Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (22.10.2020)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de teşvik paketi ile ilgili görüşmeler sürerken küresel borsalarda bu sabah satıcılı bir görüntü hakim. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri de hafif baskı altındalar. Bu fiyatlamalara karşın ABD on yıllık tahvil faizinin %0,80’nin üzerinde kalması teşvik paketi ile ilgili beklentilerin devam ettiğini gösteriyor. Ancak, görüşmelerde somut bir ilerleme gözlenmedikçe borsalarda baskı sürebilir. Yurtiçi tarafta ise bugün TCMB’nin saat 14’teki faiz kararı yakından izlenecek. Beklenti TCMB’nin 200 baz puan faiz artırması yönünde. Piyasa beklentilerine yakın bir kararda Dolar /TL’de 7,72 – 7,74 destek bölgesine kadar bir düşüş görülebilir. Diğer yandan, BIST100 endeksine karardan sonra alım gelmesi durumunda bunun sınırlı kalabileceğini ve endekste kar satışlarının baskın gelebileceğini düşünüyoruz. Ancak, olası kar satışlarında 1.200 seviyesinin altına sarkma beklemiyoruz. Olası yükselişlerde ise dünkü en yüksek seviye olan 1.223 satış gelebilecek direnç olarak izlenebilir. Aksi durumda 1.234 – 1.238 güçlü direnç konumunda. Geçtiğimiz ay TCMB’nin kararı ile başlayan normalleşme adımları sonrasında kur ve faize nazaran BIST100 endeksi iyi bir performans sergilemişti. MSCI Türkiye endeksi de son bir haftada emsallerinden yaklaşık %3 pozitif ayrışmıştı. BIST100 endeksinin güne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.

MAKROEKONOMİ

Somut bir ilerleme sağlanmaması sonucu teşvik paketi belirsizliği bir yandan sürerken ABD istihbaratı, Rusya ve İran’ın seçimlere müdahale etmeye çalıştığının belirlendiğini açıkladı. Oxford Üniversitesinin Kovid-19’a karşı geliştirdiği aşı adayının deneylerine katılan bir gönüllü doktor yaşamını yitirdi. Bej Kitap Raporu’nda Fed, ABD ekonomisinin ılımlı şekilde büyümeyi sürdürdüğünü ancak görünümün belirsiz olduğunu vurguladı.

Son zamanlarda olduğu gibi bugün ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları sayısından istihdam piyasasındaki toparlanmaya dair mesaj aranacak. Salgın sonrası işsizlik maaş başvuruları 800 bin seviyesinin altına inemedi ve artan vaka sayıları ise önümüzdeki günlerde veriye yukarı yönlü baskı yapabilir. Ayrıca bölgesel Fed anketlerinden ekim ayı Kansas Fed imalat endeksi izlenecek. Eylül ayı mevcut konut satışları verisi de açıklanacak. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin’in ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin konuşmaları da takip edilecek.

Bugün Euro Bölgesi’nde ekim ayı tüketici güveni öncü verisi açıklanacak. Endeksin, özellikle son haftalarda birçok Avrupa ülkesinde hızla artan yeni koronavirüs vakalarıyla salgında ikinci dalga endişelerinin artması ve kısıtlayıcı tedbirlerin sıkılaştırılmasının etkisiyle gerilemesi bekleniyor. Öte yandan, BoE Başkanı Andrew Bailey’in ve BoE Baş Ekonomisti Andy Haldane’nin konuşmaları izlenecek.

Yurt içi tarafta ise, piyasaların odak noktasında saat 14’te TCMB’nin faiz kararı olacak. Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısından 200 baz puanlık faiz artırımı beklentisinin ağırlık kazandığını görmekteyiz. Bir önceki toplantısında banka iç talepteki artışın ve döviz kurlarının enflasyon eğilimlerinde artışa sebep olmasıyla 200 baz puan artırıma giderek politika faizini %10,25’e çekmişti.

24 Eylül PPK toplantısından sonra ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, %10,88’lerden %12,52 seviyesine çıkmış durumda. Neticede TCMB halihazırda miktar ihalesi kanalıyla politika faizinden fonlama yapmamakta ve ağırlıklı olarak geleneksel repo ihalelerini ve gecelik fonlama kalemlerini kullanarak AOFM’nin, politika faizinin yaklaşık 200 baz puan üzerinde oluşmasını sağlamakta. Hem fonlama maliyetinin artması hem de TCMB Beklenti Anketi’nde gözlemlediğimiz üzere 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerindeki bozulmanın sürmesi neticesinde bugünkü toplantısında bankadan faiz artırımı olasılığı yüksek görülmekte.

  • Eylüldeki PPK toplantısı öncesi geç likidite penceresinden fonlama miktarı artmıştı, fakat faiz artırımı sonrası ekim ayında bu kanaldan kullandırılan fonlama miktarı azaltıldı. Fonlama kompozisyonuna bakıldığında koridorun üst bandından %11,75’le kullandırdığı O/N(Bist Kotasyon, Kotasyon, BAPP) fonlamanın arttığını ve geleneksel ihale yöntemi ile yaptığı fonlamanın azaldığını fakat bu kanaldan fonlamanın faizinin arttığını görmekteyiz.

Geçen ay TÜİK tüketici güven endeksinin uluslararası karşılaştırılabilirliğini sağlamak amacıyla hesaplama metodolojisini değiştirmiş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi endeksi ve gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endekslerini çıkararak, geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu ve gelecek 12 aylık dönemde tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endekslerini eklemişti. Eski yöntemle hesaplanan tüketici güven endeksi eylülde 59,6 seviyesinden 61,8 seviyesine, yeni yöntemle hesaplanan tüketici güven endeksi ise 79,4’ten 82 seviyesine yükselmişti. Anket soruları ve alt endeksler incelendiğinde neredeyse bütün kalemlerde artış dikkat çekerken, mevcut dönemde hanenin maddi durumundaki aylık %5,8’lik artış ve gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisindeki %4,8’lik artış endeksi yukarı çeken ana kalemler olmuştu. TÜİK’in paylaştığı tüketici güven verisi öncesinde tüketici güvenine ilişkin fikir vermesi adına takip ettiğimiz Bloomberg tüketici güveni ön endeksi ise ekimde %7,95 azalarak 65,6’ya geriledi. Endeksteki düşüşe sebep olarak ise, artan vaka sayıları, jeopolitik gelişmeler ve döviz kurlarının seyri gösterilmekte. Dolayısıyla ekim ayına ilişkin tüketici güven endeksinde de benzer görünüm olabilir.

Yurt içi talebin seyrini izlemek için takip ettiğimiz otomotiv ve beyaz eşya satış verileri eylül ayında artan finansal sıkılaşmaya rağmen iç talepte keskin bir değişiklik olmadığını göstermekte. Eylül imalat PMI rakamlarında üretim endeksinde artışla uyumlu olarak otomotiv sektörü ve beyaz eşya üretim hacmi salgın sonrası en yüksek seviyede. Özellikle ithal araçlarda ÖTV artışı düzenlemesine rağmen aylık artış olması dikkat çekerken, beyaz eşya satışlarına baktığımızda aylık düşüş olmasına rağmen yıllık bazda %21 artış halen talebin yüksek seviyelerde olduğunu göstermekte. Ayrıca ihracat rakamlarına baktığımızda her iki sektörde de ılımlı da olsa aylık artış olması dış talebin seyrine ilişkin olumlu bir gösterge.

ŞİRKET HABERLERİ

Alkim Kimya (ALKIM, Nötr): Şirketin Çayırhan Sodyum Sülfat Tesislerinde yapılacak olan yeni kapasite artış yatırımı için 24 Ağustos 2020 tarihinde yapılan ÇED başvurusu 15 Ekim 2020’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edilmiştir.

Ford Otosan (FROTO, Nötr):Basın-yayın organlarında, Ford Motor Companyile Volkswagen AG tarafından ortak ticari araç üretiminin Kocaeli, Türkiye’de gerçekleştirileceği yönünde bazı haberler çıkmıştır.Konu hakkında Ford Motor Company ve Volkswagen AG arasında 2018 yılından bu yanadevam eden iş birliği planları kapsamında 1 tonluk orta ticari araç ortak üretim lokasyonuna ilişkin görüşmelerin halen devam ettiği bilinmektedir. Aynı zamanda, söz konusu yatırım projesi hakkında Ford Otosan ile Ford Motor Company arasında da görüşmeler devam etmekte olup, henüz konuya ilişkin olarak somut bir karar alınmamıştır.Bu kapsamda haberde yatırım hakkında yer verilen detay bilgiler degerçeği yansıtmamakta olup, görüşmelerin sonuçlanarak konuyla ilgili yönetim kurulu kararı alınması halinde gerekli açıklamalar yapılacaktır.

Torunlar GYO (TRGYO, Sınırlı Pozitif): Mall of İstanbul bünyesinde yer alan Hilton Mall of İstanbul 21.10.2020 itibarıyla misafirlerini ağırlamaya başlamıştır. Hilton Mall of İstanbul’da 14’ü süit olmak üzere 175 oda bulunmaktadır. Otel, 1.410 kişi kapasiteli kongre merkezi ve balo salonu ile büyüklükleri 45 m2 ile 360 m2 arasında değişen 13 adet toplantı salonuna sahiptir. Hilton Mall of İstanbul, Torunlar GYO’nun %100 iştiraki olan TRN Otel İşletmeciliği tarafından franchise anlaşması modeli ile işletilecektir. Pandeminin etkisinin azalması ile birlikte 2021 yılı için %65 doluluk ile yaklaşık 60 milyon TL’lik ciro hedeflenmektedir.

Turkcell (TCELL, Sınırlı Pozitif):Turkcell hissedarları şirketin yönetim kontrolünün Türkiye Varlık Fonu’na(TVF) geçmesini sağlayacak ana sözleşme değişikliklerinionayladı.Böylece Turkcell’in kurucu ortaklarının hisselerini TVF’yedevretmesi için gereken koşullar da tamamlanmış oldu.Genel kurulda şirketin yönetim kurulu üye sayısını yediden 9’a çıkaran, TVF’nin hisselerinin bir bölümüne imtiyaz verenve böylece yönetim kontrolünü TVF’ye geçmesine imkan veren kararkabul edildi.Turkcell hissedarları ayrıca 2019 kârından 811,6mn TL, yani hisse başına 0,37 lira brüt temettü dağıtılmasınıonayladı. TVF Haziran ayında Turkcell’in kontrol payını almak için şirketinhissedarlarıyla anlaşmıştı. Turkcell’in kurucu ortaklarından Telia veÇukurova Holding paylarını TVF’ye satmalarıyla 2 büyük ortakTVF ve Rus milyarder MikhailFridman’ın yatırım aracı LetterOneolacak.

SEKTÖR HABERLERİ

Beyaz Eşya: TÜRKBESD BaşkanıCan Diçer, “Pandemiile birlikte evde geçirilen zaman beyazeşyaya olan ilgiyi artırdı. Özellikle Türkiye’de satışlarımızçok olumlu bir seyir izliyor. Eylül ayında altı ana üründesatışlarımızda geçen yıl aynı döneme göre %21 artış söz konusu”dedi ve ekledi:”İhracatımız 2019 Eylül ayının %2 üzerinde gerçekleşti.Yılın ilk 9 ayına baktığımızda ise COVID-19’un yurtdışındaki ana pazarımız olan Avrupa’yı ciddi şekilde etkilemesinedeniyle ihracatta %6 daralma meydana geldi. İhracattakidaralmayı, ekonomide alınan önlemler ve Türk tüketicisininbizlere güveni sayesinde iç satışlarımızla dengeledik.” 6 ana ürün bazındakiiç satışlar Eylül’de %21 artışla 689bin adet civarıgerçekleşirken, Ocak-Eylül döneminde ise %14 artışla 6mn oldu.Pandemi etkisiyle Nisan ve Mayıs’ta daralan iç satışlarHaziran itibarıyla yeniden yükseliş trendine girmişti.Sektör ihracatı ise Eylül’de %2 artışla 2,23mn adet,Ocak-Eylül döneminde ise %6 düşüşle 14,9mn adet olarakgerçekleşti.Özellikle batı Avrupa’da pandemi sürecinde daralanekonomiler nedeniyle beyaz eşya pazarının da geçmiş aylardadaraldığını belirten Dinçer, Eylül ayı ile birlikte ise Avrupagenelinde pozitif bir trend gözlendiğini söyledi.Ancak Brexit süreci nedeniyle sektörün İngiltere’yeihracatının olumsuz etkilenme riski bulunduğuna dikkat çekenDinçer, “Ülkemiz ile Birleşik Krallık arasında halen görüşmelerisüren Serbest Ticaret Anlaşması’nın bir an öncesonuçlandırılması önem taşıyor. Eğer gümrük vergisi ödenmesi sözkonusu olursa İngiltere’ye ihracatımız düşecektir” dedi. (Kaynak: Reuters)

Resmi Gazete: Bir malın ithalatında yürürlükte bulunan önlemler, korunma önleminin süresi ile sınırlı olmak kaydıyla, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu kararı ve ilgili bakanlık onayıyla kısmen veya tamamen askıya alınabilecek. İthalatta haksız rekabetin önlenmesi hakkında kararda değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Doğtaş Kelebek Mobilya (DGKLB): Şirket, 269.069.767 TL olan çıkarılmış sermayenin 80.930.233 TL nakit sermaye artırımı yapılması yoluyla, %30,08 oranında artırılarak 350.000.000 TL’ye yükseltilmesin karar verildiğini duyurmuştur.

Global Yatırım Holding (GLYHO): Global Yatırım Holding’inliman iştiraki Global Ports Holding Antalya limanınıişletme hakkını 140mn USD karşılığında Katarlı QTerminalsWLL’ye satmak için anlaştı. Global Ports Holding tarafından Londra borsasına yapılanaçıklamada satış geliri ile şirketin Kasım 2021’de geriödeyeceği 250mn USD’likeurobondun bir kısmının finanseedileceği belirtildi.Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri’nin (Port Akdeniz)Antalya limanını Ağustos 2028’e kadar işletme hakkı bulunuyordu.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %12,47 seviyesinden %12,52 seviyesine yükseldi. TCMB çarşamba günü geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı 10 milyar TL (28 gün, %13,31’den) fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 229,5 milyar TL ile 145 milyar TL’si (%12,97 faizle) geleneksel repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın, 55,4 milyar TL’si BİST’te, 19,6 milyar TL’si BAPP’ta ve diğer geri kalan 9,5 milyar TL TCMB bünyesinde %11,75’ten kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,79 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,79-%0,83 bandında hareketin ardından, %0,82 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, kısa, orta ve uzun vadeli tarafta 5-10 baz puan civarında düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi