SABAH STRATEJİSİ
Avrupa’da Almanya ve Avusturya’nın artan vaka sayıları sonrasında aldıkları kısıtlama kararları cuma günü klasik pandemi fiyatlamasına neden oldu. Ancak hareketler sert değildi. Alman Dax endeksindeki kayıp %0,4 oldu. ABD’de ise Dow Jones %0,75 oranında düşüş kaydederken, Nasdaq teknoloji endeksi %0,4 prim yaptı. Haftaya başlarken ise Avrupa vadelilerinde %0,2 – %0,3 oranında yükselişler gözleniyor. Benzer şekilde yaklaşık aynı oranda ABD vadelileri de primli seyrederken, Asya borsaları karışık bir görüntü sergiliyor. Bu fiyatlamalar şu aşamada pandemi endişesinin sınırlı kalabileceğine işaret ediyor. Bu hafta ABD piyasaları perşembe ve cuma günü Şükran Günü nedeniyle tatil modunda olacak. Yıl sonunda doğru ABD borsaları genellikle pozitif tarafta kalır ki kasım ayının son haftası da iyi geçer. Tekrar momentum kazanan ABD ekonomisi ve güçlü üçüncü çeyrek finansalları ile birlikte de ABD borsaları en azından zirve seviyelerinden çok fazda düşüş sergilemeyebilir. Bu hafta Biden’ın Fed Başkanlığı için aday göstermesi bekleniyor. Adaylar arasında Powell ve Brainard öne çıkarken, ikisinin de piyasa dostu olması borsalar için risk teşkil etmiyor. Cuma günkü fiyatlamaların ardından ABD ile Avrupa vadelilerin haftaya alıcılı başlaması ve TL’nin değer kazanma eğiliminde olması BIST100 endeksinin güne yükselişle başlayabileceğine işaret ediyor. Açılışla birlikte geçen hafta iki kez test edilen 1.759 hedef olabilir.
MAKROEKONOMİ
ECB Başkanı Lagarde enflasyonun yıl sonuna kadar yükseleceğini ve bu durumun toparlanmayı sekteye uğratabileceğini, ECB’nin para politikasını sıkılaştırmak için acele etmemesi gerektiğini ve faizleri artırmak için gereken koşulların seneye oluşmasının çok olası olmadığını belirtti.
Almanya’da ÜFE ekim ayında aylık %3,8 artarak, yıllık bazda %18,4’e yükselerek beklentileri aştı. Bu artışta doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki belirgin artışla yıllık %48,2 artan enerji fiyatları belirleyici oldu. Ayrıca devam eden tedarik zinciri sıkıntıları ve düşük baz da etkili oldu.
Bu haftanın veri takvimine baktığımızda,
- ABD tarafında, çarşamba günü Fed’in son toplantısına ilişkin tutanaklar yayınlanacak. Fed 3 Kasım’daki toplantıda varlık alımı azaltımına ilişkin takvimi duyurmuştu. Fed eğer ekonomik görünümde değişiklik olursa varlık alım azaltımının hızının ayarlanacağını da belirtmişti. Bu açıdan programda değişikliğe neden olabilecek enflasyon ve istihdam gelişmelerine ilişkin yönlendirmeler önemli olacaktır. Ayrıca Fed enflasyona ilişkin “Enflasyon, büyük ölçüde geçici olması beklenen faktörleri yansıtacak şekilde yüksek” ifadesini kullanmıştı. İleriki dönemde enflasyondaki ifade değişikliğine yönelik detaylar da önemli olacaktır. ABD’de salı günü kasım ayı IHS Markit öncü PMI verileri takip edilecek. Ekim ayında imalat ve hizmet PMI güçlü büyüme bölgesindeki seyrini sürdürmüştü. Konut piyasasına yönelik olarak bugün ekim ayı ikinci el konut satışları ve çarşamba günü yeni konut satışları izlenecek. Önümüzdeki dönemde Fed’den beklenen faiz artırımının son aylarda konut piyasasındaki talebi öne çektiğine şahit olmuştuk. Bu açıdan artışlar sürebilir. Çarşamba günü ekim ayı dayanıklı mal siparişleri, PCE deflatör, kişisel gelir ve harcamalar istatistikleri, 3. çeyrek revize GSYH büyüme verileri ve haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Öncü verilere göre arz sıkıntılarının ve Delta varyant yayılımının etkili olmasıyla 3. çeyrekte yıllıklandırılmış bazda ABD ekonomisinin büyüme hızı yavaşlayarak %6,7’den %2’ye gerilemişti. Bunda temel etken tüketici harcamaları artış hızındaki yavaşlama olmuştu. Eylülde kişisel gelirler, federal ek yardımların sona ermesinin de etkisiyle %1 azalmasına rağmen kişisel harcamalar %0,6 artmıştı. Fed’in enflasyon göstergesi olarak izlediği PCE deflator eylülde yıllık bazda %4,2’den %4,4’e yükselerek fiyat baskılarının devam ettiğini göstermişti. Öncesinde açıklanan TÜFE verisi ekimde yıllık %6,2’ye, çekirdek TÜFE ise %4,6’ya yükselerek fiyat baskılarının güçlü şekilde devam ettiğine işaret etmiş ve faiz artırımına ilişkin tartışmaları yine gündeme getirmişti. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 13 Kasım haftasında beklentilerin altında kalmış ve 268 bin kişiye sınırlı gerilemesine rağmen salgın sonrası en düşük seviyesini yenilemişti.
- Avrupa tarafında perşembe günü ECB’nin son toplantısına ilişkin tutanaklar açıklanacak ve ayrıca bölgede vaka sayısındaki artışın güven endekslerine nasıl yansıdığı takip edilecek. ECB tutanaklarında PEPP kapsamındaki varlık alımlarının ne zaman sona ereceği ve varlık alımlarının seyrine ilişkin ipuçları önemli olacaktır. Ayrıca bugün kasım ayı Euro Bölgesi öncü tüketici güveni, çarşamba günü Almanya IFO iş dünyası endeksi ve perşembe günü Almanya GfK tüketici güveni endeksi izlenecek. Ekimde Euro Bölgesi tüketici güveni ve Almanya’da kasım GfK tüketici güveni endekleri yükselmişti fakat özellikle artan vaka sayıları ile tüketici güveninde düşüşler görmemiz olası. Almanya büyümesi için öncü verilerden olan IFO iş dünyası endeksi ise 4 aydır düşmekte. Bu dönemde de artan vaka sayıları, girdi tedariki ve arz kısıtlarına yönelik endişelerin yanında enerji fiyatlarındaki dalgalanmaların yansımasıyla cari duruma ve beklentilere ilişkin alt endekslerde düşüş beklenmekte. Salı günü ise kasım ayı IHS Markit öncü PMI verileri takip edilecek. Ekimde Avrupa genelinde imalat ve hizmet PMI’lar güçlü genişleme bölgesindeki seyirlerini sürdürmüş fakat bölge genelinde devam eden arz sıkıntılarının yanında enerji tedarikindeki sorunlar ve artan maliyetlerin de etkisiyle PMI verilerinde ivme kaybı görülmüştü. Perşembe günü Almanya 3. çeyrek nihai GSYH büyüme verisi ve İsveç Merkez Bankası kararı izlenecek. İsveç Merkez Bankası’nın faizleri sabit bırakması beklenmekte. Gelecek sene enflasyonun düşeceği beklentisi ile faizlerin 2024’e kadar değiştirilmesi beklenmiyor.
- Asya tarafında ise veri gündemi zayıf. Çarşamba günü Japonya PMI’ları ve perşembe günü Güney Kore Merkez Bankası kararı izlenecek. Bir önceki toplantı tutanaklarında finansal istikrara ilişkin vurgu vardı ve güçlü ihracat verileri ile güçlü ekonomik toparlanma, yüksek enflasyonun varlığı ve enflasyonun daha kalıcı olacağı vurgusu ile Güney Kore Merkez Bankası bir önceki toplantıda faiz artırım sinyali vermişti. Bu açıdan beklenti faizlerin 25 baz puan artırılması yönünde. Ayrıca çarşamba günü Yeni Zelanda Merkez Bankası toplantısı bulunmakta. Enflasyondaki yükseliş ve istihdam piyasasındaki olumlu görünümle faizleri 25 baz puan artırması beklenmekte.
Yurt içinde, bugün kasım ayı tüketici güveni, yarın ekim ayı gelen yabancı sayısı, çarşamba günü kasım ayı sektörel güven endeksleri, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak. Perşembe günü TCMB PPK toplantı özeti ve cuma günü yılın ikinci Finansal İstikrar Raporu takip edilecek. Ayrıca hafta boyunca Hazine ihaleleri izlenecek.
- Hazine kasım ayında şu ana kadar 9 milyar TL borçlandı. Bu ay borçlanma hedefi ise 15 milyar TL. Hazine salı günü 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl değişken faizli Devlet tahvili ihraç ederek kasım ayı borçlanma programını tamamlayacak.
- Ekim ayında mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güveni endeksi kurlardaki dalgalanmanın etkisiyle bir önceki aya göre %3,6 oranında azalışla 76,8 seviyesine gerilemiş ve tarihsel ortalamasının altında seyretmeye devam etmişti. Tüketici güveni endeksi öncesi takip edilen Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi kasım ayında %1,79 artarak 49,72 olurken, dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımının görünümü için izlenen tüketim eğilimi ön endeksi %26,42 artarak 43,01’e yükseldi.
- Eylül ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı yaz mevsiminin geride kalmasıyla aylık %11,8 düşerken, yıllık bazda ise %59,5 artmıştı. DHMİ uçuş istatistiklerine göre ekim ayında dış hat yolcu sayısı aşılama sürecindeki ilerleme ve artan mobilite ile aylık %3,5 artarken, yıllık %130,8 yükselmişti. Bu açıdan ekim ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısındaki olumlu seyrin cari dengede net hizmetler kalemine olan katkısının devam etmesini beklemekteyiz.
- Ekim ayında perakende ticaret sektörü güven endeksi %4,8 artışla 121,1’e, hizmet sektörü güven endeksi %2,1 artışla 120,3’e, inşaat sektörü güven endeksi %1 artışla 92,7’ye yükselmiş, reel kesim güven endeksi ise %1,8 düşüşle 111,3’e gerilemişti. Arındırılmış kapasite kullanım oranı ise, aylık 0,3 puan düşüşle %77,5 seviyesine gerilemişti.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Pozitif): Şirket tarafından; Yalova’da sahip olduğu mülkiyet hakları ve hisselerinin tamamının Akkim Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. adına tescili için söz konusu hisselere tekabül eden 17bin m2 büyüklüğündeki arsanın 26,6mn TL’ye satılmasına karar verildiği duyurulmuştur.
Arçelik (ARCLK, Nötr): Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu “Coğrafi olarak Türkiye’de 2021 yılında yaptığımız Whirlpool / Manisa fabrika satın alımının dışında da yatırım fırsatlarını değerlendirirken, ihracat açısından Avrupa’ya yakın olması nedeniyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki yatırım, satın alma ve ortaklık fırsatlarıyla ilgileniyoruz. Kuzey Amerika sağlam ekonomisi ve büyük nüfusuyla iştirakimizin de olduğu bir pazar. Latin Amerika da nüfus potansiyeli ve rekabet fırsatları barındırıyor. Kuzey ve Güney Amerika’da da bu sebeple yatırım, satın alma ve ortaklık seçeneklerini değerlendiriyoruz. Sub-Sahara bölgesinde Defy markasıyla yatırımlarımıza devam ediyoruz, bölgedeki diğer ülkelerde oluşabilecek fırsatları da göz önünde bulunduruyoruz.” açıklamalarında bulundu.
Koç Holding (KCHOL, Nötr): 09.11.2021 tarihinde kamuya açıklandığı üzere, Koç Holding tarafından, UniCredit’e ait Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK, Nötr) sermayesinin %18’ine denk gelen payların, yurt içi ve yurt dışındaki yetkili otoritelerden gerekli onayların alınması koşuluna bağlı olarak devralınmasını takiben, Koç Holding’in Yapı Kredi Bankası sermayesinde sahip olduğu doğrudan ve dolaylı paylarının toplamı SPK’nın Pay Alım Teklifi Tebliği’nde belirlenen %50 eşiğini aşacağından, Koç Holding için Yapı Kredi Bankası’nın diğer pay sahiplerine yönelik olarak pay alım teklifi zorunluluğu doğacaktır. Bu çerçevede, gerekli izinlerin alınması sonrasında gerçekleşecek devir işlemini takiben zorunlu pay alım teklifinde bulunmak üzere SPK’ya başvurulmuştur.
Şişe Cam (SISE, Pozitif): Ciner Grubu’nun Amerika Birleşik Devletleri’ndeki soda faaliyet alanı operasyonlarının %60’ının Şirket tarafından devralınması amacıyla aşağıdaki hisse alımlarının, işlemlerin tamamlanmasını takiben ödenmesi şartıyla, hisse satın alımları ve iş geliştirme ile ilgili katlanılan tüm bedeller dahil toplam 450mn USD ile gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.
-Halihazırda %50 hissesi Imperial National Resources Trone Inc, %50 hissesi Şişecam Chemicals USA Inc sahipliğinde olan Pacific Soda LLC’nin %10 hissesinin Imperial National Resources Trone Inc’dan alınması,
-%100 hissesi Imperial National Resources Trone Inc’a ait olan Atlantic Soda LLC’nin %60 hissesinin alınması,
-Amerika Birleşik Devletleri’nde hali hazırda 2,5 milyon ton doğal soda külü kapasitesi ile operasyonlarını sürdüren Ciner Wyoming USA’in %51 hissesine sahip olan Ciner Resources LP’nin %74 payına sahip olan Ciner Resources Corporation şirketinin %60 hissesinin alınması.
Türkiye Sigorta (TURSG, Pozitif): Şirket’in 2021 Ekim ayındaki toplam brüt prim üretimi yıllık %26,1 oranında artarak 781,6mn TL’ye yükselmiştir. Böylece, Ekim ayı prim üretimi ile birlikte Şirket’in 2021 Ocak – Ekim dönemindeki toplam prim üretimi yıllık %23,4 oranında artarak 8,5milyar TL’ye yükselmiştir.
Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirket, Hollanda’da kurulu %100 bağlı ortaklığı ZES N.V.’nin %100 doğrudan hissedarı olarak İsrail’de Zorlu Energy Solutions (ZES) Israel Ltd., Karadağ’da ZES D.O.O ve İtalya’da ZES S.R.L. unvanlı şirketleri kurduğunu duyurdu.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca, Türk Ticaret Bankası AŞ’ye faaliyet izni verildi. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen hafta gerçekleştirilen 100 baz puanlık faiz indirimi sonrasında TL zorunlu karşılıklara uygulanan faiz/nema oranını da 100 baz puan indirdi. Söz konusu karar faiz indirimi sonrası yapılan teknik bir ayarlama niteliğinde. Kaynak: Bloomberght
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Akdeniz Yatırım Holding (AKYHO): Şirketin aktif hesaplarında kayıtlı olan Mahmutbey Mahallesi 2477.sokak No:17 adresinde,2069 ada 11 parselde bulunan taşınmaz binası 14.225.000TL bedel ile satılmış ve tescil işlemleri tamamlanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %16 seviyesinden %15,56 seviyesine geriledi. TCMB cuma günü 100 milyar TL’lik (%16’dan, 7 gün vadeli) ve 67 milyar TL’lik (%16’dan, 11 gün vadeli) iki adet repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 379,6 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,59 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,51-%1,61 bandında hareketin ardından %1,55 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise sınırlı değişimler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 30 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan değişimler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 110 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 90 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi