Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (23.06.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Dün pozitif bir görüntüyle günü kapatan ABD borsalarını takiben Asya tarafında da bu sabah iyimser bir görüntü var. Piyasa fiyatlamasına sınırlı olumlu katkı yapan ABD – Çin ticaret konusuna yönelik haber akışı dışında önemli bir gelişme  gözlenmezken, ABD vadelileri yatay. Paritelerde de önemli bir hareketlilik gözlenmiyor. TL ise bant hareketi yapmaya devam ederken, dün emsallerinden pozitif ayrışan BIST100 endeksi güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Endeks gün içerisinde de hafif alıcılı bir görüntü sergileyebilir. Bugün küresel çapta haziran ayına ilişkin öncü imalat ve hizmet PMI verileri takip edilecek.

MAKROEKONOMİ

Trump’ın, Çin ile birinci faz ticaret anlaşmasının zarar görmediğini belirtmesinin de katkısıyla bugün Asya borsalarında toparlanma eğilimi görüyoruz. Beyaz Saray ticaret danışmanı Peter Navarro’nun, Çin’in koronavirüs salgını hakkında vakitlice uyarıda bulunmamasını gerekçe göstererek Çin ile ticaret anlaşmasının “sona erdiğini” söylemesinin ardından Asya borsaları ilk anda satış yedi. Navarro’nun açıklamalarının yanlış anlaşıldığının belirtilmesi ve Trump’ın yatıştırıcı açıklamaları ile piyasa toparlanma eğilimi göstermekte.

  • İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, merkez bankasının acil durum teşvikinin geri alınmasına ilişkin stratejisinde büyük bir değişikliğin sinyalini vererek, faiz artırımlarından önce bankanın bilançosunun daraltılması ihtiyacının sinyalini verdi.
  • Haziran ayında Japonya imalat PMI beklentilerden düşük gelerek 38,4’den 37,8’e geriledi ki bu da son 11 yılın en düşük rakamına işaret etmekte. İmalat PMI 14. aydır daralma bölgesinde. Veriye bakıldığında üretim ve yeni siparişler kalemi 18 aydır düşüşte. Hizmet PMI tarafı ise imalata göre daha iyi bir resim çizmekte. Hizmet PMI keskin bir yükseliş kaydederek 26,5 seviyesinden 42,3 seviyesine yükseldi.

Bugün küresel çapta haziran ayına ilişkin öncü imalat ve hizmet PMI verileri takip edilecek ve 2. çeyrek sonu itibarıyla ekonomik gidişat netleşmiş olacak.

  • Mayısta birçok ülkede kısıtlayıcı tedbirlerin kaldırılmaya ve fabrikaların ve işletmelerin açılmaya başlanmasıyla birlikte imalat ve hizmet sektörleri PMI’larında yükselişler yaşanmış ve dip seviyelerden dönüşler gözlenmişti.  Bu ay için ise ABD’de yoğun olarak protestolar vardı, bu bir miktar PMI verisini etkileyebilir fakat PMI’ın artması ama yine de daralma bölgesinde kalması beklenmekte. Avrupa tarafında da kamu sağlığı tedbirlerinin yavaş yavaş gevşetilmesinin ekonomiye ve beklentilere nasıl yansıdığı PMI verilerinde izlenecek.
  • Ayrıca ABD tarafında, TSİ 17’de haziran ayına ilişkin Richmond Fed imalat sanayi endeksi ve mayıs ayına ilişkin yeni konut satışları verileri açıklanacak. Yurt içinde veri takvimi bugün sakin. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün 2 ihale düzenleyecek. Buna göre, bugün yapılacak ilk ihalede 3 yıl vadeli devlet tahvili yeniden ihraç edilecek. İkinci ihalede ise 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvilinin ilk ihracı yapılacak.

TCMB Analitik Bilanço verisine göre 19 Haziran haftasında dış varlıklar 95,1 milyar USD seviyesinden 93,6 milyar USD seviyesine gelerek 1,5 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 93,1 milyar USD seviyesinden 91,6 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise 57,7 milyar USD seviyesinden 56,4 milyar USD seviyesine geriledi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 0,2 milyar USD azalarak 31,6 milyar USD seviyesinden 31,5 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin kendi bünyesinde yaptığı swaplardan yaklaşık 0,6 milyar USD rezervlere katkı sağladı. Reeskont kredilerinin döviz rezervlerine katkısı da yaklaşık 1 milyar USD oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi haziran ayında %5,22 artarak son 14 ayın en yüksek rakamı olan 62,6 seviyesine geldi. Veri salgın sonrası artış eğilimini korumakta. Verilerin bileşenlerine bakıldığında son dönemde kamu bankalarının açıkladığı finansman paketlerinin de etkisiyle gelecekte otomobil ve konut alma ihtimalinde belirgin artış görülürken, gelecekte tasarruf yapma ihtimalinde artış var. Ayrıca genel ekonomik durum beklentisi kalemi de  %4,5 arttı.
                        
Dün Turizm Bakanlığı tarafından cari denge tarafında net hizmet geliri için öncü gösterge olabilecek gelen yabancı sayısı açıklandı. Nisan ayında gelen yabancı sayısı 24,2 bin kişi olurken mayıs ayında bu rakam 29,8 kişi oldu. Geçen sene mayıs ayında ise bu rakam 4,02 milyon kişi idi bu rakamlar net hizmet geliri açısından bir müddet daha baskı altında kalacağımızı ima etmekte. Öncü dış ticaret verilerine göre mayıs ayında dış ticaret açığı 3,4 milyar USD idi. Bu bilgiler ışığında mayıs ayı cari denge tahminimiz 4,3 milyar USD açık olabileceği yönünde.

ŞİRKET HABERLERİ

Aygaz (AYGAZ, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş., Şirket’in (Ulusal) Uzun vadeli kredi derecelendirme notunu (TR) AAA, (Ulusal) Kısa vadeli kredi derecelendirme notunu (TR) A1+ olarak derecelendirmiş, görünümü ise stabil olarak belirlemiştir.

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Yönetim Kurulu’nun 22.06.2020 tarihli toplantısında; tamamı ödenmiş 67mn TL sermayesine %100 oranında iştirak ettiği doğrudan bağlı ortaklığı Suzuki Motorlu Araçlar Pazarlama A.Ş.’de sahip olunan, beheri 1 TL itibari değerli, tamamı nama yazılı 67mn adet payın tamamının, Grup bünyesinde faaliyet gösteren otomotiv ve motorlu araçlar ticaret ve pazarlama iş kollarının tek bir şirket çatısı altında toplanması amacıyla ve SPK düzenlemelerine uygun olarak KPMG Bağımsız Denetim ve SMMM A.Ş. tarafından hazırlanan 10 Nisan 2020 tarihli Değerleme Raporu’nda belirlenen değer aralığında olmak üzere, beher pay 1 TL olacak şekilde toplam 67mn TL bedel karşılığında tamamı nakden ve peşin olarak, ödenmiş sermayesinde %100 oranında paya sahip olunan doğrudan bağlı ortaklığı Trend Motosiklet Pazarlama A.Ş.’ye satılmasına karar verilmiş olup, satış işlemi dün (22.06.2020) gerçekleştirilmiş ve satış bedeli nakden ve peşin olarak tahsil edilmiştir.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (EREGL, Nötr): Şirket, sehven 16 Temmuz 2020 olarak açıklanan kar dağıtım tarihi 17 Temmuz 2020 olarak düzeltmiştir.

Karsan Otomotiv (KARSN, Sınırlı Pozitif): Rekabet Kurulu, Bozankaya’nın ürün gamındaki 10,5-25 metre arasındaki elektrikli otobüslere ilişkin teknoloji ile fikri ve sınai mülkiyet haklarının Karsan’a devredilmesi işlemine izin verdi. Karsan hisseleri dün %9,91 yükseliş kaydetti.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Benzinin litre fiyatına 24, motorinin litre fiyatına 23 kuruş zam geldi.

Beyaz Eşya: TÜRKBESD verilerine göre Mayıs’ta beyaz eşya iç satışları (6 ana ürün grubu) yıllık bazda %8 düştü.

Demir-Çelik: Küresel ham çelik üretimi, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 azalarak 148,8 milyon tona geriledi. Merkezi Brüksel’de bulunan Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), mayıs ayı ham çelik üretim verilerini açıkladı. Buna göre, küresel ham çelik üretimi, mayıs ayında 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 8,7 azalarak 148,8 milyon ton oldu. Söz konusu dönemde Çin’in üretimi yüzde 4,2 artarak 92,3 milyon tona ulaşırken, Japonya’nın üretimi yüzde 31,8 düşerek 5,9 milyon tona indi. Hindistan’ın üretimi yüzde 39,1 azalarak 5,8 milyon tona ve ABD’nin üretimi yüzde 36,6 düşerek 4,8 milyon tona geriledi. Birliğin verilerine göre, Türkiye’de ham çelik üretimi, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,8 azalarak 2,3 milyon ton olarak gerçekleşti. Brezilya’nın üretimi yüzde 22,6 düşerek 2,2 milyon tona inerken, Avrupa Birliği’nde üretim yüzde 26,8 azalarak 10,5 milyon tona geriledi. Kaynak: Dünya

Turizm: Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs’ta bir önceki yıl aynı döneme göre %99,26 azaldı ve 29,829 oldu. 2019 yılı Mayıs ayında yabancı ziyaretçi sayısı 4.02 milyon olmuştu. Yabancı ziyaretçi sayısı ilk 5 aylık dönemde ise bir önceki yıl aynı döneme göre %66,35 azalışla 4,29 milyon oldu.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

İzmir Demir Çelik (IZMDC): Şirket Yönetim Kurulu 22.06.2020 tarihli toplantısında; ülkedeki mevcut ham çelik üretimindeki ortalama %3,5 olan payını yaklaşık %7’ye yükselterek sektördeki yerini güçlendirmek ve büyüyerek cirosunu artırmak adına; Çelikhane üretim kapasitesini iki katı olacak şekilde 1,4mn ton/yıl’dan 2,8mn ton/yıl’a çıkarılması için teknik proje çalışmaları ve diğer araştırmaların yapılmasına karar vermiştir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,63 seviyesinden %7,53 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 160,8 milyar TL ile 125,4 milyar TL’si (39 milyar TL haftalık, %8,25 + 86,4 milyar TL 3 aylık %7,31) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 35,4 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,69 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,67-%0,71 bandında hareketin ardından, %0,70 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil ve bono piyasasında, zayıf işlem hacmi sürüyor, bu görüntü altında verim eğrisi genelinde keskin değişimler gözlenmiyor. En çok hacmin görüldüğü Eylül 2022 vadeli kağıdın faizi, 5 baz puanlık artışla %9,04 seviyesinden günü sonlandırdı.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi