Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (23.03.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Koronavirüs salgınının halen kontrol altına alınamaması küresel çapta risk iştahının zayıf kalmasına neden oluyor. Resesyon endişelerinin derinleşmesiyle birlikte riskli varlıklara da satışlar gelmeye devam ediyor. Haftaya başlarken, ABD ve Avrupa vadelileri ile Asya borsalarında  -Cuma kapalı olan Japonya hariç- sert satışlar gözlemleniyor. ABD’de teşvik paketi ile ilgili haber akışı da belirsizlik yaratırken, diğer taraftan, Dolar’a talep sürüyor. Şu aşamada piyasanın henüz stabilite kazanmaması Dolar’ı destekleyeme devam edebilir ki bu da piyasalar için ilave risk demek. Zayıf risk iştahıyla beraber Dolar’ın da dirençli durduğu ortamda bu sabah çoğu Gelişmekte Olan Ülke para birimi satıcılı. TL’de de baskı gözlemlerken, BIST100 endeksi güne sert satışlarla başlayabilir ve gün içerisinde küresel piyasalara paralel satıcılı bir görüntü sergileyebilir.

MAKROEKONOMİ

Koronavirüsten kaynaklanan ölümlerin artmayı sürdürmesi ve ABD hükümetinin desteklerindeki belirsizlikle birlikte haftaya küresel risk iştahı zayıf bir görünümle başlanıyor. St. Louis Başkanı Fed Başkanı Bullard, ABD işsizlik oranının ikinci çeyrekte virüsle mücadelede yaşanan kesintiler nedeniyle %30’a yükselebileceğini tahmin etti. Yeni Zelanda Merkez Bankası da parasal genişleme-tahvil alımı yapan merkez bankaları arasında katılacağını duyurdu. Brent petrolün varil fiyatı, %2,9 düşüşle 26,1 dolar seviyesinde, altın ise ons başına 1.495 dolar seviyelerinde bulunuyor.

Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, koronavirüs vaka sayısının toplam 1.236’ya ulaştığını ve toplam 30 can kaybının bulunduğunu belirtti. Öte yandan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 46 ülkeye daha uçuşların durdurulacağını duyurdu. Böylece Türkiye’nin uçuşları durdurduğu ülke sayısı 68’e çıkacak. Ayrıca nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere, yurt genelinde yürütülmekte olan tüm icra ve iflas takipleri 30 Nisan tarihine kadar durduruldu. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tüm bankaların mesai saatlerine yönelik tavsiye kararı aldı ve  tavsiye kararında yeni mesai saati 12.00 ile 17.00 arası olarak belirlendi.

Haftaya yurtiçi odaklı veri gündemiyle başlıyoruz. Bugün saat 10’da mart ayına ait tüketici güven endeksi ve saat 11’de şubat ayına ilişkin gelen turist sayısı takip edilecek. ABD’de ise TSİ 15.30’da şubat ayına ait Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksi ve TSİ 18’te Euro Bölgesi’nde mart ayına ait tüketici güveni endeksi izlenecek. G20 ülkelerinin maliye bakanlarının bugün telekonferansla bir araya gelmesi bekleniyor.

Yarın küresel arenada öncü PMI’lar yayınlanacak. Verilerden virüsün, ABD ve Euro Bölgesi ekonomilerine zararının boyutu hakkında sonuç çıkarılmaya çalışılacak. PMI verileri, virüsün geçen ay Avrupa’nın, Asya’dan daha az etkilendiğini göstermekteydi fakat bu ay gerçek etkiyi görebileceğiz. Perşembe günü İngiltere’de şubat ayına ilişkin perakende satışları ve ABD dördüncü çeyrek büyümesinin nihai hali takip edilecek ve çarşamba günü İngiltere’de enflasyon açıklanacak.

  • Mart ayı virüsün ABD’yi oldukça etkilemeye başladığı ay oldu. Beklentiler hizmet PMI’ın 49,4 seviyesinden 44 seviyesine, imalat PMI’ın ise 50,4 seviyesinden 45 seviyesine gerilemesi yönünde. Ayrıca bu hafta Fed’in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği şubat ayı PCE deflatör endeksi takip edilecek fakat önemli bir değişim beklenmiyor.
  • Asya tarafında haftanın son iş günü şubat ayına ait Çin sanayi karları takip edilecek. Ayrıca salgının ticareti ne ölçekte etkilediğine dair fikir verebilecek Hong Kong ve Tayland ticaret dataları izlenecek. Ayrıca Japonya ve Avustralya PMI dataları da resesyon riski olup olmadığına dair piyasalara fikir verecektir. Japonya ekonomisi geçen sene son çeyrekte daralmıştı. Son PMI verilerinin de kötü gelmesi, ki olası bir durum, ülkeyi teknik resesyona sokabilir.

Yurtiçinde mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre %2,7 oranında azalarak 58,8 seviyesinden 57,3 seviyesine gerilemişti. Endeks, geçen yıl en yüksek seviyeyi nisanda 63,5 seviyesiyle görmüştü, içerisinde bulunduğumuz dönemde virüsün etkileri ile bir miktar düşüş beklenebilir. Çarşamba günü de mart ayına ait reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak ve haftanın son iş günü ise ekonomik güven endeksi izlenecek.
Ayrıca bugün Turizm Bakanlığı tarafından, gelen yabancı turist sayısı verisi yayınlanacak. Geçen ay %16 artış ile yabancı turist sayısında ocak ayının rekoru kırılmıştı. Alınan virüs önlemleri ile ziyaretçi sayısında düşüş beklenmekte.

  • Reel kesim güven endeksi, şubatta 104,1 seviyesinden 106,9 seviyesine gelmiş,  mevsimsellikten arındırılmış RKGE ise 106,4 seviyesinden 106,7 seviyesine yükselmişti. Endeks son 5 aydır yükselmesini sürdürmekte bu ayda ekonomik iyimserlik için sınır olan 100 seviyesini geçmesi beklenmekte fakat bundan sonraki aylarda dünyada görülen salgının etkileri ile bir miktar azalma görülebilir. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı ise şubatta bir önceki aya göre 0,5 puan artarak %76 seviyesinde gerçekleşmişti.
  • Cuma günü ise RKGE, tüketici güveni ve sektörel güven endekslerinin bir bileşimi olan ve ekonominin durumu hakkında bilgi veren ekonomik güven endeksi açıklanacak. Geçen ay 97,5 seviyesine yükselerek son 21 ayın en yükseğine ulaşmış ve artan ekonomik aktiviteyi teyit etmişti.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Nötr): Akbank, uygun piyasa koşullarının oluşması durumunda 1 yıllık dönem içerisinde, yurt dışında toplam 1,5 Milyar Türk Lirası veya muadili yabancı para tutarına kadar, halka arz edilmeksizin, İpotek Teminatlı Menkul Kıymet ihracı yapılabilmesi için SPK ve diğer yetkili merciler nezdinde gerekli yıllık izin yenileme başvurularında bulunulduğunu duyurmuştur.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Pozitif): Emlak Konut GYO, 251.620.138 nominal adete ve azami 1 miyar TL satış tutarına kadar Şirket’in BIST’te işlem gören halka açık payların geri alınmasına karar verildiğini duyurmuştur. Bu kapsamda 20.03.2020 tarihinde 1,11 TL- 1,12 TL fiyat aralığından 10,5mn adet alış işlemi Şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte, Şirket tarafından geri alım süreci çerçevesinde geri alınan payların toplam adedi 138.879.862 paya ve geri alınan payların şirket sermayesine oranı %3,65 seviyesine ulaşmıştır.

İş GYO (ISGYO, Sınırlı Negatif): Koronavirüs (COVID-19) küresel salgını nedeniyle İstanbul’da yer alan Kanyon Alışveriş Merkezi ile İzmir’de yer alan Ege Perla Alışveriş Merkezi’nin 20 Mart 2020, saat 20.00 itibarıyla geçici bir süre ile hizmete kapatılmasına karar verilmiştir. Alışveriş merkezinin faaliyet göstermediği süre boyunca market ve eczaneler mağaza sahiplerinin inisiyatifine bağlı olarak açık kalabilecektir.  Söz konusu AVM’lerin 2019 yılı toplam geliri, toplam kira gelirinin %22’sini oluşturmaktadir. Şirket’in 2019 yılındaki kira gelirleri (üst hakkı gelirleri hariç) 220mn TL idi. Ek olarak, Eczacıbaşı İlaç’ın (ECILC) Kanyon Alışveriş Merkezi’de İş GYO ile %50-50 ortaklığı bulunmaktadır.

Turkcell (TCELL, Nötr): Şirketin, sermayesinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı Ukrayna’da yerleşik lifecell LLC’nin (“lifecell”) 900 MHz’de bulunan 3.8 MHz frekansı 5.6 MHz’e yükselmiş, hali hazırda 2G servisleri için kullanılan bu frekansların 4G için kullanılabilmesi sağlanmıştır. Bu süreçte, Ukrayna’nın Ulusal Telekom Otoritesi (“NKRZI”) tarafından ihale yöntemi benimsenmemiş olup lifecell için lisans bedeli 121.176.000 Grivna (4,6mn USD) olarak belirlenmiştir. Lisans ödemesinin tamamı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu lisans 1 Temmuz 2020’den itibaren 5 yıl süre ile geçerli olacaktır.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor’s (S&P) Covid-19 salgınının etkisiyle havayollarında yaşanan talep zayıflamasından dolayı 20.03.2020 tarihinde Türk Hava Yolları’nın kredi notunu B+ seviyesinden B seviyesine düşürmüştür ve durağan olan not görünümünü negatif izleme olarak değiştirmiştir.  Bu gelişme ile birlikte, Ortaklığın 2015 yılında ihraç etmiş olduğu USD cinsi Ekipman Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikaları’nın notunu da BB+ seviyesinden BB seviyesine düşürmüştür ve görünümü negatif izleme olarak belirtmiştir.

Ayrıca, Yönetim Kurulu Başkanı Ilker Aycı katıldığı bir TV programında yaptığı açıklamada, THY’nin 31 Mart’ta yapılacak genel kurul toplantısında onay alındıktan sonra geri alım programı başlatacağını söyledi. Öte yandan THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Türkiye’nin koronavirüs salgını nedeniyle 60’tan fazla ülkede uçuşlarını askıya almasının ardından, yolcu uçaklarının yaklaşık yüzde 85’inin şu anda kullanılmadığını söyledi.

Hong Kong, Rusya-Moskova, Etiyopya-Adis Ababa, ABD’de ise New York ve Washington olmak üzere 4 ülkede 5 dağıtım yapılabilen yerleri açık tutacaklarını ifade eden Aycı, bunun dışında geri kalan tüm yerleri 27 Mart itibari ile talep azlığı sebebiyle kapatacaklarını söyledi.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Yurtiçinde ihraç edilecek Bank borçlanma araçlarının, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) nezdindeki tedavül limitinin 17 milyar TL’ye arttırılabilmesi için BDDK’ya başvuru yapıldığı duyurulmuştu. Bu kapsamda ilgili başvuru BDDK tarafından 18.03.2020 tarihinde onaylanmıştır.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Banka tarafından 1 yıllık dönem içerisinde yurt dışında satılmak üzere 7milyar ABD Doları veya muadili yabancı para veya Türk Lirası tutarına kadar borçlanma aracı SPK tarafından onaylanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Koronavirüsün yayılması ile birlikte bankalar kendi tedbirlerini alırken, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tüm bankaların mesai saatlerine yönelik tavsiye kararı aldı. TBB’nden bankalara gönderilen tavsiye kararında yeni mesai saati 12.00 ile 17.00 arası olarak belirlendi.

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, IZMDC.E ve payları 23/03/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 06/04/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir.

Ayrıca, VBTS kapsamında, ISYAT.E, PSDTC.E paylarında 23/03/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 06/04/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.

SPK’nın 02/03/2020 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.

Resmi Gazete: COVİD 19 salgını nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabileceği Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bağfaş (BAGFS): 26 Mart 2020 tarihinde yapılması planlanan Olağan Genel Kurul toplantısı Nisan ayı sonrasında yapılmak üzere ertelenmiştir.

Bosch Fren Sistemleri (BFREN): COVID-19 pandemisinin etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde, müşterilerin de faaliyetlerine ara vermesi gözönüne alınarak 23 Mart 2020’den itibaren iki hafta süreyle üretim çalışmalarına kısmen ara vererek düşük kapasite ile çalışılması kararlaştırılmıştır. Üretim harici operasyonlar, İş Sürekliliği Planı çerçevesinde faaliyetlere devam edilmektedir. Ayrıca üretime ara verilen süre içerisinde her yıl yaz dönemlerinde uygulamaya alınan periyodik bakım çalışmaları da mümkün ölçüde gerçekleştirileceği duyurulmuştur.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Pozitif): Şirket tarım sektörünün önemli paydaşlarından biri olmanın bilinci ile faaliyetlerine kesintisiz olarak devam ettiğini açıkladı. Şirket, şu ana kadar Türkiye piyasasına miktar olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %18’den fazla kimyevi gübre arzı gerçekleştirmiştir.

Sanifoam Sünger (SANFM): Otomotiv yalıtım malzemesi alanında hizmet verilen Man Türkiye A.Ş. Covid-19 hastalığı nedeniyle 23 Mart 2020 tarihinden itibaren ikinci bir duyuruya kadar üretimi durduracağını bildirmiştir. Man Türkiye A.Ş.’ne hizmet veren Ankara fabrikası var olan siparişler nedeniyle üretim faaliyetine devam etmektedir.

Teknosa (TKNSA): Koronavirüs salgınına karşı 22.03.2020 Pazar gecesi itibariyle Türkiye genelindeki tüm mağazaların faaliyetine geçici süre ile ara verildiği duyurulmuştur. İhtiyaç duyulan teknoloji ürünlerinin Teknosa.com ve mobil uygulamalar üzerinden sunmaya devam edileceği bildirildi.

FAİZ PİYASALARI

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,25 seviyesinden %9,99 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 98,7 milyar TL ile 75 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. APİ’nin ortalama faizi %10,38 seviyesindendiydi, faiz indirimi sonucu bu rakam %9,75’e gerileyecek. Geri kalan tutarın 23,7 milyar TL’si  %8,75’den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, cuma günü %1,03 seviyelerinden işlem görmeye başlarken, bugün sabah saatlerinde zayıf risk iştahıyla %0,83 seviyelerinde seyrediyor.

Cuma günü küresel risk iştahının toparlanmasıyla riskli varlıklarda alış gözlemledik ve TL faizler kısa vadede 100 baz puanı aşan düşüş gösterirken, uzun vadede ise 50 baz puana varan düşüşler oldu. Hafta geneline baktığımızda ise verim eğrisinin uzun tarafının satışla yukarı kaydığını ve uzun vadeli faizlerin haftalık 100 baz puanın üzerinde arttığı gözlendi, kısa vadede ise 40 baz puan civarı düşüş oldu.  2 yıllık gösterge kağıdın faizi haftalık bazda 39 baz puanlık düşüşle %10,90 seviyesine geriledi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise, haftalık bazda 142 baz puanlık artışla %13,43 seviyesine yükseldi.

Bu hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı mart ayı borçlanması kapsamında 2 yıl vadeli sabit kağıt ve 3 yıl vadeli TLREF’e endeksli kağıt ile 2 yıl vadeli kira sertifikası ihraçlarını gerçekleştirecek. Piyasa hedefine 3,9 milyar TL, kamuya ise 3,9 milyar TL kaldı.