SABAH STRATEJİSİ
Dün Fed beklentilere paralel politika faizini 75 baz puan artırırken, faiz artışlarının devam edeceğinin sinyali verdi. Powell ise yumuşak inişin zorlu olacağını belirtti. Şahin toplantının ardından risk iştahında zayıflama gözlendi. S&P500 endeksi %1,7 oranında değer kaybederken, Dolar endeksi (DXY) %1,2 oranında prim yaptı. Risk iştahındaki zayıflığın bu sabah da devam ettiğini izlerken, S&P500 vadelisi %0,5 civarında, MSCI Asya Pasifik endeksi de yaklaşık %1,2 oranında düşüşte. İngiltere ve İsviçre gibi önemli merkez bankalarının toplantılarının izleneceği günde küresel borsalarda baskı sürebilir. Dün %1’e yakın değer kaybı yaşayan BIST100 endeksi, yurtdışı piyasalardaki zayıflıkla birlikte güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Yurtiçinde bugün TSİ 14’te TCMB’nin faiz kararı takip edilecek. Ayrıca, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayımlanacak.
MAKROEKONOMİ
Fed, dünkü FOMC toplantısında faizleri beklentilerle uyumlu olarak 75 baz puan artırarak federal fonlama faiz aralığını %3,00-%3,25 bandına yükseltti. Karar metninde, kararın oybirliği ile alındığı açıklanırken, gelecekteki toplantılarda faizlerde yapılacak artışlarının devam etmesinin uygun olacağı yinelenirken, %2 enflasyon hedefine dönme kararlılığına güçlü şekilde bağlı olunduğu vurgulandı. Ekonomideki son göstergelerin harcama ve üretimde ılımlı büyümeye işaret ettiği belirtilirken, enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği ve pandemi ile ilişkili dengesizlikleri, yüksek gıda ve enerji fiyatlarını ve genele yaygın fiyat baskılarını yansıttığı vurgulandı. Ayrıca Ukrayna’daki savaşın da enflasyon üzerinde ek yukarı yönlü baskı oluşturduğu ve küresel ekonomik aktiviteyi baskıladığı ifade edildi.
Toplantının ardından Fed Başkanı Powell, enflasyonun, %2 hedefinin oldukça üzerinde seyretmeye devam ettiğini, enflasyona yönelik riskleri yukarı yönlü görmeyi sürdürdüklerini, para politikası duruşlarını fiyat istikrarını sağlama amaçlarına doğru yönlendirdiklerini ve faiz artışlarına devam etmenin gerekli olacağını belirtti.
- Ayrıca enflasyonun %2’ye doğru gittiğinin kanıtlarını gelecek aylarda görmek istediklerini, faiz artış hızının gelen verilere bağlı olacağını ve toplantıdan toplantıya kararlar vermeye devam edeceklerini yineleyerek, Fed’in güçlü ve hızlı adımlar attığını, fiyat istikrarını sağlamak için agresif şekilde hareket ettiklerini, özellikle yüksek enflasyon beklentileri kemikleşirse işlerinin daha zor olacağını, sınırlayıcı politika duruşuna bir süre için daha ihtiyaç görülmesinin büyük olasılık olduğunu ve fiyat istikrarı olmadan sürdürülebilir bir güçlü iş piyasası koşulları elde edemeyeceklerini vurguladı.
- Enflasyonu hedef seviyeye geri getirmek için iş gücü piyasasının gevşemesine ve ekonomide trendin altında büyümeye ihtiyaç olduğunu, enflasyonun %2’ye doğru gittiğinden emin olduklarında faiz artırımı hızını yavaşlatacaklarını, bu kapsamda bir noktada faiz artış hızını yavaşlatmanın uygun olacağını belirtti.
- Faizlerde belirli bir seviyeye gitmelerinin ve bir süre orada kalmalarının gerekli olduğunu, ancak henüz gitmeleri gereken seviyede bulunmadıklarını ve Fed üyelerinin yılın kalanında 100 baz puan ile 125 baz puan faiz artışı konusunda ayrıştığını ve üyelerin çoğunun yıl sonuna kadar 100 baz puan faiz artışı beklediğini söyledi.
- Bunun yanında, resesyon olasılığının ne seviyede olduğunu bilemeyeceğini, bununla birlikte bir süre için ekonomide büyümenin, trendin altına olacağını ve gelecek yıl da yavaş büyüme olacağını ifade etti. Ayrıca iş gücü piyasasının soğumakta olduğu yönünde şu ana kadar sadece ılımlı işaretler gördüklerini ve iş gücü piyasasında arz ve talep şartlarının zaman içinde daha iyi bir dengeye gelmesini beklediklerini söyledi.
Ayrıca Fed’in yeni makroekonomik projeksiyonları da yayınlandı. Buna göre, Fed üyelerinin enflasyon ve işsizlik tahminleri yukarı yönlü güncellenirken, bu yılın büyüme beklentisinde ise aşağı yönlü sert revizyon gözlendi.
ABD’de konut piyasası verilerinden, ağustos ayı ikinci el konut satışları, aylık bazda %0,4 oranıyla gerileyerek düşüşünü sürdürdü ve Mayıs 2020’de pandemi kısıtlamalarının başladığı dönemden bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Daha öncesinde açıklanan birçok konut sektörü verisinde olduğu gibi, Fed’in, faiz artışlarını sürdürmesinin konut piyasasını baskılamaya devam etmesi beklenmekte.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından yayınlanan temmuz ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksinin artış hızı, aylık %7,92’den %1,31’e yavaşlarken, yıllık ise %134,96’dan %133,41’e hafif düşüşle rekor seviyeden geriledi. Aylık artışın en yüksek olduğu alt grup, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler grubunda yer alan malzemeler (%6,57) ve gübre ve toprak geliştiriciler (%6,47) olurken, aylık düşüşün en fazla olduğu alt grup ise enerji ve yağlar (-%4,72) oldu.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 17 Eylül haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30’da takip edilecek. Son açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları, 218 bin kişiden 213 bin kişi seviyesine gerileyerek son beş haftadır aralıksız düşüşünü sürdürmüştü ve bu durum, işsizlik oranının, salgın öncesi dönemden bu yana en düşük seviyelere yakın seyri de dikkate alındığında istihdam piyasasının sıkı olduğuna işaret etmekte.
Ayrıca İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz toplantısı TSİ 14’te takip edilecek. BoE, geçen ayki toplantısında faizleri 50 baz puanlık artışla %1,75 seviyesine yükseltmiş ve 2008 yılının sonundan bu yana en yüksek seviyeye çıkarmıştı. BoE, enflasyonun bu yılın son çeyreğinde %13’ün hafif üzerine yükselerek zirveye ulaşmasını ve 2023 yılının büyük kısmında çok yüksek seviyelerde seyretmesini beklemekte. Özellikle BoE, Rusya’nın Avrupa’ya gaz arzını kesmesi riski nedeniyle, doğal gaz fiyatlarının sert şekilde yükselmesinin enerji fiyatlarını beslediğini, bu durumun, ülkede kısa vadede enflasyonu daha da artıracağını ve hanelerin reel gelirlerindeki düşüşü daha da kötüleştireceğini vurgulamıştı. Öte yandan BoE, ülke ekonomisinin bu yılın dördüncü çeyreğinden itibaren resesyona girmesini ve resesyonun beş çeyrek boyunca sürmesini bekliyor. Banka’nın bugünkü toplantısında da politika faizini 50 baz puanlık artışla %2,25 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.
Bunun yanında, İsviçre Merkez Bankası’nın TSİ 11.30’da ve Norveç Merkez Bankası’nın TSİ 11’de faiz kararları takip edilecek. İsviçre Merkez Bankası, haziran ayındaki son toplantısında politika faiz oranını 50 baz puan artışla -%0,75’ten -%0,25 seviyesine yükseltmişti, beklentiler ise faizin sabit tutulması yönündeydi. Böylece Banka, artan enflasyonist baskılar nedeniyle 2007 yılından bu yana ilk kez faiz artışına gitmişti. Banka’nın bugünkü toplantısında politika faiz oranını 75 baz puanlık artışla %0,50 seviyesine yükselterek pozitif bölgeye taşıması bekleniyor. Norveç Merkez Bankası ise, geçen ayki toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan artışla %1,75 seviyesine yükseltmişti ve enflasyonu hedefe yaklaştırmak amacıyla politika faizinin büyük olasılıkla eylül ayında tahmin edilenden daha hızlı artırılacağının sinyalini vermişti. Banka’nın bugünkü toplantısında politika faizini 50 baz puanlık artışla %2,25 seviyesine yükseltmesi beklenmekte.
Diğer yandan, Euro Bölgesi’nde TSİ 17’de eylül ayı öncü tüketici güveni verisi takip edilecek. Bölgede ağustos ayı tüketici güveni verisi, -24,9 seviyesinde gerçekleşerek artan enflasyonist baskılar, Rusya kaynaklı enerji arz güvenliğine yönelik endişelerle enflasyonun seyrine yönelik belirsizliğin artması ve resesyona ilişkin endişeler nedeniyle rekor düşük seviyeye yakın seyrini sürdürmüştü.
Ayrıca TSİ 18’de ECB Yönetim Kurulu Üyesi Schnabel’in konuşması takip edilecek. ECB üyelerinin konuşmaları Banka’nın faiz artış hızına ve varlık alım programına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilmekte.
Yurt içinde ise, TSİ 14’te TCMB’nin PPK toplantısı takip edilecek. TCMB, geçen ayki toplantısında politika faizini, sabit tutulması beklentilerine karşın sürpriz bir şekilde 100 baz puan indirerek %13 seviyesine çekmişti. Karar metninde küresel çapta resesyon beklentilerinin arttığına dikkat çekilirken, Türkiye ekonomisinin güçlü seyrini sürdürmekle birlikte üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret ettiği, ayrıca jeopolitik gelişmelerin etkisiyle küresel büyümede artan aşağı yönlü risklerle birlikte cari dengeye yönelik risklerin vurgulanmaya devam edildiği görülmekteydi.
Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından eylül ayı tüketici güven endeksi yayınlanacak. Mevsim etkilerinden arındırılmış ağustos ayına ilişkin tüketici güven endeksi, aylık %6,1 oranında artışla 72,2’ye yükselmişti. Alt endekslere bakıldığında tümünde artışlar olduğu gözlenmişti. Öncesinde açıklanan eylül ayı Bloomberg HT tüketici güven ön endeksi, aylık %9,28 artış kaydetmişti, özellikle tüketicilerin mevcut durum algısında ve geleceğe ilişkin beklentilerinde iyileşme gözlenmişti.
Bunun yanında, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
- Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 16 Eylül haftasında toplam DTH miktarı 0,26 milyar USD (bireysel 1,05 milyar USD düşüş ve kurumsal 1,30 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %54,6’dan %54,1’e geriledi. TL kredilerde haftalık %0,88 artış, YP kredilerde %0,65 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,31 artış görmekteyiz.
- TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 16 Eylül haftasında toplam rezervin arttığını, net rezervin ise azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 0,9 milyar USD artışla 114,6 milyar USD’ye yükseldiğini, net uluslararası rezervin ise 2,2 milyar USD azalışla 11,9 milyar USD’ye gerilediğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ
Aksa Enerji (AKSEN, Sınırlı Pozitif): Şirket, 2022 yılına ilişkin revize beklentilerini açıklamıştır. Buna göre satış gelirleri beklentisi 24.154mn TL’den 39.953mn TL’ye, FAVÖK beklentisi de 5.477mn TL’den 6.951mn TL’ye yükseltilmiştir. Yatırım harcamaları beklentisi ise 1.368mn TL ile aynı tutulmuştur.
Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): Şirket, uluslararası bir müşterisinin kullanımına yönelik olarak aviyonik sistemleri kapsayan, toplam bedeli 31,8mn USD tutarında bir satış sözleşmesi imzalamıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatların 2023-2024 yıllarında gerçekleştirileceği açıklanmıştır.
Şok Marketler (SOKM, Sınırlı Pozitif): Şirketin mağaza sayısı 10 bin adede ulaşmıştır.
Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Şirket tarafından 21.09.2022 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 6,60 TL fiyattan toplam 300.000 TL nominal değerli TURSG payları geri alınmıştır. Toplam geri alınan payların sermayeye oranı %0,477’ye ulaşmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul Endeks Değişiklikleri: Borsa İstanbul Genel Müdürlüğünce; BIST 100, BIST 50, BIST 30, BIST Likit Banka, BIST Banka Dışı Likit 10 ve BIST Sürdürülebilirlik endekslerinde 2022 yılı dördüncü üç aylık dönemi için (01.10.2022-31.12.2022) aşağıdaki tabloda yer alan değişikliklerin yapılmasına karar verilmiştir.
Otomotiv: TOBB Otomotiv Tedarik Sanayi Meclis Başkanı Alper Kanca, otomobil almak isteyenlerin önümüzdeki birkaç ay içerisinde istedikleri rengi, modeli alabilme şansına ulaşacaklarını ifade etti. (Kaynak: BloombergHT)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Aztek Teknoloji (AZTEK): Şirketin Yönetim Kurulu tarafından yapılan Yönetim Kurulu toplantısında, Şirketin çıkarılmış sermayesinin halka arz dolayısıyla 80mn TL’den 100mn TL’ye artırılmasına ilişkin olarak şirket esas sözleşmesinin, “Sermaye” başlıklı 6. maddesinin ekteki şekliyle değiştirilmesine, gerekli izin ve uygun görüşün alınması için Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı’na başvuruların yapılmasına karar verilmiştir.
Ceo Event Medya (CEOEM): 01-23 Ekim 2022 tarihleri arasında, Ankara bölge sınırları içinde gerçekleşecek Başkent Kültür Yolu Festivali etkinliğinin organizasyon hizmetine ilişkin olarak Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile KDV dahil 37,2mnTL tutarlı hizmet sözleşmesi imzalanmıştır.
Girişim Elektrik Sanayi (GESAN): Şirket, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü (Tki) Satınalma Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ”Çan Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü 5 Mw Şebeke Bağlantılı Güneş Enerji Santrali Kurulması” konulu ihaleye katılmış ve ihalede 2. olmuştur. İhalede 1. olan şirket gerekli şartları yerine getiremediği için ihalede 1. sıraya şirket yükselmiştir. İhalede teklif edilen toplam bedel 78,8mn TL’dir. İhale sonucu henüz kesinleşmemiştir.
Kartal Yenilenebilir Enerji (KARYE): Şirket ile 9 Derece Arge Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasında, Tasarım Danışmanlığı Hizmeti ile farklı konseptlerde ve alanlarda elektrik üreten bisiklet tasarım sürecini planlamayı, ürün tasarlamayı ve prototiplemesinin yapılması ile üretim proseslerin belirlenmesini amaçlayan Tasarım ve Prototip Üretim Sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşmeye göre, 9 Derece Arge Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. en az 10 adet elektrikli bisiklet prototibini en geç 21.01.2023 tarihine kadar şirkete teslim edecektir.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 85 milyar TL’lik (%13’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı olarak 327 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,57 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,50-%3,62 bandında hareketin ardından %3,53 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 45 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi