SABAH STRATEJİSİ
Dün küresel piyasalarda temkinli bir hava vardı. Avrupa borsaları da satıcılı bir görüntüyle günü tamamlarken, ABD borsaları zirvelerde soluklanma eğilimi gösterdi. Üçüncü çeyrek finansalları, Fed’e yönelik beklentiler ve 5 Kasım’daki kritik ABD Başkanlık seçimleri ana gündem maddeli olarak izleniyor. Orta Doğu’da gelişmeler de önemli kalmaya devam ediyor. Borsaların zayıf bir görüntü sergilediği günde, Brent petrol, ABD on yıllık tahvil faizi ve Dolar’da ise yükseliş vardı. Yurtiçinde de üçüncü çeyrek finansalları öncesinde düşüş trendinde olan Borsa İstanbul’da satış baskısı sürerken, sektörel ayrışmalar dikkat çekti. İyi sonuçlar beklenen havacılık ve iletişim endeksleri artıda kapatarak pozitif ayrıştı. Diğer yandan, zayıf sonuçlar açıklanması beklenen bankacılık tarafında satış baskısı sürdü. Bankacılık dışında holdingler ve Bim’deki düşüş, %1,6 oranında gerileyen BIST100’ü aşağı çekerken, 75 hisse günü eksi bölgede tamamladı. Geçen hafta tepki yükselişinde 9bin direncini aşamayan endekste teknik olarak 8.500 seviyesine kadar kısa vadeli düşüş eğilimi sürebilir. Bu sabah yurtdışına bakıldığında; ABD on yıllık tahvil faizinde devam eden yükseliş öne çıkarken, Asya borsalarında genel olarak satıcılı bir görüntü var. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,8 civarında geriliyor. ABD vadelileri de satıcılı seyrediyor. Bugün veri gündemi yine sakin. Gün içerisinde Fed ve ECB yetkililerinin açıklamaları takip edilecek.
MAKROEKONOMİ
Avrupa tarafında, Almanya’da eylül ayı ÜFE verisi izlendi. Almanya’da ÜFE, aylık bazda ağustos ayında %0,2 oranında artışın ardından eylül ayında %0,5 oranında gerileyerek beklentilerin (%0,2 düşüş) üzerinde düşüş kaydetti ve söz konusu düşüş, şubat ayından bu yana gözlenen ilk düşüş oldu, yıllık bazda düşüş hızı da %0,8’den %1,4 seviyesine gelerek on beşinci ay üst üste geriledi.
Yurt içinde ise, ağustos ayı tarımsal girdi fiyat endeksinin aylık bazda artış hızı, %3,42’den %1,39 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda ise %41,60’tan %33,25 seviyesine geriledi ve böylece Temmuz 2023’ten bu yana en düşük seviyede kaydedildi.
Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksinin (YD-ÜFE) aylık bazda artış hızı eylül ayında %2,95’ten %2,25 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda ise %28,67’den %32,35 seviyesine yükseldi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında, TSİ 17’de ECB Başkanı Lagarde’ın gerçekleştireceği konuşması olacak. Lagarde’ın konuşmasında, para politikasının gelecek dönemdeki durumuna ve faiz indirim sürecine ilişkin yeni sinyaller aranacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Alfa Solar Enerji (ALFAS, Sınırlı Pozitif): Şirket’in bağlı ortaklığı Alfa Solar Romania tarafından 3 şirketin sermayesinin %100’ü toplam 1,1mn EUR devir bedeli karşılığında satın alınmıştır. 3 şirketin bünyesinde kurulması planlanan toplam 9.238 kWp elektrik gücüne sahip santral bulunmaktadır. Bu 3 şirketin yatırım maliyetlerinin toplamının yaklaşık olarak 5,3mn EUR olması beklenmektedir.
Ege Endüstri (EGEEN, Sınırlı Pozitif): Şirketin yeni fabrika yatırımıyla ilgili Ege Serbest Bölge Müdürlüğü, yeni fabrika binasına ilişkin geçici yapı kullanma izin belgesini onaylanmış olup geçici yapı kullanma izin belgesinin iki ay içerisinde nihai ruhsata dönüştürülmesi planlanmakta ve Kasım ayı içerisinde seri üretim öncesi gerekli yasal izin süreçlerinin tamamlanması hedeflenmektedir.
Hektaş Ticaret (HEKTS, Nötr): Son dört yılda tarla ve sebze grubunda toplam 25 tohum çeşidinin tescilini alan şirket, Areo Tohumculuk adıyla sürdürdüğü faaliyetlerine artık Hektaş Tohum olarak devam edeceğini duyurdu. (Kaynak: AA)
Turkcell (TCELL, Nötr): 24 Haziran 2024 tarihli açıklamaya ilişkin olarak; Şirket’in %100 bağlı ortaklıklarından Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri tarafından, sermayesine %66,6 iştirak ettiği Sofra Kurumsal ve Ödüllendirme Hizmetleri’nin %33,3 oranındaki paylarının satın alınmasına ilişkin pay devir işlemi tamamlanmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Enerji: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin 2035’te 120 bin megavatlık rüzgâr ve güneş kurulu gücü hedeflediğini ve bunun için 80 milyar dolara yakın yatırıma ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Ek olarak, Bayraktar, Eylül itibarıyla yenilenebilir enerjinin elektrik kurulu gücündeki oranı yüzde 59’a ulaştığına değindi. (Kaynak: AA)
Otomotiv: Fransız otomobil parçası tedarikçisi Forvia, Çinli otomobil şirketi BYD’nin Türkiye’de kuracağı tesisine tedarik sağlamak üzere anlaşmaya vardı. Forvia’nın üçüncü çeyreğe ilişkin finansal sonuçlarına ilişkin açıklamasında, BYD ile ortaklıklarını genişletmek üzere sağlanan anlaşmaya ilişkin bilgi yer aldı. Bu kapsamda BYD’nin Avrupa’daki ilk tesisi olan Macaristan’daki fabrikaya tedarik sağlayan Forvia, BYD’nin Türkiye’de açacağı fabrika için de tedarikçi olacak. (Kaynak: BloombergHT)
Diğer taraftan, uzun süredir Türkiye’de bir üretim tesisi kurmak için yetkililer ile temasta olduğu bilinen Çinli otomotiv şirketi Chery’den yatırımla ilgili önemli bir sinyal daha geldi. Chery Uluslararası Başkanı Zhang Guibing’in, Çin’de medya mensuplarına yaptığı bir sunumda Avrupa için planladıkları üretim üsleri arasında İtalya ve İspanya ile birlikte Türkiye’ye de yer verdi. (Kaynak: Hürriyet)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Europen Endüstri (EUREN): 14.03.2023 tarihinde yatırım kararı alınmış olan, 4,05 Mw’lık gücündeki GES santralinin yatırımı tamamlanmış ve yasal izinleri alınmış olup, 19.10.2024 tarihinde elektrik üretimine başlanmıştır. Konu yatırım ile birlikte toplam GES santrali kurulu gücü 14,6 Mw’tan 18,65 Mw çıkmıştır.
Global Yatırım Holding (GLYHO): Eylül 2024’te limanlara gelen gemi sayısı 2023 yılı Eylül ayının %25 üzerinde gerçekleşirken, yolcu hareketleri de 2024 yılı Eylül ayında 2023 Eylül seviyesinin %32 üzerinde gerçekleşmiştir. Limanlara gelen gemilerin doluluk oranları konsolide bazda Ağustos 2024`te %113’e ulaşmıştır.
GSD Holding (GSDHO): Şirketin %100 oranında pay sahibi olduğu GSD Shipping yönetim kurulu tarafından Şirket’in 2024 yılı ilk 9 aylık karından 7,4mn USD kar payı dağıtılmasına karar verilmiş olup, ödeme işlemleri gerçekleşmiştir.
ICU Girişim Sermayesi (ICUGS): Şirketin iştiraki ISM Medikal Yatırımlar, Samsun Havza OSB’deki tahsisli arazisinin 20.000 m2 kapalı alanında yeni bir yatırım kararı almıştır. Söz konusu yatırım, Netsafe Teknolojik Yatırımlar ve Adventus Venture platformlarının destekleriyle Uzak Doğu merkezli stratejik bir ortak ile mikro işlemciler konusunda AR&GE, dizayn ve işlemci test merkezi kurulmasını hedeflemektedir. Başlangıç yatırımı 30mn USD olacak olan tesis, Türkiye’de 5.Bölge desteklerinden yararlanacaktır. Stratejik yabancı ortağın mikro işlemciler konusunda Uzak Doğu’da halihazırda tesisleri bulunmakta olup, Avrupa pazarına giriş için Türkiye’de yatırım yapmak amacındadır.
Konfrut Gıda (KNFRT): 27 Ağustos 2024’de Konfrut AG Tarım’ın %50 oranında ortağı olduğu Konfrut GAP Tarım’a ait Şanlıurfa OSB’de yer alan 20.500m2 alana kurulu tesise ilişkin kapasite artışı sağlayan depolama ve nar suyu üretim hat yatırımı tamamlanmış olup tesiste üretim başlamıştır. Yapılan yatırım ile birlikte yılda 50 bin ton nar işleme kapasitesine ulaşan tesise 2024 yılı nar sezonu için işlenmek üzere 10 bin ton nar alımı yapılması planlanmakta olup üç yıl içinde tesisin tam kapasiteye ulaşması hedeflenmektedir.
Sun Tekstil (SUNTK): Şirket, iç üretim faaliyetlerini tek bir lokasyona taşıyarak varlık optimizasyonu, lojistik yönetimi ve üretim verimliliğini sağlamak amacıyla Manisa’da bulunan iç üretim birimini, Torbalı OSB’deki arsa üzerine kurulan yeni üretim tesisine taşınma süreci tamamlanmış olup, yeni üretim tesisi faaliyetlerine başlamıştır. Taşınma sürecinin Şirket cirosu üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmamış olup, bu süreçte faaliyetler planlandığı şekilde devam etmiştir. Ek olarak, 30.05.2024 tarihinde açıklanan 1.538 olan personel sayısı, operasyonların yeniden yapılanması nedeniyle 21.10.2024 tarihi itibarıyla 1.382 olmuştur.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi