SABAH STRATEJİSİ
Haftanın ilk işlem gününde %0,2’lik yükseliş kaydeden BIST100’de işlem hacmi 77 milyar TL ile zayıf kalmaya devam etti. Yükselen ve düşen hissenin (47 adet) eşit olduğu günde bankacılıktaki negatif ayrışma sürdü. Diğer taraftan sigorta ve GYO endeksleri %3’ün üzerinde yükseliş kaydetti. Borsada sektör bazlı ayrışmalar devam edebilecekken, BIST100’de 7.900 – 8.150 bant hareketi devam edebilir. Yurtdışına baktığımızda, ABD’de dün endeksler %0,2-0,4 arasında artıda kapatırken Avrupa’da Euro Stoxx 50 endeksi %0,7 günlük artışla günü sonlandırdı. Bu sabah Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz kararı takip edildi. Banka politika faizinde değişikliğe gitmedi, ekonomik tahminlerini ise güncelledi. Nikkei endeksi ise yatay. Diğer yandan, Çin’de hisse piyasasını destekleyici adımlar atılabileceğine yönelik haber akışına karşın Şanghay’da primler sınırlı. Hong Kong’da Heng Seng endeksinde %2,5 civarında yükseliş gözleniyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de %1’e yakın artıda. Diğer yandan, ABD vadelileri yatay, Avrupa vadelileri ise yeşil bölgede. Yurtiçinde BIST100’ün güne hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. ABD’de bugün Richmond Fed Sanayi endeksi izlenecek. Avrupa ve Türkiye’de ise tüketici güven endeksi açıklanacak veriler arasında. Ek olarak, ABD’de bugün General Electric, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Verizon ve Netflix’in finansal sonuçları takip edilecek. Son olarak, bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı 4 ve 6 yıl vadeli tahvillerin ihracı için ihale düzenleyecek. Ayrıca, 5 yıl vadeli sukuğun da doğrudan satışını gerçekleştirecek.
MAKROEKONOMİ
Yurt içinde, kasım ayı tarımsal girdi fiyat endeksi endeksinin artış hızı, %2,06’dan %1,44’e yavaşlayarak son altı ayın en düşük seviyesinde kaydedilirken, yıllık ise %40,11’den %38,82 seviyesine geriledi ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksinin (YD-ÜFE) aylık bazda artış hızı aralık ayında %3,51’den %2,58 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda ise %59,15’ten %58,40 seviyesine geriledi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
Euro Bölgesi’nde ocak ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi TSİ 18’de takip edilecek. Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin tüketici güveni, -16,9 seviyesinden -15 seviyesine hafif toparlanarak Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyede kaydedilmişti, bununla birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürmüştü. Bölgede tüketici güveninin ocakta ise -14,3 seviyesine hafif yükselerek toparlanmasını sürdürmesi bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından ocak ayı tüketici güven endeksi verisi yayınlanacak. Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, ağustosta aylık bazda %15,1 oranında azalışla rekor hızda düşüş kaydetmesinin ardından eylül ayında %5,1, ekim ayında %4,4 ve kasım ayında %1,1 oranında artış sonrasında aralık ayında ise %2,6 oranında artışla son dört ayda toparlanmayı sürdürmüştü ve böylece son beş ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Mia Teknoloji (MIATK, Nötr): Şirket ortaklarından Mehmet Cengiz Bağmancı’ya ait 14.818.000 adet pay senetlerinin 22.01.2024 tarihinde pay başına ortalama 30,73 TL fiyatla ve özel emir blok satış yöntemiyle kurumsal yabancı yatırımcılara satış işlemi gerçekleştirildiği açıklanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: SPK kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında KBORU.E paylarında 22/01/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 21/02/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
Enerji: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen yıl elektrikteki kurulu güç artışının %99,5’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığını bildirdi. (Kaynak: AA)
Otomotiv: Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneğinin 2023 Yıl Sonu Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre; 2023 yılının son çeyreğinde, 2022’nin aynı dönemine göre yurt içi satışlarda dolar bazında ortalama %15,11’lik artış yaşandı. Ankette, 2024 yılıyla ilgili beklentilere de yer verildi. Buna göre sektörde 2024 yılında yurt içi satışlarda dolar bazında %8,82 oranında artış beklendiği gözlemlendi. Anket ayrıca, yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda dolar bazında ortalama %5,38’lik artışa işaret ediyor. (Kaynak: Matriks)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Agrotech (AGROT): Şirket, Besan Tarım Ürünleri’nin fabrikası için Besan Gayrimenkul ile sözleşme imzalamıştır. Bu kapsamda söz konusu fabrikanın 200 bin ton domates, biber ve meyve püresi üretim kapasitesi ile fabrika; bölge çiftçileriyle beraber sözleşmeli tarım yapmak üzere merkez olarak kullanma, salçalık domates ve biber işleme, salça üretimi ve salçadan mamul her türlü soslar ile bunların müstahzarlarının üretimi ve paketlenmesi ile yaş sebze ve meyve işleme işlerinde kullanılmak amacı ile kiralanacaktır. 2024 yılı için belirlenmiş olan kira bedeli 15mn TL+ KDV olup, kira bedeli her yıl TÜFE ve ÜFE ortalamasının altında kalmayacak şekilde artırılacaktır.
Avrupakent GYO (AVPGY): Şirket tarafından, Doruk Ticari Yatırımlar ve İnşaat A.Ş. mülkiyetinde bulunan İstanbul’da yer alan bağımsız bölümün Şirket’in mevcut yatırım stratejisi kapsamında düzenli kira getirisi elde etmek amacıyla 47,7mn TL+KDV bedel üzerinden alınmasına, bedelin peşin olarak ödenmesine karar verilmiştir.
Bosch Fren Sistemleri (BFREN): Şirket tarafından, Şirket’in 450mn TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 2,5mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 28,1mn TL (%1.125,5 oranında) artırılarak 30,6mn TL’ye çıkarılmasına; sermaye artırımı neticesinde ihraç edilecek payların, mevcut pay sahiplerine, pay grupları ve sermayeye iştirakleri oranında bedelsiz olarak kayden dağıtılmasına karar verilmiştir.
Fuzul Gayrimenkul (FZLGY): Şirket ile NEVITA Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık arasında “Dış Pazarlama Aracılığı Sözleşmesi” imzalanmıştır. İmzalanan işbu sözleşme kapsamında, şirketin 2024 yılında hali hazırda devam etmekte olan projelerden beklenen toplamda 529,4mn TL’lik uluslararası satış hasılat tutarının gerçekleşeceği öngörülmektedir.
Graintürk Turizm (GRTRK): Şirket’in %49 oranında iştiraki olan Ral Enerji A.Ş.’nin mevcut 260mn TL olan sermayesinin 15mn TL nakit artırımla 275mn TL’ye çıkarılmasına ilişkin sermaye artırımı işlemi tescil edilmiştir
İmaş Makina (IMASM): Şirket’in bağlı menkul kıymetlerinden Konya Savunma Sanayi A.Ş’den 140.784.766 adet pay, 6,8mn TL bedelle satın alınmıştır. Şirket’in pay oranı %1,58’den %2,21’e çıkmıştır.
Katmerciler Ekipman (KATMR): Şirket, yurtiçi kaynaklı 3mn EUR tutarında TOMA siparişi almıştır. Teslimatlar 2024 yılı içerisinde tamamlanacaktır.
Ral Yatırım Holding (RALYH): Şirket’in %51 bağlı ortaklığı olan Ral Enerji A.Ş.’nin mevcut 260mn TL olan sermayesinin 15mn TL nakit artırımla 275mn TL’ye çıkarılmasına ilişkin sermaye artırım işlemi tescil edilmiştir.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi