olduğu faktörler olarak gösterilmekte.

Ayrıca Almanya’da temmuz ayına ilişkin ÜFE, beklentilerin üstünde aylık bazda %1,9 artarken, yıllık bazda ise güçlü sanayi sektörü görünümü ve baz etkisinin devamıyla 1975 petrol krizinden bu yana görülen en yüksek seviye olan %10,4’e yükseldi. Yıllık bazda fiyat artışlarının en yüksek gerçekleştiği ürün gruplarına bakıldığında, yine enerji ürünleri ve ara mallar öne çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan konuşmasında, büyümenin dengeli bir kompozisyonda gittiğine vurgu yaptı ve dışsal bir şok olmaması durumunda 2021 yılı için %8’in üzerinde bir büyüme beklediklerini belirtti.

  • 2. çeyrek özelinde üretim, dış talep ve hizmetler sektöründeki güçlü toparlanma ve baz etkisi ile %20 üzerinde büyüme beklediklerini belirtti.
  • Yüksek büyümenin düşük cari açık ile gerçekleşmesine vurgu yaptı ve cari açık/GSYH beklentilerinin yıl sonu için %3 olduğunu belirtti. Kamu maliyesinin enflasyonla mücadeleye destek verdiğini ve alınan makroihtiyati tedbirlerin olumlu etkisini kısmen görmeye başladıklarını belirtti. Enflasyonda son çeyrekte düşüş beklediklerini ve bütçe açığı/GSYH oranında ise %3,5 hedefine bağlı olduklarını belirtti.
  • Yurt içinde yapılan döviz cinsi borçlanmanın oranını düşürmeye başladıklarını ve yurt içi borçlanmada da ortalama vadeyi 34 aydan 52 aya yükselttiklerini belirtti. Ayrıca KGF destekli üç yeni mekanizmayı başlatacaklarını duyurdu.

ABD tarafında bu hafta Fed toplantı tutanakları sonrası gözler Jackson Hole toplantısında olacak ve teşviklerin geri çekilmesinin zamanlamasına yönelik sinyal olup olmayacağı izlenecek. Veri gündeminde ise bugün ağustos ayı öncü PMI verileri açıklanacak. Temmuz ayında IHS Markit imalat sektörü PMI 63,4, hizmet sektörü PMI ise 59,9 açıklanmıştı, veriler kısmi momentum kaybına işaret etse de güçlü genişleme bölgesinde gelmeye devam etmişti. Bu ay ise özellikle aşılama sürecindeki olumlu gelişmelere rağmen artan Delta varyant vaka sayılarının etkisiyle PMI rakamlarının ne yönde etkileneceği izlenecek. Ayrıca fiyatlara ve istihdama ilişkin alt endeksler de önemli olacaktır. Perşembe günü ikinci çeyreğe ilişkin revize GSYH verileri açıklanacak. Öncü verilere göre ABD 2. çeyrekte beklentilerin altında %6,5 büyüdü. Bu hafta ayrıca salı günü ağustos ayına ilişkin Richmond Fed ve perşembe günü Kansas City Fed imalat sanayi aktivite endeksleri ile artan vaka sayılarının ekonomik gidişata etkisi izlenecek. Daha önce açıklanan Philadelphia Fed İş dünyası endeksi büyüme bölgesinde gelmesine rağmen düşmüştü. Cuma günü ise ağustos ayına ilişkin nihai Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi izlenecek. Öncü verilere göre Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi 70,2’ye gerileyerek beklentilerin oldukça altında kalmış ve Aralık 2011’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Artan Delta varyantı vakaları nedeniyle pandeminin yeniden yayılması riski tüketici güveninin düşüşünde etkili oldu. Tüketicilerin 1 yıl sonrasına ilişkin enflasyon beklentileri ise kısmi gerilese de yüksek seyretmeye devam etti. ABD’de perşembe günü ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Son açıklanan verilere göre 14 Ağustos haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 348 bin kişi seviyesine gerileyerek salgın döneminin en düşük seviyesine geldi. Özellikle, birçok Fed üyesi istihdam piyasasındaki iyileşmenin varlık alımı azaltımı için önemini vurguladığından, söz konusu verideki toparlanma önem arz etmekte. Cuma günü temmuz ayı PCE deflator, kişisel gelirler ve kişisel harcamalar verileri izlenecek. Haziranda normalleşme adımları ile talebin güçlü seyrinin etkisiyle Fed’in enflasyon göstergesi olarak baktığı PCE deflatör verileri enflasyonist baskıların sürdüğüne işaret etmişti. Kişisel harcamalar ise, beklentilerin üzerinde aylık bazda %1 oranında artış kaydetmiş, kişisel gelirler düşüş beklentisine karşılık %0,1 oranında hafif artış sergilemişti. Ayrıca bugün temmuz ayı Chicago Fed imalat sanayi aktivite endeksi ve çarşamba günü dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek.

Avrupa tarafında bu hafta ECB tutanakları ve ağustos ayına ilişkin öncü IHS Markit imalat ve hizmet PMI verileri takip edilecek. Perşembe günü yayınlanacak ECB tutanaklarında yeni sözlü yönlendirmenin önümüzdeki dönem para politikasına nasıl yansıyacağı takip edilecek. Geçen ay Avrupa genelinde imalat ve hizmet sektörü PMI verileri güçlü büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmüştü. Delta varyantın yayılımı ve küresel ölçekteki arz sıkıntılarının ağustos ayı PMI verilerini sınırlı aşağı çekmesi olası. Salı günü Almanya’da 2. çeyrek GSYH verileri izlenecek. Öncü verilere göre Almanya kısıtlamaların gevşetilmesi ile tekrar büyüme bölgesine geçmiş fakat beklentilerin altında %1,5 büyümüştü. Büyümede belirleyici etken hanehalkı ve hükümet harcamaları artışı olmuştu. Ayrıca hafta boyunca Delta varyant yayılımının güven endekslerine yansımaları izlenecek. Bu kapsamda bugün Euro Bölgesi’nde ağustos ayı öncü tüketici güveni, çarşamba günü Almanya IFO iş dünyası endeksi ve perşembe günü GfK tüketici güveni açıklanacak.

Asya tarafında ise perşembe günü Güney Kore Merkez Bankası (BoK) toplantısı izlenecek. BoK önceki toplantısında faiz artırım sinyali vermişti fakat artan virüs yayılımı ile bazı kısıtlamalar yeniden yürürlüğe girmişti. Bu açıdan bu toplantıda faiz artırımı yapması beklenmiyor fakat artan aşı arzı ve aşı uygulaması ile 4. çeyrekte faiz artırımı yapması bekleniyor. Cuma günü ise Çin’in temmuz ayına ilişkin sanayi kesimi karları takip edilecek. Temmuz ayında yavaşlayan ekonomi, baz etkisi ve Çin’deki düzenleme baskıları ile sanayi karlarındaki yıllık artış oranının %20’den %8’lere gerilemesi beklenmekte.

Yurt içinde bugün ağustos ayı tüketici güveni ve temmuz ayı gelen yabancı sayısı, çarşamba günü ağustosa ilişkin reel sektör güven endeksi ve imalat sanayi KKO oranları ve cuma günü ağustos ayı ekonomik güven endeksi açıklanacak.

Temmuzda tüketici güveni endeksi 81,7’den 79,5’e gerilemişti. Öncesinde yayınlanan ağustos ayına ilişkin BloombergHt tüketici güveni ön endeksi %14,03 düşerek 55,95’e gerilemişti. Düşüşte yaşanan doğal afetlerin ve artan vaka sayısılarının etken olduğu belirtilmekteydi.

Temmuz ayında açıklanan anket göstergelerine temas yoğun sektörlere yönelimle birlikte haziran ayına benzer şekilde hizmet sektörü güven endeksi toparlanmaya %5,8 artışla öncülük ederken, perakende ticaret sektörü güven endeksi %3,7 inşaat sektörü güven endeksi ise %4,7 artmıştı. İmalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel sektör güven endeksi %2,1 artarak iyimserlik eşiğinin üzerindeki seyrini devam ettirmişti. Reel kesim, tüketici, hizmet, perakende ve inşaat sektörü güven endekslerinin alt kalemlerinin yardımıyla hesaplanan ekonomik güven endeksi 100,1’e yükselerek Mayıs 2018’den beri ilk kez iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde gelmişti. Arındırılmış kapasite kullanım oranı ise, temmuzda aylık 0,1 puan artışla salgın sonrası en yüksek seviye olan %76,4’e yükselmişti.

Haziran ayında açılmanın etkisi ve aşılama sürecindeki ilerleme, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik uçuş kısıtlamasını kaldırmasıyla gelen yabancı sayısı, aylık bazda %119 artmıştı. Temmuzda ise DHMİ verileri artış trendinin devam edeceğini işaret ediyor. Temmuz ayı DHMİ verilerine göre normalleşme adımlarının devamı ve özellikle bayram tatili nedeniyle artan mobilite sonucu dış hat yolcu sayısı aylık %95,3, yıllık ise %419,3 arttı.

ŞİRKET HABERLERİ

Şişe Cam (SISE, Nötr): Şirket’in JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. tarafından gerçekleştirilen kredi derecelendirme süreci tamamlanmış olup, Şirket’in Uzun Vadeli Ulusal Notu “AAA(Trk) / (Stabil Görünüm)”, Kısa Vadeli Ulusal Notu “A-1+(Trk) / (Stabil Görünüm)”, Uzun Vadeli Uluslararası Notu (yerel ve yabancı para cinsinden) “BBB- / (Stabil Görünüm)” ve Kısa Vadeli Uluslararası Notu (yerel ve yabancı para cinsinden) “A-3 / (Stabil Görünüm)” olarak belirlenmiştir. Her iki not da yatırım yapılabilir seviyesindedir.

Ülker Bisküvi (ULKER, Nötr): Operasyonel verimlilik ve entegrasyon çalışmaları kapsamında, Esenyurt fabrikasında üretimi yapılan kek işini, kek üretiminde kalite, verimlilik ve rekabet avantajını arttırma stratejisi dahilinde Gebze fabrikasında yer alan ve genişleme projeleri için ayrılan alana taşınmasına ve Esenyurt’taki binanın arsasıyla beraber satılmasına karar verilmiştir. Esenyurt fabrikasında çalışan personel diğer üretim tesislerinde istihdam edilecektir. Üretimin devamlılığı için taşınma işlemi 2021 yılı sonuna kadar yayılarak hayata geçirilecektir.

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Sınırlı Pozitif): Yönetim Kurulu Şirketin çıkarılmış sermayesinin, 2.000mn TL kayıtlı sermaye tavanı içinde kalacak şekilde, 190mn TL’den 1.410mn TL tutarında (%742 oranında) artırılarak 1.600mn TL’ye çıkarılmasına karar vermiştir. Çıkarılacak 1.410mn TL sermayenin 1.328mn TL’sinin olağanüstü yedeklerden, 37,9mn TL’sinin hisse senedi ihraç primlerinden, 30,8mn TL’sinin kanuni yedek akçelerden ve 12,8mn TL’sinin özel fonlardan karşılanacak olup, artırılan sermayeyi temsilen ihraç edilecek 1.410mn TL nominal değerdeki payların artırım tarihindeki pay sahiplerine payları oranında bedelsiz olarak dağıtılacaktır. İşbu karar kapsamında SPK’ya başvuru dahil gerekli her türlü iş ve işlemin ifası için yönetimin yetkilendirilmesine, toplantıda hazır bulunan üyelerin oy birliğiyle karar vermiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, temmuzda elektrik üretiminin 30 bin gigavatsaati aşarak rekor kırdığını bildirdi. Yenilenebilir enerjide de rekorların yenilendiği temmuz ayında, güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payı %14,8 oldu.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 85 milyar TL’lik (%19’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 328 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,24 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,23-%1,27 bandında hareketin ardından %1,26 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı değişimler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan sınırlı değişimler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 20 baz puana varan yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan sınırlı değişimler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 40 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi